Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat - uwaga łapią w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.06.2017 13:24

namo napisał(a):... nie jestem Janusz ...

namo napisał(a):Według Janusza ...

namo napisał(a):Typowy Janusz ...

Wiesz, mam pewien szacunek dla ludzi konsekwentnych.
W rubryce "zawód" wpisałeś sobie spamer. Trzeba przyznać, że jesteś wierny wyborowi i całkiem w tym dobry.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 02.06.2017 13:28

namo napisał(a):(...) zawsze był mi daleki sposób rozumienia świata przez Januszy.
A jakiekolwiek rozumienie? :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2017 13:44

Bana mu, na zieloną trawę - niech sobie odpocznie od nas, Januszy :mrgreen:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.06.2017 13:57

Proszę wrócić do tematu, chyba że ktoś koniecznie potrzebuje urlopu przedsezonowego 8) Na razie grzecznie proszę 8)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 02.06.2017 15:26

To jak z tymi mandatami jest ?, ja swoje przygody z Chorwacją prowadzę zawsze drogą przez Austrię. Jadę według GPS i ograniczeń prędkości +/- 2-3kmh i nie miałem żadnego problemu i mandatu. Naprawdę da się!, wiadomo że czasem możemy się zagapić i wtedy ponosimy konsekwencje... to tyle w temacie :)

Pozdrowienia dla Januszy!!! :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.06.2017 19:01

w związku z tematem to "łapią" tak naprawdę wszędzie, tylko na terenie Austrii bardziej tego pilnują również wobec zagranicznych kierowców; jadąc we wrześniu u.r. szczerze przyznam można pogubić się w paru miejscach ile powinno się mieć na liczniku, do tego remonty, sporo samochodów, więc na razie Austrię odpuszczam
namo napisał(a):
te kiero napisał(a):oby jak najdalej ode mnie te wyścigi

Typowy Janusz, wyścigi jak najdalej od niego ale wybudują tor to podpisuje petycję o likwidację go.

nietypowy człowieku, odniosłem się do Twych wyścigów na M1; na torze jest na to miejsce :idea:
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 02.06.2017 19:41

na majówkę jechaliśmy na południe.w Austrii stali na moście i obczajali odpowiednimi kamerami kto nie ma winiet ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2017 19:53

mariuszula napisał(a):na majówkę jechaliśmy na południe.w Austrii stali na moście i obczajali odpowiednimi kamerami kto nie ma winiet ;)

Czesi też to robią, w Słowenii dwa razy kontrolował nas DARS a na Słowacji jeszcze za czasów dialnicnich znamok stali kaskadowo - buda z kamerą na wysięgniku i kolesie z lornetkami. Do dziś zastanawia mnie austriackie puszczenie ruchu przez jakiś plac i kontrolowanie wszystkich aut... Zwalniało się, albo machali aby jechać dalej albo kazali zjechać :mrgreen: Włoska policja macha na turystów ręką (choć podobno od zeszłego roku przykręcają śrubę)... :mrgreen:
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 02.06.2017 20:34

od strony Włoch Austriacy ściągali wybrańców do kontroli na bok ale to przede wszystkim ciężarowe
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 02.06.2017 22:25

Niestety ale najgorszy jest odcinek w okolicach Wiednia, na zwężeniach często ograniczenie do 60km/h.
Wiedziałem a i tak jeden mnie ustrzelił.
Na samym końcu zwężenia był znak końca kontroli radarowej, noga poszła już na gaz i tuż przed samym znakiem blysk.
Niestety przyszła pocztą pamiątka na 55 E :(
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 02.06.2017 23:44

namo napisał(a):
lechocz napisał(a):Cosik w tym chyba jest na rzeczy.

Według Janusza facet w drogim samochodzie to złodziej a ten w szybkim ma małego.
te kiero napisał(a):oby jak najdalej ode mnie te wyścigi

Typowy Janusz, wyścigi jak najdalej od niego ale wybudują tor to podpisuje petycję o likwidację go.

Zapętlił się nasz Fredzio z tymi Januszami i postanowił, że będzie to imię powtarzał, aż Majowie ogłoszą ponowny koniec świata.
Może mieszka z jakimiś Januszami? A ci mu doskwierają na co dzień? Nie wiadomo...

namo napisał(a):
lechocz napisał(a):Ty naprawdę nie czaisz o co w tym chodzi

Nie, nie czaję, zawsze był mi daleki sposób rozumienia świata przez Januszy.

Twoje rozumienie świata prawdopodobnie skrzywili ci Janusze. Nie chciałbym tego przeżyć.
Wyrazy współczucia.
dyzio74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dyzio74 » 02.06.2017 23:57

Rozmawiałem z kumplem żyjącym od wielu lat w Wiedniu.
Twierdzi, że nie jest tak źle, ograniczenia są i faktycznie trzeba ich przestrzegać bo i kontrola odcinkowa jak i punktowa bywa.
Jeśli nie to można się spodziewać pamiątkowej przesyłki do zapłacenia - a ponoć zawsze można się odwołać.
Zdaniem kolegi często odwiedzającego Rodzinne strony, nie łapią więcej niż gdziekolwiek indziej w tym i u nas.
Gdzie można podgonić tam ograniczenia pozwalają a limit spokojnie można potraktować +5 km/h - tak wiem, że u nas to niewiele.
Przypominam, że na zjazdach czy zwężeniach bywa do 60tki a i warto wiedzieć co to jest pas awaryjny.
http://motoryzacja.interia.pl/news-jedz ... Id,1390180
Ale i warto wiedzieć, że nie warto używać tam kamer samochodowych a i antena od SB może nas narazić na niepotrzebną kontrolę.
Faktycznie bardzo rygorystycznie podchodzą do przepisów, ale robią to czego u nas zupełnie brak.
Ich Kraj ich zasady - potrafię to uszanować choć nie zawsze się z Nimi zgadzam.
Z własnego doświadczenia wiem, że bywając w Wiedniu ciężko zauważyć przesadnie pędzące lub źle zaparkowane auta.
Ale dzięki temu można tam zaparkować, a i piesi nie mają stresu, że rozjedzie ich dziecko kogoś ważnego bez umiejętności w dobrym wozie ojca,
czy jakiś pędzący na złamanie karku przedstawiciel w firmowej dobrze ubezpieczonej furmance.
Piszecie o mandatach do 100 E, sądzicie że to dużo? Na szczęście nie mój ale widziałem już mandat 1000 E i to nie z Austrii a ponoć nie jest to rekord.
Sam mam stresy jadąc do Wiednia, u nas jest troszkę inny styl jazdy i inna tolerancja, nie jest łatwo się przestawić, jednak będę się starał nie mieć dodatkowych wakacyjnych opłat. Tym bardziej, że coraz częściej roszenia zagranicznych służb są u nas realizowane/ściągane czy jak to zwać
Wszystkim życzę spokojnej drogi bez niespodzianek i dodatkowych opłat.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 03.06.2017 07:06

Tolerancja nawet w Wiedniu jest wieksza niz 10 km na h do licznikowego w samochodzie na autostradzie jechałem cały czas około 150 i nic nie przyszło moze i fartem ale nie zmienia to faktu ze 100 czy nawet 50 euro mandat to juz przekroczenie predkosci znaczne i jest to głupota a nie nieuwaga a za głupote sie płaci
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 05.06.2017 06:45

Mandaty są dla ludzi. Ale najlepiej z umiarem. Na ok. 80 tranzytów samochodowych/wypraw do innych krajów, jeden mandat na Słowacji (winietka) i dwa pouczenia (Ukraina i Litwa). Na Ukrainie spodziewałem się wszystkiego najgorszego. Podobnie na Litwie. Policja zagraniczna z reguły pomocna. Dziwna przygoda na Węgrzech, gdzie policjant miał wytatuowane pająki na dłoniach i szyi. Wystarczy zdrowy rozsądek.
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 05.06.2017 15:28

Cóż Austria jest jaka jest, jadąc trzeba o tym pamiętać i stosować się do ich reguł, a przede wszystkim uważnie patrzeć na znaki. Zawsze planuję trasę przez ten kraj i póki co odpukać bez przygód, choć tak jak ktoś napisał kilka postów wyżej, że nie zawsze ograniczenia są dobrze oznakowane i można się pogubić. Należy też uważać na wyprzedzanie z prawej strony na autostradzie, w Polsce jest to dozwolone, a w Austrii karane dosyć solidnie, piszę to gdyż miejscowi bardzo wcześnie przy zamiarze wyprzedzania zjeżdżają na lewy pas, zostawiając masę miejsca na prawym...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandat - uwaga łapią w Austrii - strona 40
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone