Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nowe forum - dyskusja

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Nowe Forum

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.02.2013 20:18

Bocian napisał(a):
inman napisał(a):
Pelješac także ma status wyspy :D :D Byłem tam w zeszłym roku. Największy minus tych okolic to niestety odległość. W moim przypadku do miejsca docelowego to było 1750 km! Kawałek drogi. I na sam koniec ostre wspinaczki i bardzo kręte i wąski drogi. Nocą nie polecam.

Z czego wynika ten status? Która droga jest tak kręta i wąska?

Kiedy załatwiałem w zeszłym roku kwatery, to rozmawiałem z rezydentami. Oni tak twierdzą. Nie mam powodu wątpić. Zapewne możne w sieci poszukać informacji. Ja nie mam powodu nie wierzyć.
Na ten przykład droga do Divna Duba. Miejsce w którym mieszkałem.
agata22051979
Croentuzjasta

Postnapisał(a) agata22051979 » 19.02.2013 20:19

Bocian, jak się nie chcesz uczyć, Twoja sprawa. Ale nie zmienia to faktU, że Inman ma rację, choć może nie był tam aż 9 razy.
Ostatnio edytowano 19.02.2013 20:20 przez agata22051979, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.02.2013 20:20

Bocian napisał(a):
inman napisał(a):Mule w Dubrowniku były bardzo dobre!

Mule w Dubrovniku, będąc na Pelješcu, to moim zdaniem, nieporozumienie.

To Twoim. Nie zamierzam polemizować z osobą wiedzącą wszystko najlepiej.
agata22051979
Croentuzjasta

Postnapisał(a) agata22051979 » 19.02.2013 20:21

inman napisał(a):Na ten przykład droga do Divna Duba. Miejsce w którym mieszkałem.

Inman, a gdzie? U Damira?
Lidija Bacic Fan
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Lidija Bacic Fan » 19.02.2013 20:22

Agato jestem zaskoczony Twoją próbą przedstawienia genezy wojny domowej na Bałkanach. Podłoże tej wojny było dużo głębsze, poważniejsze i złożone. Wynikało z różnic kulturowych, religijnych, historycznych, ekonomicznych, politycznych i jeszcze paru innych czynników.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.02.2013 20:23

agata22051979 napisał(a):
Bocian napisał(a):

Ale nie zmienia to faktu, że mogły być dobre :) Inman, a gdzie jadłeś, w porcie przy starej Ribaricy?

Szukałem między murami. Chodziłem i tak przeglądałem w między czasie menu. I w końcu jedna miła pani zaprowadziła mnie w jakieś miejsce. Choć muszę powiedzieć, że nie bardzo wiedzieli co to mule. Muszle to i owszem :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.02.2013 20:24

agata22051979 napisał(a):
inman napisał(a):Na ten przykład droga do Divna Duba. Miejsce w którym mieszkałem.

Inman, a gdzie? U Damira?

U Damiana. Dom Damian II.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 19.02.2013 20:25

agata22051979 napisał(a):Bocian, jak się nie chcesz uczyć, Twoja sprawa. Ale nie zmienia to faktU, że Inman ma rację, choć może nie był tam aż 9 razy.

Geologiczna budowa półwyspu, pokazuje, że był on kiedyś wyspą. I to wszystko w temacie. Tu nie ma czego się uczyć.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 19.02.2013 20:26

inman napisał(a):
Bocian napisał(a):

To Twoim. Nie zamierzam polemizować z osobą wiedzącą wszystko najlepiej.

Może wskażesz, zacytujesz, gdzie napisałem, że wiem wszystko najlepiej?
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 19.02.2013 20:31

Gdzie jest takie miejsce jak Divna Duba? Z tego co mi się obiło o uszy, Divna to nazwa plaży i wysepki koło niej a wioska nazywa się Duba Pelješka. Ale oczywiście mogę się mylić.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.02.2013 20:33

Lidija Bacic Fan napisał(a):Agato jestem zaskoczony Twoją próbą przedstawienia genezy wojny domowej na Bałkanach. Podłoże tej wojny było dużo głębsze, poważniejsze i złożone. Wynikało z różnic kulturowych, religijnych, historycznych, ekonomicznych, politycznych i jeszcze paru innych czynników.

masz rację, tylko nie bierzesz pod uwagę, że tego o czym piszesz nie ma na onecie :mrgreen:
Lidija Bacic Fan
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Lidija Bacic Fan » 19.02.2013 20:40

arturac napisał(a):
Lidija Bacic Fan napisał(a):Agato jestem zaskoczony Twoją próbą przedstawienia genezy wojny domowej na Bałkanach. Podłoże tej wojny było dużo głębsze, poważniejsze i złożone. Wynikało z różnic kulturowych, religijnych, historycznych, ekonomicznych, politycznych i jeszcze paru innych czynników.

masz rację, tylko nie bierzesz pod uwagę, że tego o czym piszesz nie ma na onecie :mrgreen:

Widzisz o tym nie pomyślałem.
agata22051979
Croentuzjasta

Postnapisał(a) agata22051979 » 19.02.2013 20:46

Lidija, fakt: niefortunnie się wyraziłam we wcześniejszym poście, nie miałam też zamiaru tłumaczyć genezy tych wojen. Uważam po prostu, że ta cecha ma bardzo duże znaczenie w tym przypadku.
Uważam też że różnice, o których piszesz nie są same w sobie powodem żadnych wojen, w tym również bałkańskich. W przeciwnym razie ja chwytałabym za nóż i mordowała mojego sąsiada Muzułmanina. Przecież dzieli nas wszystko, własnie kultura, religia, historia.... To jest tylko baza, podłoże, które jest wykorzystywane, aby stworzyć wynaturzone idee, zatruwające duszę i umysły, a krzewione przez ludzi żądnych władzy, pieniędzy, "innej sprawiedliwości" i podjudzających tłumy, aby w tych różnicach upatrywali jakiegoś zła, które nie pozwala ludziom żyć zgodnie obok siebie i każe mordować jedni drugich. A tym łatwiej je krzewić, im bardziej podatne umysły. Im bardziej ksenofobiczne, szowinistyczne nacje, "przeczulone na swoim punkcie", tym łatwiej o wojnę, tym podatniejszy grunt. Piszę ogólnie. Nie twierdzę, że Chorwaci to ksenofoby i szowiniści. Staram się tylko wyjaśnić, co miałam na myśli twierdząc, że to okropna cecha.

Jakie inne czynniki masz na myśli?
Ostatnio edytowano 19.02.2013 21:11 przez agata22051979, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.02.2013 20:48

Bocian napisał(a):

Gdzie jest takie miejsce jak Divna Duba? Z tego co mi się obiło o uszy, Divna to nazwa plaży i wysepki koło niej a wioska nazywa się Duba Pelješka. Ale oczywiście mogę się mylić.

No i niestety się mylisz. Wiem gdzie byłem. Linku niestety załączyć nie mogę. Chyba, że na priv.
Divna to plaża i wysepka. Duba Pelješka to miejscowość położona nieco dalej. A Divna Duba to miejsce przy plaży. Domki i pole namiotowe.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 19.02.2013 20:58

inman napisał(a):
Bocian napisał(a):

No i niestety się mylisz. Wiem gdzie byłem. Linku niestety załączyć nie mogę. Chyba, że na priv.
Divna to plaża i wysepka. Duba Pelješka to miejscowość położona nieco dalej. A Divna Duba to miejsce przy plaży. Domki i pole namiotowe.

Czyli to nazwa miejsca a nie miejscowości?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone