Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanie do Warszawiaków ? ....i co tam słychać w Stolicy :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.12.2011 00:35

Kto wie, Praga, Grochów, Mokotów, Wesoła ... chyba jednak nie :D
Pozdrawiam

Ps Neostrada mi co chwilę pada, chyba śnieg ją zasypuje :cry:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 21.12.2011 00:37

U mnie ze śniegu deszcz się zrobił :twisted:
Ale też już dobranoc powiem :papa:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.12.2011 06:41

Mam nadzieję, że ten deszcz nie zamarzł na drodze :roll:

Ale się rozgadaliście ... Widzę, że południe rządzi ;)
Ja po knajpach nie chodzę za bardzo, ale ... są jeszcze siodła w Słupskiej? ;)

Poczytam potem coście tu ponapisywali, bo gdzieś coś o mnie było ... :D

Już ... :)

Kawęczyńska jest w planach, tylko czekam na sprzyjające warunki.
Miał spaść śnieg i powinno być słonecznie, w zamian tego tak rozkopali Pragę, że ostatnio, jak chciałem zobaczyć Poniatowskiego, to wolałem samochód zostawić koło ZOO i piechotą pójść :D

Mam. Mam w planach Kawęczyńską, tym bardziej, ze, jak słyszałem, ukradzione aniołki na Ząbkowskiej oddali, Konesera znów wypadałoby skontrolować, czy czego tam nie próbują rozebrać, na Różyca w końcu zajrzeć ... Tylko niech się trochę obrobię i na słońce ładne poczekamy.

Knajpy to się chyba pozmieniały, bo o ile kiedyś to łaziłem po tych wspominanych przez was,
to teraz, no wiecie, ciągle za kółkiem, to nie ma co zaglądać ;)

Widzę, że warszawiakom zostało to zamiłowanie do podróżowania :D

Jeżeli nie w Polskę, to chociaż po Warszawie i okolicach trzeba się choć raz przeprowadzić :)

No, ja również z tymi miejscami o których mówicie sporo miałem do czynienia, a nawet, chyba, bardziej mnie nosiło :D

A propos Kawęczyńskiej: kto wie, co było pod tym adresem?:

Obrazek

Pozdrawiam :D
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 21.12.2011 11:08

Odnośnie dyskusji:
Mieszkałem przy pl. Szembeka (1955-1961), na Kordeckiego pomykałem do podstawówki, na bazarek ( powinien być zabytkiem zerowym, nie ma go już), po razowy. Linia autobusowa 102 miała pętlę, a na Olszynkę chodziło 135.
Następnie był uroczy Żoliborz, pl. Villsona (Kiedyś Komuny Paryskiej), kino Wisła (pierwsze randki i..), liceum im. Lelewela na Siemiradzkiego, na Suzina kino Tęcza i obok teatr Komedia. Na Filareckiej kończyłem podstawówkę razem " Z takimi co ukradli księżyc", (chyba Jarek i Leszek). Obecnie prawie Puszcza Kampinowska.
A w temacie wyżywienia, to był na Mickiewicza bar mleczny, Na Krasińskiego knajpa (nazwy nie pamiętam), a na końcu Krasińskiego kawiarnia "Spotkanie". Tam chodziło się na wagary. Z dziewczynami, a jakże!!!!! Pustynia żywieniowa, no chyba, że dodamy stołówki w szkołach.
Każdego dnia dwa razy przemiszczam się tym rejonem (praca w okolicach Dw. Gdańskiego). Przez Mokotów raz lub dwa w tygodniu do córy, do Nowej Iwicznej. A szpital na Szaserów odwiedzałem w tym roku cztery razy (trzy operacje). Właściwie poza Centrum mało jest w Warszawie miejsc, gdzie można posiedzieć i posmakować, chociaż i to się zmnienia, jednak bardzo powoli.
PZDR.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.12.2011 11:22

Spotkanie, zdaje się, próbują reaktywować.

Dziś w modzie jest Żywiciel, ale różne opinie o nim chodzą, że bardziej animuje żoliborskiego ducha, niż żywi.

Z Tęczą też, jak ostatnio widziałem, coś znów kombinują.

A Światowida pamiętasz?

Taki szybki quiz: co, przed kinami, było w Tęczy, w Światowidzie ... No bo Elektronik, to ... Elektronik :D

PS ale za cyt.: "pl. Villsona" to masz baty, a za, cyt.: "(Kiedyś Komuny Paryskiej)" to znam takich co potrafili by w kosmos wystrzelić :lol:

PS II jaka pustynia żywieniowa?
Przecież jakiś p...ny Kebab otworzyli :evil:

witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 21.12.2011 11:48

Wracając do tematu to jeszcze ciekawe miejsce na Krakowskim Browarmia, gdzie można zjeść i napić się warzonego na miejscu piwa
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 21.12.2011 11:52

Weldon.
Pl. WILSONA!!!!!!!!!!! tyłek już nadstawiam.
Nie pamiętam, co było przed kinem Światowit i Tęcza!!! Pomóż!!
Żywiciel to pl. Inwalidów, był jeszcze Kosmos przy Krasińskiego (nie ma jest bank) i Balaton przy Krajewskiego ( nie ma jest galeria). Elektronik w Zespole Szkół Elektronicznych (nie ma). Dbano o kuturę, tyle kin w małej odleglości + teatr i w tym samym gmachu Dom Kultury. W MDK byłem na koncercie Niemena. Najlepsze zakupy w Merkurym, na I piętrze była kawiarnia. Część mieszkańców szczyciła się, że mieszka na "jajku" (?).
Nie bardzo nadal jest gdzieś pogadać i przekąsić. Ale jest METRO. Nie korzystam niestety. Do K.S Marymont chodziłem kopać piłkę.
PZDR.
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 21.12.2011 11:54

Witpol
Browarnia to już poza granicami Żoliborza. Granica biegnie wzdłuż torów kolejowych.
PZDR.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.12.2011 12:06

weldon napisał(a):

A propos Kawęczyńskiej: kto wie, co było pod tym adresem?:

Obrazek

Kawęczyńska 16--ja tam mieszkałem, a także jedni i drudzy Dziadkowie, później Rodzice. Jeden z Dziadków był "szychą" w tamtych czasach, dyspozytorem w zajezdni
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 21.12.2011 12:08

franko napisał(a):Witpol
Browarnia to już poza granicami Żoliborza. Granica biegnie wzdłuż torów kolejowych.
PZDR.

Temat dotyczy knajpek w okolicy Starego Miasta (patrz str. 1), a że zebrało się Warszawiakom na wspominki ( w tym i mnie), to już druga sprawa :?
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 21.12.2011 12:12

Witpol.
Tak wiem, to już tak z rozpędu i odrobiny lokalnego patriotyzmu.
PZDR.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 21.12.2011 12:14

Tak czekam, kiedy nas autor pogoni... :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.12.2011 12:19

Mało kto wie, że sekcja piłkarska Marymontu, jest najstarszą w Warszawie.
Tyle, że powstała zanim Marymont został przyłączony do Warszawy, dlatego za najstarszy klub piłkarski uznaje się Polonię.

Światowid urządzili w starej sali gimnastycznej.
Jedyne kino, w jakim siedziało się na zwykłych krzesełkach (coś mi się kojarzy, że jeszcze Lotnik dawał jakieś niesamowite przeżycia, typu koza w kącie, czy jakoś tak, ale dokładnie nie pamiętam).
W każdym razie Światowid to coś niepowtarzalnego i nigdzie więcej nie do spotkania.

Tęczę urządzili w kotłowni jednego z osiedli Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej.
Zresztą tam też miało miejsce drugie, chronologicznie, z wydarzeń poprzedzających ogólny wybuch Powstania.
Żołnierze z PPS zostali nakryci przez Niemców, poszukujących AK-owców, którzy wcześniej, na Krasińskiego, mieli z nimi potyczkę.

Kawiarnia w Merkurym to była nad Delikatesami, z wejściem od Mickiewicza.

W EMPiKu można było wypić kawę zdaje się no i była cukiernia koło Wisły.
Potem tam się Blikle otworzył ...

Z jedzeniem, to trzeba było bardziej w stronę Bielan się udać.
Na przeciwko straży, w alei Zjednoczenia, była knajpa, której nazwy nie pamiętam, ale można tam było Manna spotkać.

Na Kasprowicz był kultowy Hutnik.
Tak samo na Kasprowicza, teraz tam jest pizzeria, też był jakiś znany bar.

No i nie można, w tym kierunku, zapomnieć o Wrzosie w Burakowie, gdzie Urban przesiadywał, no i o słynnym jakiś czas temu, a w czasach komuny jeszcze bardziej - Witaszku w Czosnowie.

Kilka mordowni w Łomiankach było ... Oj, to prawdziwe mordownie były, w przeciwieństwie do knajpy w Młocinach, tak mniej więcej vis a vis McDonalds'a, w kamienicy, na dole była.

To był klimat z Cafe pod Minogą.
Gówniarzem będąc takie flaki tam jadłem, że wszystkim życzę zdrowia takiego, jak one smakowały ...

Maniust, jak samochodem będzie, to, nie ma bata, przez Żoliborz będzie jechał :D

Pozdrawiam
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 21.12.2011 12:24

weldon napisał(a):Gówniarzem będąc takie flaki tam jadłem

Jak flaki, to tylko u Flisa na Marszałkowskiej
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 21.12.2011 12:25

Jak flaki to tylko na weselu pod Warszawą :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Pytanie do Warszawiaków ? ....i co tam słychać w Stolicy :) - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone