Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marlowe1994 napisał(a):Dziś mi wpadło w ucho i się przypomniało przy słuchaniu Radio Dalmacija Przyjemnie się przy tym jedzie. Taki discoramstein https://youtu.be/kmg8EAD-Kjw?si=HJtZPqmWraWU1m5J
Zarąbiste. Po co ja mam na półce setki płyt. I jakichś koncertów w historii. Wystarczy włączyć RadioMaryja i też nastrojowo.
Marlowe1994 napisał(a):Dziś mi wpadło w ucho i się przypomniało przy słuchaniu Radio Dalmacija Przyjemnie się przy tym jedzie. Taki discoramstein https://youtu.be/kmg8EAD-Kjw?si=HJtZPqmWraWU1m5J
Zarąbiste. Po co ja mam na półce setki płyt. I jakichś koncertów w historii. Wystarczy włączyć RadioMaryja i też nastrojowo.
A to tego radia nie słucham ale z tego co słyszałem to ten obszar Polski gdzie mieszkasz to nieźle to ogarnia
Wracamy do dwóch poprzednich Clipów. Znów sobie przesłuchujemy i analizujemy, czyli próbujemy rozebrać na drobne ta naszą Grecję, Greków i Greczynki....W międzyczasie, oczywiście możemy sobie także powtórnie odsłuchać świetną, a nawet poruszającą balladę w wykonaniu Fettinga
Podejście Greków do swojego krajobrazu ?? .... I co my tu widzimy ??
A widzimy to, że Grecy w swoim przekazie.... Clipy, filmy, różne wizualizacje .... A także w swoim myśleniu o Grecji i jej krajobrazie, w ogóle nie chwalą się tą swoja Grecją. Chodzi tu o postrzeganie Grecji okiem zagranicznego, że jak już Grecja to na pierwszym planie zawsze musi być Santorini i coś w tym stylu.
A Grecy ?? Po prostu, widać, że w tych różnych swoich produkcjach, a także swoim myśleniu, po prostu, z grubsza olewają ten wątek grecko krajobrazowy
Typowy przykład to te clipy wyżej...Zwłaszcza ten pierwszy, ale drugi też. Może Polak, albo Polka powie ....No ładnie, ale krajobraz grecki, to tam jest kiepski ??
W clipie disco polo, u Zenka... Tam to był panie krajobraz grecki !!!!... Santorini panie, a nie jakaś taka lipa
No, ale cóż ?? Musimy ścierpieć ten oszczędny grecki krajobraz. Domków z kostek cukru nie zobaczyliśmy I w wielu greckich produkcjach nie zobaczymy Grecja !!!!
Niżej kolejny clip.
W mojej opinii grecka pop muza, całkiem niezła, sentymentalna, ale niezła
Widoczne elementy greckiego folku w greckim popie .... Często występujące buzuki
A sam clip ?? Ładne, greckie zdjęcia artystyczne. ... Nawet papierosek artystyczny. Wiadomo, Grecja ...No i cały czas oglądamy styl Greczynek // Białogłowy niech się raczej nie wypowiadają, bo to z reguły zazdrośnice, i nic dobrego na temat innych nie powiedzą
Przy okazji, polscy faceci mogą sobie popatrzeć na ładne greckie babki, znaczy kobiety .... Tym razem, także i czarnule .... Ja cię !!!! .... Ależ plecy !! .... Ale dekolt !! .... Odpisywać nie trzeba, na zaczepki
Ale jest też i coś dla polskich kobiet ..... Greccy faceci !! .... Rozmarzyłyście się, po obejrzeniu tego clipu !! ?? ...
Jedziemy.
....
Siga siga. Kolejny temat do interpretacji, a może nawet i poprawek, odnośnie tego sławnego, greckiego Siga siga
Sygnał na potem... Wróćcie do utworu i zobaczcie, jaki jest jego rytm i nastrój.... Znajomości tekstu utworu nie będę już wymagał ....
Ależ mi się, to wszystko ładnie układa
.....
Ostatnio edytowano 05.03.2025 10:32 przez AdamSz, łącznie edytowano 3 razy
Zgadzam się Stary.... Kasia Nosowska, to nasz narodowy, muzyczny Evergreen. Jedna z najbardziej wyrazistych i najpopularniejszych osobowości polskiej sceny muzycznej, ostatnich kilkunastu lat. A czy to się powtórzy ??
Mi Kasia i zespół Hey, kojarzy się z tym utworem jak niżej.
I pamiętnymi latami 1997, kiedy cała Polska ratowała Wrocław i Dolny Śląsk. Jak starsi pewnie pamiętają, a młodsi może już nie pamiętają, to był swoisty hymn tych wydarzeń
Owszem, potem mieliśmy jeszcze parę podobnych tragedii, z ostatnią włącznie Ale ta pierwsza wielka powódź, z tym hymnem zespołu Hey, jakoś tak zapadła mi w pamięć.
Polska była wtedy inna. Biedniejsza, skromniejsza. Ale co najważniejsze, solidarna i zgrana.
A teraz zobaczcie, co się dzieje ?? ?? Pytam się, gdzie się podziała ta wspólnota ?? Gdzie wyparowała ?? To były, powiem przewrotnie, piękne czasy, gdy ludzie z trudem i mozołem, ale szli do przodu i tworzyli przyszłość.
A teraz zobaczcie, jak jest ?? Lęki, strachy, chore, zawirusowane procesory ?? Zauważcie, że babcia maryjanka, nagle, gdzieś nam zniknęła. Czy już nie jest potrzebna ??. A może, po prostu nieunikniona biologia ją odpowiednio potraktowała ??. Ale spoko, , ona przekazała teraz pałeczkę pokoleń, facetowi w średnim wieku z miasta średniej wielkości. Ten wszedł do akcji, bo chyba nagle doszedł do wniosku, że mu się kasa nie zgadza. ... Takie jaja ?? Chińskie przysłowie mówi: "obyś żył w ciekawych czasach". Nie za dużo czasem mamy tych "ciekawych czasów", jak na jedno pokolenie ??//...
Tymczasem słuchamy: "Moja i Twoja nadzieja". Wsłuchajcie się dokładnie w tekst .... "Hey"
Stare ale ostatnio wpadło mi w ucho słuchając radia https://youtu.be/SSpsVEiz8Uo?si=oW3Kyq1DOoe0KxL9 U nich to brzmi jakoś tak prawdziwie, gdyby polski zespół nagrał coś takiego, to moim zdaniem zalatywałoby festynem. I było prawe i sprawiedliwe. W cro budzą się sentymenty za tym co i jak było, jest jak wszędzie czas populistów. Na koncert Thompsona w Zagrzebiu sprzedano 130 tyś biletów w kilka godzin. Trzeba było zapowiedzieć drugi występ.
Marlowe1994 napisał(a):Stare ale ostatnio wpadło mi w ucho słuchając radia https://youtu.be/SSpsVEiz8Uo?si=oW3Kyq1DOoe0KxL9 U nich to brzmi jakoś tak prawdziwie, gdyby polski zespół nagrał coś takiego, to moim zdaniem zalatywałoby festynem. I było prawe i sprawiedliwe. W cro budzą się sentymenty za tym co i jak było, jest jak wszędzie czas populistów. Na koncert Thompsona w Zagrzebiu sprzedano 130 tyś biletów w kilka godzin. Trzeba było zapowiedzieć drugi występ.
Marlowe, Zgadza się. Teraz trochę poszli na prawo. Ale Chorwaci do tej pory trzymali się i trzymają się dzielnie. W epoce różnych populizmów, kompletnie nie łyknęli tego. Od trzech kadencji są tam stabilne rządy centroprawicy. Mało tego, po wprowadzeniu euro, znów wybrali Plankovica. A już różni wieszczyli, że teraz to już będzie plajta w tej Chorwacji i może jakaś nawet czarna rewolucja ... A tu patrzecie państwo, nic z tych rzeczy. Dla niektórych naszych ultra right, mega rozczarowanie. Co z tymi Chorwatami ?? Chorzy jacyś, czy coś
Co prawda w 2024 gabinet utworzyli przedstawiciele centroprawicowego HDZ, z udziełem narodowo-konserwatywnego Ruchu Ojczyźnianego (DP) oraz mniejszości narodowych (bez partii reprezentującej społeczność serbską). Czyli jest lekki zwrot na prawo. Ocenia się, że mogą być tam jakieś naciski aktualnego koalicjata (DP), w sprawach światopoglądowych, aborcji i tych rzeczy ?? Ale nic się póki co, nie słyszy o jakiejś "wojnie domowej" w Chorwacji ?? ... I oby tak zostalo
Co do tego chorwackiego patriotyzmu (i jego form), to wygląda, że jest on zgoła inny niż w Polsce. Raczej nie jest on zawłaszczony przez jedną ze stron, gdy drugiej stronie odmawia się patriotyzmu . Na wątku Pudelka "Śladem spomeników (SRB, NMK, HUN)", trochę pogadaliśmy sobie z Pudelkiem o tych sprawach... Czyli stosunek Chorwatów do flagi, do swojej najnowszej historii, itp, itd....Kompletnie nie jest to w Chorwacji domeną, jakiś odłamów ultra right, a wygląda że wszyscy jadą w tych kwestiach równo. I ci bardziej na lewo i ci w centrum i ci bardziej na prawo. Thompson dalej zbiera liczną widownię na swoich koncertach. Ale raczej, nie są to jacyś sami narodowi prawicowcy. Jednak ta najnowsza historia, wygląda, że łączy ich, a nie rozbija i dzieli
I jeszcze jedna kwestia łącząca Chorwatów. Warta uwagi i odmienna niż w Polsce. Oni w całej swojej masie, nie mają żadnych lęków przed cywilizacją zachodnioeuropejską. Wręcz przeciwnie. Wszyscy bez względu na poglądy utożsamiają się. A nawet słyszało się w Chorwacji głosy...My nie Bałkany, żadne Bałkany, my Europa
To usłyszałem od jednego Chorwata, w 2012 roku. Prostego chłopaka z wioski, który stał z tekturą "slobodne sobe", przy Jadrance. Wziołem Pogadaliśmy sobie trochę z jego mamusią o chorwackich sprawach, wojence 1995, teraźniejszości. 'duchu chorwackim", itd. Stad się mądrzę ...
Z Mario raczej nie pogadaliśmy, bo on był tylko od tektury i znikał na całe popołudnia i noce pobalangować w Splicie Na marginesie, fajnie mają ci Chorwaci. Ci którzy maja kwatery nad morzem. Lekki chlebek latem. W zimie trochę gorzej, aby do wiosny
Ok. Nic mi nie przychodzi do głowy, w sprawie muzyki chorwackiej. Ale jak został wymieniony Thompson, to przeklejam clip z Thompsonem z relacji Pudelka. Lubię te ich wojenne piosenki z lat 1991-1995. I staję po ich stronie. Choć wiele epitetów na ich temat, słyszałem i do Polaków, jeżdżących do Chorwacji Może woleliby jeździć na paszport, np na te Jeziora Plitwickie, czy wodospady Krka z odprawą na granicy HR/SRB
Thompson. Bojna Cavoglave (Batalion z Cavoglave).
Cavoglave. Wieś w Chorwacji, w żupanii szybenicko-knińskiej
Sentymenty za Wielką Chorwacją z czasów ustaszowskich nie zniknęły, a myślę że na nowo się wzmacniają. Bojna to stara piosenka i choć lubiłem Marco i znam i rozumiem wiele jego piosenek to nigdy nie akceptowałem tego ustaszowskiego zawołania. Oczywiście słyszałem wiele tłumaczeń że to nie związane z faszyzmem, że herb od białego pola to jeszcze z 14 wieku itd... To takie farmazony jak zamawianie pięciu piw a nie hajlowanie a swastyka to znak hinduski. A ustaszowskie U na koszulkach to symbol uranu. Kolinda przed laty, jak została prezydentką to pokonała urzędującego prezydenta Josipovića takimi właśnie farmazonami, że "będzie jak kiedyś " itp. A tak przy okazji to miałem kiedyś okazję porozmawiać kilka minut z Josipovićem jak był prezydentem i był w Polsce
Marlowe1994 napisał(a):Sentymenty za Wielką Chorwacją z czasów ustaszowskich nie zniknęły, ....
Jeszcze o tych synkach swoich mamuś, które mają kwatery nad morzem... Lekkie życie przy mamusi Balangują, potem śpią do południa ... A jak jest rotacja, to z tekturą na Jadrankę...Moment złapią klienta i wolne.Ale teraz jak pewnie wszyscy zauważyli, tektura to jakiś archaizm. Raczej siedzą w swojej ulubionej cafe przy kawie i szklance wody i bawią się telefonikami... Czyli zarządzają biznesem wynajmu kwater Łatwy chlebek Gorzej w zimie Na przednówku, a może z nudów idą na kierowcę do kamieniołomów. Aby do wiosny. Oczywiście, to jest pewien schemat. Ale jak mamusia ma kwatery pod wynajem, to synek się raczej nie przemęcza Chorwackie córki są bardziej ambitne .... Co do tych sentymentów, ok maja Chorwaci swoje ciemne strony Ale czy to jest teraz dominujące ?? Czy jakaś nisza ?? Na początku 2000 było to bardziej widoczne, nawet na ulicach nadmorskich miejscowości. A teraz, jak wróciłem do HR w 2022, w ogóle nie zauważyłem np. tych jegomości w spodniach moro i w swoich walących muzyką, czarnych BMW, czy Audi. Widać bylo wtedy że to jacyś weterani o konkretnym nastawieniu, To samo z tymi flagami chorwackimi na wzgórzach koło Zadaru i Szybenika (była granica miedzy HR a serbską Krainą). . Poznikały. Na moje oko, to Chorwaci spuścili powietrze tego swojego wzmożenia. Ile to lat minęło ?? 30. Czas. Ale zobaczymy, popatrzymy, co tam się dzieje i będzie działo ??
Jedno jest pewne, że potworzyły się nowe lokalne osie sojuszy. Ale to wynika raczej z obecnej sytuacji makro w Europie. Jest teraz dziwna oś lokalna: Węgry Serbia . A Chorwacja ma oś lokalną z Kosowem i Albanią ....Sie panie porobiło