Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Wczoraj koncert w Bielsko-Bialskiej https://cavatinahall.pl/. Ray Wilson. Za mikrofonem na właściwie ostatniej z płyt Genesis - "Calling All Stations". Akustyka w tej kameralnej muzycznej hali - znakomita. Koncert bardziej balladowy. Jak kiedyś u nas na wsi w Żywcu występował na świeżym powietrzu to więcej grał Genesis niż Stiltskin. No, ale były klasyki. "No Son Of Mine", "Land Of Confusion", "In The Air Tonight". Nawet Petera Gabriela z "In Your Eyes" i " Solsbury Hill" można było usłyszeć. Warto było.
Ten zespół ma miliony Fanów na całym świecie, którzy daliby się za ten zespół zabić //
Ale także słyszy się tu i ówdzie zarzuty, że ten zespół jest za bardzo przeintelekuly ... jeszcze raz .... przeinteluktoly .... no ??/ .... , za bardzo intelektualny ??// .... Teraz dobrze //
Niżej jeden z utworów ... Z tych mniej intelektualnych
Też moja stała pozycja w samochodzie na długie przeloty
Świetnie się galopuje, na przykład do Chorwacji, w rytm galopu Pieśni Emigranta .
Jedna z lepszych wokalistek polskiego popu w ostatnich latach Nie jakaś plastikowa lala, ze znajomościami zrobionymi, już nie powiem gdzie ??. Obrobione komputerowo, a bez playbacku ani rusz
A tu mamy świetną, wokalistkę... Polski pop wyższego lotu. I wokalnie, ale teksty utworów też ambitne Dobra wykonawczyni do auta, na długie, ale i całkiem krótkie przeloty
Ewa Farna ... Ewakuacja
Spoko, Jeszcze się nie ewakuuję do Chorwacji
No to, jedziemy
....
A jak już sobie posłuchaliśmy tego fajnego utworu i obejrzeliśmy ładną Ewę To wypadałoby zainteresować się tekstem tego utworu.
Tak jak wyżej pisałem, nie jest to jakieś błache bleblanie. Ewa ma dość ambitne teksty z przesłaniem, co też i tu widać
....
Niżej mała, autorska kombinacja tekstu Ewakuacji. Kombinacja uniwersalna. Każdy i każda ze średnim IQ złapie .....
Noż Ewa> Ależ mi spadłaś z nieba z tym tekstem i trafiłaś w katedrę
"Jedno wiem, gdy robię wszystkim wbrew Że po to są marzenia" ...... (w domyśle, ...??) ..... Macie " taką "piękną" twarz Za woalem gęsto tkanym z kłamstw !!!!!! Mam dosyć gładkich słów Nudzą mnie ..... Pędzi tłum, biegnę w drugą stronę .... Wiem co robię, spójrz .... Mam tysiące własnych spraw .... Nagle w głowie alarm dzwoni ...... Jak to zrobię - moja rzecz .... .... Dzisiaj w głowie alarm dzwoni
Pędzi tłum, biegnę w drugą stronę Wiem co robię, spójrz .... .....
Piękne
.....
Ostatnio edytowano 27.02.2025 19:55 przez AdamSz, łącznie edytowano 2 razy
Ten utwór Tangerine Dream, w tym momencie, mnie trochę zainspirował
Ech te burzliwe, muzyczne lata 80 -te
Styl nadała "Nowa Fala", oraz pojawienie się telewizji MTV
Było lekko, kolorowo, wizualnie dość efektownie ... Ubiory i Fryzury wykonawczyń i wykonawców...I cały ten anturaż
Ale była też wtedy alternatywa i można było sobie znaleźć niszę .... Muzyka elektroniczna .... Trwała sobie od lat 70 tych, poprzez 80-te, 90-te I trwa dalej, bo pozostała niezła spuścizna. Mike Oldfield, Vangelis, itd
Niżej przykład tej spuścizny
Uwaga, jak ktoś nie zna i odpali i powie na starcie, Lipa, to ?? .... Poczekać do drugiego utworu od 1,35
Potem czwarty, czy szósty ok. I tak dalej.... Ale nie powiem dokładnie, bo nie chce mi się teraz tej płyty przesłuchiwać. ... Wybierzcie sobie najlepsze kawałki, sami
Ktoś może powiedzieć, że do samochodu nie za bardzo. Ale wożę. Lubię na długich trasach, odmierzać sobie czas długością płyt. Różnych )) Także The Songs of Distant Earth, Voyagera, Tubular Bells, Discovery, Millenium, a także Ery i innych takich
Do słuchania w domu, jak najbardziej... Robi klimat w chacie
No to włączamy.
Na marginesie, super niesie się po wodzie, zwł. z wieczora, )) ... I włączone cicho, a może nie . .... Powiedziałbym nawet, że nie niesie się tylko sączy się po wodzie)) ....I żeby nie uprzedzać faktów, w kompletnej pustce akwenu Chociaż, nie powiem, zdominowałem kiedyś tą płytą, jakiś szantowców, gitarzystów. Darli się i kaleczyli niemiłosiernie, że aż uszy odpadały
Taaa, "The Songs of Distant Earth", umknęło, nie mam w aucie, ale już wiem, że zostanie wypróbowana pod koniec czerwca na Jadranceo świcie. Wpisuje się idealnie w trasę Długość albumu: 3h 6min Czas trasy Rijeka - Zadar: 3h 9min (wg googleMaps)
Od 2014 (a jeździmy co roku) chyba tylko raz nie jechałem "tam" Jadranką (z powrotem zawsze autostradą). OK, "paskie urlopy" 2015, 2016 i 2017 były tylko do Prizny, czyli nie tak "daleko". Autostrada "tam" była albo w 2018 (Mljet) albo w 2019 (Korcula).
I czasowo się też zgadza z tym, co nawigacja prognozuje. (jadę o świcie, drogi puste)