Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat - uwaga łapią w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.05.2017 18:26

Koenig napisał(a):Miałem nie wtrącać się do tego tematu, ale... co mi tam :)
Myslę że większość nie zrozumiała podejścia namo. Gość raczej nigdzie nie płakał, że szkoda mu pieniędzy. Jego po prostu bawią procedury, a to że nie zapłacił do tej pory wynika raczej z ciekawości co będzie a także ze zwykłego "cwaniakowania". Ma jakiś tam swój styl, własne zdanie i się tego facet trzyma.
Co nie zmienia faktu, że jest przy okazji zwykłym burakiem. Ryzykuję bana za taki tekst :) :

Ban wstrzymany - ale za tekst w stosunku do usera namo dostajesz ostrzeżenie na tydzień.

faq.php#f0r0
*Do innych forumowiczów zwracaj się z szacunkiem, nawet jeśli cię denerwują.
jankowalski3035
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jankowalski3035 » 01.06.2017 12:11

Witam,

Po majowej wycieczce biegnącej między innymi przez Austrię dostałem mandat z okolic Wiednia w kwocie 125 euro, gdzie na 60 jechałem 97 km/h. Mandat grzecznie zapłaciłem, ale niestety po kilku dniach przyszedł następny. Zastanawiam się czy ktoś nie próbuje mnie naciągnąć? Nowy mandat wygląda inaczej niż poprzedni. Czy powinienem to zapłacić?
Załączniki:
mandat2.jpeg
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2017 12:13

Pokaż to tłumaczenie z odwrotnej strony.
tami72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tami72 » 01.06.2017 12:37

Ten mandat jest z 30.04.2017 o godz.06:32 Gmina Ilz,w kierunku Villach,i zamiast 130 km/h jechales 168 km/h. Byc moze ten wczesniejszy,ktory juz zaplaciles jest z innego dnia i z innego miejsca...W Austrii,niestety jest bardzo duzo miejsc radarowanych.Musialbys go wstawic,to Ci odpowiem...
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 01.06.2017 12:37

To jest drugi mandat. Niemający nic wspólnego z tamtym pierwszym z okolic Wiednia.
Tam - jak piszesz - jechałeś 97 zamiast 60.
Ten nowy jest z autostrady A2 w okolicach Ilz.
I zamiast 130 kmh pozwoliłeś sobie na 168 kmh.

Gratuluję
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 01.06.2017 13:30

Tak swoją drogą, jadąc w Austrii - kraju, gdzie przepisy ruchu drogowego przestrzegane są bardzo rygorystycznie - 168 km/h, trzeba mieć naprawdę dużą fantazję :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2017 13:50

Mamy rekordzistę :mrgreen:
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 01.06.2017 13:58

Ehe, następny będzie dostawał reprymendę od szeryfów Januszów.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 01.06.2017 14:00

jankowalski3035 napisał(a):Czy powinienem to zapłacić?

Jak najbardziej.
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 01.06.2017 14:04

maxredaktor napisał(a):
jankowalski3035 napisał(a):Czy powinienem to zapłacić?

Jak najbardziej.

Możesz nie płacić, ale ściągnie z ciebie komornik, jak z niemieckiego mandatu mojego kolegi :lol: Dlatego jeżdżę przez Węgry a nie Austrię :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.06.2017 14:06

namo napisał(a):Ehe, następny będzie dostawał reprymendę od szeryfów Januszów.

namo, nie dziw się. Skoro ktoś w krótkim przedziale czasu otrzymuje dwa mandaty (przekroczenia o 37 i 38 km),
to oznacza dla mnie, że taki ma styl jazdy i w du**e ma przepisy. A później jest płacz i zgrzytanie zębów ...
Ostatnio edytowano 01.06.2017 14:24 przez walp, łącznie edytowano 1 raz
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 01.06.2017 14:08

Raczej nie licz na to, bo jak normalny, dorosły człowiek zawinił to zapłacił. A że wynik zacny to i pamiątka kosztowna.
jankowalski3035
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jankowalski3035 » 01.06.2017 14:26

Czy ktoś się orientuje ile czasu od dnia wykroczenia mogą mi taki mandat przysłać? Zastanawiam się czy skończy się tylko na tym drugim mandacie, co dostałem bo z tego co pamiętam to raczej całą autostradę jechałem około 160 km/h. Ciekawe jest to, że nie wysyłają zdjęcia pojazdu. Wówczas mandat byłby dużo bardziej wiarygodny.

Haha, kto by pomyślał. Rejestratory prędkości na autostradzie ... Byłem przekonany, że to zdjęcia do pobrania opłaty za używanie autostrady, tak jak to jest np. w Norwegii. Czy prawo unijne nie nakazuje przypadkiem, aby każdy fotoradar był wcześniej uprzedzony znakiem drogowym z informacją o rejestratorze prędkości?

Czy na prawdę wszyscy tu obecni płacili grzecznie, jak przystało te wszystkie mandaty? Czy i jakie były konsekwencje nie opłacenia mandatu z pierwszej korespondencji? Czy Austriacy rzeczywiście kierują sprawę do polskich organów ścigania?

Jedno jest pewne - nigdy więcej nie pojadę przez Austrię. Nie wyobrażam sobie jechać w nocy autostradą przepisowe 130 km/h. Kompletne nieporozumienie. Na szczęście, drogę powrotną mieliśmy przez Niemcy, gdzie człowiek może jechać z normalną prędkością.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 01.06.2017 14:27

Całego tego zbioru przepisów o ruchu drogowym nie traktuję jako księgi z paragrafami, lecz jako dżentelmeńską umowę.
Umowę o sposobie korzystania z dość wąskich pasów wydartych naturze i pieszym.
Wąskich pasów, na których musi się zmieścić coraz więcej samochodów.
Szczegóły umowy poznaje się na kursach tzw. prawa jazdy, dodatkowo zawsze można poczytać w interniecie czy normalnych papierowych książkach.
Także o wszelkich najświeższych suplementach do owej umowy.

Odbierając prawo jazdy, stwierdzasz, że będziesz się do tej umowy stosować.
A jeśli się taką dżentelmeńską umowę łamie, to jest się po prostu bucem i fajfusem.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 01.06.2017 14:29

kanarowski napisał(a): Dlatego jeżdżę przez Węgry a nie Austrię :)

Tu Cie ostrzegę :) kontrole na Węgrzech zostały bardzo nasilone :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandat - uwaga łapią w Austrii - strona 36
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone