Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 15.06.2014 07:54

KrisM napisał(a):ile obecnie kosztuje ON na MOP Rowień orientuje się ktoś?

dzwoń, pytaj bezpośrednio , będziesz miał pewność
wyrzol
Autostopowicz

Postnapisał(a) wyrzol » 16.06.2014 08:14

Witam,
W lipcu planuję wyjazd do Chorwacji, zawsze jeździłem autem osobowy. Tego lata chcę pojechać busem, ale mam mieszane uczucia.
Czytam i czytam szukam i szukam i się w tym wszystkim pogubiłem. Auto jakim chce jechać do 9 osobowym mercedes VITO.
Z listy zmierzonych aut wynika:
"Mniejsze pojazdy dostawcze / gospodarcze, które zaliczają się do klasy 2A, to:
Citroen Jumpy , Hyundai H1
Mercedes Viano , Mercedes Vito"

Nie bardzo to rozumiem, skoro VW T5 zalicza się do 2B. Coś źle interpretuję ?
Może jest znajdzie się ktoś bardziej doświadczony w przejazdach busami i mi pomoże jakoś to ogarnąć.

N
piekarz
Cromaniak

Postnapisał(a) piekarz » 16.06.2014 12:09

jeśli chodzi o winietę słoweńską to jest tak jak piszesz Vito zalicza się tak jak inne samochody osobowe czyli 2A, a Fiat Ducato, Ford Transit, VW Transporter zalicza się już do 2B i opłata za tydzień wynosi nie 15 Euro a 40 Euro. Chodzi dosłownie o centymetry w wymiarach max 130 cm na osi przedniego koła do szyby- Vito ma mniej, tak to sobie Słoweńcy wymyślili :-)
Ja osobiście omijam autostradę przez Mureck, gorzej jeśli jedziesz na Istrię to wtedy masz dylemat bo opłata spora.
za trzy tygodnie ruszam właśnie Vito :-)
wyrzol
Autostopowicz

Postnapisał(a) wyrzol » 16.06.2014 12:47

piekarz napisał(a):jeśli chodzi o winietę słoweńską to jest tak jak piszesz Vito zalicza się tak jak inne samochody osobowe czyli 2A, a Fiat Ducato, Ford Transit, VW Transporter zalicza się już do 2B i opłata za tydzień wynosi nie 15 Euro a 40 Euro. Chodzi dosłownie o centymetry w wymiarach max 130 cm na osi przedniego koła do szyby- Vito ma mniej, tak to sobie Słoweńcy wymyślili :-)
Ja osobiście omijam autostradę przez Mureck, gorzej jeśli jedziesz na Istrię to wtedy masz dylemat bo opłata spora.
za trzy tygodnie ruszam właśnie Vito :-)

Ja też planuję ominąć autostradę, rok temu testowałem - bez większych problemów.
Problem jest, że trzeba dogodzić 8 osobą w aucie i biało na czarnym przedstawić zalety jazdy busem, a nie 2 autami. Opłata w Słowenii nie wynosi czasem 30 euro za 2A i 80 za 2B ?

też jadę za 3 tygodnie :) dokładnie 8 lipca.
piekarz
Cromaniak

Postnapisał(a) piekarz » 16.06.2014 13:23

Miesięczna tak jak napisałeś a ja pisałem o tygodniowej
moim zdaniem wygodniej Vito, też jedziemy w dwie rodziny zamiast dwoma osobowymi.
może się na trasie zobaczymy :-)
Załączniki:
Winiety.png
kodens79
Cromaniak

Postnapisał(a) kodens79 » 16.06.2014 13:45

piekarz napisał(a):cenę z Austrii podałem z Ilz ( 40 km przed Graz) z przed kilku dni

Cena z dziś rana to 1.286 https://www.google.pl/maps/@47.0797711, ... a=!3m1!1e3
leszekpawlikowski
Odkrywca

Postnapisał(a) leszekpawlikowski » 16.06.2014 13:56

od 1 stycznia 2014 opłaty w górę szczególnie "BUS"

http://www.dars.si/Dokumenti/Toll/Metho ... e_308.aspx

otworzyć polski link !!!!!!!!!!!!!
paulr
Cromaniak

Postnapisał(a) paulr » 16.06.2014 15:05

kodens79 napisał(a):
piekarz napisał(a):cenę z Austrii podałem z Ilz ( 40 km przed Graz) z przed kilku dni

Cena z dziś rana to 1.286 https://www.google.pl/maps/@47.0797711, ... a=!3m1!1e3

A pb??
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 16.06.2014 15:18

A dzisiaj jedziesz?
Jutro może być inna. 0,01 czy 0,10 € zbawi Ciebie.?
:roll:

Poza tym jest to watek o autostradach, a nie cenach paliw.
showtek2
Odkrywca

Postnapisał(a) showtek2 » 16.06.2014 15:26

Szybkie pytanko, mozna karta albo w euro placic w austrii i czechach za viniety ? :) Bo jade dzis o 22 i chce sie po prostu na 101% upewnic :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2014 15:36

No w Austrii raczej zawsze można płacić w euro, bo już bardzo dawno temu zniknęły szylingi i walutą jest euro :wink:

Natomiast kupowania za euro w Czechach jest głupie, bo walutą obowiązującą jest korona czeska i euro jak przyjmą, to policzą po zbójeckim kursie :roll:

Kartą zapłacisz na stacji benzynowej bez problemu :!:
showtek2
Odkrywca

Postnapisał(a) showtek2 » 16.06.2014 16:04

W takim razie w czechach zapłacę kartą :) Dzieki ! :) Wybaczcie za takie pytania, ale jade pierwszy raz i chce jak najmniej niespodzianek :)
slawekzur
Plażowicz

Postnapisał(a) slawekzur » 19.06.2014 10:24

Witam, mam pytanko-będę jechać przez Słowację (Barwinek-Presov-Kosice i dalej na Węgry). Czy da się ominąć drogi płatne? Widziałem, że obok płatnych autostrad biegną bezpłatne drogi. Tylko nie wiem dokładnie które odcinki są płatne. Czy ten odcinek koło Svidnika jest płatny? Dalej Presov-Kosice wiem że jest płatny ale obok biegnie chyba droga bezpłatna? I czy odcinek między Kosicami a granicą węgierską jest płatny?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.06.2014 10:51

slawekzur napisał(a):Witam, mam pytanko-będę jechać przez Słowację (Barwinek-Presov-Kosice i dalej na Węgry). Czy da się ominąć drogi płatne? Widziałem, że obok płatnych autostrad biegną bezpłatne drogi. Tylko nie wiem dokładnie które odcinki są płatne. Czy ten odcinek koło Svidnika jest płatny? Dalej Presov-Kosice wiem że jest płatny ale obok biegnie chyba droga bezpłatna? I czy odcinek między Kosicami a granicą węgierską jest płatny?

http://www.ndsas.sk/mapa-dialnicnej-siete-ewu/44907s

Można ominąć w Słowacji płatne odcinki na tej trasie.

Płatna jest autostrada na odcinku Presov - Kosice i droga szybkiego ruchu od Kosice do granicy z Węgrami.
slawekzur
Plażowicz

Postnapisał(a) slawekzur » 19.06.2014 11:35

Czyli ten krótki odcinek lepszej drogo koło Svidnika nie jest płatny? I rozumiem,że za Presovem mam jechać nie na autostrade D1, tylko pojechać droga obok przez Haniska-Kendice-Licartovice-Janovik-Budimir, potem wyjądę na połączeniu D1 z tą drogą, potem kawałem do Kosic mam bezpłatny i dalej za Kosicami jadę nie na autostradę R4 tylko jadę drogą obok nr 68 i wyjeżdżam na połączeniu tych dróg na samej granicy węgierskiej?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 108
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone