Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat - uwaga łapią w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.03.2017 09:49

lechocz napisał(a):
Ale np. po krętych, chorwackich drogach, z licznymi ograniczeniami prędkości, dodatkowo stanowiących np. teren zabudowany, jakich w Chorwacji jest mnóstwo, na tempomacie raczej za dużo nie pojeździsz,

Wtedy ustawiam w okolicach 55km/h. Jak wjeżdżam w zabudowany to noga z gazu i auto samo utrzymuje tą zadaną, a jak zabudowany się kończy to przechodzę na "nożne sterowanie" :mrgreen:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 02.03.2017 10:16

Cze!
Chwile mnie nie było i poszedł temat na manowce że ho ho...nawet modreacja oftopuje-fiu, fiu ♪ ♩ ♫ ♬
Jak już, to piszcie np. w celu uniknięcia mandatu/złapania w Austrii posługuje się ...(potrzebne wpisz) itd.
O.k-żarty, żartami...
Wszystko jest dla ludzi, (w Austrii żeby się nie dać złapać :wink: ) osobiście nie mam temmpomatu -więc nie używam, ale niejednokrotnie widziałem ludzi (młodych ) np. na Amber One którzy wprost prześcigali się co zrobić z nogami-piszę o kierowcach,Które to nogi pozbawione zajęcia umieszczali za oknem (to być może ze względu na zapach skarpetek), na podszybie itp.
No nie jest to chyba bezpieczne, i potem czyta się w njuspeiper"...z niewiadoych przyczyn stracił kontrolę ..." lub tym podobne.
Moim tempomatem/ogranicznikiem jest moja rodzina którą wiozę i których życie i zdrowie bardziej niż kiedykolwiek jest w moich rękach.
pozdro
fℓу
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 02.03.2017 10:22

Rysio napisał(a):
lechocz napisał(a):
Ale np. po krętych, chorwackich drogach, z licznymi ograniczeniami prędkości, dodatkowo stanowiących np. teren zabudowany, jakich w Chorwacji jest mnóstwo, na tempomacie raczej za dużo nie pojeździsz,

Wtedy ustawiam w okolicach 55km/h. Jak wjeżdżam w zabudowany to noga z gazu i auto samo utrzymuje tą zadaną, a jak zabudowany się kończy to przechodzę na "nożne sterowanie" :mrgreen:

Dobrze prawisz, lecz niekiedy, w niektórych momentach, sytuacja wymusza prędkości od 30 do 50, 60 czy 70 km/h, gdzie ciężko jechać na tempomacie, ponieważ trzeba by go było wielokrotnie, po każdym dotknięciu pedału hamulca, włączać.

Wówczas ja, ustawiam i ewentualnie zwiększam lub zmniejszam limit, steruję sobie "nożnie", w zależności od sytuacji na drodze i wiem, bez patrzenia na zegary, że limitu tego prędkości nie przekroczę, gdyż samochód sam o tym mi przypomni.

Ale, żeby była jasność i jak mówi stare powiedzenie, każdy robi jak uważa i uważa jak robi. ;-)
Ostatnio edytowano 02.03.2017 10:37 przez lechocz, łącznie edytowano 1 raz
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 02.03.2017 10:30

fly napisał(a):Cze!Jak już, to piszcie np. w celu uniknięcia mandatu/złapania w Austrii posługuje się ...(potrzebne wpisz) itd.fℓу

Polecam głównie, ponad wszelkie nowinki i gadżety techniczne, zdrowy rozsądek, zarówno w Austrii czy w jakimkolwiek innym kraju świata.

Natomiast wszystko to o czym powyżej piszemy, jak myślę, ma wymiar uniwersalny i odnosi się również do tematu tego wątku, ponieważ, nie tylko w Austrii łapią na mandaty. ;-)
Ostatnio edytowano 02.03.2017 10:43 przez lechocz, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.03.2017 10:33

paulr napisał(a):Dla mnie bez sensu. Przecież wygodniejszy jest tempomat. Chyba że auto ma tylko ogranicznik. Mam zwykły tradycyjny tempomat który tylko utrzymuje żądaną prędkość a z górki umie się rozpedzic. Jak trzeba przyspieszyć to starczy gaz nacisnąć po puszczeniu wraca do zadanej prędkość i tyle.

Właśnie ... jak auto ma tempomat albo o'granicznik :) moje mimo, że stosunkowo młode nie ma :(
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.03.2017 10:36

fly napisał(a):Moim tempomatem/ogranicznikiem jest moja rodzina którą wiozę i których życie i zdrowie bardziej niż kiedykolwiek jest w moich rękach.
pozdrofℓу

Gratulujemy zatem kuli u ........ noogi prawej sresztą :mrgreen:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 02.03.2017 11:38

Cze!
Gratulujemy zatem kuli u ........ noogi prawej sresztą
Dlaczego piszesz kolego bluesman w liczbie mnogiej/oczekujesz przyklasku kolegów?
Rodzina dla mnie nie jest jak to okresliłeś "kulą u nogi" ,nie po to czekałem na mojego synka 15 lat zeby go zabić, a w najlepszym przypadku okaleczyć na skutek mojego NIEODPOWIEDZIALNEGO zachowania.

lub

służe pomocą w ewentualnym tłuaczeniu...
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.03.2017 11:55

Piszę jak piszę i tyle ... :mrgreen: trochę więcej luzu :) Twoje zachowanie jest Twoje i tyle, jak o nie dbasz będzie ok. Twoje zachowanie nie zależy od mojego :) na pewno ja Ci syna nie zabiję ...

Skoro w kraju permanentnych astmatyków jest tak super zatem nic Wam nie grozi :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.03.2017 12:19

fly napisał(a):
Dlaczego piszesz kolego bluesman w liczbie mnogiej/oczekujesz przyklasku kolegów?

To jest pluralis maiestaticus Obrazek
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.03.2017 12:20

walp napisał(a):
fly napisał(a):

To jest pluralis maiestaticus Obrazek

Celne :mrgreen: :papa:
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 02.03.2017 13:53

Jak zwał tak zwał. Nie ma się o co spierać.

Najważniejsze, moim zdaniem, jest to, iż zdrowego rozsądku na drodze nic nie zastąpi.

Zwłaszcza w odniesieniu do tematu niniejszego wątku. :D
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 02.03.2017 16:15

Cze!
No cóż pomimo twoich zapewnień kolego bluesman jakoś ci nie wierze , bo statystyki mówią coś innego.
pozdro
fℓу
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.03.2017 17:05

fly napisał(a):Cze!
No cóż pomimo twoich zapewnień kolego bluesman jakoś ci nie wierze , bo statystyki mówią coś innego.
pozdro
fℓу

Zatem nie wierzący :) a wierzący w statystyki. Gwoli prawdy zdarzył mi się mandat bodajże 3 lata temu ale tu ew. moja wina nie GPS-u czy też licznika :papa:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 02.03.2017 23:36

Cze!
bluesman napisał(a):...Gwoli prawdy zdarzył mi się mandat bodajże 3 lata temu ale tu ew. moja wina nie GPS-u czy też licznika :papa:

ew.=ewidentnie czy ew.=ewentualnie
pozdro
fℓу
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 03.03.2017 10:21

fly napisał(a):Cze!
bluesman napisał(a):...Gwoli prawdy zdarzył mi się mandat bodajże 3 lata temu ale tu ew. moja wina nie GPS-u czy też licznika :papa:

ew.=ewidentnie czy ew.=ewentualnie
pozdro
fℓу

ewidentnie :mrgreen: podziwiam chęć dojścia do sedna :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandat - uwaga łapią w Austrii - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone