Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zerknąłem na mój zeszłoroczny timeline w googleMaps. Od ronda na Krk (czyli koniec A7, początek Jadranki) do Zadar Gazenica jechałem: 3h 21min. Ze względu na widoki, jechałem raczej wolniej niż dozwolone (jeśli nikogo nie miałem w lusterku).
Świt nad kobaltowym kanałem Velebitu, po prawej różowy Pag... 20 kmh to już zbyt szybko
Jeżeli chodzi o muzykę samochodową, to ja idę szeroko Nie mam w swoich zasobach muzyki Disco Polo, ale nie jestem jakimś jej wojującym przeciwnikiem. A niech sobie jej słuchają chłopaki i dziewuchy z pod Białegostoku, Łomży, Lublina, czy gdzieś. I sam bym w aucie przełknął jakiś kawałek DP z ich miliarda, zrobionych na jedno kopyto
Z reszta widywało się na Mazurach te lokalne tancbudy i co się tam dzieje latem w soboty. Umpa, umpa i zależy która piosenkarka na topie. Jak Doda była na topie, to wszystkie miejscowe dziewuchy były zrobione na Dodę heh ))
Ale oczywiście, nie obrażajmy tu Dody ... Bo Doda to pop w czystej postaci. I to chwilami, całkiem niezła
Niżej, mam mp3 i wożę w aucie. Mi się to podoba, coś w tym jest intrygującego. Nie przechodzi uszami i poszło bez emocji
Ciekawy tez jest ten clip ... Zrobiony na Fantasy, świat po jakiejś katastrofie. A zaraz kometa i End
A sama Doda ?? .... ja cie... ... jak stare wino .... Im starsza, tym ładniejsza. Wyszczuplała, wyładniała, extra ... jednak namawiał bym na wizytę w gabinecie medycyny estetycznej w celu zmniejszenia oponek, trochę
Sorry za gadulstwo. Lubię sobie skomentować, coś
No to posłuchajmy, "Nim zajdzie słonce" .... i skończy się ten świat
.....
Dwa pierwsze z brzegu komentarze clipu...Międzynarodowe ))
"To jest najlepsza piosenka jaka słyszałam po polsku w tych czasach. Poproszę więcej ... "
" Wow!!! Neskutočne krásna skladba. Srdečny pozdrav do Polska zo Slovenska bratia naši ..."
Nawet fajna ta piosenka. I Doda też fajna choć zrobiona ale przynajmniej nie ściemnia. To już był chyba czas po rozstaniu z Darkiem. Sympatyczny chłop był zawsze jak go widziałem Co do disco polo to mnie przeraża popularność tego czegoś, bo to dla mnie świadczy o kondycji społeczeństwa. I nie chodzi o bieganie
Marlowe1994 napisał(a):Nawet fajna ta piosenka. I Doda też fajna choć zrobiona ale przynajmniej nie ściemnia.
.... Co do tej kondycji...no jest, jak jest Zaobserwowana ciekawostka. U siebie na wioskach słuchają i disco rządzi w tych wiejskich tancbudach. A np w takiej Warszawie, gdzie wschodnia wioska ma mocną reprezentację (sławne słoiki), nie usłyszysz disco polo, Nawet, jak jakieś imprezy domowe, nie wali disco z okien, tylko normalna przeciętna muza. . I co to panie ?? Tajni wyznawcy ?? Wstydza sie miastowe Wiem co mówie, bo obok mnie oddali pare lat temu apartamentowiec, rejestracje mówią wszystko. Oczywiście nic do nich nie mam. Tu prawie nie ma przedwojennych Warszawiaków, prawie wszyscy słoiki, starzy, młodsi i najmłodsi...trochę prawdziwków zostało na Pradze
Marlowe1994 napisał(a):W Warsiawce każdy się odżegnuje od disco polo a jak Zenek zawyje w Polszicie to nagle wszyscy śpiewają i nóżką tupią. Albo i w tany idą
W Warszawie, Marlowe, w Warszawie A reszta ?? Wygląda, że tak //
Jeszcze chwilę zatrzymam się przy muzyce samochodowej. Gatunek Pop
Ale uwaga !! ..... Pop grecki
Jako, że lubię sobie wstawiać zbyt długie komentarze To i tu będzie subiektywny, niezależny i zbyt długi komentarz
Przy okazji będzie coś o Grecji, coś o Grekach, a zwłaszcza Greczynkach ...
Może się to komuś przyda ? A może ktoś odkryje jakąś 'oczywistą oczywistość', o której już się zapomniało, albo nie zauważyło
Na początek, trzy banalne spostrzeżenia.
Pierwsze, mało odkrywcze Pop bałkański, tu tez grecki ma w sobie bałkańskie i greckie nuty. I nie mówimy tu o muzyce folk, ale o muzyce pop.
Jest regionalny klimat. Wjeżdżam na terytorium i od razu przełączam na radio. Wychodzę z założenia, jeść w Chorwacji, czy Grecji ichni food...To i posłuchać sobie od czasu do czasu, ich muzyki .... Całościowy pakiet pobytowy
Drugie banalne spostrzeżenie. Przed wyjazdami do Grecji, zawsze myślałem, że wszystkie lub prawie wszystkie Greczynki, to czarnule Stereotyp pękł, jak bańka mydlana , po podjechaniu na pierwsza bramkę autostradową A potem poszło jak z górki, czego przykładem jest poniższy clip
Trzecie. Greczynki, w swojej masie, to bardzo eleganckie babki Widać to na greckich ulicach. I nie jest to jakaś prowincjonalna elegancja, trochę przegięta i wyzywająca, trochę tandetna, ale na prawdę dobry europejski poziom. Widoczny, dobry gust i oko Widać to także w greckiej telewizji. Jakieś programy publicystyczne z dyskusjami. Eleganckie, dobrze ubrane, babki. Także schow biznes, Różne clipy, występy muzyczne, koncerty... Raczej nie rzucały mi się w oczy jakieś wyzywające i ekstremalne stylizacje, ocierające się ...hmm ... napiszę ładniej i na czasie. Ocierające się o "sex worker" Greckie wokalistki pop stylizują się dość rozważnie, ok (bezpiecznik, spostrzeżenie ogólne) P.S. Warto jednak pooglądać sobie tv, choćby dla celów poznawczych, porównawczych, edukacyjnych, itp, itd
Czwarte. Zamiłowanie Greków do greckiego krajobrazu.... Ale o tym później, bo to jest oddzielny dłuższy temat
Dobra. Nie ma co czekać... Słuchamy sobie greckiego popu i oglądamy sobie Greczynkę, która wypełnia wszystkie atrybuty, o których wyżej pisałem
Na marginesie. Płyta kupiona gdzie ?? ..... W Polsce .... A Pegi Zinę zabrałem tez na parę wycieczek do Chorwacji ... Nie wiem, czy jej się podobało, bo to Greczynka.... Ale to też oddzielny temat
Utwór nie przelatuje uszami i end... Coś w nim jest. Można słuchać sobie od czasu do czasu (nie za często) //
Która ładniejsza ?? Doda, czy Pegi Zina ?? Obie ?? ...Czy nie ??" .... bez oponek ( też oddzielny temat o Greczynkach
Nikt się nie dał naciągnąć na lekkie pogaduchy, o polskich i greckich babkach, pardon kobietach
Ogólnie na forum, bardzo sztywna, oficjalna atmosfera
Jedynie marlowe i baboo, i może ktoś, nie mówiąc o autorze, drapną coś, poza katedrą w wbrew. Ale coś za coś ?? Mają przechlapane A wracając do tych babek, a może boicie się małżonek, że zajrzą wam w lapka i dostaniecie wałkiem
Ok, wracamy do greckiego clipu Czyli, autorskie, banalne ciekawostki o Grecji i greek peoples cd, oraz przemycanie innych autorskich myśli. Na przykład, na temat Chorwacji
Wracamy do clipu i słuchamy brzmienia języka greckiego
I jak zwykle, znów na okrętkę.
Dwa języki, których słucha mi się bardzo dobrze. Z języków słowianskich grupa serbo chorwacka. Śmiem twierdzić , że w brzemiu, najładniejszy język słowiański. O słowianskim języku polskim nic nie powiem, jaki to on jest w brzmieniu. Jedno wiadomo, dla zagraniczniaka, pieruńsko szeleści
A z języków poza słowiąńskich język grecki. Ładny w brzmieniu, nic w nim nie irytuje nic nie drażni Przewijamy clip i słyszymy także, charakterystyczne dla języka greckiego: "sz,sz,sz" "
Nie tylko język polski jest szeleszczący. Ale język grecki też lekko szeleści. Ładnie szeleści.
Tu uwaga dla odwiedzaczy Grecji. Koncówki wymawiane, np imię Janis...to Janisz...Piwo Mamos... to Mamosz... itd, itd ... Lekkie "sz" nie za mocne.
Ale i tak można się wyłożyć na tym "s" do "sz", bo nie zawsze to działa. Kto chce niech próbuje gadać jak prawdziwy Grek, a kto nie, to nie ?? ..... I wracając do tego clipu "Ela grigora", co na polski można przełożyc jako "Przyjdź szybko"
Fraza z tekstu utworu, która wiele daje do myślenia o Greczynkach
"Mój uścisk, na pewno się zamknie Nie pozwolę ci spojrzeć za siebie I zabij mnie, żeby się wydostać …..'
Ja Cię !!! …. Greczynki !!!!! …Strach się bać !!! … Sugeruje zachować umiar i spokój na wakacjach w Grecji !!!! ….Bo może być, help, ratunku !!!! . I chcę już do domu !!! ....
Dobra. nagadałem się. Teraz trochę wizualizacji
Niżej kolejny clip greckiego popu. Z elementami greckiego rocka
Wg mnie utwór średni...Ale jest to dalsza dobra baza do autorskich dywagacji na temat, jak Grecy postrzegają swój grecki krajobraz.. I jaki jest zewnętrzny styl Greczynek i Greków. W schow biznesie i nie tylko
AdamSz napisał(a):Nikt się nie dał naciągnąć na lekkie pogaduchy, o polskich i greckich babkach, pardon kobietach Ogólnie na forum, bardzo sztywna, oficjalna atmosfera Jedynie marlowe i baboo, i może ktoś, nie mówiąc o autorze, drapną coś, poza katedrą w wbrew.
Ja to mam taki mały problem z muzyką Wszelaki śpiew klasyfikuję jako zakłócanie... muzyki Coś w stylu: "nikt mi nie będzie dyktował, jakie słowa mam sobie wstawiać do danej melodii"
Wyjątkiem są jakieś "bezsłowne chóry lub solo" i... bardzo niewiele kawałków z tekstem. Np. to:
Ale to trzeba mieć głos i jego tembr. Pasujący do melodii i instrumentów. Inaczej... kicha i kakofonia
boboo napisał(a):Ale to trzeba mieć głos i jego tembr. Pasujący do melodii i instrumentów. Inaczej... kicha i kakofonia
Faktycznie, super pomyślane, że Fettig śpiewa, prawie, że a cappella. Jakiś delikatny instrumencik perkusyjny w tle, podbija jedynie dramaturgię utworu i wykonania. "Inaczej byłaby... kicha i kakofonia" ..... Evergreen