Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 31.03.2025 16:55

Prezydent Dodik też podnosi głowę i dokłada swoje.
Gotovina już może nie wisi na ścianach ale ten narodowy zachwyt trwa, moim zdaniem. W Zagrzebiu tego nie widać bo to międzynarodowe miasto, ale na wioskach...
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 31.03.2025 18:00

Marlowe1994 napisał(a):Prezydent Dodik też podnosi głowę i dokłada swoje.
Gotovina już może nie wisi na ścianach ale ten narodowy zachwyt trwa, moim zdaniem. W Zagrzebiu tego nie widać bo to międzynarodowe miasto, ale na wioskach...

Ja tam się nie cyndolę :) Zawsze, jak się nadarzała okazja, to się Chorwatów pytałem. A gdzie jest gen Gotovina ?? Co teraz robi ?? I zawsze była ta sama odpowiedź, jakby z sufitu ;) A wiesz, emeryt, tuńczyki sobie łowi ?? Przekaz dnia :) Zawsze były te tuńczyki (tuna). Ale potem okazało się, że faktycznie miał (czy też ma) firmę w Pokostane, czy gdzieś tam. Kiedyś, zgadałem się z Chorwatami Weteranami w dniu ich święta 5.08 Normalnie gen. Gotovina to ich bóg. Dżez z rakiją w małych szklaneczkach. Chorwaci jak wiemy, piją kulturalnie, ale głowa tak samo boli :)

Potem trochę poczytałem o tej "Olui". Faktycznie z wojskowego punktu widzenia to był majstersztyk i blitzkrieg . Pięć dni i wyszli na granicę BiH i było pozamiatane. Potem jak HR pretendowała do UE dobrowolnie oddali Gotovinę pod trybunał międzynarodowy. Uniewiniony. Przypisali mu chyba odpowiedzialność za ok. 30tu kolo Knina, ale uzasadnili, że głównodowodzący armii nie może odpowiadać za wszytko, co na dole. Jeszcze były te korytarze, ale to przecież Serbowie sami uciekli ok. 250 tys. przez przygotowane przez Chorwatów korytarze. Pierwsza wojna informacyjna w Europie po IIWŚ. Podobno Chorwaci puścili famę, że będzie mocno. W sumie nic nie było, ale Sarbowie w panice się spakowali i sami uciekli. Potem w ramach akcesji do UE Chorwacja dostała zadanie uregulować ten temat. Podobno zapraszali Serbów, ale mało kto się zgłosił. :cfaniak: Nie wiem jak jest teraz w tych rejonach koło Knina, ale na początku 2000, to jak pewnie wiesz, była tam po prostu pustynia. Puste wioski, zero ludzi. I tylko chorwackie flagi na wzgórzach. Co ciekawe nic nie rozszabrowane. Jeżdziła policja na motorach i widać, że pilnowała. Az się dziwiłem, że chorwacka policja wtedy miała takie extra motocykle i całe osobiste wyposażenie. Wyglądali jak jakaś amerykańska policja na swoich wypasionych motorach i w skórach, jak w jakimś Teksasie. Gdy u nas wtedy, ani widu, ani słychu z tymi motocyklami, pyr, pyr wuefemka . :)

Dobra, żeby trzymać wątek puszczam super utworek.. samochodowy

Alan Walker - Faded ... Alone tez dobry, ale ten chyba lepszy :spoko:

.....
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 01.04.2025 05:45

Unikam tych tematów, bo po prostu pogardzam tymi, którzy bałamucą, ale także tymi, którzy dają się bałamucić przy dzisiejszym dostępie do rzetelnych informacji.
Ale gdy ktoś zaczyna "polityczno-patriotyczną" dyskusję, to jednym z (w miarę dobrze działających) sposobów na wybranie mu wiatru z żagli jest pokazanie "niepozornego" zdjęcia:
sun_corona_earth_parkerprobe.png

Zdjęcie wykonane przez sondę ParkerSolarProbe przedstawia Ziemię na tle korony słonecznej.
Albo to wykonane 35 lat temu przez Voyagera1.
Pytam wtedy czy jest w stanie pokazać mi na tej Ziemi pixel, którego jakiś promil zajmuje jego "wspaniałe państwo".
I jeśli to jego państwo jest takie super-hiper-cymes, to dlaczego jakiś pixel na tej planecie nie skrzy szczególnie i dobitnie...

Były tu (forum) dyskusje o flagach, godłach, patriotyzmach...
Jeśli za mojego życia znajdziemy/potwierdzimy pozaziemską cywilizację, to "Flaga/Godło/Herb Ziemi" będzie jedynym symbolem, do którego mógłbym "mieć szacunek".
A na razie, ten "zlepek pixeli" jest zbyt mały aby go dzielić i o takich podziałach dyskutować.
Niestety/stety ja na to tak patrzę.
Wszelkie państwowe/organizacyjne symbole, mają dla mnie wartość materiału, na którym/z którego są wykonane,
a ich jedyna funkcja jest taka, jak kamieni granicznych na polach lub działkach - "stoję na drodze, stoję na polu, stoję na parceli..."

I zamiast wieczornych/porannych "paciorków" polecam codzienne "odmówienie" C. Sagana "Błękitna Kropka" (Pale Blue Dot):
Spójrz na tę kropkę. To nasz dom. To my. Na niej wszyscy, których kochasz, których znasz. O których kiedykolwiek słyszałeś. Każdy człowiek, który kiedykolwiek istniał, przeżył tam swoje zycie.
To suma naszych radości i smutków.
To tysiące pewnych swego religii, ideologii i doktryn ekonomicznych.
To każdy myśliwy i zbieracz.
Każdy bohater i tchórz.
Każdy twórca i niszczyciel cywilizacji.
Każdy król i chłop.
Każda zakochana para.
Każda matka, ojciec i każde pełne nadziei dziecko.
Każdy wynalazca i odkrywca.
Każdy moralista.
Każdy skorumpowany polityk.
Każdy wielki przywódca i wielka gwiazda.
Każdy święty i każdy grzesznik w historii naszego gatunku, żył tam.
Na drobinie kurzu zawieszonej w promieniach Słońca.
Ziemia jest bardzo małą sceną na przeogromnej arenie kosmosu.
Pomyśl o rzekach krwi przelewanych przez tych wszystkich imperatorów, którzy w chwale i zwycięstwie mogli stać się chwilowymi władcami fragmentu tej kropki.
Pomyśl o niekończących się okrucieństwach, których zaznali mieszkańcy jednego zakątka tego punktu od prawie nie różniących się od nich mieszkańców innego zakątka,
jak często źle się nawzajem traktowali,
jak zapiekła ich nienawiść,
z jaką żądzą zabijali jedni drugich.
Naszym postawom,
naszemu urojonemu poczuciu własnej ważności,
naszej iluzji posiadania jakiejś uprzywilejowanej pozycji we wszechświecie,
rzuca wyzwanie ta oto kropka bladego światła.
Nasza planeta jest samotnym ziarenkiem pośrodku tej wielkiej, otaczającej nas kosmicznej ciemności. W naszym ukrytym miejscu, pośród całego tego ogromu, nie ma jednak żadnej wskazówki na to, że z zewnątrz nadejdzie pomoc, by ocalić nas przed nami samymi. Ziemia jest jedynym dotychczas znanym światem, na którym istnieje życie. Nie ma innego miejsca, przynajmniej w najbliższej przyszłości, gdzie nasz gatunek mógły wyemigrować. Odwiedzić - tak. Osiedlić się - jeszcze nie. Czy się nam to podoba czy nie, Ziemia pozostaje na razie naszym domem. Mówi się, że astronomia uczy pokory i kształtuje charakter. Nie ma chyba lepszego dowodu na szaleństwo ludzkiej zarozumiałości niż widok naszego malutkiego świata z tak dalekiej perspektywy. Uważam, że ten obraz podkreśla naszą odpowiedzialność za bycie dla siebie bardziej życzliwymi, za ochronę i poszanowanie błękitnej kropki - jedynego domu jaki kiedykolwiek mieliśmy.
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.04.2025 11:43

No w skali makro to jesteśmy niczym, mniej niż pyłem a ogrom svemira jest nie do pojęcia. Ale w skali mikro, każdy przynależy czasowo czy na stałe to jakiegoś kawałka tego pyłu :) I ten kawałek dla tego kogoś skrzy wybitnie pięknie. Ważne żeby pamiętać o ogromie świata i nie uważać, że tylko nam przynależy to wybitne skrzenie :)
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 01.04.2025 12:44

No, Szanowni Koledzy, dyskusja weszła na wyżyny intelektualne
I dobrze. Potrzeba, nawet na forum turystycznym, takiej odskoczni :spoko: Poznaje się ludzi, którzy mają szerokie horyzonty, :spoko: głębsze przemyślenia, swoją filozofię życiową. ... Byle było mądrze !!
A nie tylko tematy stricte branżowe.

A jak już coś branżowo lub poza katedrą, to co najgorsze, płasko 8) Co wydaje się, że jest pokłosiem narzuconej ludziom strategii komunikacji 8) Płasko, szybko, krótko, gadanie często słabymi sloganami i skrótami. .... Ogólnie byle jak 8)

Nawet na naszym forum widać, że napisanie jakiegoś komentarza, za pomocą dwóch zadań prostych i dwóch złożonych, sprawia wielu trudność 8) (a może się już nie chce) 8)

A wracając, do tych rozważań, to mam cały czas takie wrażenie, że funkcjonują dwie nieśmiertelne postawy: Romantyczna i Pozytywistyczna. Stawiam na tą drugą. Bliżej ziemi ;) .... Uwaga, to nie jest cyniczne, tylko pragmatyczne :) Chociaż, trochę romantyzmu w życiu nie zaszkodzi, a wręcz jest mile widziane :spoko:

.....
Ostatnio edytowano 01.04.2025 15:32 przez AdamSz, łącznie edytowano 2 razy
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 01.04.2025 14:07

Dżem .... "Jak Malowany Ptak" :spoko:

.....
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.04.2025 16:51

Takie murki są pewnie wszędzie. U niektórych także w głowach :)
https://youtu.be/uJTUrdkBMZ0?si=LYcy2hHVvffwrMxX
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 02.04.2025 10:58

Marlowe1994 napisał(a):Takie murki są pewnie wszędzie. U niektórych także w głowach :)
https://youtu.be/uJTUrdkBMZ0?si=LYcy2hHVvffwrMxX

Fajne chorwackie ziomeczki z podwórka :)

Gdzie była produkcja clipu ?? Pomyślałem o dzielnicy Poljud w Splicie. Tam jest wiele takich murków i trochę graffiti. Ale to nie to. Tam nie ma takich bloczydeł (mrówkowiec w tle) 8)

Teraz trochę socjologii. Browca dają z butli :) A nasze ziomki podwórkowe, raczej preferują puszkę 8)

Zauważ brak lokowania produktu w clipie. Wszystkie butle z odwróconą etykietą. Stawiam na Korlowacko Light . Biała etykieta z czerwonym paskiem i biała owijka na szyjce butli. Nasze ziomeczki, raczej nie dają na ławeczce żywca z butli :)

Fajna jest sekwencja, jak przejeżdża policja i od razu śpiewają ciszej :lool: ... Respekt ziomków podobny jak w Polsce :lool:

Ok, Koniec analizy obyczajowej Chorwacja vs Polska ..... Warto założyć wątek: " Chorwaci i Polacy, podobieństwa i różnice" ...Byłby dość ciekawy ;)

.....

Niżej kolejna odsłona "Człowieka w Masce"

Tym razem Faded, wersja koncertowa

ALAN WALKER – Faded / Different World feat. Julia 吳卓源

Według mnie bardzo dobre :spoko: .... Żółta Julia jest Best :spoko: ... Koncertowo, a jak czysto wykonane. Dźwięki jak ze studia, co u wielu wykonawczyń nie jest takie oczywiste ??//

....

Nie kojarzyć maski Alana Walkera z covidem. To tylko jego artystyczny anturaż. Maska, kaptur bluzy. Osłonięty, jakby anonimowy. Co jest symbolem jego twórczości i produkcji (clipy, koncerty, etc)

cyt. "Wszyscy tworzymy wspaniałe rzeczy, bez względu na to, kim jesteśmy, a jesteśmy tylko anonimowymi przechodniami i ta maska jest tego symbolem"

A płyta cała Different jest super .... I do samochodu i posłuchać w domu. (uniwersalna). Ta muzyka ma swoją moc. Ale może być dla kogoś kontrowersyjna, bo to taki styl mieszany, trochę popu, trochę muzyki elektronicznej. Dla mnie jest ok :spoko:

.....
Ostatnio edytowano 02.04.2025 11:28 przez AdamSz, łącznie edytowano 2 razy
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.04.2025 11:23

Zaprešić.
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 12.04.2025 18:39

Utwór skomponowany specjalnie na album "Live...in the Raw" (1987). Nie ukazał się na wydawnictwie studyjnym. W skali kosmicznej kręcony niedaleko Chorwacji - w USA.

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.04.2025 22:10

Novo od MPT

AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 17.04.2025 12:20

Lato idzie.... A w zasadzie już jest 8O

Czyli >> Coś skocznego ...Lekkiego .... Wesołego :)

Do samochodu, na letnie wojaże i długie przeloty, jak najbardziej :)

Przy okazji .... Było tu ostatnio coś o modzie, letniej, wakacyjnej, damskiej

Clip . Czołówka clipu, oraz pozycja 0,57. .... czyli Towarzystwo przy piffku w plastiku... .... Okulary przeciwsłoneczne w stylu Ray-Ban Round Flat Lenses

Modna linia, także na sezon 2025 :spoko: ..... Inspiracja :spoko:

Ej czarna, za kim się oglądasz ?? :) .... ładne masz te białe spodenki, ładne ;)

....
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 17.04.2025 13:51

Gdybym pił piwo to w życiu bym nie pił z plastiku :lool: :oczko_usmiech:
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 17.04.2025 14:18

Marlowe1994 napisał(a):Gdybym pił piwo to w życiu bym nie pił z plastiku :lool: :oczko_usmiech:

No to Marlowe, na koncertach i innych eventach, pozostaje mieć własny kufel :lool: .... Wiem, wiem, jaja sobie robisz :lool:

.....
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 17.04.2025 16:38

AdamSz napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Gdybym pił piwo to w życiu bym nie pił z plastiku :lool: :oczko_usmiech:

No to Marlowe, na koncertach i innych eventach, pozostaje mieć własny kufel :lool: .... Wiem, wiem, jaja sobie robisz :lool:

.....

W życiu :sm:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 616
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone