Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Piwo czyli temat dla piwoszy smakoszy i nie tylko... ;)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 30.10.2008 08:46

Arek napisał(a):Piwo jest niepasteryzowane. Z przechowywaniem nie ma żadnego problemu, można je trzymać nawet 2 lata. A to dlatego, że piwo zawiera niewielką ilość drożdży, cały czas pracują - uszlachetniają smak i produkują dwutlenek węgla.
Wczoraj zrobiłem brzeczkę, później wrzucę fotki :)

Czekamy na fotki :D
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 30.10.2008 10:19

W skrócie wygląda to tak

Grzeję wodę do odpowiedniej temperatury
Obrazek

wsypuję słód
Obrazek

teraz zachodzi proces zamiany skrobi na cukry
Obrazek

po zakończeniu zacierania
Obrazek

filtrowanie
Obrazek

wycukrzanie młóta
Obrazek

brzeczka gotowa do nachmielania
Obrazek

granulat chmielu
Obrazek

nachmielanie
Obrazek

na tym etapie pozostało już studzenie

Oczywiście warząc kolejną warkę delektowałem się poprzednią
8)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 30.10.2008 10:58

Opis 1 klasa, ciekawe ile udało Ci się zrobić tych Warek jak się nimi delektowałeś :lol: :lol: :lol:
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 30.10.2008 17:37

Też lubię piwo,ale jak dla mnie oszczędności żadne,kupię sobie w sklepie,dla ciebie gratulację.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 31.10.2008 07:25

Yaro - to już 4 warka

Mireks - nie o oszczędności chodzi, ale o smak piwa. Nie powiem, że nie piję piwa ze sklepu, ale czasami niektórych piw nie da się pić - kilka dni temu kupiłem Tyskie, które miało smak za przeproszeniem sików. Być może komuś smakuje takie piwo, mnie nie.
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 31.10.2008 07:35

O to może kupiłeś jakieś stare te Tyskie, mnie akurat podchodzi :D
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 31.10.2008 12:27

Arek - szacun! :D Może w odległej przyszłości sam coś uwarzę, na razie nie mam warunków przy tym cygańskim życiu, tylko chętnie próbuję od znajomych co się parają tym procederem. Ale wiem jaka to radocha, nic nie sprawia większej satysfakcji niż taka samodzielna alchemia, kiedyś trochę pędziłem śliwowicę na malutką skalę to znam to uczucie.

Tyskie (Żywiec, Warka, Żubr itd, ogólnie większość tych szeroko reklamowanych) nawet nie jest niedobre. Jest po prostu takie niekontrowersyjne, bez charakteru, wykastrowane, żeby smakowało po trochu każdemu. Nie może mieć konkretniejszej goryczki czy wyraźniejszego smaku bo wtedy jednym by smakowało a innym nie, a z założenia ma smakować wszystkim. Resztę robi odpowiednio często dawkowana reklama która sprawia że jesteśmy przekonani że to nasze najlepsze.
Ale jak się odrobinkę rozejrzeć po sklepach to coś ciekawszego też się znajdzie, i to niekoniecznie droższego :)
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 31.10.2008 19:30

Arek napisał(a):Yaro - to już 4 warka

Mireks - nie o oszczędności chodzi, ale o smak piwa. Nie powiem, że nie piję piwa ze sklepu, ale czasami niektórych piw nie da się pić - kilka dni temu kupiłem Tyskie, które miało smak za przeproszeniem sików. Być może komuś smakuje takie piwo, mnie nie.

Potwierdzam,niektórych piw nie da się pić,akurat Tyskiego nie pije.
Często kupuje Żywca,najlepiej trafić exportowego lub Perłę od czasu do czasu oraz Broka exportowego.
Aby kupić dobre piwo należy się udać do dobrego supermarketu,{akurat mam blisko},ceny wahają się od 4zł nawet do 20zł za butelkę,ale jak się robi małe spotkanko ze znajomymi przy piwku i grillu wybieram piwo Żywiec,kto by tam przeginał z ceną,nie wątpię piwo własnej roboty może być dobre,ale ja na to nie mam czasu i jestem wygodny, idę do sklepu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.11.2008 10:34

Jesli chodzi o Warkę to mieszkam w niej, gdzie pojadę
tam chcą odemnie warkę
Obrazek, to straszne poprostu jest. A ja piwa prawie nie piję, chyba że

Obrazek, ale niestety skończył się już zapasik. :cry:

W Warce warka jest najdroższa w całej Polsce, to tak samo jak z benzyną w okolicach Gdańska.Pozdrawiam. :lol:
Ostatnio edytowano 28.11.2008 08:07 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 01.11.2008 11:01

Tak samo jak w sklepie przy browarze w Tychach, piwo jest droższe niż w markecie :D
SZOP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZOP » 01.11.2008 14:11

Arek napisał(a):To zależy i od receptury od ilości końcowej brzeczki.
Moje pierwsze miało ok. 4,9%, drugie 6,5%, trzecie 5,4%.

No i jest oczywiście gazowane :)

Witam Piwowara domowego!
Też się w to bawię :lol:
Mam za sobą ponad 40 warek,część oczywiście już wypita,reszta leżakuje.Ciekawy jestem jak z taką dokładnością zbadałeś zawartość alkoholu,w warunkach domowych jest to trudne?Powiem szczerze że na pytanie o zawartość alkoholu,mówię że nie wiem i że warzę piwo dla smaku,a nie procentów.Pozdrawiam,Jacek
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 01.11.2008 22:14

Pozdrowienia dla wszystkich PIWOSZY :papa:
Motoschiza
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Motoschiza » 01.11.2008 23:03

A do mnie dotarła taka przesyłka z Cro

Obrazek[/img]
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 02.11.2008 08:23

można gdzieś nbyć Karlovacko ewentualnie Ożujsko w Polsce?
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 02.11.2008 08:26

U mnie w lodówce czekają dwa.
Zajec! Jeszcze masz szansę się załapać. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Piwo czyli temat dla piwoszy smakoszy i nie tylko... ;) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone