Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

O mandatach z Austrii, niemieckich bandytach i likwidacji UE

Dział testowy poświęcony swobodnym dyskusjom na dowolne, często niezrozumiałe lub kontrowersyjne tematy. Moderacja w tym dziale jest ograniczona. Nie ma obowiązku wchodzenia do tego działu i czytania postów - robisz to na własną odpowiedzialność.
Marlowe1994
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 30.06.2025 13:27

Mądrego to I warto posłuchać. Widać że oblatany w temacie.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 30.06.2025 13:31

!Novy napisał(a):I czy się komuś podoba czy nie, Chorwacja jest ofiarą (kolejną) eurokołchozu....
A szkoda! :)

ale gdyby nie ten eurokołchoz to nad wybrzeże nadal dojeżdżałbyś starą drogą, klnąc po nosem. Gdyby nie ten eurokołchoz, to ja z Gdańska do Chorwacji bym nie pojechał i setki, jeżeli nie miliony ludzi z innych krajów również. Mamy dzięki temu kołchozowi drogi, zrewitalizowane miasta, nowoczesny tabor, dotacje dla gmin, przedsiębiorców itp...... Sorry pieniądze w dalszym ciągu na drzewach nie rosną. Nie sądzę, żeby którykolwiek z państw byłego bloku wschodniego straciło na wejściu do UE, jestem przekonany, że wszysktie zyskały. Płakać mogą państwa starej unii, płatnicy netto....Niemcy w których pracuję, bo ludziom za czasów DM żyło się po prostu łatwiej a z pewnością taniej. Eurokołchoz powiadasz a proponuję spojrzeć Ci na Białoruś....na byłe zakaukaskie republiki radzieckie.... dlaczego tak chętnie ludzi z tych regionów przyjeżdżają do UE za pracą ??... Jest wiele do zmienienia w EU, ale dzięki UE i funduszom jesteśmy na tym a nie innym levelu.
!Novy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) !Novy » 30.06.2025 14:35

SebastianM napisał(a):
!Novy napisał(a):I czy się komuś podoba czy nie, Chorwacja jest ofiarą (kolejną) eurokołchozu....
A szkoda! :)

ale gdyby nie ten eurokołchoz to nad wybrzeże nadal dojeżdżałbyś starą drogą, klnąc po nosem. Gdyby nie ten eurokołchoz, to ja z Gdańska do Chorwacji bym nie pojechał i setki, jeżeli nie miliony ludzi z innych krajów również. Mamy dzięki temu kołchozowi drogi, zrewitalizowane miasta, nowoczesny tabor, dotacje dla gmin, przedsiębiorców itp...... Sorry pieniądze w dalszym ciągu na drzewach nie rosną. Nie sądzę, żeby którykolwiek z państw byłego bloku wschodniego straciło na wejściu do UE, jestem przekonany, że wszysktie zyskały. Płakać mogą państwa starej unii, płatnicy netto....Niemcy w których pracuję, bo ludziom za czasów DM żyło się po prostu łatwiej a z pewnością taniej. Eurokołchoz powiadasz a proponuję spojrzeć Ci na Białoruś....na byłe zakaukaskie republiki radzieckie.... dlaczego tak chętnie ludzi z tych regionów przyjeżdżają do UE za pracą ??... Jest wiele do zmienienia w EU, ale dzięki UE i funduszom jesteśmy na tym a nie innym levelu.

To nie forum ekonomiczne ale śmiem zauważyć, że fundusze EU, w jej zadłużonych gospodarkach to nic innego jak DŁUG. Wydrukowany, pusty FIAT. Nic więcej!
Wolniej, za lokowane wypracowane nadwyżki, to dużo lepiej niż się zadłużać. Bo każdy dług trzeba kiedyś spłacić- wraz z kolosalnymi nadwyżkami. Często także spłacić własną wolnością!

A na wakacje, raz czy dwa razy w roku nie należy się spieszyć! :)

Pozdrawiam i miłych wakacji! :)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 30.06.2025 14:44

Pierwszy raz na Chorwację pojechałem Fiatem. Dał radę mimo tylko 60PS.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 30.06.2025 14:58

W latach 70 tych pojechałem z rodzicami do Bułgarii .... Z Gdańska 4 dni się jechało....dzisiaj tę samą trasę robi się w 2....Nie chodzi o to czym, a po czym się jechało kiedyś, a jedzie dzisiaj :spoko:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 30.06.2025 15:01

No nie do końca. Dziś mam Ferrari :lool:
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 30.06.2025 15:11

!Novy napisał(a):(...) Byłem świadkiem, bo mieszkałem tam 7 lat, wejścia strefy euro do IRL. (...) W obu przypadkach skończyło się tak samo. Wzrost cen. (...)
To jest świetna argumentacja, ponieważ mogę przeciwstawić swoją:
byłem świadkiem, bo mieszkałem 12 lat przed wprowadzeniem i... dalej mieszkam (a dziś to już 26 lat po) po wprowadzeniu euro.
No cóż, nie skończyło się wzrostem cen. A w wielu przypadkach nawet obniżką. Były próby robienia ludzi w balona, przede wszystkim "czarne owce" w gastronomii poszły na łatwiznę i zmienili tylko walutę w menu, liczby zostawiając takie same.
Na szczęście "aparat" szybko i skutecznie się z tym uporał.
Co ciekawe (znajomych mam z różnych środowisk i kręgów), najwięcej narzekań było jak zwykle ze strony "niewykształconej" i/lub bezrobotnej, ich zdaniem chciwość "czarnych owiec" to nie była wina tych "owiec", to była wina - jak to piszesz - eurokołchozu.
Wzrost cen złota czy diamentów, też był dla nich powodem do narzekania.
Niesamowite, ile to już odcinków "cmentarzyska synaps" człowiek musiał się już naoglądać i nasłuchać.

!Novy napisał(a):(...) którzy de facto uznają się za koneserów Chorwacji- jak sławny kolega z wątku Otok (...)
mam co prawda wpływ na ilość napisanych przeze mnie postów, ale nie mam wpływu na skorelowany z tą liczbą napis przy avatarze.
A pomijając całe finanse, "dopłaty i niedopłaty" tego eurokołchozu, bije w oczy bardzo wyraźny szczegół:
żaden kraj-członek EU nie napier.. ał się zbrojnie z innym krajem członkowskim.
Jeden z polityków nawet oficjalnie się wypowiedział, że największym osiągnięciem UE nie są finanse/gospodarka czy inne materialne rzeczy, lecz brak "wzrostu cmentarzy wojennych".
(i za to ma u mnie "na piwo")
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 30.06.2025 15:42

Marlowe1994 napisał(a):No nie do końca. Dziś mam Ferrari :lool:

To tym bardziej potrzebujesz odpowiednich dróg :piwo:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 30.06.2025 16:05

Co ciekawe (znajomych mam z różnych środowisk i kręgów), najwięcej narzekań było jak zwykle ze strony "niewykształconej" i/lub bezrobotnej, ich zdaniem chciwość "czarnych owiec" to nie była wina tych "owiec", to była wina - jak to piszesz - eurokołchozu.

To takie myślenie typu, za gwałt odpowiada kobieta bo miała krótką sukienkę. Ukradli ci zegarek bo miałeś drogi i go nosiłeś prowokując złodzieja.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 30.06.2025 16:44

!Novy, nie ośmielaj się krytykować darów Danaów - to herezje wśród sługusów tej dyktatury :lol:

Nie wiesz co jest najważniejsze? Ein Volk, ein Reich...

Najgorsza jest ta nowa V kolumna - zamiast rwać posłusznie szparagi wciąż wtrąca się w polskie sprawy :oczy:
boboo
zbanowany
Re: O mandatach z Austrii, niemieckich bandytach i likwidacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 30.06.2025 17:16

Tak się zastanawiam, czy poprzedni właściciel "cro.pl" zdawał sobie sprawę z tego, komu je przekazuje?
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 30.06.2025 17:47

boboo napisał(a):Tak się zastanawiam, czy poprzedni właściciel "cro.pl" zdawał sobie sprawę z tego, komu je przekazuje?

Dla większości ludzi tu zaglądających jest to wszystko jedno. Byle komu, aby było można dalej coś napisać, poczuć się fachowcem. Ale czemu mnie to nie dziwi jeśli co drugi Polak wybrał kibola który okradł starego człowieka.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 30.06.2025 17:49

Novy, nie ośmielaj się krytykować darów Danaów - to herezje wśród sługusów tej dyktatury 

Može lepsze to niż być sługusem putlera.
MaReEK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaReEK » 30.06.2025 18:00

stachan napisał(a):!Novy, nie ośmielaj się krytykować darów Danaów - to herezje wśród sługusów tej dyktatury :lol:

Najgorsza jest ta nowa V kolumna - zamiast rwać posłusznie szparagi wciąż wtrąca się w polskie sprawy :oczy:

OMG... 8O :niepowiem:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 30.06.2025 18:06

stachan napisał(a):!Novy, nie ośmielaj się krytykować darów Danaów - to herezje wśród sługusów tej dyktatury :lol:

Ja bym wolał aby w dyskusji używać argumentów. Jeśli unia jest bee (bo idealna pewnie nie jest) to konkrety a nie inwektywy rodem z republiki.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Po godzinach...

O mandatach z Austrii, niemieckich bandytach i likwidacji UE - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone