Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Renault Espace IV,czyli wolne wnioski na temat van-ów

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.02.2012 13:05

Gaz jest super ale do gotowania kartofli 8)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 29.02.2012 13:13

Rysio napisał(a):Gaz jest super ale do gotowania kartofli 8)

I tu bym polemizował.. 8)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.02.2012 13:17

No oczywiście jak ktoś nie ma prądu w domu :D
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 29.02.2012 13:59

taurus napisał(a):
auto_gt napisał(a):...
CHRYSLERY 2,5d - silniki padają - głowice pękaja
.......

Sporo jeździłem Chryslerem 2.5 CRD i jedyna rzecz na jaką mogę się "poskarżyć" ;) to szerokość i długość auta, które utrudniają parkowanie oraz skręcanie na górskich agrafkach.
Auto ekonomiczne i nie do zarżnięcia przy normalnej jeździe.

O auto dbałem zgodnie z instrukcją obsługi, z niczym nie kombinowałem.

Pochwalić mogę również Zafiry 2.2 oraz 1.9 w dieslu - chociaż w tej ostatniej "dokucza" mi DPF. No i trzeba czyścic EGR. Ale ten ostatni to teraz w każdym aucie wymaga obsługi.

Pozdrawiam

Potwierdzam - chrysler 2,5 td to silnik włoski fiata montowany w austrii w chryslerach , czytałem o nim ze miał głowicę z 4 osobnych elemntów i problem był potem skrecac to i ustawiac - nie wszyscy mechanicy umieli a uszczelki pod głowicą leciały i owszem , potem wdrożyli 2,8 od Merca .
Zafiry maja opinię małoawaryjego samochodu , jednak jak wspomniałem
maniacy niemieckich aut złego słowa nie powiedzą jak padnie tylko kase ładuja i naprawiaja i sie nie chwalą ,a psują się jak wszystkie inne , opel miał teżproblemy z korozją nadkoli .

Zasada - z autem jak z żoną - jak dbasz - to miodzio , jak zaniedbasz to tragedia .
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 29.02.2012 14:35

Anakin , tak czy siak - jesli jeszcze świec nie zmieniałeś , to może się okazać , że winnym jest przekaźnik sterujący pracą świec .
W obecnych silnikach świece jeszcze pracują po uruchomieniu silnika jakiś określony czas ,tym steruje przekaźnik .
odczyt z komputera jest konieczny .

Poprostu tak trafiłeś -sprzedawca wiedziało tym zapewne .

Możesz sprzedać ,ale nie wiesz co nast razem kupisz jaki się trafi ?

Lpg montuja mechaniorzy i niech sie oni martwią zrobią to 1 raz i ganiasz za darmochę

Silnik benzynowy 20,T ma 170 koni jak sie nie mylę - walę z pamięci a i moment obr. też od 2 tys obr niezły , więc fajnie ciągnia jak dieselek i nie ma tego rechotu i nie telepie kabiną ,cisza mniód - malina .

Instalacja jest ciut droższa do turbo i musi to być na wielo wtrysku gazu, a najlepsze są z wrtyskiem gazu w stanie ciekłym - one nie zmniejszają mocy , spalanie jest jeszcze mniejsze i chłodzą denko tłoka co porawia pracę silnika - fajna rzecz ale droga .
Może moim pojeżdze trochę i przy wymianie bedzie włąsnie taki
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 29.02.2012 14:51

auto_gt napisał(a):Anakin , tak czy siak - jesli jeszcze świec nie zmieniałeś , to może się okazać , że winnym jest przekaźnik sterujący pracą świec .
W obecnych silnikach świece jeszcze pracują po uruchomieniu silnika jakiś określony czas ,tym steruje przekaźnik .
odczyt z komputera jest konieczny .

Nie doczytałeś.
Świece zmieniłem.
Wisz co pokazywał komputer??
Własnie tylko "sterownik świec żarowych".
Nie pokazuje,że jest jakiś problem ze świecami(nawet jakby był),tylko ewentualną usterkę sterownika.:roll:
Wymieniłem świece,znikł problem sterownika,choć............nie powinien.

auto_gt napisał(a):Lpg montuja mechaniorzy i niech sie oni martwią zrobią to 1 raz i ganiasz za darmochę

Tak??
A wiesz ile wyniósł koszt montażu takiej instalacji??
Jakieś 4 klocki( koszt instalacji +tzw.robocizna)!
A wyobrażasz sobie obsługę instalacji (wymiany filtra,sprawdzanie szczelności i takie tam..) kiedy jest ona zamontowana w tym miejscu??
Ja jakoś nieszczególnie.... :lol:

Te info mam z drugiej ręki,więc nie wiem na ile to jest wiarygodne.
:?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.02.2012 15:01

anakin napisał(a):

Świece zmieniłem.
Nie pokazuje,że jest jakiś problem ze świecami(nawet jakby był),tylko ewentualną usterkę sterownika.:roll:

U mnie było tak samo, niby auto japońskie, ale silnik Renault mam :wink: Może i komputer mam francuski

Kiedyś wiele lat temu w XM-mie komp pokazywał awarię lewego czujnika ABS, a prawy nie działał. Oczywiscie lewy na początku wymieniłem :D
sp3qfv
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp3qfv » 29.02.2012 15:18

Witam Szanowne Towarzystwo
Pozwólcie , że się "wtrancam"
W zbiorniku paliwa wszystkich HDI i nie tylko ,jest pompa paliwa ,która tłoczy paliwo do silnika i jest tam przed ww pompą filtr , który zazwyczaj czysty nie jest :) .Jeżeli tam tego "miodu" jest za dużo, brakuje paliwa pompie tłoczącej przy silniku i zaczynają się problemy z mocą .
Ja ,obawiając się problemów z serwisowaniem nowoczesnych diesli ,zmieniłem swoje dotychczasowe preferencje silnikowe i sprezentowałem sobie i reszcie mojej familii Evasiona (a jakże) 2.0 l 16V i 136km i strułem go LPG .Daje radę, nawet z ciężką przyczepą ( DMC przyczepy max 1300kg)
chociaż na tak daleką drogę się jeszcze nie wybrałem(śmy) .Przekonuję moją Koleżankę Małżonkę na taką eskapadę.Opiera się bohatersko mym namowom ale cóż , kropla drąży skałę :) .Mam nadzieję , że kiedyś spotkamy się w trasie .
Pozdrawiam
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.02.2012 17:38

Ani, dobrego mechanika Ci brak, nic więcej. Szkoda, że jesteś daleko bo mam dobrego pod ręką i doprowadziłby Ci auto do porządku bardzo szybko. Ja bym się nie zrażał, tylko dobrego doktora znalazł.
Moc z Tobą!! 8)
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 29.02.2012 18:05

Ani Tam w tym trudnym miescu są tylko wtryski z listwą, są zamontowane na stałe i się do nich nie zagląda , cały osprzęt jest w innym miejscu ogólnie dostępny łącznie z fitrem .
Kupując auto Diesel obecnie płaci się więcej , bo diesel ,a benzyniaki są tańsze więc na starcie jest kasa na tę instalację gratis , a potem , nie ma rechotu , najtańśza eksploatacja - paliwo , brak wymian kosztownych dwumasy ,świec żarowych itd .
Opinie bedą podzielone .

świece żarowe ktoś umieścił bo się raz na 200 tyś zmienia ,
poszukaj formum użytkowników C8 i tam popytaj - napewno są tacy co już robili świece i znają polecane warsztaty - to dobry pomysł i skożystaj .
W mojej okolicy wiem gdzie dobrze zrobią i nie spiprzą ,ale to Leżajsk.
Niestety mechanice bywają nieuczciwi i to wiekszość z nich .
Wtym chorym kraju nikt uczciwie się jeszcze nie dorobił .

http://citroen.auto.com.pl/forum/viewforum.php?f=457&gclid=CJ__oMjYw64CFYPO3wodzS_BVg
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 29.02.2012 19:21

Czy naprawdę w tych autach jest taki problem z wymianą świec?,ja mam niby dwa auta z vw 2.0tdi jeden pseudo Japończyk(outlander), w tym silniku świece są pod deklem zaworów lecz to żaden duży koszt wymiany,we własnym zakresie w 350zł się mieszczę.
sp3qfv
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp3qfv » 29.02.2012 19:45

Mało miejsca a 2.0 16v HDI świece są od strony grodzi czy drzwiczki do Narnii by się przydały:?
W.
sp3qfv
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp3qfv » 29.02.2012 20:00

TUTAJ
jest strona o wyborze vanów dobrych do zagazowania.
Można czytać :)
Ostatnio edytowano 29.02.2012 20:02 przez sp3qfv, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.02.2012 20:00

Maciek1956 napisał(a):
anakin napisał(a):

Świece zmieniłem.

U mnie było tak samo, niby auto japońskie, ale silnik Renault mam :wink: Może i komputer mam francuski

Kiedyś wiele lat temu w XM-mie komp pokazywał awarię lewego czujnika ABS, a prawy nie działał. Oczywiscie lewy na początku wymieniłem :D

w tym przypadku to może być problem z specyficzną numeracją wprowadzoną we francuskich autach..garki np liczy się od prawa do lewa :)
sp3qfv
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp3qfv » 29.02.2012 20:04

Liczy się od strony koła zamachowego -dotyczy "francuzów"
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Renault Espace IV,czyli wolne wnioski na temat van-ów - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone