Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii
napisał(a) lechocz » 07.03.2017 13:34
bluesman napisał(a):lechocz napisał(a):Pozwolę się z Tobą nie zgodzić.
W Twoim toku rozumowania, jak myślę, jest zasadnicza luka.
Otóż, narkotyki przewozi się najczęściej zupełnie świadomie, z pełną akceptacją podejmowanego ryzyka i grożącej kary.
Natomiast w przypadku mandatów za wykroczenia drogowe to, można powiedzieć, iż niejednokrotnie co kraj to obyczaj. Mandat za granicą, w tym i w rzeczonej Austrii, można zarobić również i zupełnie nieświadomie, czy to zapominając się na chwilę czy też nie znając dogłębnie przepisów w danym kraju, które w pewnych, nieraz drobnych niuansach, mogą się co nieco różnić od naszego prawodawstwa.
Również nie zawsze jest tak, jak piszesz, że każdy z nas wjeżdża do tego uroczego kraju, z podejściem typu: "...mam w doopie przepisy kraju do którego/przez który jadę...". A i tak, po jakimś czasie, przychodzą kosztowne "pozdrowienia".
ale pieprzysz głupoty

nic więcej nie chce mi się pisać

!
Nie pieprzę. To po pierwsze.
Staram się zająć głos w dyskusji, prezentując własny pogląd i do niczego nikogo nie zmuszam. To po drugie.
A może Ty byś raczył, z łaski swojej, coś rozsądniejszego, od siebie, w temacie dorzucić. Zamiast, jak żeś się był raczył powyżej wyrazić "...pieprzyć...", złośliwie i bez jakiegokolwiek, merytorycznego związku z tematem. To po trzecie.

Ponadto zadam Ci następujące pytanie, które zobrazuje czym grozi w Austrii nieznajomość przepisów, co nieco się różniących w pewnych niuansach od przepisów Kodeksu Drogowego, obowiązującego w Polsce:
W jakiej sytuacji można dostać mandat, w sytuacji kiedy to będąc na drodze z pierwszeństwem przejazdu, nie ustąpimy pierwszeństwa przejazdu pojazdowi będącemu na drodze podporządkowanej i to obojętnie z której strony, tj. czy to prawej czy lewej?
Moim skromnym zdaniem jest to jeden z dobitnych przykładów, kiedy to można, zupełnie nieświadomie, zarobić mandat za granicą, w tym akurat przypadku w Austrii. A można i to nawet spory w tym akurat przypadku.
Ostatnio edytowano 07.03.2017 14:35 przez
lechocz, łącznie edytowano 5 razy