travel napisał(a):Ciekawa jestem jak te żółwie przeżywają zimę?
Przecież tam też zdarzają się temperatury poniżej zera.
Pewnie gdzieś je zabierają
.png)

krakusowa napisał(a):Nasz pierwszy raz to był 2002 rok, potem 2010 i ostatnio 2018.
Jak wylądujemy w Srimie we wrześniu, to pewnie pojedziemy do Szybenika jeszcze raz..![]()
maslinka napisał(a): Żółwiki genialne! Muszę wrócić do Szybenika i je zobaczyć
W 2010 były bardziej fotogeniczne![]()
I chyba było ich więcejmaslinka napisał(a): Bardzo mi się podoba to miasto, ma w sobie to "coś"
Też mi się tak wydaje
.png)
Dawigsqu napisał(a):
My byliśmy raz w 2015 i mile wspominamy tą wizytę. Żółwiowej fontanny niestety nie widzieliśmy
Miasto faktycznie ma to coś
. Jeśli w tegorczne wakacje wylądujemy w pobliżu to do Szybenika z pewnością wpadniemy.
.png)
krakusowa napisał(a):travel napisał(a):Ciekawa jestem jak te żółwie przeżywają zimę?
.png)
piekara114 napisał(a):krakusowa napisał(a):travel napisał(a):Ciekawa jestem jak te żółwie przeżywają zimę?
To w przypadku żółwi czerwonolice nie problem, bo one hibernują. Jak spada temperatura zapadają w sen. Wtedy przenosi się je w suche miejsce i umieszcza w pojemnikach, które są częściowo zamknięte, ale umożliwiając cyrkulację powietrza. Jak temperatura otoczenia się podnosi to żółwie się wybudzają i zaczynają baraszkować....
My nigdy swoich żółwi nie skłanialiśmy do spania....
.png)
.png)
.png)
piekara114 napisał(a):Sklepienie tej Katedry na mnie zawsze robi OGROMNE wrażenie...
21monika napisał(a):Ojej znalazłam chwilę i zaglądamFakt długo mnie nie było- eeeech - życie goni i czasu brak tak więc podziwiam nadal
21monika napisał(a):wspominam nasz pobyt 2014 jeszcze w komplecie.
.png)
.png)
.png)
beatabm napisał(a):Ta katedra jest cudowna!!!! Wiele lat temu w niej byłam a potem mimo kilku wizyt w Szybeniku jakoś się nie składało, dobrze że mogę popatzreć u Ciebie. Sklepienie jest obłędne![]()
![]()
pomorzanka zachodnia napisał(a):A ja oglądam i sobie wspominam. Mimo że to był tylko krótki spacer. Ale następnym razem będzie dłuższy i z twierdzami.

.png)
krakusowa napisał(a):Teraz niestety ( albo dla niektórych stety) nastąpi chwila przerwy w relacji...
Idę sobie dziś uwolnić.... troczek A1 kciuka prawego![]()
Zabieg mało inwazyjny, ale ręka ma być unieruchomiona przez kilkanaście dni![]()
Dzięki temu poczytam wszystkie zaległe forumowe relacje![]()
Do zobaczeniawkrótce

Powrót do Nasze relacje z podróży