Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanie do Warszawiaków ? ....i co tam słychać w Stolicy :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 18.12.2011 14:23

Witam Cromaniaków :)

Jako , że na Sylwestra wybieramy się do Warszawy (3 dni) i nie byliśmy w Warszawie dobre 10 lat , więc zapewne wiele się zmieniło.
Ktoś może poleci jakąś dobrą knajpkę w okolicach starego miasta gdzie można pysznie zjeść?! :)

Co warto zobaczyć to już nie pytam ...... :lol:
Ostatnio edytowano 30.12.2011 21:02 przez maniust, łącznie edytowano 2 razy
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.12.2011 14:59

Mogę polecić Kompanię Piwną.

Ceny przystępne, porcje ... dwuosobowe ;)

Obrazek

Pierogarnia Zapiecek też warta polecenia.

Wydaje mi się, że warto by zarezerwować w tym okresie stolik wcześniej, ale może niekoniecznie.

Fukiera Gesslerowej raczej omijaj ... Czekają na rewolucję ;)

Jakbyś zmarzł to koniecznie lorneta z meduzą w Przekąski Zakąski.

Teoretycznie cały Trakt Królewski to knajpa na knajpie: Spis.
W większości są ceny, menu ... Przejrzyj.

A zobaczeniem, to kiedyś robiłem mapę obejmująca również Starówkę i Trakt Królewski.

Pozdrawiam :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.12.2011 16:28

Nie w tej okolicy ale podobno ok. Czerwony Wieprz. Na Ursynowie Čevap albo Bałkański Kocioł.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 18.12.2011 16:30

Podwale to bardzo dobry wybór, zgadzam się.
Ja z kolei mogę z pełną odpowiedzialnością polecić tratorię Rucola przy Miodowej 1, tuż przy Starym Mieście:
www.trattoriarucola.pl

Genialna kuchnia w cenach w ogóle nie warszawskich, spore porcje no i koncesję wreszcie na alkohol dostali, bo jeszcze niedawno trzeba było wino kupować w sklepie obok :wink:
krakuscity
Koneser
Re: Pytanie do Warszawiaków

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 18.12.2011 16:56

maniust napisał(a):
Co warto zobaczyć to już nie pytam ...... :lol:

Ale ja Ci odpowiem.
Jak uczono mnie dawno w szkole warto zobaczyć Pałac Kultury i Nauki - dar naszych przyjaciół ze Związku Radzieckiego :D
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 18.12.2011 18:17

O wielkie dzięki za tak duży odzew! :D

W sumie to cichu to właśnie na Weldona (chyba "Starego Warszawiaka") odzew liczyłem mając w pamięci jego kilka wpisów i zdjęć o Warszawie na forum . :wink:

Bocian i mahadarbi też dzięki.
Zanotowaliśmy wasze propozycje , po powrocie zrelacjonuję czy warto było.

W sumie to moja żona mówi , że o Pierogarni Zapiecek słyszała , tylko jam jest bardziej mięsożerny...... :D

....ale napewno odwiedzimy te "Podwale" :wink: i "Trattolia" bo pizze to uwielbiam!
krakuscity napisał(a):Jak uczono mnie dawno w szkole warto zobaczyć Pałac Kultury i Nauki - dar naszych przyjaciół ze Związku Radzieckiego :D

No tak "Piękny Dar" :lol:

A te budki ze "szmatami" na tle Pałacu Kultury jeszcze są ?! :?
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 18.12.2011 18:21

maniust napisał(a):A te budki ze "szmatami" na tle Pałacu Kultury jeszcze są ?! :?

To już nie budki a KDT (Kupieckie Domy Towarowe), blaszane hangary z watpliwą zawartością :wink:

A w tratorii nie tylko pizza jest, naprawdę wybór ogromny :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.12.2011 18:31

mahadarbi napisał(a):
maniust napisał(a):A te budki ze "szmatami" na tle Pałacu Kultury jeszcze są ?! :?

To już nie budki a KDT (Kupieckie Domy Towarowe), blaszane hangary z watpliwą zawartością :wink:

Chyba dawno nie byłaś pod pałacem ;)

KDT i MarcPola zlikwidowali (o KDT była bitwa cała :D).
KDT jest teraz na Marywilskiej, zdaje się, razem z kawałkiem stadionu, natomiast pod pałacem masz budynek budowniczych metra, strefę kibica, parkingi samochodów osobowych i autobusików, aktualnie kiermasz świąteczny i ... reklamę jakiegoś chama :D

Poza tym patelnia jest i "grający na krzesłach".

A sam pałac to warto wieczorkiem zobaczyć, w kolorach, niemniej, jeżeli nie chcecie wjeżdżać na górę, to ogólnie teraz go nie polecam.
Lepiej ten czas przeznaczyć na coś sympatyczniejszego :)

Właśnie stamtąd wróciłem i specjalnie nie było co robić.

Wrzucę gdzieś fotki, jeżeli mi wyszły :D

Pozdrawiam

PS Czerwony Wieprz, na Żelaznej, fajny jest, ale tak trochę za bardzo z boku, w stosunku do szlaków turystycznych.

No a Ursynów to już w ogóle mało turystyczny ;)

PS II Kurde, zaraz tam "Stary" ... :roll:

;)
Ostatnio edytowano 18.12.2011 18:34 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 18.12.2011 18:33

weldon napisał(a):Chyba dawno nie byłaś pod pałacem ;)

KDT i MarcPola zlikwidowali (o KDT była bitwa cała :D).

:lol: :lol: :lol: fakt, wieki całe nie byłam! To nadal Warszawa? :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.12.2011 18:34

Zawsze przeokropnie mnie dziwią wszelkie zapytania : "gdzie dobrze zjeść". ( nie tylko to Manusta, w ogóle wszystkie na forum).

Mnie osobiście nigdy takie zmartwienie nie dotyka. Nawet przez myśl mi to nie przechodzi.
Przecież zawsze coś się znajdzie .... a jak nie to kupię sobie suchą bułkę, popije orynżadą :wink: i też przeżyję.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 18.12.2011 18:48

weldon napisał(a):
Czerwony Wieprz, na Żelaznej, fajny jest, ale tak trochę za bardzo z boku, w stosunku do szlaków turystycznych.

No i za tłusty, jak sama nazwa wskazuje :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.12.2011 18:48

woka napisał(a):Zawsze przeokropnie mnie dziwią wszelkie zapytania : "gdzie dobrze zjeść".

Jestem smakoszem i to wielkim. Ale wiesz co-masz rację. Nigdy nigdzie nie zastanawiałem się nad powyższym pytaniem, po prostu jem i jestem z tego zadowolony, szukam smaku nawet w słabszych potrawach.
Może dlatego np w Cro, koszty jedzenia mnie nie przerażają :wink:

co nie oznacza, że jadam tanio, jadam zawsze smacznie.
Ostatnio edytowano 18.12.2011 19:05 przez Dziadek Maciek, łącznie edytowano 1 raz
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 18.12.2011 18:58

woka napisał(a):Przecież zawsze coś się znajdzie .... a jak nie to kupię sobie suchą bułkę, popije orynżadą :wink: i też przeżyję.

Wiesz taki tryb żywienia stosuję w pracy czasem , jak brak czasu , jestem głodny i by zapełnić "śmietnik" . :wink:

Co innego jak chciałbym gdzieś zaprosić żonę na jakąś uroczystą kolację , a nie wiem gdzie , bo nie znam miasta.
Syf z Maca i KFC to nie dla nas!

Stąd moje pytanie......co ktoś może polecić.
Nie pytałem co zjeść i za ile ?!

...a to prawie robi roźnicę chyba , nieprawdaż ? :lol:
Ostatnio edytowano 18.12.2011 19:01 przez maniust, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.12.2011 18:59

weldon napisał(a):
Poza tym patelnia jest i "grający na krzesłach".

;)

grający na krzesłach to fenomen, że też im się chce, ciekawe czy kolędy teraz klepią, bo zwykle to ostro dają.

maniust- to co Ci polecają to dobry wybór w tej okolicy, czy będą miejsca to inna bajka. wcześniej może zadzwoń i zarezerwuj.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.12.2011 19:10

maniust napisał(a):Syf z Maca i KFC to nie dla nas!

W Macu jadłem chyba ze dwa razy, w KFC nigdy nie byłem.
Kompanię Piwną wspominam dobrze, porcja golonki była faktycznie dwuosobowa, tylko raz udało mi się tam zjeść bez rezerwacji (może mam pecha).
Pierogarnię zaliczam przy każdym pobycie na Starówce
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone