Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Laptop - jaki kupić?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.06.2011 08:40

Jakiś demon prędkości to to nie jest, ale relacja cena/możliwości jest bardzo dobra.
Chwalą go za długie trzymanie baterii i ogólną funkcjonalność.

Wiesz, w tej klasie to jest tak, że najwięcej to się za znaczek płaci, a wszelkie zmiany, typu więcej ram'u, większy dysk, czy szybszy procesor, wiążą się ze zwiększeniem wagi, skróceniem czasu pracy akumulatorów oraz większym grzaniem, które znów trzeba chłodzić i tak w kółko - wyścig zbrojeń.
To ma być lekkie, proste i funkcjonalne.

Podobno ten Asus dłużej trzyma na bateriach, Dell ma błyszczący ekran, za to ma możliwośc włożenia 4 giga ramu, a Asus tylko 2, ale ... to akurat nie jest aż takie istotne :D
Asus jest ciut mniejszy, ciut cięższy ... Podobne złącza, tylko Dell ma bardziej uniwersalny czytnik.

Zobacz tylko, że Dell ma system operacyjny, a do Asusa musisz dokupić.
Ten Win Starter to takie sobie, ale lepsze, niż nic :D

W sumie, to jak dla żony, to pewnie idealnie pasowałby jej tablet, ale w tej cenie miałbyś najwyżej, 7 calowego Galaxy Samsunga, o niezbyt dobrych opiniach, a iPad to, niestety, wydatek rzędu 2000, no i nie wiem, jak z komfortem pracy - ja sobie odpuściłem jednak na rzecz laptopa, który, niestety, zbliża się wielkimi krokami ... :(

Teraz wypadałoby je jeszcze pomacać w jakimś Saturnie, Mz Dell, ale pod warunkiem, że błyszczący ekran nie będzie ci przeszkadzał.
Jeżeli tak, to szukaj Asusa z systemem operacyjnym. Będzie wtedy w podobnej cenie, co Dell.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2011 10:01

Ok popatrzę Asusy też o nich myślałem. :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2011 11:00

Mam takiego Asusa.
Do zabawy, łączności, na wyjazdy nadaje się w 100 % - mało miejsca zajmuje i swoją role spełnia. Bateria nawet w miarę długo trzyma.
Ale do pracy to porażka (nawet dla MSOffice), to nie ta kategoria sprzętu, zdecydowanie za mały.
Jakbyś go kupowal to od razu dokup sobie napęd optyczny bo z netbooka ani nic nie nagrasz na CD/DVD ani nie wgrasz na dysk (najtaniej na allegro albo w EURO-AGD)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2011 14:15

No właśnie te małe notebooki mają tą wadę, że nie mają napędu. Będę musiał pomyśleć o zewnętrznym.
Piotr - znaczy się, że do obsługi pakietu biurowego się nie nadaje ten konkretny model? Właśnie chodzi mi o mały lapek do pracy biurowej, obsługi pdf (otwieranie) prezentacja powerpointa (pokazy slajdów). Zastanawiałem się nad normalnym dużym laptopem, ale Pani chce 10 calowego, żeby był poręczny gdyż musi z nim śmigać w różne miejsca.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2011 16:25

zebik napisał(a):Piotr - znaczy się, że do obsługi pakietu biurowego się nie nadaje ten konkretny model? Właśnie chodzi mi o mały lapek do pracy biurowej, obsługi pdf (otwieranie) prezentacja powerpointa (pokazy slajdów)...

Nie nadaje się.....moim zdaniem :lol:
Tzn. za mały ekran i przez to np. prezentacje w PPoincie czy inne PDF-y źle się na takim małym monitorku ogląda.
Żebyś miał jasnośc to wgraj sobie na pena jakiegoś PPointa i PDF-a i podepnij go do netbooka w sklepie - będziesz miał jako taki pogląd jak to wygląda.
Poza tym, tak jak pisałem - jest OK choć bardziej do celów "rekreacyjnych" niż zawodowych.

Napędy optyczne nie sa drogie. Np w EURO AGD można to kupić za ok. 110 pln.
Kupić go raczej musisz skoro mówisz o MSOffice bo jego się "ładuje" generalnie z płyty CD. Bez napędu to jedynie OpenOffice pozostaje ale to...........nie będę brzydko mówił :P
Generalnie w każdym netbooku jest wgrany MSOffice ale nie każdy sprzedawca informuje, że to 30-to dniowy trial :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.06.2011 17:45

To jest podstawowe pytanie, do czego nadaje się netbook ...?

Do pracy? Kompletnie się nie nadaje.
To tak, jakby spróbować zarabiać pieniądze smartem.

Minimum, i to wcale nie dużo drożej, ma się 15 calowego notebooka, który już spełnia podstawowe funkcje laptopów.

Netbook, jak sama nazwa wskazuje, to przenośny sprzęt, do serfowania po sieci - ściągnąć pocztę, wysłać coś i tyle.

Prezentacje i fotki, od biedy, można pokazać.
Zwłaszcza jako bank zdjęć spełnia swoją role, bo zwykłe banki mają wyświetlacze rzędu 3-4 cale i kosztują tyle, co netbook.

Zaleta jest dłuższy czas pracy netbooka i wielkość, ale ... kilogram więcej waży, a kosztuje mniej więcej tyle samo, podstawowy 15 calowy lapek, dużo lepszy od tego ersatzu.

Zobacz te gadżety. Gorsze procesory, ale spory dysk i możliwości pozwalające na spokojną pracę w programach, które wymieniłeś:

http://www.skapiec.pl/site/cat/17/filtr ... _0_0_0_0_0

Ja uważam, że netbooki sa całkiem przyjemne, ale przegrają w swej funkcjonalności z tabletami, a więc jest to zamierająca gałąź - taka odnoga, która chwile była modna, natomiast notebooki zawsze będą - jako komputery przenośne - przydatne dla kogoś, kto chce trochę popracować w domu, a trochę u klienta.

Ja bym przekonywał małżonkę do notebooka, bo, tak jak Piotrek pisał - i większy ekran i klawiatura i stacja dysków i więcej wyjść.

O, spytaj się, czy małżonka chciałaby samą płytę grzejną, bez piekarnika, bo to mniej więcej taki zestaw :D

Trzeba zaraz dokupić prodiż :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2011 22:17

Dzięki chłopaki za odpowiedzi.
Reasumując - lepiej kupić większy laptop niż mały notebook.
Z wbudowanym cd-romem.
Będę takiego szukał coby wszystko co opisaliście działało.

Ma tylko prośbę zerknijcie na to klik dostałem ten link do tego modelu, że niby dobry.

Serdeczne dzięki. :D :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.06.2011 22:22

Słuchaj, to jest tak: dojazdówka, to ważna rzecz i w samochodzie niezbędna, ale jeździć na tym cały czas to nie sposób, a pojechać w dłuższa trasę - niemożliwość :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2011 22:31

weldon napisał(a):Słuchaj, to jest tak: dojazdówka, to ważna rzecz i w samochodzie niezbędna, ale jeździć na tym cały czas to nie sposób, a pojechać w dłuższa trasę - niemożliwość :D

Piotruś Ty mi tu nie wyjeżdżaj na dojazdówkach, a na całych kołach mów jak jest a nie owijasz w bawełnę - to nie Brazylia. :D :D
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 23.06.2011 23:00

Zajrzyj do biedronki parę dni temu mieli w ofercie naprawdę zajefajny netbook za chyba 999pln. Z tego co pamiętam miał windowsa 7 rozdzielczość ekranu 1280 na jakieś 700 pare i miał złacze HDMI chyba ACERa. Wiem że w biedronce kupuje sie żarcie ale ten netbook był naprawdę spoko. Ja kupował bym go bez zastanowienia gdybym potrzebował ale jako informatyk mam netbooka, notebooka i kompy stacjonarne więc tylko w kiblu nie mam kompa więc obejdzie się ale gdybym nie miał netbooka to ten z biedronki już byłby mój.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2011 23:04

Tygrys napisał(a):Zajrzyj do biedronki parę dni temu mieli w ofercie naprawdę zajefajny netbook za chyba 999pln. Z tego co pamiętam miał windowsa 7 rozdzielczość ekranu 1280 na jakieś 700 pare i miał złacze HDMI chyba ACERa. Wiem że w biedronce kupuje sie żarcie ale ten netbook był naprawdę spoko. Ja kupował bym go bez zastanowienia gdybym potrzebował ale jako informatyk mam netbooka, notebooka i kompy stacjonarne więc tylko w kiblu nie mam kompa więc obejdzie się ale gdybym nie miał netbooka to ten z biedronki już byłby mój.

Pamiętasz jak ten model się zwał to go poszukam na alledrogo. :D
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 23.06.2011 23:14

Nie pamiętam ale chyba powinien być jeszcze w biedronce jak nie w jednej to w drugiej i jestem pewien że na alledrogo będzie droższy. Jak będę na zakupach jutro w biedronce to sprawdze i dam Ci cynkowe.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2011 23:17

ok dzięki :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 23.06.2011 23:22

Nie znam się na tym specjalnie,ale ja kupiłem młodemu to:

http://allegro.pl/laptop-acer-aspire-57 ... 52872.html

Hula jak ta lala. :D
-Piotr-
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Piotr- » 24.06.2011 00:08

Dylemat przy wyborze laptopa...

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone