Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat - uwaga łapią w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2017 14:36

jankowalski3035 napisał(a):Czy ktoś się orientuje ile czasu od dnia wykroczenia mogą mi taki mandat przysłać? Zastanawiam się czy skończy się tylko na tym drugim mandacie, co dostałem bo z tego co pamiętam to raczej całą autostradę jechałem około 160 km/h. Ciekawe jest to, że nie wysyłają zdjęcia pojazdu. Wówczas mandat byłby dużo bardziej wiarygodny.

Mają na to rok. Masz wątpliwości - udaj się na rozmowę do osoby, ktora wystawiła Ci mandat.

Haha, kto by pomyślał. Rejestratory prędkości na autostradzie ... Byłem przekonany, że to zdjęcia do pobrania opłaty za używanie autostrady, tak jak to jest np. w Norwegii. Czy prawo unijne nie nakazuje przypadkiem, aby każdy fotoradar był wcześniej uprzedzony znakiem drogowym z informacją o rejestratorze prędkości?

Nie - prawo unijne tego nie nakazuje. Co kraj to obyczaj a pomiary prędkości to sprawa każdego kraju. Czesi też nie ostrzegają o fotoradarach.

Czy na prawdę wszyscy tu obecni płacili grzecznie, jak przystało te wszystkie mandaty? Czy i jakie były konsekwencje nie opłacenia mandatu z pierwszej korespondencji? Czy Austriacy rzeczywiście kierują sprawę do polskich organów ścigania?

Z doświadczenia dwóch kolegów - przychodzą trzy powiadomienia, ostatnie jest nakazem zapłaty. Po tym terminie, złapanie na autostradzie przez policję i sprawdzenie, może nie być przyjemne. Jeden ze znajomych zarobił 1500 EUR, innemu kazali zapłacić te 75 EUR (początkowo 35). Nie chcesz - nie płać. Potem odwiedzą Cie smutni panowie z Polski, oferując pobyt w pace. Ja zapłaciłem.

Jedno jest pewne - nigdy więcej nie pojadę przez Austrię. Nie wyobrażam sobie jechać w nocy autostradą przepisowe 130 km/h. Kompletne nieporozumienie. Na szczęście, drogę powrotną mieliśmy przez Niemcy, gdzie człowiek może jechać z normalną prędkością.

Mnie w nocy zdarzyło się jechać nawet wolniej - widziałem, co zderzenie ze zwierzęciem na drodze może zrobić. Nawet w Austrii, nie wszystkie (jak nie większość) autostrad nie jest odgrodzona. A z tego co wiem, to nawet Niemcy zalecają jakąś prędkość na autostradzie - wracając w październiku z FFM, prawie wszyscy trzymali się 130-140 km/h.

Rób, jak uważasz - uważaj, jak robisz.
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 01.06.2017 14:47

walp napisał(a):później jest płacz i zgrzytanie zębów ...

Po pierwsze, nikt tutaj nie płacze, ani ja ani kolega powyżej który również dostał mandat. To, że ktoś pyta jak to jest z mandatami w Austrii to nie znaczy, że płacze. Jak ty pytasz w salonie ile pali ten samochód to znacz, że płaczesz?

boboo napisał(a):Odbierając prawo jazdy, stwierdzasz, że będziesz się do tej umowy stosować.

Nic takiego nie stwierdziłem ani nie obiecywałem ale jakbym jeździł Dacią Lodgy nie miałbym bym pewno problemu z dostosowaniem się :-)

boboo napisał(a):A jeśli się taką dżentelmeńską umowę łamie, to jest się po prostu bucem i fajfusem.

Ja tam nie widzę po drugiej stronie tej umowy dżentelmena ale gnoja który próbuje kosztem kierowców załatać dziurę budżetową w zamian dając drogi które niszczą zawieszenie w moim aucie, są niebezpiecznie dla podróżujących.

bluesman napisał(a):kontrole na Węgrzech zostały bardzo nasilone :)

O kurde, to czekam na mandat z Węgier.
Ostatnio edytowano 01.06.2017 14:48 przez namo, łącznie edytowano 1 raz
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 01.06.2017 14:48

boboo napisał(a):Odbierając prawo jazdy, stwierdzasz, że będziesz się do tej umowy stosować.
A jeśli się taką dżentelmeńską umowę łamie, to jest się po prostu bucem i fajfusem.

I to jest sedno sprawy :idea:

jankowalski3035 zapominasz, że nie jesteś jedynym użytkownikiem dróg. Jeśli ktoś ustalił dopuszczalną prędkość na 130 km/h to dlatego, że taka w tym przypadku jest bezpieczna a nie dlatego, żeby Tobie zrobić na złość :evil:

Austria bardzo starannie egzekwuje swoje należności i raczej nie licz na to, że Ci darują.
Ostatnio edytowano 01.06.2017 14:53 przez greenrs, łącznie edytowano 1 raz
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 01.06.2017 14:50

greenrs napisał(a):Jeśli ktoś ustalił dopuszczalną prędkość na 130 km/h to dlatego, że taka w tym przypadku jest bezpieczna.

Nie, jest po to żeby zarobić na tranzycie turystów nad Adriatyk. To nie dla poprawy bezpieczeństwa tylko dla kasy.
jankowalski3035
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jankowalski3035 » 01.06.2017 14:55

walp napisał(a):
namo napisał(a):Ehe, następny będzie dostawał reprymendę od szeryfów Januszów.

namo, nie dziw się. Skoro ktoś w krótkim przedziale czasu otrzymuje dwa mandaty (przekroczenia o 37 i 38 km),
to oznacza dla mnie, że taki ma styl jazdy i w du**e ma przepisy. A później jest płacz i zgrzytanie zębów ...

A gdzie Ty mnie widziałeś płaczącego i zgrzytającego zębami? To, że Ty tak robisz w takiej sytuacji to nie znaczy, że inni również.

Pytanie do "namo": czy Ty zdecydowałeś się zapłaciłeś te swoje mandaty?

[quote="Pääkäyttäjä" ]Z doświadczenia dwóch kolegów - przychodzą trzy powiadomienia, ostatnie jest nakazem zapłaty. Po tym terminie, złapanie na autostradzie przez policję i sprawdzenie, może nie być przyjemne. Jeden ze znajomych zarobił 1500 EUR, innemu kazali zapłacić te 75 EUR (początkowo 35). Nie chcesz - nie płać. Potem odwiedzą Cie smutni panowie z Polski, oferując pobyt w pace. Ja zapłaciłem.[/quote]

Masz na myśli polską czy austriacką autostradę? Ja się nie wybieram już do Austrii więc ta kwestia jest istotna dla mnie.
Jakich smutnych panów masz na myśli? Polską policję? Komornika?

Z moich ostatnich obserwacji wynika, że poszczególne odcinki autostrady niemieckiej mają ograniczenia głównie ze względu na ostrzejsze zakręty. Uwierz mi, że jadąc 200 km/h wiele samochodów mnie wyprzedzało.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2017 14:59

namo napisał(a):
greenrs napisał(a):Jeśli ktoś ustalił dopuszczalną prędkość na 130 km/h to dlatego, że taka w tym przypadku jest bezpieczna.

Nie, jest po to żeby zarobić na tranzycie turystów nad Adriatyk. To nie dla poprawy bezpieczeństwa tylko dla kasy.

Co za demagogia - jak jesteś jeleniem, to stosuj się do ograniczeń prędkości. Nie będziesz wtedy piszczał i jęczał, że ktoś na Tobie po drodze chce zarobić i wytrzepywać z Ciebie kasę.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Może kiedyś w całej EU będzie jak w Finlandii - mandat w systemie stawek dziennych, od 6 do 120 EUR za dzień :mrgreen:

emoji-losthopes_f.png

jankowalski3035 napisał(a):
Masz na myśli polską czy austriacką autostradę? Ja się nie wybieram już do Austrii więc ta kwestia jest istotna dla mnie.
Jakich smutnych panów masz na myśli? Polską policję? Komornika?

Z moich ostatnich obserwacji wynika, że poszczególne odcinki autostrady niemieckiej mają ograniczenia głównie ze względu na ostrzejsze zakręty. Uwierz mi, że jadąc 200 km/h wiele samochodów mnie wyprzedzało.

Austriacką, rzecz jasna. Ostatecznie, austriacka policja może to sprzedać polskiemu urzędowi i wtedy odwiedzą Cię nasi Policjanci celem doprowadzenia do aresztu albo nakazu zapłaty :mrgreen:

Co do Niemiec - służbowe wypady w te rejony też przyniosły mi mandat z Jeny a co do prędkości to mówię: większość trzymała się normalnej prędkości, między 110 a 130. I nawet koledzy z niemieckiego biura mówią, że mało kto gna po autobanie 200 km/h bo to nie jest do końca ani bezpieczne ani normalne a już tym bardziej na sporej ilości kilometrów niemieckich autostrad, które są wyeksploatowane i miejscami swoją świetność mają dawno za sobą.

Poczuwasz się do winy? Zapłać. Nie chcesz - nie płać. My z chęcią potem poczytamy (i pośmiejemy się) z narzekania, ze ktoś w Polsce zapukał do Ciebie, egzekwując należność.

Zaś zama EU dąży do tego, żeby łamiących przepisy karać, bez względu skąd są. Do tej pory, było to dość trudne.
Ostatnio edytowano 01.06.2017 15:04 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 01.06.2017 15:00

namo napisał(a):

Gdyby ograniczenie wynosiło 80 km/h na prostej jak stół autostradzie, to mógłbym podejrzewać, że tak jest. Jeśli ktoś jedzie 170 km/h - to wybacz - ale jest po prostu pozbawiony wyobraźni i nie liczy się z innymi użytkownikami dróg. Nie każdy jest takim mistrzem kierownicy jak Ty a niektórzy jeżdżą nawet Dacią Lodgy i mają do tego pełne prawo a nam nic do tego.
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 01.06.2017 15:01

jankowalski3035 napisał(a):poszczególne odcinki autostrady niemieckiej mają ograniczenia głównie ze względu na ostrzejsze zakręty. Uwierz mi, że jadąc 200 km/h wiele samochodów mnie wyprzedzało.

Załóż gwint, lepiej się połyka zakręty przy dużych prędkościach.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.06.2017 15:03

jankowalski3035 napisał(a):Haha, kto by pomyślał. Rejestratory prędkości na autostradzie ...

No rzeczywiście ... :roll:
namo napisał(a):Po pierwsze, nikt tutaj nie płacze, ani ja ani kolega powyżej który również dostał mandat. To, że ktoś pyta jak to jest z mandatami w Austrii to nie znaczy, że płacze. Jak ty pytasz w salonie ile pali ten samochód to znacz, że płaczesz?

jankowalski3035 napisał(a):A gdzie Ty mnie widziałeś płaczącego i zgrzytającego zębami? To, że Ty tak robisz w takiej sytuacji to nie znaczy, że inni również.

Widzę, że do niektórych trzeba wprost. :D Nie chodziło mi dosłownie, że beczycie jeden z drugim. To był taki luźny, aczkolwiek mocno sarkastyczny synonim do: "płacić, czy nie płacić"? :oczko_usmiech:
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 01.06.2017 15:06

Teraz już ...

Pääkäyttäjä napisał(a):piszczał i jęczał

? Znasz jeszcze jakieś synonimy słowa ...

walp napisał(a):płacz i zgrzytanie zębów

? Przecież to ...

walp napisał(a):taki luźny, aczkolwiek mocno sarkastyczny synonim do: "płacić, czy nie płacić"? :oczko_usmiech:

A abonament radiowo-telewizyjny płacić, czy nie płacić? Ja nie płacę, a Ty Janusz?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2017 15:10

namo napisał(a):Teraz już ...

Pääkäyttäjä napisał(a):piszczał i jęczał

? Znasz jeszcze jakieś synonimy słowa ...

Stękał, marudził, cudował, zamiatał ogonem - mam dość bogaty słownik.
Ty zaś widzę nie potrafisz czytać ze zrozumieniem albo nie rozumiesz, czym jest przenośnia

Ręcznie Ci to trzeba wytłumaczyć czy jak (ręcznie - np. na piśmie pokazując odpowiednią literaturę dot. języka polskiego)?

W szkole też, jak nauczyciel rzucił coś a la "będziecie cienko piszczeć" to też stawiałeś się od razu czy jak?
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 01.06.2017 15:13

namo napisał(a):(...) jakbym jeździł Dacią Lodgy nie miałbym bym pewno problemu z dostosowaniem się :-)

No to się chyba w posiadaniu samochodów wiele (wręcz wcale) nie różnimy.
Ani ja, ani ty (tak się domyślam) nie mamy w swej stajni Lamborghini czy Rolls Royce'a.
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 01.06.2017 15:17

Pääkäyttäjä napisał(a):Ręcznie Ci to trzeba wytłumaczyć czy jak

Tak, wytłumacz mi ręcznie dlaczego jak ktoś zapyta o mandat z Austrii nie piszecie krótko i konkretnie co będzie w następstwach jeżeli nie zapłaci tylko wylegają się szeryfy Janusze nawracające rzezimieszka?

Serio myślicie, że to ktoś, dzięki waszemu jęczeniu, stękaniu, marudzeniu, beczeniu zmieni nawyki jazdy? Od tego są mandaty a nie Janusze z forum internetowego. Kogo interesuje wasze oburzenie? Jeździj sobie jak chcesz swoją Dacią, ja będę jeździł swoją tylko zjedź z lewego pasa jak mnie zobacz we wstecznym, ok?

boboo napisał(a):nie mamy w swej stajni Lamborghini czy Rolls Royce'a.

Widzę, że mało znasz się na tym aspekcie. Znam nie jedno auto rodzinne które objechałoby wspomniane przez Ciebie drogie samochody.
Ostatnio edytowano 01.06.2017 15:22 przez namo, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2017 15:18

Ale nadal jest to tylko skoda :)
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 01.06.2017 15:19

Tak masz myśleć, razem z drogówką :-) Jak się jedzie ze spota to przecież nikt nie zatrzyma rodzinnego kombi i nie będzie mu mierzył emisji spalin czy głośności wydechu, co nie?
Ostatnio edytowano 01.06.2017 15:21 przez namo, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandat - uwaga łapią w Austrii - strona 37
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone