Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanie do Warszawiaków ? ....i co tam słychać w Stolicy :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 21.12.2011 11:30

mahadarbi napisał(a):Jak flaki to tylko na weselu pod Warszawą :wink:

Nie wspominając o Bazarze Różyckiego (flaaaaaaki gorące, flaaaaaki) :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.12.2011 11:32

A robiliście kiedyś flaki?

Albo kiszkę, taką krwawą, z czerniną?

Sam kręciłem i ubijałem flaka, ale to pod okiem babci, a flaki gotowaliśmy i gotowaliśmy ...
Na wesele właśnie.

:)

Niedawno koło Sophie przechodziłem i jakiś remont tam robią.
A i w Zodiaku coś mają zamiar otworzyć.

Na Różyca to chodziłem jak w wojsku byłem, bo małżonka w WZT pracowała, więc się tam umawialiśmy.
Z początku trochę nieufnie na mnie patrzyli, ale się przyzwyczaili pomału do bukatów :D
Później ten klimat trochę na Szembeku miałem okazję dziecku jeszcze pokazać.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 21.12.2011 11:34

witpol napisał(a):

Nie wspominając o Bazarze Różyckiego (flaaaaaaki gorące, flaaaaaki) :lol:

Flachię, alpagie, pyyyyzy gorące!!! :lol:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 21.12.2011 11:35

weldon napisał(a):

A robiliście kiedyś flaki?

Albo kiszkę, taką krwawą, z czerniną?

No pytanie! Tego nie da się opisać takie niebo w gębie! Tego nigdzie nie dostaniesz, na żadnym bazarze świata :roll: Kicha, kiełbaska wędzona, pasztetowa... ech
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.12.2011 11:41

mahadarbi napisał(a):Tego nigdzie nie dostaniesz ...

W Łomiankach był taki sklepik, gdzie na miejscu robili ...
Dobre to było :roll:

Ale ja się pytam, czy robiłaś?

Takie czasy, ze trzeba było pojechać, towarzyszyć przy uboju, świerzonki pojeść, krwi nabrać,
przemycić przez kilka posterunków, a potem po kryjomu upeklować, uwędzić ... Czy jak to się tam nazywa :D

A wiecie dlaczego kiedyś się w Warszawie opony paliło i nikt nie protestował? ;)

Jak słowo, jeszcze kilka wypowiedzi i Maniust z własną wałówką dojedzie :lol:
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 21.12.2011 11:50

weldon napisał(a):Jak słowo, jeszcze kilka wypowiedzi i Maniust z własną wałówką dojedzie :lol:

No przecież chciał żonę zaprosić na jadło do restauracyjki, a my tu o kiszkach, kiełbasie, flakach :?
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 21.12.2011 11:53

weldon napisał(a):
mahadarbi napisał(a):Tego nigdzie nie dostaniesz ...

W Łomiankach był taki sklepik, gdzie na miejscu robili ...
Dobre to było :roll:

Ale to i tak nie było pewnie to, co ja mam :wink:

weldon napisał(a):Ale ja się pytam, czy robiłaś?

Ja nie, ale moi rodzice i owszem.

weldon napisał(a):Jak słowo, jeszcze kilka wypowiedzi i Maniust z własną wałówką dojedzie :lol:

:lool: :lool: :lool:
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 21.12.2011 11:58

Ze znanych osób to na Żoliborzu mieszkali bracia Damięccy, Jacek Kuroń, bracia Kaczyńscy, Alina Janowska, do Lelewela chodzili ( oprócz mnie) p. Guca, Piskorski,ś.p architekt Kuryłowicz (zginął w znanej katastrofie lotniczej w Hiszpanii).
Z Łomianek do Nowego Dworu chodziła ciuchcia. Z tego powodu Łomianki mają ulicę Kolejową.
W kinie Światowid faktycznie były najprostsze ławki. Zapomnieliśmy jeszcze o jednym kinie, kinie Cytadela.
Było liceum żeńskie na ul.kś Popiełuszki ( kiedyś Stołecznej). I sławna "JEDYNKA", liceum nr. I na ul. Felińskiego.
Na serku ( skrzyżowanie obecne ul. Mickiewicza, Ks. Popiełuszki (Stołecznej) był ogródek Jordanowski.
PZDR.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.12.2011 12:15

franko napisał(a):Ze znanych osób ...

A ja chodziłem do szkoły z Młynarską :)

franko napisał(a):Było liceum żeńskie na ul.kś Popiełuszki ( kiedyś Stołecznej).

Dwa nawet ... U sióstr (za moich czasów uczył się tam ... jeden chłopak :roll: )
i Sempołowska, do której chodziłem, a która, właśnie ze względu na te siostry, nabawiło się tez opinii "żeńskiego" liceum.
Jedynie w moim profilu, mat-fiz, była przewaga chłopaków, bo w pozostałych klasach było ich po kilku tylko.

No i zgadnijcie, która klasa miała opinię najgorszej i, w dodatku, wywrotowej :D

franko napisał(a):Zapomnieliśmy jeszcze o jednym kinie, kinie Cytadela.
A ja Cytadeli nie znam. Gdzie to było?

franko napisał(a):Na serku ( skrzyżowanie obecne ul. Mickiewicza, Ks. Popiełuszki (Stołecznej) był ogródek Jordanowski.

I pierwsza kaplica żoliborska, ale to dość dawno. Jeszcze przed wybudowaniem pierwszych budynków Kostki.

Fajnie, że wiesz gdzie jest serek żoliborski, bo go inni ze Słodowcem mylą
:roll:

franko napisał(a):Z Łomianek do Nowego Dworu chodziła ciuchcia. Z tego powodu Łomianki mają ulicę Kolejową.

Nie z Łomianek, tylko z Zakładów Mechanicznych na zapleczu dzisiejszej Hali Marymonckiej (jeszcze przed budową Trasy AK, dawnym torem - dziś to jest ulica Gąbińska - można było do Duracza przejechać).

I nie do Nowego Dworu, ale do Palmir, a w zasadzie do Głównej Składnicy Uzbrojenia, położonej Pomiędzy Palmirami i Pociechą.
Straszliwie zniszczyli Kampinos ta inwestycją :(

We wrześniu'39 zaczęli budować wąskotorową linię z Twierdzy w Modlinie do Palmir, żeby amunicję transportować, ale jej nigdy nie ukończyli.

Nowy Dwór Maz. o ile dobrze pamiętam, nigdy nie miał połączenia kolejowego z Warszawą.

Linia szła na Legionowo.

PS Janowska dalej mieszka ;)
Niedawno fotografowałem to kuriozum które jej mąż tam wybudował :D
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 21.12.2011 12:24

W stanie wojennym wiozłem swoją zastawą 1100p całe prosię z Ciechanowca. Mieszkałem pod samą komendą na Żytniej. Były z niego i flaki, swieżonka, kaszanka, kiełbasy i wyśmienity smalec. po degustacji flaków i smalcu ( to wszystko robota teścia), poszliśmy na setkę na Okopową do baru o nazwie "MŁYNÓW". Cóż to była za atmosfera, ten dym papierosowy, specyficzny zapach. W poblizu P.D.T Wola był bar szybkiej obsługi. A kto pamięta w al. Jerozolimskich (przy Kruczej) bar "PRAHA", kombinat barowy, który w niedziele odwiedzała cała Warszawa i jej okolice??? To była fabryka mielonych, pomidorowej, bigosu i marchewki z zielonym groszkiem.
A flaki na bazarze Różyckiego, chyba najlepsze w Warszwie i "herbatka" z cytryną? A bar 'ZODIAK" na tzw. ścianie wschodniej"? Oj było gdzie zjeść i nie tylko. A bary dworcowe?
PZDR.
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 21.12.2011 12:29

Kino Cytadela było na terenie Cytadeli (obecnie Dowództwo Wojsk Lądowych), wejście było od ul. Zakroczymskiej. Tak naprawdę, to obecnie pracuję na jego terenie (kina).
A kuriozum jest mi znane.
Ma jednak Żoliborz, tak jak i cała Warszawa, swoją historię, ciekawą, niezapomnianą i kryjącą jeszcze wiele tajemnic.
PZDR.
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 21.12.2011 12:31

franko napisał(a):A bary dworcowe?PZDR.

Szczególnie po otwarciu Centralnego w hali głównej na górze. Normalnie to był Zachód :o
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.12.2011 12:42

Baru Praha nigdy nie odwiedziłem, stałym klientem w drodze do Metodystów (na angielski), byłem w Szwajcarskim na Nowy Świecie. Kluski śląskie ze skwarkami, jaki to był rarytas.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.12.2011 12:44

Na teren DWL raz mi się udało dostać ... Nie, dwa razy.

Raz na jakieś targi, kiedy było odsłonięcie pomnika takiego husarza,
a drugi raz do Klubu Wojsk Lądowych, na występ Bałtroczyka.

Zodiaka właśnie reanimują, a pedet na Woli był obowiązkowym punktem do odwiedzin, jak trzeba było coś z ubrania kupić.

Ja najpierw na Tyszkiewicza pracowałem, a potem, już na swoim, na Płockiej - w tym budynku, co INCO było, a potem Danfoss - już na swoim.

Wola była zawsze w moim zasięgu, bo najpierw, dwudziestką, na Boernerowo tamtędy jeździłem, a potem na Tłomackie, koło sądów, gdzie mama w księgarni pracowała.

Ech, te kiermasze w Parku Sowińskiego .. .:D

Moje pierwsze pieniądze na tych kiermaszach zarabiałem :D

Ja, dla odmiany, świniaka wiozłem z Karczewa. Przez całą Warszawę. Maluchem, na uniwersalnych oponach.
Taka ślizgawica wtedy przyszła, a ja świeżo co prawko zrobiłem 8O

A jaka knajpa na Marszałkowskiej miała taki taras, bo nie pamiętam?
Tam jakaś węgierska była, zdaje się?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.12.2011 12:49

No i po temacie...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Pytanie do Warszawiaków ? ....i co tam słychać w Stolicy :) - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone