Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac czy Hvar?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gelt
Autostopowicz
Peljesac czy Hvar?

Nieprzeczytany postnapisał(a) gelt » 07.07.2007 09:24

Wybralem to miejsce na rejon wypoczynku ale nie moge zdecydowac sie miedzy tymi dwoma. Co polecacie? (a moze cos jeszzce innego ale niedaleko?). Wiem ze na temat tych miejsc bylo duzo i poczytalem o tym w archiwum ale teraz nie moge sie zdecydowac ;)
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 07.07.2007 09:51

ja wybrałem Peljesac, wyspy zostawiam sobie na przyszłe wakacje :D
mlody1598
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mlody1598 » 07.07.2007 09:57

Jeśli szukasz ciszy i spokoju a także masy polaków, jedż na peljesac, natomiast jesli szukasz atrakcji, dyskotek i dużej ilości osób jedz na Hvar...
gelt
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gelt » 07.07.2007 10:21

szukam ciszy i spokoju, swietnych miejsc do nurkowania z rurka i pieknej przyrody plus czegos do zwiedzenia i niedaleko dobrej knajpki (no i dobry kamping) - polecicie cos?
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 07.07.2007 14:08

W mojej opinii Hvar jest przepiękny i chyba nieco ciekawszy od Peljesaca. Ale takie porównania są zazwyczaj niecelowe. Wyspy mają specyficzny charakter, odmienny od lądowej części HR.
Tu i tu napewno spędzisz udane wakacje. Niemniej jeśli chcesz aby powiedzieć co lepsze -> ja stawiam na Hvar.

Ps.
Hvar jest popularny ale dyskotek i jakichś dzikich tłumów to ja tam nie widziałam, mimo że odwiedziłam go w drugiej połowie lipca. Wiadomo, że w mieście Hvar zawsze jest sporo turystów, knajpki i puby ... ale to raczej dodaje uroku a nie zniechęca. Ja mieszkałam po stronie południowej, tam cicho spokojnie i bardzo na uboczu.
Udanych wakacji życzę. :D
Cro RLZ
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cro RLZ » 07.07.2007 15:18

Ja także byłam na Hvarze i miło wspominam ten urlop. Byłam w Stari Grad. Jest tam pięknie, ludzi nie brakuje ale nie ma tłoków. Zresztą zawsze można mieszkać gdzieś bardziej na uboczu. W Stari Grad nie było za ciekawych plaż, ale do nurkowania bardzo dobre miejsce. Polecam!!! :D
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 07.07.2007 15:31

W ubiegłym roku byłam z rodziną na Hvarze; w tym jadę właśnie tam po raz drugi. Okolice Bojanic Bad, Ivan Dolac i Zavali. Kameralnie, cicho, przytulnie i spokojnie. Rzeczywiście Hvar jest przepiękny. To podobno jedna z najpiękniejszych wysp świata wg amerykańskiego Traveller.
Ok.. 285 dni słońca w roku; o ile dobrze pamiętam miejscwe rozmowy z Chorwatami. Zatoczki z małymi miastami Vrboską, Jelsą, Starim Gradem, Sucurajem, no i oczywiście nieco większym Hvarem. Częściowo wyspa jest surowa, nieprzystępna no i w zasadzie mało zaludniona; o wiele więcej przynajmniej w sezonie jest tam turystów. Często zaobserwujesz podczas spacerów wydeptane tam przez kozy ścieżki. Winnice, figi, oliwki, limonki,cyprysy, palmy, agawy i oczywiście olbrzymie połacie lawendy. Podobno klimat na wyspie jest szczególnie polecany dla osób chorych na astmę. Mnóstwo bardzo dobrych win; czerwone; prożec - b. słodki, plavac, czy białe- otok, bogdanuśa oraz rożowe zlatan. Codziennie możesz czynić sobie wycieczki degustacyjne do regionu winnic, w pobliżu którego właśnie mieszkaliśmy, czyli Sveta Nedeya. My nie musieliśmy; gospodarz u ktorego wynajmowaliśmy apartament bardzo dbał o nasze podniebienia. Połączenia promowe ze Splitu, Drvenika, Korculi i Dubrovnika. W ubiegłym roku wakacje spędzał tam książę William; a"propos widzieliśmy jego przepiękny jacht z helikopterem na pokładzie. Podobno S.Spielberg i księzniczka Karolina również tu byli. Bezapelacyjnie mogę stwierdzić, że Hvar jest najbardziej chyba znaną i najpiękniejszą ze wszystkich wysp na Adriatyku. Gorąco Ci polecam. :papa:
gelt
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gelt » 07.07.2007 21:18

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, powoli zaczynam przekonywac sie do Hvaru, prosze jednak o dalsze wypowiedzi :)
mlody1598
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mlody1598 » 07.07.2007 22:46

Jeśli chodzi o nurkowanie z rurką to peljesac jest swietny miejscem do tego. Ciekawe dno w roznych miejscach. Przy plazy mojego campingu lezal nawet wrak statku... Mozna bylo podplynac i ponurkowac tam... Jeśli chodzi o campingi to polecam Mały camping PONTA w orebiczu... Jest on przy dwoch rownie malych campingach... Kazdy z nich korzysta z jednej plazy(Mała malownicza zatoczka)a cena na PONTA jest najnizsza. prowadzi go ojciec z synem. Syn niezle mowi po polsku. Camping znajduje sie przy samym wjezdzie do orebicza, należy zjechac w lewo bardzo stroma droga asfaltowa... Innej drogi niestety nie ma. Wada campingu jest brak sklepu i odległość od miasta, ale jesli ktos szuka ciszy ispokoju jest idealny. Z opowieści innych polaków słyszałem jeszcze o campingu PERNA, a także o campingu PRAPRATNO znajdujacym sie na samym poczatku peljesacu w miescowosci Mali Ston. Szczególnie ten drugi był bardzo chwalony...
fafikdog
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fafikdog » 08.07.2007 10:39

No sie naczytałem o wyspie Hvar ;)
Czy ktoś może podać ceny promu na wyspę ( z autem np).
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 08.07.2007 11:52

fafikdog napisał(a):No sie naczytałem o wyspie Hvar ;)

Tu znajdziesz wszlekie konieczne informacje dot. promów: http://www.jadrolinija.hr/
gelt
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gelt » 08.07.2007 21:46

Czyli kilka glosow za Hvarem i tylko jeden za peljasacem? ;)
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 20.07.2007 20:09

fafikdog napisał(a):No sie naczytałem o wyspie Hvar ;)

W ubiegłym roku prom na Hvar wyniósł nas ok. 140 zł. pln. / 2 os. dorosłe + 2 dzieci i samochód/ :papa: Więcej o Hvarze znajdziesz na stronach
forum/viewtopic.php?t=16328&highlight=
forum/viewtopic.php?t=15825&highlight=
forum/viewtopic.php?t=14990&postdays=0&postorder=asc&start=10
forum/viewtopic.php?t=13679&highlight=
forum/viewtopic.php?t=13658&highlight=
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 17.12.2007 20:51

My również się zastanawiamy nad wyborem 2008.Bierzemy pod uwagę Hvar,pół Peljesac lub riwiera Makarska,jeszcze nie ustalone.
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 17.12.2007 21:02

Może najlepiej pół pobytu na wyspie a drugie pół na półwyspie ? Hvar jest piękny i naprawdę cichy. Kwestia wyboru miejsca. Bardzo miły problem do rozwiązania - żeby zawsze tylko takie problemy były.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone