Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat - uwaga łapią w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zablo
Croentuzjasta
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) zablo » 06.05.2017 15:45

boboo napisał(a):
zablo napisał(a):Gdzie na trasie w Austrii są stałe fotopstryki?

Po prostu jedź tak, jakby były co 50 metrów.

Dzięki za radę, ale z całym szacunkiem to nie jest odpowiedź na moje pytanie.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 06.05.2017 18:24

namo napisał(a):Dodatkowo, tam jak masz znak z ograniczeniem to już musisz mieć tą dozwoloną prędkość mijając go.

A czy gdziekolwiek indziej jest inaczej, że to dla Ciebie takie dziwne? 8O

Do tej pory myślałem, że jest tak w każdym kraju.
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 06.05.2017 18:30

W Polsce, zazwyczaj jest tak, że masz ograniczenie do 70 km/h 100 metrów przed skrzyżowaniem a na nim dopiero fotoradar, masz czas shamować. Rzadko się zdarza żeby robiło fotki zaraz koło znaku. Może inni użytkownicy forum znają takie miejsca Polsce gdzie zdjęcia robione są zaraz koło znaku ograniczenia po drugiej stronie jezdni? Ja się nie spotkałem, może dlatego, że mało wylatuje poza "rewir".

BTW. nie ma jakiejś appki jak na Yanosik żeby pokazywała austriackie budki robiące zdjęcia?
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 06.05.2017 19:01

Zamiast wypisywać bzdury i dalej się pogrążać, przeczytaj, ze zrozumieniem oczywiście, ustawę: Prawo o ruchu drogowym.

"...Znak drogowy zakazu:

B-33 Ograniczenie prędkości
Znak ten oznacza zakaz przekroczenia prędkości określanej na znaku. Pod znakiem może być umieszczona tabliczka dodatkowa z symbolem pojazdu, do którego się on odnosi. Znak ten stosuje się również, gdy zachodzi potrzeba wskazania dozwolonej prędkości większej niż normalnie obowiązująca.
Znak obowiązuje do najbliższego skrzyżowania, chyba, że na drodze dwujezdniowej droga odgałęziająca znajduje się tylko z lewej strony i nie ma bezpośredniego połączenia z prawą jezdnią lub zakaz wyrażony przez znak został wcześniej odwołany znakiem odwołującym ten zakaz...".

Jak z powyższego wynika, najbliższe skrzyżowanie odwołuje wcześniejsze ograniczenie.

Chyba, że wcześniej będzie ustawiony jeden z n/w znaków:

"...B-34 Koniec ograniczenia prędkości
Znak ten uchyla działanie znaku Ograniczenie prędkości przed najbliższym skrzyżowaniem...".

ewentualnie

"... B-42 Koniec zakazów
Znak ten oznacza uchylenie działania następujących znaków zakazu: Zakaz wyprzedzania, Zakaz wyprzedzania przez samochody ciężarowe, Zakaz zawracania, Zakaz używania sygnałów dźwiękowych, Ograniczenie prędkości...".
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 06.05.2017 19:41

namo napisał(a):BTW. nie ma jakiejś appki jak na Yanosik żeby pokazywała austriackie budki robiące zdjęcia?
A po co Ci to potrzebne :?: ,przecież sam pisałeś
namo napisał(a):
Dwa razy jechałem do Cro przez Austrię i już tego nie zrobię właśnie przez te mieściny gdzie jest ograniczenie do 50 km/h.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 06.05.2017 20:01

Szach i mat
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.05.2017 20:09

elka21 napisał(a):
namo napisał(a):BTW. nie ma jakiejś appki jak na Yanosik żeby pokazywała austriackie budki robiące zdjęcia?
A po co Ci to potrzebne :?: ,przecież sam pisałeś
namo napisał(a):
Dwa razy jechałem do Cro przez Austrię i już tego nie zrobię właśnie przez te mieściny gdzie jest ograniczenie do 50 km/h.

Pisał na poprzedniej stronie, że chyba zapłaci mandat ...
Jak zapłacił, może ponownie jechać przez Austrię.
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 06.05.2017 20:24

Janusz Bajcer napisał(a):Jak zapłacił, może ponownie jechać przez Austrię.

Nie bałdzo, jeszcze jest drugi mandat :-)

elka21 napisał(a):A po co Ci to potrzebne :?:

Mi nie jest potrzebne, kolega wcześniej pytał gdzie są fotoradary w Austrii. Myślę, że zamiast pyskować

boboo napisał(a):Po prostu jedź tak, jakby były co 50 metrów.

albo wklejać paragrafy można by coś doradzić, przecież od tego są fora branżowe, od doradzania a nie drukowania Januszowych treści. Może ktoś z forumowiczów mieszka w Austrii i może orientuje się o ich lokalnej appce antyradarowej.

Ja słyszałem, że Austrii zabroniona jest jazda z CB-Radio, wideorejestratorem ale nie jestem pewien co do aplikacji ostrzegających o radarach. Może się wypowiecie bo ja się tam nie wybieram więc szukać info nie będę.
Ostatnio edytowano 06.05.2017 20:34 przez namo, łącznie edytowano 4 razy
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 06.05.2017 20:26

Pewnie, że może ponownie jechać przez Austrię..

Ale "...mieściny z ograniczeniem do 50 km/h..." jak były do tej pory to, podejrzewam, iż będą nadal na swoich miejscach.

I co wówczas z tym fantem? 8O :?
Ostatnio edytowano 06.05.2017 20:27 przez lechocz, łącznie edytowano 1 raz
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.05.2017 20:26

namo napisał(a):Nie bałdzo, jeszcze jest drugi mandat :-)

Olej.
To tylko doba dłużej.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 06.05.2017 20:28

anakin napisał(a):
namo napisał(a):Nie bałdzo, jeszcze jest drugi mandat :-)

Olej.
To tylko doba dłużej.

+ 3 godziny :hut:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.05.2017 20:36

lechocz napisał(a):
+ 3 godziny :hut:

Na wykwaterowanie. :mrgreen:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.05.2017 20:50

namo napisał(a):albo wklejać paragrafy można by coś doradzić, przecież od tego są fora branżowe, od doradzania.

CRO.PL nie jest forum branżowym o radarach w Austrii.
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 06.05.2017 20:55

... ani też o kamerkach sportowych :-)
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 06.05.2017 21:05

namo napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a): Myślę, że zamiast pyskować

boboo napisał(a):Po prostu jedź tak, jakby były co 50 metrów.

albo wklejać paragrafy można by coś doradzić, przecież od tego są fora branżowe, od doradzania a nie drukowania Januszowych treści. Może ktoś z forumowiczów mieszka w Austrii i może orientuje się o ich lokalnej appce antyradarowej.

Ja słyszałem, że Austrii zabroniona jest jazda z CB-Radio, wideorejestratorem ale nie jestem pewien co do aplikacji ostrzegających o radarach. Może się wypowiecie bo ja się tam nie wybieram więc szukać info nie będę.

Po pierwsze - Kolego "boboo" nie "...pyskował..." lecz udzielił Ci rozsądnej rady.

Po drugie - "...wklejanie paragrafów..." to forma porady, wskazująca adekwatny przepis. Pozostaje jedynie problem czytania ze zrozumieniem.

Po trzecie - raczej mało jest krajów gdzie można legalnie używać "...aplikacji ostrzegających o radarach...". Dlatego też wszelkie nawigacje ostrzegają jedynie o "niebezpiecznych miejscach".
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandat - uwaga łapią w Austrii - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone