Lidija Bacic Fan napisał(a):arturac napisał(a):Lidija Bacic Fan napisał(a):Agato jestem zaskoczony Twoją próbą przedstawienia genezy wojny domowej na Bałkanach. Podłoże tej wojny było dużo głębsze, poważniejsze i złożone. Wynikało z różnic kulturowych, religijnych, historycznych, ekonomicznych, politycznych i jeszcze paru innych czynników.
masz rację, tylko nie bierzesz pod uwagę, że tego o czym piszesz nie ma na onecie
Widzisz o tym nie pomyślałem.
Moja wiedza o wojnach na Bałkanach pochodzi między innymi z pozycji Koper "Chorwacja. Przewodnik historyczny". Aktualnie zabieram się za Kaplana "bałkańskie upiory". W Londynie moją koleżanką była Kosowianka, szwagierka nieoficjalnego w tamtych czasach premiera czy prezydenta Kosowa (niestety nie pamiętam), zamordowanego wraz z jej siostrą i dziecmi, która na własne oczy widziała, co się wówczas działo i miałam relację niejako z pierwszej ręki.
Historia to moja pasja, w szczególności historia ludobójstwa, Holokaustu.
A Wasza wiedza skąd pochodzi? Mniemam, że mierzycie innych swoją miarą.
Jak już gdzieś pisałam, ja nie tylko zwiedzam i leżę na plaży, ja zawsze staram się poznać dane miejsce, a historia to podstawa poznania i zrozumienia. Choć nie wszystko da się pojąć jak w ogóle mogło się wydarzyć.
Do postu Lidija Bacic Fan ustosunkowałam się też na stronie 5 tego wątku.

.png)
.png)
.png)