Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Laptop - jaki kupić?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 02.02.2011 06:40

LRobert napisał(a):Można film HD nagrać na DVD, ale zmieści się tylko 20 minut gdy na BLU-RAYA wchodzi około 2 godzin.

Skompresuj.
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 02.02.2011 19:19

LRobert

Aż się spytam: czy to HD jest ci naprawdę tak niezbędne do szczęścia? Nie dośc że nagrywarki Blu-ray są cholernie drogie, płyty to samo, to do tego pewnie więlu twoich znajomych nie posiada odtwarzaczy Blu-ray (więc nie będziez za bardzo komu tych filmów pokazać - chyba że do uzytku ściśle domowego lub przyszłościowo). Moim zdaniem gra nie jest warta świeczki. Czy naprawdę jets aż tak duża odczuwalna różnica między SD i HD? Przyznam szczerze, że telewidzem jestem marnym i ograniczam się do Ligi Mistrzów, Pucharu Świata w skokach, Ligi Hiszpańskiej i kilku filmów rocznie, ale mnie to róznicy nie robi. Mam co prawda na Cyfrze+ kilka kanałów HD, ale dlatego że dali gratis. I przyznam ci się szczerze że gdybyś mi włączył na dobrym telewizorze np. Canal+Sport i kazał rozpoznać czy to jest HD czy SD, to bym pewnie nie rozpoznał. Zdaję sobie sprawę, że zainwestowałeś w kamerę, ale nie wiem czy jest warto inwestowac dalej?
LRobert
Cromaniak

Postnapisał(a) LRobert » 02.02.2011 22:34

Weldon kompresja zniszczy-zmniejszy jakość więc nie byłoby sensu kupować kamery HD. :lol:
Raul tak jest różnica między SD a HD i ja ją widzę. :D Zainwestowałem w kamerę i konsekwencją jest inwestycja w laptopa. Nie kupię teraz laptopa, który mi nie pozwoli robić filmów.
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 02.02.2011 22:46

Czyli jednak pasjonat! :D

W takim wypadku pozostaje ci faktycznie konkretna inwestycja w lapka. Daj znać na forum co wybrałęś jak już dokonasz zakupu, bo aż jestem ciekawy!
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 03.02.2011 08:12

LRobert napisał(a):Weldon kompresja zniszczy-zmniejszy jakość

Aż tak?
Nie jestem mocny w wideo, ale wyobrażam sobie, że można nad tym panować tak samo, jak nad kompresją jotpegów.

Ja przerzucam tylko z mini DV i też uzyskuje jakieś koszmarnie wielkie pliki,
które potem kompresuję, tylko że do formatu DVD.

No, ale jeżeli nie można ... Z czego zgrywasz to HD? Z twardziela kamery?
renatalato
Cromaniak

Postnapisał(a) renatalato » 01.03.2011 14:51

A ja muszę kupić dysk zewnętrzny, jaki polecacie, kompletnie się na tym nie znam :?
MoldeR
Odkrywca

Postnapisał(a) MoldeR » 01.03.2011 14:56

Ja bym proponował coś takiego: http://allegro.pl/najpiekniejszy-dysk-5 ... 47724.html
W miarę szybki, dość trwały chociaż w dzisiejszych czasach głównie zależy to od szczęścia i sposobu użytkowania a przy okazji ma nowoczesny design:)
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 01.03.2011 23:09

MoldeR napisał(a):Ja bym proponował coś takiego: http://allegro.pl/najpiekniejszy-dysk-5 ... 47724.html
W miarę szybki, dość trwały chociaż w dzisiejszych czasach głównie zależy to od szczęścia i sposobu użytkowania a przy okazji ma nowoczesny design:)

Verbatim to na pewno 1 liga w tego typu sprzęcie, powinien się dobrze sprawować.
renatalato
Cromaniak

Postnapisał(a) renatalato » 01.03.2011 23:45

Dzięki :lol: 500G, wystarczy :wink:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 02.03.2011 06:53

Raul73 napisał(a):
MoldeR napisał(a):Ja bym proponował coś takiego: http://allegro.pl/najpiekniejszy-dysk-5 ... 47724.html

Verbatim to na pewno 1 liga w tego typu sprzęcie, powinien się dobrze sprawować.

O! Verbatim robi twardziele? 8O

:lol:
fasi
Cromaniak

Postnapisał(a) fasi » 02.03.2011 07:17

renatalato napisał(a):A ja muszę kupić dysk zewnętrzny, jaki polecacie, kompletnie się na tym nie znam :?

Jeśli tego dysku nie będziesz nosić w torebce, a ma on służyć jako databank w domowej pracowni komputerowej to kup Seagate FreeAgent Desk 1TB
Mam takowy i spisuje się bardzo dobrze, wiem, że design taki "niekobiecy" ale 500GB więcej jest tego warte.
Możesz zadać sobie powiedzieć: przecież ja tego nie zapełnię...
Uwierz mi zapełnisz :D
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 02.03.2011 07:39

weldon napisał(a):O! Verbatim robi twardziele? 8O

:lol:

Oczywiście ta firma jest znana głównie z nośników (kiedyś dyskietki, teraz CD, DVD, czy pendrive), ale robią też inne rzeczy: od samochodów, przez elektronikę wszelkiej maści po plastiki i drobny sprzęt AGD.

W ogóle cała korporacja Mitsubishi ma fabryki produkujące prawie wszystko i jest to chyba jedyna znana na świecie firma, któa zaprzecza teorii, że "jeśli ktoś robi wszystko, to robi wszystko byle jak". No, może jeszcze Panasonic, ale oni nie mają aż tak szerokiej specjalizacji.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 02.03.2011 08:07

Z nośników to ich znam.
Po prostu zastanawiam się, kogo firmują swoim znaczkiem.

Ja to pochodzę z takich czasów, że utrwaliło mi się, że jest WB i Seagate, a potem delfiny.

Ot, nie jestem na bieżąco, ale fakt, ze teraz nawet Biedronka i Lidl produkują dyski twarde :D
renatalato
Cromaniak

Postnapisał(a) renatalato » 02.03.2011 08:43

fasi napisał(a):
renatalato napisał(a):A ja muszę kupić dysk zewnętrzny, jaki polecacie, kompletnie się na tym nie znam :?

Jeśli tego dysku nie będziesz nosić w torebce, a ma on służyć jako databank w domowej pracowni komputerowej to kup Seagate FreeAgent Desk 1TB
Mam takowy i spisuje się bardzo dobrze, wiem, że design taki "niekobiecy" ale 500GB więcej jest tego warte.
Możesz zadać sobie powiedzieć: przecież ja tego nie zapełnię...
Uwierz mi zapełnisz :D

8O 8O 8O
No nie wiem :wink: dodatkowy kilogram w torebce :lool:
...........i jeszcze kable i ...........Obrazek
fasi
Cromaniak

Postnapisał(a) fasi » 02.03.2011 09:30

Jak masz zamiar nosić go w torebce to zdecydowanie nie polecam :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone