darek2510 napisał(a):A obwodnica Cieszyna też bezpłatna czy trzeba jechać przez miasto
A wujek gugiel to jest płatny?
https://edalnice.cz/pl/gdzie-obowiazuje ... #/road_map
https://mytocz.eu/pl/specified-road-sections/map
.png)
darek2510 napisał(a):A obwodnica Cieszyna też bezpłatna czy trzeba jechać przez miasto
.png)
darek2510 napisał(a):Dziękuję , już wiem , i kolejne pytanie do doświadczonych , gdzie można się zatrzymać z przyczepą na noc ( parking) na początku Węgier po wjeździe od Bratysławy , lub na końcu Słowacji ??
.png)
.png)
andrzej1982 napisał(a):Witam, w sobotę wybieram się z Gdańska do Makarskiej, wybrałem trasę przez Słowację (Żylina, Bratysława) oraz Węgry (Szombathely) aż do granicy Chorwackiej (Letenye). Poczytałem trochę wcześniejsze wypowiedzi z lat poprzednich i wnioskuję, że droga nie jest w najlepszym stanie. Czy mógłbym prosić o potwierdzenie, wybiorę wtedy drogę przez Czechy, Austrię i Słowenię. Jako że jadę z mały dzieckiem, wykupię winiety, aby poruszać się głównym trasami. Za wszelkie wskazówki dziękuję
.png)
marekkowalak napisał(a):andrzej1982 napisał(a):Witam, w sobotę wybieram się z Gdańska do Makarskiej, wybrałem trasę przez Słowację (Żylina, Bratysława) oraz Węgry (Szombathely) aż do granicy Chorwackiej (Letenye). Poczytałem trochę wcześniejsze wypowiedzi z lat poprzednich i wnioskuję, że droga nie jest w najlepszym stanie. Czy mógłbym prosić o potwierdzenie, wybiorę wtedy drogę przez Czechy, Austrię i Słowenię. Jako że jadę z mały dzieckiem, wykupię winiety, aby poruszać się głównym trasami. Za wszelkie wskazówki dziękuję
Nie wiem skąd te informacje o złym stanie tej trasy - zdecydowanie ich nie potwierdzam. Zła nawierzchnia (a i to przesada) to tam była jakieś 10 lat temu.
Przez Polskę jest nowa A1 (trzeba tylko mocno zwolnić za lotniskiem w Pyrzowicach i przed Sośnicą - mocno buja), od Żor do Cieszyna wygodna dwupasmówka, w Czechach nowa obwodnica Trzyńca, potem do Mostów też nowa nawierzchnia, w Svrcinovcu wjeżdżasz na nową autostradę i dopiero od Čadcy masz 25 km krajówki, ale Słowacy też tam niedawno wymieniali asfalt. Od Żyliny aż do Szombathely autostrady. Od Szombathely do Lenti i Tornyiszentmiklos krajówka z dobrą nawierzchnią, a potem non-stop chorwackie autostrady.
W tej chwili według mnie najlepsza trasa do Chorwacji.
Zły stan dróg to jest w Czechach! Dlatego stale coś remontują.
.png)
marekkowalak napisał(a):Zły stan dróg to jest w Czechach! Dlatego stale coś remontują.
.png)
.png)
andrzej1982 napisał(a):Witam, w sobotę wybieram się z Gdańska do Makarskiej, wybrałem trasę przez Słowację (Żylina, Bratysława) oraz Węgry (Szombathely) aż do granicy Chorwackiej (Letenye). Poczytałem trochę wcześniejsze wypowiedzi z lat poprzednich i wnioskuję, że droga nie jest w najlepszym stanie. Czy mógłbym prosić o potwierdzenie, wybiorę wtedy drogę przez Czechy, Austrię i Słowenię. Jako że jadę z mały dzieckiem, wykupię winiety, aby poruszać się głównym trasami. Za wszelkie wskazówki dziękuję
.png)
.png)
buter napisał(a):Co roku wyjeżdżam z Bielska-Białej w okolicy 23:00.
W tym roku klasyczna trasa. Wyjazd o 23:00, dojazd do Klek w okolicach 11:00. Omijam weekendy, tym razem wyjeżdżam z czwartku na piątek.
.png)
.png)
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi