Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat - uwaga łapią w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fly
Cromaniak
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Postnapisał(a) fly » 07.05.2017 19:53

Cze!
Naprawde nie rozumiem, co jest takiego trudnego aby jeździć zgodnie z przepisami.
Skąd się bierze to 65km/h na 60,a nie przykładowo 58 km/h.
Tym bardziej że prowadzenie auta tych parę kilometrów szybciej "owocuje" mandatem, gdyż nasi "super drajwerzy"nie są w stanie panować nad pojazdem i np. zwolnić, że już nie wspomnie o prawidłowym obserowaniu drogi i pobocza-nie widzą znaku ostrzegającym o urządzeniu pomiarowym, nie widzą też samego radaru etc.
A potem głupie tłumaczenie że się zamyślił itp.
Dobrze że oddychanie jest niejako procesem niezależnym od naszej woli, bo byśmy się zamyślili i na skutek tego np. podusili.
pozdro
fℓу
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 07.05.2017 20:02

fly napisał(a):Cze!
Naprawde nie rozumiem, co jest takiego trudnego aby jeździć zgodnie z przepisami.
Skąd się bierze to 65km/h na 60,a nie przykładowo 58 km/h.
Tym bardziej że prowadzenie auta tych parę kilometrów szybciej "owocuje" mandatem, gdyż nasi "super drajwerzy"nie są w stanie panować nad pojazdem i np. zwolnić, że już nie wspomnie o prawidłowym obserowaniu drogi i pobocza-nie widzą znaku ostrzegającym o urządzeniu pomiarowym, nie widzą też samego radaru etc.
A potem głupie tłumaczenie że się zamyślił itp.
Dobrze że oddychanie jest niejako procesem niezależnym od naszej woli, bo byśmy się zamyślili i na skutek tego np. podusili.
pozdro
fℓу

Hehe, dobrze to ująłeś, gwoli wyjaśnienia, ja akurat jechałem tak na oko 65 w tym momencie, kiedy chapnęli tego gościa, po protu szybko spojrzałem na licznik (a mam w Renault cyfrowy - w rzeczywistości pewnie było parę km mniej), jednak zwykle starałem się jeździć "pod" dozwoloną prędkość, a nie ją przekraczać

Zresztą w PL, a szczególnie w zabudowanym, jeżdżę praktycznie zawsze zgodnie z przepisami, nawet dzieci mi mówią: "Mama już by dojechała dawno" ;)
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 07.05.2017 20:25

zablo napisał(a):lechocz właśnie swoją wypowiedzią potwierdzasz teorię, którą opisałem powyżej, że są osoby (janusze i/lub samozwańczy szeryfowie), które zawsze będą miały na celu przekonać inną osobę do swojej racji, jedynej właściwej słusznej i niepodważalnej. Tyle w temacie.

Dać Ci przepis na Janusza?
A więc trzeba:
1- przekroczyć prędkość dozwoloną (świadomie lub nie)
2-po otrzymaniu mandatu koniecznie trzeba kozakować zgodnie z zasadą i tak mi ch....zrobią.
3-potem trzeba się dziwić, że ktoś jednak usiłuje ten mandat wyegzekwować
4- następnym etapem jest robienie z siebie Bogu ducha winnej sieroty, którą ciemiężcy próbują wsadzić do pierdla

To wszystko trzeba zamieszać i wychodzi Janusz jak ta lala.

A wszystko to dla niesamowitej kwoty 60 ojro, czyli jakichś 240 zeta z groszami. :roll:
Bądź dziadem, ale honorowym - tak mnie uczono.

Zawsze mówiłem, że górale to są w Zakopanem.
Bo góral jest honorowy.
namo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) namo » 08.05.2017 09:32

anakin napisał(a):trzeba się dziwić ... robienie z siebie Bogu ducha winnej sieroty

Ani nie jestem Januszem, ani nie jestem zdziwiony a już tym bardziej sierotą ale dziękuję za obrażanie mnie po januszewemu.

Co najwyżej śmieszy mnie, że do tak błahej

anakin napisał(a):kwoty 60 ojro, czyli jakichś 240 zeta z groszami.
angażowany jest patrol policji i prokuratura. Przecież to powinien zabrać sobie komornik w raz z kosztem jego czynności z rachunku bankowego jak w cywilizowanym kraju a nie robić z tego szopkę. Rachunków firmowych mam 6 a prywatnych 2, na każdym jest kasa, wystarczyło papier rzucić do lokalnego komornika sądowego i po sprawie a nie zawracać mi gitarę w ten sposób.

Nie wiem czy Janusze zauważyli, że fotoradar naprzeciwko znaku ograniczenia po drugiej stronie drogi to trochę dziwne jest. Skoro Janusze uważają, że jest spoko to ja też tak będę myślał bo Janusz musi narzucić mi swój sposób rozumowania.

Dobrze, że ten temat nazywa się "uwaga łapią w Austrii" bo przecież łapią grubo w Austrii jak widać. Dzięki tej gównoburzy odnośnie moich "pamiątek z Austrii" czytający cro.pl będą jeszcze bardziej uważni a wielu może wybierze inną drogę. O czwartej nad ranem będą uważnie wypatrywać znaków co by zdążyć przed nimi shamować, bo jak nie to kasę zaoszczędzoną na objeździe Słowenii trafi szlak :-)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2017 09:48

namo napisał(a):Nie wiem czy Janusze zauważyli, że fotoradar naprzeciwko znaku ograniczenia po drugiej stronie drogi to trochę dziwne jest. Skoro Janusze uważają, że jest spoko to ja też tak będę myślał bo Janusz musi narzucić mi swój sposób rozumowania.

Te fotopstryki strzelają zdjęcia w obu kierunkach. W Polsce też już powoli takie fotoradary są - są to tzw. multiradary, potrafiące wskazać, które auto na którym pasie przekroczyło prędkość... nigdzie nie jest napisane, że ma być "po Twojemu". Także zamiast "po januszowemu" szukać dziury w całym i kombinować jak koń pod górę - przełknij to. Od jednego gliniarza usłyszałem kiedyś, że jak Cię złapali - widocznie nie byłeś dostatecznie dobry. Parafrazując słowa znajomego - "nie umisz!" :mrgreen:

Dobrze, że ten temat nazywa się "uwaga łapią w Austrii" bo przecież łapią grubo w Austrii jak widać. Dzięki tej gównoburzy odnośnie moich "pamiątek z Austrii" czytający cro.pl będą jeszcze bardziej uważni a wielu może wybierze inną drogę.

Z całym szacunkiem ale sam rozpętałeś tę gównoburzę. Wrzuciłeś kupę w wentylator a teraz marudzisz, że ktoś chce od Ciebie kasę :roll: Życie dało Ci płatną lekcję. Na szczęście - niedrogą.

O czwartej nad ranem będą uważnie wypatrywać znaków co by zdążyć przed nimi shamować,

Wiesz co - zwykła wymówka. Jak tracisz czujność, to nie wsiadaj za kółko albo odpocznij. Skoro ktoś ograniczył prędkość, widocznie zrobił to w jakimś celu. Jadąc na długi listopadowy weekend, też olałem temat i.... o 4.30 porządnie nie wyjeżdżając z Rybnika, zarobiłem mandat :mrgreen: Patrol stał tam, gdzie zawsze, dobrze, że tylko stowka i pięć punktów.

bo jak nie to kasę zaoszczędzoną na objeździe Słowenii trafiszlak :-)

Szlag, jak już :P
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.05.2017 09:54

namo napisał(a):Co najwyżej śmieszy mnie, że do tak błahej

anakin napisał(a):kwoty 60 ojro, czyli jakichś 240 zeta z groszami.
angażowany jest patrol policji i prokuratura. Przecież to powinien zabrać sobie komornik w raz z kosztem jego czynności z rachunku bankowego

Komornik wkracza do po wyroku sądowym.
A wtedy do zapłaty masz co najmniej 2 x więcej.
namo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) namo » 08.05.2017 09:56

Obczaiłem, przelew w EURo mogę zrobić z konta żony w Orange Finanse (mBank), jest opcja wyboru waluty. Jest to przelew SEPA i kosztuje tylko 5 zł, idzie jeden dzień roboczy, na moich rachunkach jest drożej taka operacja.

Jest więc opcja, że nie będę musiał polerować berła w pierdlu :-P
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.05.2017 10:01

namo napisał(a):Obczaiłem, przelew w EURo mogę zrobić z konta żony w Orange Finanse (mBank), jest opcja wyboru waluty. Jest to przelew SEPA i kosztuje tylko 5 zł, idzie jeden dzień roboczy, na moich rachunkach jest drożej taka operacja.

Czyli rura mięknie :oczko_usmiech: :mrgreen:
namo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) namo » 08.05.2017 10:03

Tak, te wezwania to powinien dostarczać kolega fℓу i raczyć odbiorców opowiadaniami z karcera nie jacyś mili (przystojni - jak to redagowała sąsiadka) panowie policjanci.
lechocz
Cromaniak

Postnapisał(a) lechocz » 08.05.2017 10:45

namo napisał(a):
Ani nie jestem Januszem, ani nie jestem zdziwiony a już tym bardziej sierotą ale dziękuję za obrażanie mnie po januszewemu.

Co najwyżej śmieszy mnie, że do tak błahej kwoty 60 ojro, czyli jakichś 240 zeta z groszami angażowany jest patrol policji i prokuratura.

Nie wiem czy Janusze zauważyli, że fotoradar naprzeciwko znaku ograniczenia po drugiej stronie drogi to trochę dziwne jest.

Faktycznie Januszem to Ty nie jesteś, gdyż masz nieco za duże mniemanie o sobie, które jakoś nie przekłada się na posiadaną przez Ciebie wiedzę o podstawowych sprawach.

Widać chociażby, że w dalszym ciągu nie rozumiesz istoty funkcjonowania systemu prawnego, gdzie, teoretycznie przynajmniej, przy nakładaniu wszelkich kar za przewinienia nie liczy się interes ekonomiczny i zaangażowanie aparatu państwa a jedynie nakłonienie i wymuszenie przez to na obywatelach, poprzez dolegliwości natury finansowej, i nie tylko, w sprawach poważniejszych przewinień, do zachowania się, zgodnego z obowiązującym prawodawstwem.

Ponadto w dalszym ciągu nie rozumiesz, od którego miejsca obowiązuje ograniczenie prędkości, którego przekroczenie rejestrują fotoradary. Nigdzie bowiem nie ma wymogu aby takie urządzenia były montowane w jakiejkolwiek, określonej odległości od miejsca rozpoczynania się ograniczenia czy też miejsca jego zakończenia. Fotoradary mogą rejestrować te przekroczenia w dowolnym miejscu, pomiędzy znakiem wprowadzającym dane ograniczenie a znakiem jego odwołania lub np. najbliższym skrzyżowaniem. I nie ma w tym nic dziwnego.

Dziwnym, w tym wszystkim jest jedynie to, że wszystkie te sprawy są dla Ciebie dziwne.
lechocz
Cromaniak

Postnapisał(a) lechocz » 08.05.2017 10:52

namo napisał(a):Tak, te wezwania to powinien dostarczać kolega fℓу i raczyć odbiorców opowiadaniami z karcera nie jacyś mili (przystojni - jak to redagowała sąsiadka) panowie policjanci.

Twoja sąsiadka raczej nie mogła "...redagować..." wizyty policjantów.

Ona mogła ją Tobie, co najwyżej, zrelacjonować.

To tak na marginesie.

Taki mały niuansik :D
namo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) namo » 08.05.2017 11:05

lechocz napisał(a):Ona mogła ją Tobie, co najwyżej, zrelacjonować.

Tak Panie Szeryfie, od dziś będę myślał, pisał tak jak Pan sobie życzy i jeździł tak jak sugerują Janusze. Resocjalizacja na cro.pl powiodła się, podporządkuję się pod system żeby nie wyszło, że w dalszym ciągu czegoś nie rozumiem i żeby nie było niuansików.
lechocz
Cromaniak

Postnapisał(a) lechocz » 08.05.2017 11:07

Janusz Bajcer napisał(a):
namo napisał(a):Obczaiłem, przelew w EURo mogę zrobić z konta żony w Orange Finanse (mBank), jest opcja wyboru waluty. Jest to przelew SEPA i kosztuje tylko 5 zł, idzie jeden dzień roboczy, na moich rachunkach jest drożej taka operacja.

Czyli rura mięknie :oczko_usmiech: :mrgreen:

Porównując wcześniejsze wpisy Kolegi "namo"oraz ton Jego buńczucznych, wcześniejszych wypowiedzi, z obecną postawą, mimowolnie nasunęło mi się porównanie z sytuacją zawartą w wierszu J. Tuwima, gdzie to: "...złapał kozak tatarzyna a tatarzyn za łeb trzyma...".

Wypisz, wymaluj, taki z niego kozak:D
namo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) namo » 08.05.2017 11:13

lechocz napisał(a):taki z niego koza

Tak, kozak, przez rok nie płaciłem. Janusz by się posikał w majtki po pierwszym liściku i w bosu poleciał płacić.

lechocz napisał(a):w wierszu J. Tuwima, gdzie to: "...złapał kozak tatarzyna a tatarzyn za łeb trzyma..."

Serio, jeszcze wiersze do tego? Świat Januszy nie przestanie mnie zadziwiać.
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 08.05.2017 11:18

namo napisał(a):Tak, kozak, przez rok nie płaciłem.

Wow 8O . Imponujące :!:
I jeszcze skoda w leasingu i 8 rachunków bankowych :roll: . Normalnie gość :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandat - uwaga łapią w Austrii - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone