Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 03.03.2025 19:40

Marlowe1994 napisał(a):Dziś mi wpadło w ucho i się przypomniało przy słuchaniu Radio Dalmacija :D Przyjemnie się przy tym jedzie. Taki discoramstein :lool:
https://youtu.be/kmg8EAD-Kjw?si=HJtZPqmWraWU1m5J

Zarąbiste. Po co ja mam na półce setki płyt. I jakichś koncertów w historii. Wystarczy włączyć RadioMaryja i też nastrojowo. :sm:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 03.03.2025 20:01

romuald22 napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Dziś mi wpadło w ucho i się przypomniało przy słuchaniu Radio Dalmacija :D Przyjemnie się przy tym jedzie. Taki discoramstein :lool:
https://youtu.be/kmg8EAD-Kjw?si=HJtZPqmWraWU1m5J

Zarąbiste. Po co ja mam na półce setki płyt. I jakichś koncertów w historii. Wystarczy włączyć RadioMaryja i też nastrojowo. :sm:

A to tego radia nie słucham ale z tego co słyszałem to ten obszar Polski gdzie mieszkasz to nieźle to ogarnia :tak:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 03.03.2025 20:07

Marlowe1994 napisał(a):...
A to tego radia nie słucham ale z tego co słyszałem to ten obszar Polski gdzie mieszkasz to nieźle to ogarnia :tak:

Ja też. Ale na pewno mocno ogarnia jedyne sensowne miasto.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 04.03.2025 13:11

Wracamy do dwóch poprzednich Clipów.
Znów sobie przesłuchujemy i analizujemy, czyli próbujemy rozebrać na drobne ta naszą Grecję, Greków i Greczynki....W międzyczasie, oczywiście możemy sobie także powtórnie odsłuchać świetną, a nawet poruszającą balladę w wykonaniu Fettinga :spoko:

Podejście Greków do swojego krajobrazu ?? .... I co my tu widzimy ??

A widzimy to, że Grecy w swoim przekazie.... Clipy, filmy, różne wizualizacje .... A także w swoim myśleniu o Grecji i jej krajobrazie, w ogóle nie chwalą się tą swoja Grecją.
Chodzi tu o postrzeganie Grecji okiem zagranicznego, że jak już Grecja to na pierwszym planie zawsze musi być Santorini i coś w tym stylu.

A Grecy ?? Po prostu, widać, że w tych różnych swoich produkcjach, a także swoim myśleniu, po prostu, z grubsza olewają 8O ten wątek grecko krajobrazowy :)

Typowy przykład to te clipy wyżej...Zwłaszcza ten pierwszy, ale drugi też.
Może Polak, albo Polka powie ....No ładnie, ale krajobraz grecki, to tam jest kiepski ?? 8)

W clipie disco polo, u Zenka... Tam to był panie krajobraz grecki !!!!... Santorini panie, a nie jakaś taka lipa :)

No, ale cóż ?? Musimy ścierpieć ten oszczędny grecki krajobraz. Domków z kostek cukru nie zobaczyliśmy :|
I w wielu greckich produkcjach nie zobaczymy :| Grecja !!!! ;)

Niżej kolejny clip.

W mojej opinii grecka pop muza, całkiem niezła, sentymentalna, ale niezła :spoko:

Widoczne elementy greckiego folku w greckim popie .... Często występujące buzuki

A sam clip ?? Ładne, greckie zdjęcia artystyczne. :spoko: ... Nawet papierosek artystyczny. Wiadomo, Grecja :) ...No i cały czas oglądamy styl Greczynek // Białogłowy niech się raczej nie wypowiadają, bo to z reguły zazdrośnice, ;) i nic dobrego na temat innych nie powiedzą 8)

Przy okazji, polscy faceci mogą sobie popatrzeć na ładne greckie babki, znaczy kobiety ;) .... Tym razem, także i czarnule .... Ja cię !!!! 8O .... Ależ plecy !! 8O .... Ale dekolt !! :) .... Odpisywać nie trzeba, na zaczepki :)

Ale jest też i coś dla polskich kobiet ..... Greccy faceci !! .... Rozmarzyłyście się, po obejrzeniu tego clipu !! ?? ;) :) ...

Jedziemy.

....

Siga siga. Kolejny temat do interpretacji, a może nawet i poprawek, odnośnie tego sławnego, greckiego Siga siga ;)

Sygnał na potem... Wróćcie do utworu i zobaczcie, jaki jest jego rytm i nastrój.... Znajomości tekstu utworu nie będę już wymagał ;)
....

Ależ mi się, to wszystko ładnie układa ;)

.....
Ostatnio edytowano 05.03.2025 10:32 przez AdamSz, łącznie edytowano 3 razy
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 04.03.2025 14:46

...próbujemy rozebrać na drobne ta naszą Grecję, Greków i Greczynki....

Ja pozostałbym przy Greczynkach :sm:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 04.03.2025 18:14

Marlowe1994 napisał(a):
...próbujemy rozebrać na drobne ta naszą Grecję, Greków i Greczynki....

Ja pozostałbym przy Greczynkach :sm:

Wreszcie jest jakiś konkret o Greczynkach :) Brawo !! :spoko: :) ... patrzą i nic :) boboo wybaczam, bo musi latać przy Oldze. :| Zdrowia //

.....
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 29.03.2025 20:36

AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 31.03.2025 09:29

Czołem Dasuch. Stary, forumowy Weteranie (rocznik 2008) :spoko:

Zgadzam się Stary.... Kasia Nosowska, to nasz narodowy, muzyczny Evergreen. Jedna z najbardziej wyrazistych i najpopularniejszych osobowości polskiej sceny muzycznej, ostatnich kilkunastu lat. :spoko: A czy to się powtórzy ??

Mi Kasia i zespół Hey, kojarzy się z tym utworem jak niżej.

I pamiętnymi latami 1997, kiedy cała Polska ratowała Wrocław i Dolny Śląsk. Jak starsi pewnie pamiętają, a młodsi może już nie pamiętają, to był swoisty hymn tych wydarzeń :|

Owszem, potem mieliśmy jeszcze parę podobnych tragedii, z ostatnią włącznie :( Ale ta pierwsza wielka powódź, z tym hymnem zespołu Hey, jakoś tak zapadła mi w pamięć. :|

Polska była wtedy inna. Biedniejsza, skromniejsza. Ale co najważniejsze, solidarna i zgrana. :spoko:

A teraz zobaczcie, co się dzieje ?? ?? Pytam się, gdzie się podziała ta wspólnota ?? Gdzie wyparowała ?? To były, powiem przewrotnie, piękne czasy, gdy ludzie z trudem i mozołem, ale szli do przodu i tworzyli przyszłość. :spoko:

A teraz zobaczcie, jak jest ?? Lęki, strachy, chore, zawirusowane procesory ?? Zauważcie, że babcia maryjanka, nagle, gdzieś nam zniknęła. Czy już nie jest potrzebna ??. A może, po prostu nieunikniona biologia ją odpowiednio potraktowała ??. Ale spoko, :sm:, ona przekazała teraz pałeczkę pokoleń, facetowi w średnim wieku z miasta średniej wielkości. Ten wszedł do akcji, bo chyba nagle doszedł do wniosku, że mu się kasa nie zgadza. :sm: ... Takie jaja ?? Chińskie przysłowie mówi: "obyś żył w ciekawych czasach". Nie za dużo czasem mamy tych "ciekawych czasów", jak na jedno pokolenie ??//...

Tymczasem słuchamy: "Moja i Twoja nadzieja". Wsłuchajcie się dokładnie w tekst .... "Hey" :spoko:

.....
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 31.03.2025 09:53

Stare ale ostatnio wpadło mi w ucho słuchając radia
https://youtu.be/SSpsVEiz8Uo?si=oW3Kyq1DOoe0KxL9
U nich to brzmi jakoś tak prawdziwie, gdyby polski zespół nagrał coś takiego, to moim zdaniem zalatywałoby festynem. I było prawe i sprawiedliwe. W cro budzą się sentymenty za tym co i jak było, jest jak wszędzie czas populistów. Na koncert Thompsona w Zagrzebiu sprzedano 130 tyś biletów w kilka godzin. Trzeba było zapowiedzieć drugi występ.
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 31.03.2025 10:28

AdamSz napisał(a):Czołem Dasuch. Stary, forumowy Weteranie (rocznik 2008) :spoko:

Czołem AdamSz. Stary, forumowy Weteranie (rocznik 2008) :spoko: :D
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 31.03.2025 13:14

dasuch napisał(a):
AdamSz napisał(a):Czołem Dasuch. Stary, forumowy Weteranie (rocznik 2008) :spoko:

:spoko: .... Ale Marlowe to też Weteran...Nie sugerować się stopką ))

.....
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 31.03.2025 13:40

AdamSz napisał(a):
dasuch napisał(a):

:spoko: .... Ale Marlowe to też Weteran...Nie sugerować się stopką ))

.....

Skoro sam pisze w stopce, że w Cro był 3 razy a na zlocie był więcej razy niż się odbyły, to pewnie Bocian tak chce. O przepraszam - Marlowe1994 :mg:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 31.03.2025 14:41

Marlowe1994 napisał(a):Stare ale ostatnio wpadło mi w ucho słuchając radia
https://youtu.be/SSpsVEiz8Uo?si=oW3Kyq1DOoe0KxL9
U nich to brzmi jakoś tak prawdziwie, gdyby polski zespół nagrał coś takiego, to moim zdaniem zalatywałoby festynem. I było prawe i sprawiedliwe. W cro budzą się sentymenty za tym co i jak było, jest jak wszędzie czas populistów. Na koncert Thompsona w Zagrzebiu sprzedano 130 tyś biletów w kilka godzin. Trzeba było zapowiedzieć drugi występ.

Marlowe, Zgadza się. Teraz trochę poszli na prawo. Ale Chorwaci do tej pory trzymali się i trzymają się dzielnie. :spoko:
W epoce różnych populizmów, kompletnie nie łyknęli tego. Od trzech kadencji są tam stabilne rządy centroprawicy. Mało tego, po wprowadzeniu euro, znów wybrali Plankovica. A już różni wieszczyli, że teraz to już będzie plajta w tej Chorwacji i może jakaś nawet czarna rewolucja 8) ... A tu patrzecie państwo, nic z tych rzeczy. :spoko: Dla niektórych naszych ultra right, mega rozczarowanie. Co z tymi Chorwatami ?? Chorzy jacyś, czy coś :lool:

Co prawda w 2024 gabinet utworzyli przedstawiciele centroprawicowego HDZ, z udziełem narodowo-konserwatywnego Ruchu Ojczyźnianego (DP) oraz mniejszości narodowych (bez partii reprezentującej społeczność serbską). Czyli jest lekki zwrot na prawo. Ocenia się, że mogą być tam jakieś naciski aktualnego koalicjata (DP), w sprawach światopoglądowych, aborcji i tych rzeczy ?? Ale nic się póki co, nie słyszy o jakiejś "wojnie domowej" w Chorwacji ?? ... I oby tak zostalo

Co do tego chorwackiego patriotyzmu (i jego form), to wygląda, że jest on zgoła inny niż w Polsce. Raczej nie jest on zawłaszczony przez jedną ze stron, gdy drugiej stronie odmawia się patriotyzmu :sm: .
Na wątku Pudelka "Śladem spomeników (SRB, NMK, HUN)", trochę pogadaliśmy sobie z Pudelkiem o tych sprawach... Czyli stosunek Chorwatów do flagi, do swojej najnowszej historii, itp, itd....Kompletnie nie jest to w Chorwacji domeną, jakiś odłamów ultra right, a wygląda że wszyscy jadą w tych kwestiach równo. I ci bardziej na lewo i ci w centrum i ci bardziej na prawo. Thompson dalej zbiera liczną widownię na swoich koncertach. Ale raczej, nie są to jacyś sami narodowi prawicowcy. Jednak ta najnowsza historia, wygląda, że łączy ich, a nie rozbija i dzieli :spoko:

I jeszcze jedna kwestia łącząca Chorwatów. Warta uwagi i odmienna niż w Polsce. Oni w całej swojej masie, nie mają żadnych lęków przed cywilizacją zachodnioeuropejską. Wręcz przeciwnie. Wszyscy bez względu na poglądy utożsamiają się. A nawet słyszało się w Chorwacji głosy...My nie Bałkany, żadne Bałkany, my Europa :)

To usłyszałem od jednego Chorwata, w 2012 roku. Prostego chłopaka z wioski, który stał z tekturą "slobodne sobe", przy Jadrance. Wziołem :) Pogadaliśmy sobie trochę z jego mamusią o chorwackich sprawach, wojence 1995, teraźniejszości. 'duchu chorwackim", itd. Stad się mądrzę :spoko: ...

Z Mario raczej nie pogadaliśmy, bo on był tylko od tektury :lool: i znikał na całe popołudnia i noce pobalangować w Splicie :) Na marginesie, fajnie mają ci Chorwaci. Ci którzy maja kwatery nad morzem. Lekki chlebek latem. W zimie trochę gorzej, aby do wiosny 8)

Ok. Nic mi nie przychodzi do głowy, w sprawie muzyki chorwackiej. Ale jak został wymieniony Thompson, to przeklejam clip z Thompsonem z relacji Pudelka. Lubię te ich wojenne piosenki z lat 1991-1995. I staję po ich stronie.
Choć wiele epitetów na ich temat, słyszałem i do Polaków, jeżdżących do Chorwacji :sm:
Może woleliby jeździć na paszport, np na te Jeziora Plitwickie, czy wodospady Krka 8) :) z odprawą na granicy HR/SRB 8)

Thompson. Bojna Cavoglave (Batalion z Cavoglave).

Cavoglave. Wieś w Chorwacji, w żupanii szybenicko-knińskiej

.....
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 31.03.2025 14:59

Sentymenty za Wielką Chorwacją z czasów ustaszowskich nie zniknęły, a myślę że na nowo się wzmacniają. Bojna to stara piosenka i choć lubiłem Marco i znam i rozumiem wiele jego piosenek to nigdy nie akceptowałem tego ustaszowskiego zawołania. Oczywiście słyszałem wiele tłumaczeń że to nie związane z faszyzmem, że herb od białego pola to jeszcze z 14 wieku itd... To takie farmazony jak zamawianie pięciu piw a nie hajlowanie a swastyka to znak hinduski. A ustaszowskie U na koszulkach to symbol uranu. Kolinda przed laty, jak została prezydentką to pokonała urzędującego prezydenta Josipovića takimi właśnie farmazonami, że "będzie jak kiedyś " itp. A tak przy okazji to miałem kiedyś okazję porozmawiać kilka minut z Josipovićem jak był prezydentem i był w Polsce :)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 31.03.2025 16:22

Marlowe1994 napisał(a):Sentymenty za Wielką Chorwacją z czasów ustaszowskich nie zniknęły, ....

Jeszcze o tych synkach swoich mamuś, które mają kwatery nad morzem... Lekkie życie przy mamusi :) Balangują, potem śpią do południa ... A jak jest rotacja, to z tekturą na Jadrankę...Moment złapią klienta i wolne.Ale teraz jak pewnie wszyscy zauważyli, tektura to jakiś archaizm. Raczej siedzą w swojej ulubionej cafe przy kawie i szklance wody i bawią się telefonikami... Czyli zarządzają biznesem wynajmu kwater ;) Łatwy chlebek ;) Gorzej w zimie 8) Na przednówku, a może z nudów idą na kierowcę do kamieniołomów. Aby do wiosny. Oczywiście, to jest pewien schemat. Ale jak mamusia ma kwatery pod wynajem, to synek się raczej nie przemęcza ;) Chorwackie córki są bardziej ambitne :)
....
Co do tych sentymentów, ok maja Chorwaci swoje ciemne strony :sm: Ale czy to jest teraz dominujące ?? Czy jakaś nisza ?? Na początku 2000 było to bardziej widoczne, nawet na ulicach nadmorskich miejscowości. A teraz, jak wróciłem do HR w 2022, w ogóle nie zauważyłem np. tych jegomości w spodniach moro i w swoich walących muzyką, czarnych BMW, czy Audi. Widać bylo wtedy że to jacyś weterani o konkretnym nastawieniu, To samo z tymi flagami chorwackimi na wzgórzach koło Zadaru i Szybenika (była granica miedzy HR a serbską Krainą). . Poznikały. Na moje oko, to Chorwaci spuścili powietrze tego swojego wzmożenia. Ile to lat minęło ?? 30. Czas. Ale zobaczymy, popatrzymy, co tam się dzieje i będzie działo ??

Jedno jest pewne, że potworzyły się nowe lokalne osie sojuszy. Ale to wynika raczej z obecnej sytuacji makro w Europie. Jest teraz dziwna oś lokalna: Węgry Serbia 8O . A Chorwacja ma oś lokalną z Kosowem i Albanią ....Sie panie porobiło 8O 8)

.....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 615
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone