Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac czy Hvar?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.01.2008 19:15

censor napisał(a):Rysio podaj namiary na apartament (z krótkim opisem), w którym byłeś, bo bardzo zaciekawiły mnie te skałki.

Sławek jest specjalistą od tej plaży i tej kwaterki. My pojechaliśmy tam tylko po napitki :wink:
Adam W.
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam W. » 23.01.2008 14:34

dg napisał(a):
Adam W. napisał(a): Pojechaliśmy na Peljesac, do miejscowości Borak. Śliczna wioska na prawdziwym uboczu. A jednocześnie doskonałe warunki do uprawiania turystyki. .

a co sądzisz o plażach w borak mam dwójke małych dzieci i boję sieskalek, juz raz w m.Losnij sie najeżdzilem na kamienistą plażę bo w pobliżu same skały

Witam!

Przepraszam, że nie odpowiedziałem od razu. Miałem przerwę w zaglądaniu do netu i dopiero dzisiaj zobaczyłem pytanie.
W Boraku są dwie plaże. Obie kamieniste. Jedna, jakby w połowie wsi, nie jest niestety największa, ale Borak mały, to i wszyscy się mieścili jakoś, lepsza dla małych dzieci. Było ich sporo i bawiły się świetnie. Nie było jeżowców!
Druga, na końcu, to taki malutki mini port, kilka łódek. Tam miejsca jest więcej ale warunki dla dzieci gorsze. Większe kamienie na dnie no i są jeżowce!
Obie plaże mają niestety szybko obniżające się dno. Nie jest to urwisko, ale pobrodzić w głąb morza za bardzo się nie da.
Poza tymi plażami tylko skały. Jest za to co obserwować pod wodą.
Ja byłem bez dzieci, zresztą są już duuuże ;-), ale te dzieci, które tam były, bawiły się świetnie. No ale to już inna sprawa, być może na innej plaży byłoby lepiej.
Miejsce polecam raz jeszcze. Mieszkałem w willi Dingac, u państwa Grljusic. Mają swoją stronkę, nawet po polsku. Wszystko było w porządku. A jak się na tarasie kończyła nam butelka wina ich produkcji, to chyba w myślach czytali, bo pojawiali się z nową, pełną, od razu. Potem pobrali coś od nas za to, ale rozsądnie. Gdyby nie to, że Chorwację zacząłem poznawać właśnie od Peljesaca i dopiero w zeszłym roku, pojechałbym tam jeszcze raz. A tak mam zamiar podzielić 2 tygodnie pomiędzy Ciovo i Hvar.
Pozdrawiam,
Adam
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 23.01.2008 15:57

No to co w końcu lepsze peljasac czy hvar, bo w tym roku jadę do Orebica :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.01.2008 16:56

HVAR :!: :!: :!: :!: :!:
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 23.01.2008 20:12

Tylko, że z Hvaru na ląd jedynie promem, który nie jest za darmo, a z Peljasaca w auto i sru do Dubrownika. :D Szczerze powiedziawszy na wyspach jesteśmy uwiązani, bo nawet jak byłem na Uglianie, który leży bliziutko Zadaru to prom dla 3 osób i samochodu w jedną stronę to sto złotych nie nasze. A jeszcze trzeba się dostać z powrotem. Trochę jednak podróżuję po Chorwacji i wolę wolny dostęp do lądu. :)
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 23.01.2008 20:29

Połączyliśmy Hvar i Peljesac w 2006 właśnie w ten sposób - tydzień i tydzień. I było to bardzo udane połączenie :) Wyspiarskie leniuchowanie i półwyspowe zwiedzanie. Parę postów wcześniej ktoś napisał o pomyśle jednodniowej wycieczki na Hvar z Peljesaca. Czas spędzony na promie + dojazd to w złych okolicznościach może być nawet kilka godzin. Chyba szkoda Hvaru na jeden dzień ...
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 23.01.2008 20:32

Adam,K napisał(a):Tylko, że z Hvaru na ląd jedynie promem, który nie jest za darmo, a z Peljasaca w auto i sru do Dubrownika. :D Szczerze powiedziawszy na wyspach jesteśmy uwiązani, bo nawet jak byłem na Uglianie, który leży bliziutko Zadaru to prom dla 3 osób i samochodu w jedną stronę to sto złotych nie nasze. A jeszcze trzeba się dostać z powrotem. Trochę jednak podróżuję po Chorwacji i wolę wolny dostęp do lądu. :)

Ale na Hvarze JEST co zwiedzać przez cały tydzień :D a nawet i dłużej, niekoniecznie trzeba przez ten czas opuszczać wyspę :wink:.
Zwiedzenie '"lądowe" można sobie zostawić :idea: na inną okazję.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 23.01.2008 22:16

Proponuję bezapelacyjnie Hvar, jednak w tym roku osobiście skłaniam się niestety na Plejsac, czyli... ciągle szukam, etc...
DreamTheater
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DreamTheater » 23.01.2008 22:22

Obrazek
HVAR JEST PIĘKNY !!!
DreamTheater
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DreamTheater » 23.01.2008 22:37

Widok Kempu Lilly w Jagodnej od strony morza

Obrazek

Ponurkować też jest gdzie :)

Obrazek

Widoki są wspaniałe ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 24.01.2008 08:35

dangol napisał(a):
Ale na Hvarze JEST co zwiedzać przez cały tydzień :D a nawet i dłużej, niekoniecznie trzeba przez ten czas opuszczać wyspę :wink:.

Tak, ale kiedy będzie ta inna okazja? :?
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 24.01.2008 09:41

Adam,K napisał(a):
dangol napisał(a):

Tak, ale kiedy będzie ta inna okazja? :?

Dla zafascynowanych Cro - pewnie co rok :D 8)
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 24.01.2008 09:56

Dzięki za Wasze odpowiedzi, ze względu na dzieci wybrałem Trstenik choć Borak wydaje mi siębardziej klimatyczny, Hvar zostawiam na przyszły rok.

Co do Cro to plany mam juzna conajmniej 3 lata do przodu bo jeszcze Vis i Korcula, a potem dzieci podrosną to Borak a potem... kto wie
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Peljesac czy Hvar? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone