Re: Nowe Forum
napisał(a) agata22051979 » 19.02.2013 20:46
Lidija Bacic Fan napisał(a):Agato jestem zaskoczony Twoją próbą przedstawienia genezy wojny domowej na Bałkanach. Podłoże tej wojny było dużo głębsze, poważniejsze i złożone. Wynikało z różnic kulturowych, religijnych, historycznych, ekonomicznych, politycznych i jeszcze paru innych czynników.
Lidija, fakt: niefortunnie się wyraziłam we wcześniejszym poście, nie miałam też zamiaru tłumaczyć genezy tych wojen. Uważam po prostu, że ta cecha ma bardzo duże znaczenie w tym przypadku.
Uważam też że różnice, o których piszesz nie są same w sobie powodem żadnych wojen, w tym również bałkańskich. W przeciwnym razie ja chwytałabym za nóż i mordowała mojego sąsiada Muzułmanina. Przecież dzieli nas wszystko, własnie kultura, religia, historia.... To jest tylko baza, podłoże, które jest wykorzystywane, aby stworzyć wynaturzone idee, zatruwające duszę i umysły, a krzewione przez ludzi żądnych władzy, pieniędzy, "innej sprawiedliwości" i podjudzających tłumy, aby w tych różnicach upatrywali jakiegoś zła, które nie pozwala ludziom żyć zgodnie obok siebie i każe mordować jedni drugich. A tym łatwiej je krzewić, im bardziej podatne umysły. Im bardziej ksenofobiczne, szowinistyczne nacje, "przeczulone na swoim punkcie", tym łatwiej o wojnę, tym podatniejszy grunt. Piszę ogólnie. Nie twierdzę, że Chorwaci to ksenofoby i szowiniści. Staram się tylko wyjaśnić, co miałam na myśli twierdząc, że to okropna cecha.
Jakie inne czynniki masz na myśli?
Ostatnio edytowano 19.02.2013 21:11 przez
agata22051979, łącznie edytowano 1 raz