Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat - uwaga łapią w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jan ostrzycki
Croentuzjasta
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 08.05.2017 13:40

Fascynacja motoryzacyjną Austrią trzyma mnie od kilku dobrych dni. Dziwną obserwację tam zrobiłem. Samochody pomykające po Wiedniu nie kapią luksusem, z reguły to przeciętne kilkuletnie używki klasy kompakt. Żaden szał. Jak jadę po moim LU to widzę mniej więcej takie same modele i roczniki. Może nawet w LU więcej nówek? W Warszawce widać więcej luksusowych aut niż w Wiedniu. Chyba Wiedeńczycy mają spory luz na punkcie aut. Z tym, że kompletnych gratów jakie u nas spotykamy też nie widać...
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 08.05.2017 13:44

lechocz napisał(a):można zobaczyć codziennie w TVN w programie "Uwaga pirat" jak płacą jak za przysłowiowe zboże

Odstaw telewizję, serio ... albo chociaż przestań wierzyć w to co tam pokazują. Janusz radzi.

lechocz napisał(a):najprzeróżniejszych marek ... obserwować wszelkie, potencjalnie podejrzane pojazdy i ich pasażerów

Tak, bielskie misiaki kiedyś mnie zaskoczyli w Ficie Scudo, nie nadążyli żeby mnie zmierzyć.

jan ostrzycki napisał(a):Wiedeńczycy mają spory luz na punkcie aut

Po co w Austrii mieć C65 AMG jak nie ma gdzie tym jeździć? Lepiej 1.9 TDI i nie strofować się, że za mocno się depnie.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 08.05.2017 13:54

namo napisał(a):
lechocz napisał(a):najprzeróżniejszych marek ... obserwować wszelkie, potencjalnie podejrzane pojazdy i ich pasażerów

Tak, bielskie misiaki kiedyś mnie zaskoczyli w Ficie Scudo, nie nadążyli żeby mnie zmierzyć.

Logicznie zdanie bez sensu.

To w końcu Cię "...zaskoczyli..." czy "...nie nadążyli żeby mnie zmierzyć..."?

Jedno przeczy drugiemu. :?:
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 08.05.2017 13:58

Żeby zmierzyć "pirata drogowego" muszą jechać z taką samą prędkością jak on przez 100 metrów. We wstecznym lusterku widziałem białego busika wypruwającego żyły za mną na lewym pasie. Dopiero zczaiłem, że to tajniki jak mnie minęli jak zwalniałem na zjazd. Gdyby mnie zmierzyli to chyba by mnie zatrzymali, tak? Doradź coś mój januszowy znawco prawa, a może orientujesz się czy czasem nie jechali a obiad, jak myślisz Janusz?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2017 14:48

namo napisał(a):Żeby zmierzyć "pirata drogowego" muszą jechać z taką samą prędkością jak on przez 100 metrów. We wstecznym lusterku widziałem białego busika wypruwającego żyły za mną na lewym pasie. Dopiero zczaiłem, że to tajniki jak mnie minęli jak zwalniałem na zjazd. Gdyby mnie zmierzyli to chyba by mnie zatrzymali, tak? Doradź coś mój januszowy znawco prawa, a może orientujesz się czy czasem nie jechali a obiad, jak myślisz Janusz?

Raczej nie sądzę, żeby to była drogówka... już tak sobie w tym RS nie schlebiaj :wink:

Generalnie to proponuję zakończyć tę dyskusję, która już dawno zdryfowała w stronę absurdu.
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 08.05.2017 14:58

Pääkäyttäjä napisał(a):nie sądzę, żeby to była drogówka...

To ciekawe po co im był na tylnej szybie ten wyświetlacz diodowy co pokazuje, "Policja, jedź za mną".
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2017 15:24

namo napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):nie sądzę, żeby to była drogówka...

To ciekawe po co im był na tylnej szybie ten wyświetlacz diodowy co pokazuje, "Policja, jedź za mną".

Służba celna jak i ITD mają podobne - i co kurde z tego? Poza tym - to w końcu widziałeś tego busika za sobą czy jednak przed sobą? Tablica z tyłu pojazdu jeszcze o niczym nie świadczy. Była włączona? W Będzinie mają Fiata Pandę z taką tablicą :mrgreen: Poza tym, jesteś pewien, że to był Scudo? :D

Podobno policja w Bielsku ma na wyposażeniu Audi RS6. Na nie lepiej bym uważał :twisted: choć do pewnie hoax był :mrgreen: Jak to faktycznie było w BB, mogę spróbować dowiedzieć się, co to była za fura/patrol :mrgreen:

Mniejsza z tym. Dalsza dyskusja jest bezsensowna.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 08.05.2017 17:49

Cze!
Tja...
Zainstalować wszystkie dostępne apki o antyradarach+zaglądać do każdego wyprzedzanego samochodu +nerwowo zerkać we wsteczne lusterko, czy aby na "ogonie nie siedzi nam drogówka+obwiesić auto płytami CD (podobno mają magiczną moc antyradarową)+nie wiem jaki jeszcze idiotyczny pomysł/y=wyjazd na wypoczynek/relaks wg. kolegi namo (być może z rodziną).
pozdro
fly
ps. Coś dużą aktywność przejawia kol. namo na forum-czyżby fura znów w warsztacie?
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 08.05.2017 17:54

Pääkäyttäjä napisał(a):to w końcu widziałeś tego busika za sobą czy jednak przed sobą?

Nie wiem dokładnie, muszę zapytać Janusza, on wie wszytko najlepiej.
Vex2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vex2 » 08.05.2017 17:59

jan ostrzycki napisał(a):Fascynacja motoryzacyjną Austrią trzyma mnie od kilku dobrych dni. Dziwną obserwację tam zrobiłem. Samochody pomykające po Wiedniu nie kapią luksusem, z reguły to przeciętne kilkuletnie używki klasy kompakt. Żaden szał. Jak jadę po moim LU to widzę mniej więcej takie same modele i roczniki. Może nawet w LU więcej nówek? W Warszawce widać więcej luksusowych aut niż w Wiedniu. Chyba Wiedeńczycy mają spory luz na punkcie aut. Z tym, że kompletnych gratów jakie u nas spotykamy też nie widać...

Może to zjawisko podobne do tego z Warszawy lub i na większą skale, polegające na tym ze w Warszawie samochody zarejestrowane w tym mieście stanowią mniejszość.
Jeszcze w 2005 i 2009 jak ostatni raz widziałem Wiedeń samochody były znacznie lepsze (większa wartość) niż u nas. No chyba ze to w Polsce tak poprawił się status :)
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 09.05.2017 11:08

Miałem nie wtrącać się do tego tematu, ale... co mi tam :)
Myslę że większość nie zrozumiała podejścia namo. Gość raczej nigdzie nie płakał, że szkoda mu pieniędzy. Jego po prostu bawią procedury, a to że nie zapłacił do tej pory wynika raczej z ciekawości co będzie a także ze zwykłego "cwaniakowania". Ma jakiś tam swój styl, własne zdanie i się tego facet trzyma.
Co nie zmienia faktu, że jest przy okazji zwykłym burakiem. Ryzykuję bana za taki tekst :) Z tej nieszczęsnej zeszłorocznej majówki był jakiś stream, z ciekawości włączyłem i po jakichś dwóch minutach oglądania i słuchania bluzgów już miałem wyrobione zdanie na temat :) Może źle trafiłem, może jestem powierzchowny :) Pamiętam, że ktoś nawet zwracał uwagę koledze że dziecko tego wszystkiego słucha. Reakcja była podobna, na zasadzie "co cię to obchodzi".

Przy okazji - też mam na imię Janusz. :mrgreen:
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 09.05.2017 11:15

Koenig napisał(a):też mam na imię Janusz

Tu nie chodzi o imię, Janusz to stan umysłu.
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 09.05.2017 12:26

jan ostrzycki napisał(a):Fascynacja motoryzacyjną Austrią trzyma mnie od kilku dobrych dni. Dziwną obserwację tam zrobiłem. Samochody pomykające po Wiedniu nie kapią luksusem, z reguły to przeciętne kilkuletnie używki klasy kompakt. Żaden szał. Jak jadę po moim LU to widzę mniej więcej takie same modele i roczniki. Może nawet w LU więcej nówek? W Warszawce widać więcej luksusowych aut niż w Wiedniu. Chyba Wiedeńczycy mają spory luz na punkcie aut. Z tym, że kompletnych gratów jakie u nas spotykamy też nie widać...

Mam takie same spostrzeżenia ilekroć jadę przez Austrię. We wrześniu byłem w Wiedniu na weekend i szału motoryzacyjnego nie widziałem, poza jedynym Brabusem S-klasy pod hotelem w ścisłym centrum. Za to ulice 2-3 pasmowe, ograniczenia 50km/h, a w zonach 30km/h, nikt nie leci i nie spieszy się. Zaparkować w centrum? No problem. Wydaje mi się jednak, że pasy są nieco węższe i to też automatycznie wpływa na prędkość poruszania się. Auto zostawiłem pod hotelem i korzystałem w głównej mierze z wyśmienitej komunikacji miejskiej, której "zazdraszczam" i chyba dzięki niej współczynnik ilości pojazdów na mieszkańca w Wiedniu wynosił w 2014 ok. 380/1000, w Krakowie ok. 550/1000!!
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 09.05.2017 12:30

namo napisał(a):Żeby zmierzyć "pirata drogowego" muszą jechać z taką samą prędkością jak on przez 100 metrów.

Trochę Ci się dziwię a może nie...docinasz mu nie wiem po co a sam nie masz racji.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 09.05.2017 14:00

Endrju napisał(a):Auto zostawiłem pod hotelem i korzystałem w głównej mierze z wyśmienitej komunikacji miejskiej, której "zazdraszczam" i chyba dzięki niej współczynnik ilości pojazdów na mieszkańca w Wiedniu wynosił w 2014 ok. 380/1000, w Krakowie ok. 550/1000!!

Uważam, że w Warszawie jest dobra komunikacja miejska, a i tak aut w centrum nie brakuje. Może to także kwestia tego, że opłaty za parkowanie w stolicy są niskie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandat - uwaga łapią w Austrii - strona 35
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone