Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat - uwaga łapią w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.05.2017 21:13

namo napisał(a): Może ktoś z forumowiczów mieszka w Austrii

Jestem na forum dość długo (i często) ale nie znam żadnego forumowicza mieszkającego w Austrii.
lechocz
Cromaniak

Postnapisał(a) lechocz » 06.05.2017 21:30

Janusz Bajcer napisał(a):
namo napisał(a): Może ktoś z forumowiczów mieszka w Austrii

Jestem na forum dość długo (i często) ale nie znam żadnego forumowicza mieszkającego w Austrii.

Może dlatego, że wszyscy forumowicze z Austrii siedzą w ichniejszym pierdlu, bez dostępu do internetu, za niezapłacone mandaty. :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.05.2017 21:47

namo napisał(a):albo wklejać paragrafy można by coś doradzić, przecież od tego są fora branżowe, od doradzania a nie drukowania Januszowych treści. Może ktoś z forumowiczów mieszka w Austrii i może orientuje się o ich lokalnej appce antyradarowej.

Ja słyszałem, że Austrii zabroniona jest jazda z CB-Radio, wideorejestratorem ale nie jestem pewien co do aplikacji ostrzegających o radarach. Może się wypowiecie bo ja się tam nie wybieram więc szukać info nie będę.

Wszystko jest w sieci, nawet mapa stacjonarnych radarów - wystarczy poszukać (ale umiejętność odpytywania Google to też sztuka). Antyradary w Austrii są nielegalne a z drugiej strony - wiele z nich robi pomiary laserowe, więc też kiszka. Nawigacje ostrzegające o stacjonarnych radarach, pomiarach odcinkowych są legalne. Nawigacje typu Yanosik - nie.

Ciekawostka: w Słowenii, Czechach, Anglii, można używać antyradaru ale policja ma anty antyradar. Za złapanie z czymś takim, konfiskują urządzenie i wlepiają mandat. Brytole są bardziej liberalni ale u nich jest coś grubo ponad 5000 radarów stacjonarnych (przejeżdżając przez np. Leeds i Bradford, przy 20 przestałem je liczyć).

Także kończąc offtopa - nie warto się szarpać a przestrzeganie przepisów mniej boli. Chyba, że sie jest gapą - to nawet w PL trzeba płacić...
namo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) namo » 06.05.2017 22:35

lechocz napisał(a):udzielił Ci rozsądnej rady

Nie mi tylko koledze co pytał o lokalizacjach fotoradarów w Austrii. Taką poradę można znaleźć na ulotce w urzędzie komunikacji.

lechocz napisał(a):problem czytania ze zrozumieniem.

Zgadzam się, ja pisałem o rozmieszczeniu fotoradarów w Polsce a kolega cytuje opisy znaków drogowych.

lechocz napisał(a):raczej mało jest krajów gdzie można legalnie używać "...aplikacji ostrzegających o radarach..."

A czy Austria jest takim krajem? Może tam mieszkasz i mógłbyś coś poradzić?

Pääkäyttäjä napisał(a):Nawigacje ostrzegające o stacjonarnych radarach, pomiarach odcinkowych są legalne. Nawigacje typu Yanosik - nie.

No przecież Yanosik jest nawigacją która ostrzega o stacjonarnych radarach.
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 06.05.2017 22:57

namo napisał(a):...

Jeżeli przenośna tzw. "suszarka" jest stacjonarnym radarem to faktycznie o tym ostrzega. :lol: :lol: :lol:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.05.2017 22:59

namo napisał(a):A czy Austria jest takim krajem? Może tam mieszkasz i mógłbyś coś poradzić?

Nie są - nie dotyczy to nawigacji, w której zapisane są ograniczenia prędkości i fotoradary stacjonarne. Wszelkie inne urządzenia nie są legalne.

namo napisał(a):

No nie do końca, można w niej zgłosić np. patrol drogowy czy inną służbę - ale nie jest antyradarem.
lechocz
Cromaniak

Postnapisał(a) lechocz » 07.05.2017 09:43

namo napisał(a):
lechocz napisał(a):udzielił Ci rozsądnej rady

Nie mi tylko koledze co pytał o lokalizacjach fotoradarów w Austrii. Taką poradę można znaleźć na ulotce w urzędzie komunikacji.

lechocz napisał(a):problem czytania ze zrozumieniem.

Zgadzam się, ja pisałem o rozmieszczeniu fotoradarów w Polsce a kolega cytuje opisy znaków drogowych.

lechocz napisał(a):raczej mało jest krajów gdzie można legalnie używać "...aplikacji ostrzegających o radarach..."

A czy Austria jest takim krajem? Może tam mieszkasz i mógłbyś coś poradzić?

Pääkäyttäjä napisał(a):Nawigacje ostrzegające o stacjonarnych radarach, pomiarach odcinkowych są legalne. Nawigacje typu Yanosik - nie.

Powtórzę się więc, gdyż widzę, że u Ciebie zrozumieniem słowa pisanego coś nie ten teges.

Czytanie ze zrozumieniem - to dla Ciebie jest słowo klucz.

Jak zgłębisz to zagadnienie to może zrozumiesz co i jak.

1. Rada aby jechać tak jakby fotoradary były rozstawione co 50 metrów jest jak najbardziej adekwatna dla wszystkich. W tym również i dla Ciebie.
2.Pisałeś o umieszczaniu znaków ograniczenia przed skrzyżowaniami. Wskazywało to na zupełny brak zrozumienia przepisów, których jak widać całkowicie nie rozumiesz. Więc Ci je dodatkowo wskazałem. Trzeba je tylko przeczytać ze zrozumieniem.
3. W Austrii zabronione jest używanie a nawet jedynie przewożenie w samochodzie, nieużywanych nawet, urządzeń tzw. "antyradarów". Kara za to może wynieść nawet 4000 euro.
4.Wszelkie nawigacje, aplikacje itp, w tym i Yanosik, aby być w zgodzie z prawem, ostrzegają nie o umieszczeniu tam fotoradaru lecz o tzw. "niebezpiecznych miejscach". Jest to co prawda tzw. "masło maślane" lecz zgodne z prawem, gdyż nie powoduje zakłócenia pracy radarów a jedynie ostrzega o obowiązujących, w danych miejscach, ograniczeniach prędkości.
zablo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) zablo » 07.05.2017 11:18

jak czytam tą dyskusję i odpowiedzi co po niektórych dot. mandatów, fotoradarów (to ona łapią zgodnie z tematem) lub Austrii to coraz bardziej skłaniam się ku teorii namo.

Rady i porady pisane przez januszy i samozwańczych szeryfów, którzy to zawsze wszystko w swoim życiu robią zgodnie z najświętszymi zasadami (m.in. zawsze jeżdżą przepisowo, nigdy w życiu nie złamali żadnego ograniczenia, w tym prędkości, nawet nieświadomie), niekiedy ich zasadami tymi lepszymi niż obowiązujące standardy. Oni to dyskusję będą prowadzić do tego momentu, aż przekonają drugą stronę do ich punktu widzenia i to stawiają sobie za punkt honoru. Ludzie opanujcie się, bo z ciekawego tematu (dobra lekcja dla wszystkich) robicie zaśmiecony temat niepotrzebnymi emocjami i personalnymi wycieczkami.
lechocz
Cromaniak

Postnapisał(a) lechocz » 07.05.2017 13:09

zablo napisał(a):jak czytam tą dyskusję i odpowiedzi co po niektórych dot. mandatów, fotoradarów (to ona łapią zgodnie z tematem) lub Austrii to coraz bardziej skłaniam się ku teorii namo.

Do kompletu napisz jeszcze, że tak jak Kolega "namo" uważasz, iż:
- znak ograniczający prędkość oznacza jedynie miejsce od którego należy zmniejszać prędkość do wskazanej na znaku, zamiast miejsca od którego bezwzględnie należy jechać z daną prędkością,
- wszelkie pisma w sprawie nałożonych, za granicą, mandatów można olewać i nie opłacać ich w terminie.

Wówczas to wszystko będzie już jasne jak słońce.

Tylko nie dziw się później, dlaczego to dostałeś mandat oraz dlaczego, robiąc Ci obciach, nachodzić Cię będzie Policja z podobnymi pismami, kiedy olejesz opłacenie tychże mandatów w terminie.
zablo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) zablo » 07.05.2017 14:41

lechocz właśnie swoją wypowiedzią potwierdzasz teorię, którą opisałem powyżej, że są osoby (janusze i/lub samozwańczy szeryfowie), które zawsze będą miały na celu przekonać inną osobę do swojej racji, jedynej właściwej słusznej i niepodważalnej. Tyle w temacie.
lechocz
Cromaniak

Postnapisał(a) lechocz » 07.05.2017 14:55

zablo napisał(a):lechocz właśnie swoją wypowiedzią potwierdzasz teorię, którą opisałem powyżej, że są osoby (janusze i/lub samozwańczy szeryfowie), które zawsze będą miały na celu przekonać inną osobę do swojej racji, jedynej właściwej słusznej i niepodważalnej. Tyle w temacie.

Sympatyczny zapewne Kolego "zablo".

Jeżeli uważasz, że namawianie kolegi "namo", przez "...januszy i samozwańczych szeryfów..." do zgłębienia "tajników" Kodeksu drogowego oraz wskazywanie drogi postępowania, zgodnej nie tyle nawet z przepisami, co ze zdrowym rozsądkiem, w przypadku otrzymania mandatu, ma na celu "...przekonać inną osobę do swojej racji, jedynej właściwej słusznej i niepodważalnej..." to gratuluję podejścia do życia. Zwłaszcza w roli doradcy.

A tak, poza tym, wskaż z łaski swojej, kto z piszących w niniejszym wątku, przechwala się, jak żeś był raczył wcześniej napisać, iż "...zawsze wszystko w swoim życiu robią zgodnie z najświętszymi zasadami (m.in. zawsze jeżdżą przepisowo, nigdy w życiu nie złamali żadnego ograniczenia, w tym prędkości, nawet nieświadomie), niekiedy ich zasadami tymi lepszymi niż obowiązujące standardy....".

Gdzieżeś Ty coś takiego wyczytał? Między wierszami? W takim razie musisz mieć dosyć bujną wyobraźnię. Natomiast nieco mniej rozwiniętą zdolność czytania ze zrozumieniem.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2017 18:00

Już to gdzieś słyszałem - nikt nie będzie im wmawiał, że czarne jest czarne a białe jest białe. W szkole, profesor z maszynoznawstwa powiedział nam kiedyś, że kto idzie pod prąd, musi liczyć się z ryzykiem - jak na tablicach ostrzegawczych jest, żeby wyjąć klucz z wrzeciona tokarki, to lepiej to zrób bo zrobisz sobie kuku albo co gorsza - komuś. A jak już zrobisz sobie krzywdę i będzie miejsce na refleksję, to nie marudź, że cię pokarało.

Dostałeś mandat? Don't be a sissi and die like a man! Noga z gazu - koniom lżej. I portfelowi też :mrgreen: Ale jasne - teraz w modzie podobno jest powierzchowność, to kto złamie jak najwięcej zasad a głupota i buta jest ceniona bardziej, jak np. poszanowanie prawa. Jak jesteś tym lepszym, to zwyzywają cię od Januszy Czegośtam i będą próbować wytknąć, że przecież wszyscy tak robią i na pewno ty też.

:roll: :roll: :roll:
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 07.05.2017 18:05

Ostatnio przejeżdżaliśmy ok 9 rano przez Wiedeń. Jest tam sporo "80" i "60". Jechałem na 60 tak sobie jakieś 65, przede mną gość nieco szybciej ale na pewno nie więcej niż 70. Nagle jadąca przed tym samochodem (czyli dwa przede mną) srebrna nieoznakowana Skoda Octavia wystawiła koguta i kazała chłopu jechać za nią.... a konkretnie zjechać w ogóle z tej drogi - dobrze, że na mnie nie trafiło, bo w sumie mogło

Jeśli to jest standard - to wg mnie Austriacy mają trochę "fisia" - zatrzymali chłopinę za przekroczenie o kilka km/h chyba, że mieli do niego coś innego jeszcze...
:papa: all
Crocodyl
Cromaniak

Postnapisał(a) Crocodyl » 07.05.2017 18:11

Taka luźna refleksja mnie dopadła po lekturze wpisów w tym pouczającym :wink: wątku i to nie tylko jeśli chodzi o przepisy drogowe w Austrii ale i typy osobowościowe. Najlepiej lub najszybciej potencjalnych Januszy dekonspirują .... januszki. :mrgreen: zgodnie ze starą maksymą że swój swojego zawsze pozna. No to januszki kozaki do ataku !!!
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2017 18:30

tony montana napisał(a):Ostatnio przejeżdżaliśmy ok 9 rano przez Wiedeń. Jest tam sporo "80" i "60". Jechałem na 60 tak sobie jakieś 65, przede mną gość nieco szybciej ale na pewno nie więcej niż 70. Nagle jadąca przed tym samochodem (czyli dwa przede mną) srebrna nieoznakowana Skoda Octavia wystawiła koguta i kazała chłopu jechać za nią.... a konkretnie zjechać w ogóle z tej drogi - dobrze, że na mnie nie trafiło, bo w sumie mogło

Jeśli to jest standard - to wg mnie Austriacy mają trochę "fisia" - zatrzymali chłopinę za przekroczenie o kilka km/h chyba, że mieli do niego coś innego jeszcze...
:papa: all

Austriacy mają fisia bo tolerancja u nich niska (napisałbym, że wręcz zerowa)... z tego, co wiem to przekroczenie zaczyna się już od 1 do 30 km/h poza terenem zabudowanym.

Geschwindigkeitsverstoß ab 20 km/h - ab 30 €
Geschwindigkeitsverstoß über 50 km/h - bis zu 2180 €

Wszystkie te informacje dostępne są choćby w OAMTC i chyba nawet PZ MOT...
oamtc.PNG
oamtc2.PNG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandat - uwaga łapią w Austrii - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone