Jedziemy teraz do dość ponurej Hameryki
I tu będzie krótki (czyli dość długi
W kontekście, specjalnie wybrałem ten clip, który świetnie obrazuje stan zaszły i aktualny
I co my tu mamy. A więc mamy jakieś prowincjonalne, amerykańskie miasteczko, ze wszystkimi atrybutami prowincjonalnej amerykańskiej mieściny.
Tekturowe domki. Elewacje z sidingu. Uliczki i trawniki. Wysokie drzewa. Pozawieszane flagi narodowe. I wszechobecna, senna atmosfera. Pusto, wszyscy zap/// ostro, żeby nie pójść na dno w tej Ameryce.
Ktoś przejeżdża na rowerze. I nic.
A jak jest jakaś lokalna impreza, to mocno nafaszerowana amerykańskimi symbolami, typu chorągiewki, flagi, czapki, kapelusze
Takie prowincjonalne amerykańskie mieściny, to była zawsze baza, do pozyskiwania żołnierza, który w imię USA, krwawił na całym świecie. Od czasu I WŚ, poprzez IIWS. Potem Korea, Wietnam, Panama, Kuwejt, Irak, Afganistan...I tak daaaa-lll- eeejj. ....I tak dalej....
I jak widzimy w clipie, jedni giną, ale drudzy już rosną.
I teraz tak....Pytanie ogólne ?? Dobrze to, czy źle ??
Jedni powiedzą. Dobry Wujek Sam ?? ... Drudzy powiedzą: Zły Żandarm Świata ??
Ok, zmierzam do niezależnej konkluzji.
Już dawno temu Bismarck powiedział, że nie pokazuje się ludziom, jak się robi parówki. Niech jedzą je ze smakiem
Tymczasem, ostatnie Hameryka odkryła rąbka tajemnicy.
A narzędzie systemu od mokrej roboty, czyli Amerykanin z prowincjonalnej amerykańskiej mieściny, ubrany w mundur, będzie dalej poszukiwanym osobnikiem do realizacji celów
I teraz na koniec. Tak przy okazji i przez przypadek swojej głupkowatej, fejsbukowej gadatliwości
(bo nie wzięli pod uwagę mądrości dziadka Bismarcka), spieprzyli sobie lekko reputację dobrego Wujka Sama ?? Czyż nie ?? .....
Ok. Koniec dziennego komentarza... Wyszło dość poważnie....Ale tematy są poważne
.....
Dobra. Słuchamy. Świetny utworek. Nadaje się do samochodu. Dziarska jazda
A mój tekst przełożony z wizualizacji clipu. Porównać sobie, o co mi tu chodziło ??//
Hej Bracie, nieskończona jest droga do odkrycia
Hej Siostro, wiesz, woda jest słodka, lecz krew jest gęstsza
.....

.png)