Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.06.2014 13:26

Z załączonej mapki w linku wynika,ze nie jest płatna autostrada koło Świdnika.
Ale potwierdzić to mogą Ci co nią jechali.
Jak nie chcesz płacić za D1 i R4 to jedziesz od Presova do granicy z Węgrami drogą alternatywną nr 68

Obrazek

PS. D1 jest już płatna od dawna, R4 od tego roku.
fox2plus
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fox2plus » 19.06.2014 13:47

Obwodnica Svidnika nie jest płatna chyba ze jedziesz autem powyżej 3.5t
slawekzur
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekzur » 19.06.2014 13:54

No właśnie ten mały odcinek-obwodnica Svidnika jest właśnie R4 i się zastanawiam czy przypadkiem nie jest płatna, jak coś to pojadę przez miasto. A tą drogą 68, która omija autostrady jest w miare dobra i czy dobrze jest oznaczony wjazd na nią , tzn.czy widać gdzie mam jechać żeby nie wjechać na autostradę? Sorki, że tak męczę, będę jechać tą drogą pierwszy raz i nie chce niepotrzebnie wydawać na winietę, jeśli autostrady jest tylko 40 km.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.06.2014 13:59

Od Presova do granicy węgierskiej droga E-68 jest dobra i dobrze oznakowana.
fox2plus
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fox2plus » 19.06.2014 14:06

na 100% obwodnica Svidnika jest beznalepkowa do 3.5t nawet są znaki, uważaj tylko aby nie wjechać na R4 Kosice-Przejście węgierskie bo tam czatują na takich co wjechali bez nalepki, co do 68 to droga dobra tylko trochę miejscowości wiec czas przejazdu się wydłuży, sam tez jeżdżę 68 bo nie będę płacił za ta śmieszną autostrade

Tu masz zdjecie z tej obwodnicy
images35.fotosik.pl/1955/d733e57b3eddcf9dgen.jpg

A tu masz opisane na słowackiej stronie
dialnicnenalepky.sk/spoplatnene-useky
slawekzur
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekzur » 19.06.2014 16:04

Ok, wielkie dzięki :D
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 20.06.2014 09:15

slawekzur napisał(a):Witam, mam pytanko-będę jechać przez Słowację (Barwinek-Presov-Kosice i dalej na Węgry). Czy da się ominąć drogi płatne? Widziałem, że obok płatnych autostrad biegną bezpłatne drogi. Tylko nie wiem dokładnie które odcinki są płatne. Czy ten odcinek koło Svidnika jest płatny? Dalej Presov-Kosice wiem że jest płatny ale obok biegnie chyba droga bezpłatna? I czy odcinek między Kosicami a granicą węgierską jest płatny?

Odcinek koło Svidnika JEST BEZPŁATNY DLA SAMOCHODÓW OSOBOWYCH. Wyjeżdżając z Presova jedziesz około 1-1,5 km drogą szybkiego ruchu ( bezpłatną), po czym na skrzyżowaniu ( chyba jest tam już rondo) skręcasz w prawo w BEZPŁATNĄ drogę nr 68, którą jedziesz do końca. Na końcu łączy się ona z drogą szybkiego ruchu Presov - Koszyce na odcinku BEZPŁATNYM.
Wyjeżdżając z Koszyc NIE JEDZIESZ na drogę R4, ale JEDZIESZ dalej drogą nr 68 do samej granicy. Przed granicą obie te drogi łączą się na nowo w drogę nr 68.
Ludek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ludek » 22.06.2014 22:51

kazow napisał(a):a austriacka, slowenska na dawnym przejsciu jadac od mikulova jak opisano powyzej, kupujesz tez powrotna (pamietaj zeby nakleic dopiero przed powrotem) i koniec zmartwien z winietami na caly urlop

Dlaczego naklejać dopiero przed powrotem?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2014 23:13

Można oczywiście nakleić od razu :wink:

Nikt się nie doczepi.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 22.06.2014 23:17

Ludek napisał(a):
kazow napisał(a):a austriacka, slowenska na dawnym przejsciu jadac od mikulova jak opisano powyzej, kupujesz tez powrotna (pamietaj zeby nakleic dopiero przed powrotem) i koniec zmartwien z winietami na caly urlop

Dlaczego naklejać dopiero przed powrotem?

bo można mieć tylko jedną naklejoną tą ważną
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2014 23:55

Takimi pier.ołami nikt się nie zajmuje,
jak jest naklejona ważna winietka 8) :!:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2014 00:20

Faktycznie za nieważną winietę słowacką jest mandat /gdzieś to wyczytałem/, alee..zgubiłem się w poprzednim roku chyba koło Koszyc i wjechałem niechcący na autostradę płatną. Stała policja z "lupą" i już widziałem zawirowanie w portfelu spowodowane mandatem, a jednak...ichni policjant patrzył na nasz samochód przez urządzenie, ale nie dostrzegł, że winieta z poprzedniej podróży straciła ważność miesiąc wcześniej. Nie jest to powód to chwały dla mnie, ale też oznakowanie drogi wypchnęło mnie na płatną mimo, że nie chciałem.
aniapolitowicz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aniapolitowicz » 23.06.2014 21:47

Witam w tym roku poraz pierwszy jedziemy do Chorwacji na Wyspę Ciovo. Proszę o pomoc...Jaką najlepiej trasą jechac ruszamy z Płocka mazowieckie...i co z tymi winietami?? Po drodze lepiej kupic,czy wczesniej?? Help!!!
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 23.06.2014 21:57

aniapolitowicz napisał(a):Witam w tym roku poraz pierwszy jedziemy do Chorwacji na Wyspę Ciovo. Proszę o pomoc...Jaką najlepiej trasą jechac ruszamy z Płocka mazowieckie...i co z tymi winietami?? Po drodze lepiej kupic,czy wczesniej?? Help!!!

przez-czechy-przez-austrie-przez-slowacje-przez-wegry-t41048.html
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 23.06.2014 22:00

aniapolitowicz napisał(a):Witam w tym roku poraz pierwszy jedziemy do Chorwacji na Wyspę Ciovo. Proszę o pomoc...Jaką najlepiej trasą jechac ruszamy z Płocka mazowieckie...i co z tymi winietami?? Po drodze lepiej kupic,czy wczesniej?? Help!!!

Całe forum jest o tym - użyj opcji "szukaj". Z Płocka masz całe mnóstwo tras do wyboru - każda dobra.

Winiety najlepiej kupować po drodze.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 109
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone