Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat - uwaga łapią w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.04.2017 22:00

Ja chciałbym ten skan pisma z prokuratury zobaczyć...
pyton
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pyton » 29.04.2017 22:57

fly napisał(a):Cze!
Jak pójdziesz do cienia na półtora dnia to sobie nasrasz w kwity jako karany, a jak ci w nocy zafundują chrzest a na nim aferę bęckową i czyszczenie cegielni to ci się kolor włosów na dekielu zmieni, więc może poczekaj ąz ci dobiją całość to będziesz miał
więcej czasu na delektowanie się urlopem w pensjonacie.
pozdro
fℓу

C!
Byłeś w areszcie na półtora dnia i miałeś "aferę bęckową" i "czyszczenie cegielni" czy odwrotnie ?
poz
pyton
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 30.04.2017 01:13

namo napisał(a):Ciąg dalszy moich mandatów z Austri zebranych podczas wyjazdu na majówkę rok temu.

Dziś rano szuka mnie policja w miejscu zamieszkania, nikogo nie było w domu więc zwracają się do sąsiadki, dobra kobieta dzwoni do mnie i oznajmia, że funkcjonariusze próbują dostarczyć mi pismo z Bielskiej prokuratury. Mam w ciągu 14 dni od pokwitowania wpłacić 75 Euro na Austriacki numer konta lub odsiedzieć 1 dzień i 3 godziny w areszcie.

Co radzicie, 300 zł piechotą nie chodzi, zapłacić czy zrobić sobie dzień urlopu i poznać kuchnię wraz z obszarem świata jakiego jeszcze nie doznałem!?

:-D

Ale zaraz zaraz. To musiala sie juz jakas sprawa toczyc o ktorej moze nie wiedziales?
Musi jakis wyrok byc chociaz ten 'pierwszy' nakazowy.
A jestes pewien, ze ta 'dobra sasiadka' nie odebrala juz kiedys jakiejs poczty do Ciebie i 'zapomniala' przekazac?
No bo Polski sad czy policja nie moga ot tak bez zadnego wyroku chodzic po ludziach i wyciagac kase i straszyc odsiadka.
A areszt to nie odsiadka w wiezieniu takze do rejestru skazancych nie trafisz :)
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 30.04.2017 02:59

marcel232 napisał(a):A jestes pewien, ze ta 'dobra sasiadka' nie odebrala juz kiedys jakiejs poczty do Ciebie i 'zapomniala' przekazac?

Żaden polecony nie przyszedł we wspomnianej sprawie. Były na początku te mandaty przesłane o leasingodawcy a teraz to.
marcel232 napisał(a):No bo Polski sad czy policja nie moga ot tak bez zadnego wyroku chodzic po ludziach i wyciagac kase i straszyc odsiadka.

Też jestem zdziwiony, może zostałem skazany w Austrii a o tym nie wiem.
fly napisał(a):aferę bęckową i czyszczenie cegielni

Czy mógłbyś nie starać się interesować mnie swoim życiem? cya
Pääkäyttäjä napisał(a):Ja chciałbym ten skan pisma z prokuratury zobaczyć...

2017-04-30 03.38.13.jpg

2017-04-30 03.38.33.jpg

2017-04-30 03.38.50.jpg

2017-04-30 03.39.27.jpg
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 30.04.2017 07:04

Wiesz co troche dziwna sprawa bo skad wiedza, ze to akurat TY prowadziles to auto? (rozumiem, ze to auto jest zarejestrowane na Ciebie?)
Sam byles w aucie? Mozesz wskazac inna 'prawdopodobna' osobe ktora prowadzila lub nie jestes pewien czy wogole tam byles?
Oni dopuszczaja zlozenie sprzeciwu przez majla. Sygnatura sprawy jest u gory pisma.
Wyslij im, ze wezwanie mandatowe jest wyslane za zdarzenie ktore bylo dokladnie rok temu, ze nie jestes w stanie sobie przypomniec czy to ty akurat prowadziles to auto bo rok temu korzystaly tez z niego inne osoby i ze prosisz o wiecej danych (zdjecie, itp) aby miec 100% pewnosc.
Niech sobie urzedasy troche popracuja i powypisuja troche papierow.
W razie czego podeslij te kwity do:
https://anuluj-mandat.pl/contact
korzystalem juz z ich pomocy i dosyc dobrze ogarniaja tam te 'tematy' :)

a i przy wklejaniu skanow takich dokumentow do neta zamazalbym jednak swoje dane i sygnature sprawy bo kazdy teraz moze sie z tym urzedem skontaktowac w twoim imieniu i zrobic co tylko zechce.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.04.2017 07:46

marcel232 napisał(a):a i przy wklejaniu skanow takich dokumentow do neta zamazalbym jednak swoje dane i sygnature spraw

Też bym tak zrobił :) Możesz to jeszcze naprawić :)
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 30.04.2017 08:25

Cze!
Kolego pyton nie prowokuj bo to nie na temat tego wątku, a le jak mówią słowa piosenki " Все, что может случиться...",
I nie czuję wewnętrznej potrzeby ekshibicjonizmu na publicznym forum.
I dalej...
Nic bardziej mnie nie wqrwia niż kozaczenie cwaniaka/dzieciaka który nabroił i teraz chowa się po kątach, i wielki gieroj z za klawiatury, na dodatek nie umiejący czytać (ze zrozumieniem) pism urzędowych-gdzie m.in. są wymienione przysługujące mu prawa. Nie ma się co dziwić że pisma nie przychodziły do kolegi-nie on jest właścicielem auta tylko firma leasingowa-jeśli się nie myle, i na wniosek prokuratora firma wskazała osobę będącą w danej chwili posiadaczem pojazdu/co nie znaczy ze posiadacz kierował-ale nie szedł bym w tą stronę bo to tylko generuje koszta sprawy .Swoją drogą uwinęli się przed upływem roku.. fiufiu.
:D to prawda, marcel232 że w KRK być może nie będzie figurował bo wykroczenie, ale w operacyjnym policji już tak.A zreszt to też nie do końca bo jeśli coś co w Polsce jest wykroczeniem a w państwie unijny jest przestępstwem to będzie figurował w KRK.
Kwit ze skanu jest z polskiej prokuratury/sądu, więc automatycznie jest przyklepany u nas i płacić trzeba.
W Austri też jesteś na celowniku, a w związku z atakami terorystycznymi zaostrzono kontrole na granicach więc wzrasta prawdopodobieństwo kłopotów.
pozdro
pyton
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pyton » 30.04.2017 11:01

Kolego fly, czym był Twój post jak nie prowokacją ? Jakbyś po słowie "karany" postawił kropkę mojego postu by nie było.
P.S.
Jedni płacą inni kombinują. Zawsze tak będzie.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 30.04.2017 11:23

Nie rozumiem, czego Kolega"namo" nie rozumie.

Jak się kozacko "powiedziało" "A" i jechało, na ograniczeniu do 50km/h, co najmniej o 17 do 20km/h więcej, jak wynika z treści dokumentów, to teraz, równie kozacko, trzeba "powiedzieć" "B" i wybecalować rzeczone 60 eurasków na rzecz budżetu Republiki Austrii.

Na odpuszczenie, przez austriacki urząd, raczej bym nie liczył, po tym jak zadali sobie oni trud i poprzez firmę leasingową oraz polską prokuraturę dotarli do użytkownika pojazdu. Będzie to jedynie odwleczenie w czasie i spowoduje znaczące zwiększenie w/w kwoty, a w przypadku zatrzymania na terenie Austrii dodatkowe "atrakcje". I to zgoła odmienne od turystycznych.

Na niniejszym forum jest już parę wpisów takich to "kozaków", którzy przechwalają się tym, iż pomykają sobie przez inne kraje, zbytnio nie zważając na ograniczenia.

W tym przypadku mamy akurat bardzo dobry przykład, jak takie podejście do sprawy może się zakończyć.

Jeden z polityków powiedział niegdyś "...że prawdziwego mężczyznę poznaje się nie po tym jak zaczyna a po tym jak kończy...".

I coś chyba jest na rzeczy, w tym akurat przypadku.
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 30.04.2017 13:13

Rok temu starostwo austriackie zwróciło się do bazy pojazdów o ustalenie właściciela. Jest nim salon samochodowy Skoda Śliwka w Sosnowcu gdyż leasinguje Octavię 3 RS przez VW Bank. Pani Śliwka odpisała im, że pojazd leasinguje Namo Studio - Mikołaj Zych, dlatego dalsze czynności kierowali do mnie. Nie płacąc tego liczyłem, że pewno komornik weźmie sobie ten hajs z rachunku bankowego albo ze zwrotu od podatku. Jedyny mój mandat z Polski wyegzekwowany został właśnie przez US, nie musiałem plątać się z jakimś kwitkiem po banku czy poczcie, sami sobie wzięli co mi pasuje :-) Tutaj chcą mnie wsadzić, dodatkowo narobili mi obciachu bo "wzywa mnie prokuratura". Cieszę się, że to dotyczy właśnie tego mandaciku a nie jakiegoś grubszego postępowania. Odsiadka za mandat na koszt Państwa? Trochę to bezsensowne, oni mnie tam stołować będą na koszt podatnika? Ilu ich tam siedzi za moje podatki w tej chwili, nie mogli do nich wysłać komornika osobiście tylko patrol policji z zaproszeniem do darmowego sanatorium z innego rodzaju atrakcjami? To jest chory system, komornik powinien zlicytować wszytko co znajdzie pod adresem delikwenta a nie fundować mu nocleg. Mój hajs powinien iść na przetrzymywanie w areszcie bandytów, gwałcicieli, morderców którzy stanowią zagrożenie dla społeczności. No chyba, że 12 km/h za dużo na zabudowanym to próba morderstwa, teraz rozumiem.

http://www.rp.pl/artykul/972734-Za-niez ... esztu.html

Dwa razy jechałem do Cro przez Austrię i już tego nie zrobię właśnie przez te mieściny gdzie jest ograniczenie do 50 km/h. Nie piszę tu o drodze na objazd słoweński ale wcześniej też przedzierałem z innymi turystami jakimiś miasteczkami. Bardzo to męczy nad ranem. Musiałem tą polecaną trasę sprawdzić bo jest tak chwalona i wskazywana przez wszystkie prawie nawigacje jako najszybsza, figa prawda. Najszybsza i najwygodniejsza trasa wiedzie przez Węgry, od Żyliny zwalniam tylko na przejściach granicznych.

Mamy tu naoczny przykład co się dziej z niezapłaconymi mandatami z Austrii po roku, jakby to kogoś interesowało. Gdzieś tam wcześniej byłem straszony, że za rok będzie 1500 euro, komornik cuda na kiju a tu tylko szopka, dwóch policjantów z polecenia prokuratury dostarcza upomnienie i straszy pudłem. Nie dowiemy się co by mi dziś zrobili na terenie Austrii bo się tam nie wybieram, a szkoda, bylibyśmy bogatsi o tą wiedzę:-) W dodatku po roku do zapłacenia mam 60/65 euro, czyli żadnych horrendalnych kosztów nie dowalili. Połowę z tego już wydali na korespondencję z polskimi organami ścigania.

Po roku czasu powinienem dostać SMS-a z powiadomieniem z banku "Obciążenie rachunku zajęciem komorniczym na kwotę 645,32 zł tytułem wykonawczym BLE/SRE/2016 na rzecz Starostwa Sudoststeiermark" a nie oglądać tę szopkę z patrolem policji w roli głównej.

Pana od historyjek więziennych proszę o nie przezywanie tego głębiej niż ja :-)

Na koniec pytanie, co z drugim mandatem? :-D
Ostatnio edytowano 30.04.2017 14:28 przez namo, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.04.2017 14:14

Kolega się tu pozycjonuje, a wy się napinacie ;)
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 30.04.2017 17:32

Cze!
Dobrze prawisz bigredone, w piaskownicy kozak nad kozaki...i jak tu ma być dobrze?
Kolego namo pisz do Ziobry i przedstaw mu swoją uproszczoną procedurę egzekwowania mandatów.
Trochę też konsekwencji bo tylko Ty zdziwiony byłeś że to tylko około 65€ a nie 1500, ponadto jako gość robiący coś tam na kompie powinieneś wiedzieć że nie musisz biegać po pocztach -płatność można dokonać przez internet. Nie ma się też co cieszyć że połowę kasy już przewalili na opłaty pocztowe, angażowanie policji i prokuratury bo karma wraca i trzeba płacić za przeczkole, i nie ma policji na ulicy łapiącej prawdziwych przestępców tylko robią za listonoszy, no i kolejki na sprawy w sądach ciągną się latami bo prokurator musi rozpatrzyć/zająć się sprawą kolegi i jemu podobnych itd.
Brak poszanowania prawa kolego ...powiedz w czym lepszy jesteś od dzieciaka który rzuca papierek po lodach 20 metrów od kosza na śmieci? Za parę lat będzie się rozbijał skodziną rs jak Ty etc.
Pisząc o obciachu jaki Ci narobili policjanci-a co mieli brudne buty, czy poplamione uniformy?-bo obciachu to narobiłeś sobie sam swoim postępowaniem i postawą.
pozdro
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 30.04.2017 19:25

fly napisał(a):karma wraca

Czasem spotykam na forach takich drukarzy jak ty, ich wypowiedzi nic nie wnoszą, wypowiedzi jadą jadem. Jeśli myślisz, że kogoś ruszają twoje bajty to się mylisz, ale żyj sobie w świecie który sam sobie wymyśliłeś.
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 30.04.2017 20:03

namo napisał(a):
fly napisał(a):karma wraca

Czasem spotykam na forach takich drukarzy jak ty, ich wypowiedzi nic nie wnoszą, wypowiedzi jadą jadem. Jeśli myślisz, że kogoś ruszają twoje bajty to się mylisz, ale żyj sobie w świecie który sam sobie wymyśliłeś.

daj sobie spokoj namo.
zeby nie miec klopotow musisz im cos odpisac. masz na to 14 dni po tym czasie niejako przyznajesz sie do winy.
wyslij im, ze prosisz o zdjecie z popelnionego wykroczenia bo najprawdopodobniej (to slowo jest wazne) nie ty prowadziles samochod w dniu.....czasie....bla bla bla i chcesz ustalic kierowce zeby nie bylo watpliwosci.
jak znajda zdjecie to przysla, jak nie to umorza a jest szansa ze zdjecie kierowcy bedzie nieczytelne.
a polska prokuratura sie nie przejmuj to nie jest tak jak ktos napisal, ze prokuratura cos 'klepnela'.
prokuratura przeslala do ciebie pismo. aby mandat z zagranicy byl w polsce wymagalny musi byc zatwierdzony przez polski sad.
prokurator to moze sobie klepac...
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 30.04.2017 20:42

namo napisał(a):Rok temu starostwo austriackie zwróciło się do bazy pojazdów o ustalenie właściciela. Jest nim salon samochodowy Skoda Śliwka w Sosnowcu gdyż leasinguje Octavię 3 RS przez VW Bank. Pani Śliwka odpisała im, że pojazd leasinguje Namo Studio - Mikołaj Zych, dlatego dalsze czynności kierowali do mnie. Nie płacąc tego liczyłem, że pewno komornik weźmie sobie ten hajs z rachunku bankowego albo ze zwrotu od podatku. Jedyny mój mandat z Polski wyegzekwowany został właśnie przez US, nie musiałem plątać się z jakimś kwitkiem po banku czy poczcie, sami sobie wzięli co mi pasuje :-) Tutaj chcą mnie wsadzić, dodatkowo narobili mi obciachu bo "wzywa mnie prokuratura". Cieszę się, że to dotyczy właśnie tego mandaciku a nie jakiegoś grubszego postępowania. Odsiadka za mandat na koszt Państwa? Trochę to bezsensowne, oni mnie tam stołować będą na koszt podatnika? Ilu ich tam siedzi za moje podatki w tej chwili, nie mogli do nich wysłać komornika osobiście tylko patrol policji z zaproszeniem do darmowego sanatorium z innego rodzaju atrakcjami? To jest chory system, komornik powinien zlicytować wszytko co znajdzie pod adresem delikwenta a nie fundować mu nocleg. Mój hajs powinien iść na przetrzymywanie w areszcie bandytów, gwałcicieli, morderców którzy stanowią zagrożenie dla społeczności. No chyba, że 12 km/h za dużo na zabudowanym to próba morderstwa, teraz rozumiem.

http://www.rp.pl/artykul/972734-Za-niez ... esztu.html

Dwa razy jechałem do Cro przez Austrię i już tego nie zrobię właśnie przez te mieściny gdzie jest ograniczenie do 50 km/h. Nie piszę tu o drodze na objazd słoweński ale wcześniej też przedzierałem z innymi turystami jakimiś miasteczkami. Bardzo to męczy nad ranem. Musiałem tą polecaną trasę sprawdzić bo jest tak chwalona i wskazywana przez wszystkie prawie nawigacje jako najszybsza, figa prawda. Najszybsza i najwygodniejsza trasa wiedzie przez Węgry, od Żyliny zwalniam tylko na przejściach granicznych.

Mamy tu naoczny przykład co się dziej z niezapłaconymi mandatami z Austrii po roku, jakby to kogoś interesowało. Gdzieś tam wcześniej byłem straszony, że za rok będzie 1500 euro, komornik cuda na kiju a tu tylko szopka, dwóch policjantów z polecenia prokuratury dostarcza upomnienie i straszy pudłem. Nie dowiemy się co by mi dziś zrobili na terenie Austrii bo się tam nie wybieram, a szkoda, bylibyśmy bogatsi o tą wiedzę:-) W dodatku po roku do zapłacenia mam 60/65 euro, czyli żadnych horrendalnych kosztów nie dowalili. Połowę z tego już wydali na korespondencję z polskimi organami ścigania.

Po roku czasu powinienem dostać SMS-a z powiadomieniem z banku "Obciążenie rachunku zajęciem komorniczym na kwotę 645,32 zł tytułem wykonawczym BLE/SRE/2016 na rzecz Starostwa Sudoststeiermark" a nie oglądać tę szopkę z patrolem policji w roli głównej.

Pana od historyjek więziennych proszę o nie przezywanie tego głębiej niż ja :-)

Na koniec pytanie, co z drugim mandatem? :-D

Kolego "namo".

Czytam to co raczyłeś był napisać i oczom nie wierzę.

Śpieszę więc z wyjaśnieniami:

1. Mandat otrzymałeś nie za przekroczenie o 12 km/h lecz za przekroczenie od 17 do 20 km/h, tj. przed "...uwzględnieniem marginesu błędu...". O czym wyraźnie piszą w swoim piśmie.

2. Na co liczyłeś nie płacąc mandatu w terminie? Że Cię zostawią w spokoju jak było to dawnymi czasy, zanim państwa unijne się porozumiały w tym zakresie?

3. Czy Ty naprawdę uważasz, że komornik pobrałby tylko kwotę nałożonego mandatu? Przecież oni żyją z opłat za koszty postępowania komorniczego. A to zupełnie inna para kaloszy. W dodatku uiszczana przez dłużnika niezależnie od należności głównej, będącej przedmiotem postępowania egzekucyjnego.

4. Przeczytaj otrzymane pisma ze zrozumieniem, gdzie wyraźnie piszą, iż "...od tego mandatu karnego przysługuje sprzeciw...", który "...należy wnieść ustnie lub na piśmie w terminie 2 tygodni od doręczenia nakazu karnego...".

5. Zachowaj się jak rasowy "kozak", w dalszym ciągu olewając sprawę lub jak prawdziwy mężczyzna "przyjmując na klatę" skutki swojego postępowania zamiast poniewczasie wylewać krokodyle łzy na system. Mieszając przy tym polski i austriacki system prawny oraz podając argumenty adekwatne dla dzieci w piaskownicy.

6. Komu zrobisz na złość obrażając się na Austrię pisząc: "...Dwa razy jechałem do Cro przez Austrię i już tego nie zrobię właśnie przez te mieściny gdzie jest ograniczenie do 50 km/h....". Dodam tylko, gwoli ścisłości, iż ograniczenia do 50 km/h obowiązują raczej we wszystkich krajach i trudno będzie Ci znaleźć taki, gdzie przez teren zabudowany będziesz mógł sobie beztrosko pomykać ponad tenże limit.

7. "...W dodatku po roku do zapłacenia mam 60/65 euro, czyli żadnych horrendalnych kosztów nie dowalili...". Oni piszą jedynie o wysokości nałożonej kary oraz ewentualnej 10% opłacie za koszty postępowania odwoławczego. Zapomniałeś o odsetkach za zwłokę, które jak myślę, obowiązują w każdym kraju.

8. "...Odsiadka za mandat na koszt Państwa? Trochę to bezsensowne, oni mnie tam stołować będą na koszt podatnika?...". Jak widać, raczej nie rozumiesz sensu istnienia systemów prawnych, obowiązujących w każdym kraju, bez żadnych wyjątków. A systemy te określają, zakresy obowiązujących wszystkich obywateli: praw, obowiązków, nakazów i zakazów oraz nieuchronnych kar za przewinienia popełnione w różnych dziedzinach życia.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandat - uwaga łapią w Austrii - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone