Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Laptop - jaki kupić?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
artur77
Cromaniak

Postnapisał(a) artur77 » 02.03.2011 10:43

ja polceam netbook! jest mniejszy i ma prawie takie same funkcje jak notebook.
Mam Packard Bell Dot a, dysk 200 ( podają 250GB no ale wiecie jak jest - trochę zabiera system..itp), ekran 11,6 cala, widnows 7 home edition. Polecam każdemu)
fasi
Cromaniak

Postnapisał(a) fasi » 02.03.2011 10:52

Fajna "zabawka" taki netbook, żona ma Asusa i trzymam się od niego z daleka...
Jedyne do czego się nadaje a i nie do końca to przeglądanie stron www.
W moim przypadku żaden netbook nie nadaje się do codziennej pracy, więc to dla mnie zbędny gadget :wink:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 02.03.2011 10:54

A to fakt. W zasadzie jako podręczny bank pamięci do przeglądania i wstępnego katalogowania zdjęć
to te badziewki są jak znalazł.
Tylko nie wiem, czy to się da bezproblemowo spiąć ze wszystkim, żeby dane przerzucić, tak jak z twardziela.
Dromader
Cromaniak

Postnapisał(a) Dromader » 02.03.2011 15:24

MoldeR napisał(a):Ja bym proponował coś takiego: http://allegro.pl/najpiekniejszy-dysk-5 ... 47724.html
W miarę szybki, dość trwały chociaż w dzisiejszych czasach głównie zależy to od szczęścia i sposobu użytkowania a przy okazji ma nowoczesny design:)

Dysk powinien być jednak przede wszystkim trwały, bezpieczny i niezawodny, a jego wygląd i design to sprawa drugorzędna. Osobiście poleciłbym dysk WD (Western Digital).
jaro1959
Odkrywca

Postnapisał(a) jaro1959 » 02.03.2011 17:20

Myślałem nad zakupem 10 calowego netbooka, ale po przetestowaniu na spokojnie w domu zdecydowałem się jednak na 12 calowego Della.
Minimalnie większy, lecz dużo szybszy i wygodniejszy w obsłudze.
W sam raz do zabrania na urlop.
MoldeR
Odkrywca

Postnapisał(a) MoldeR » 02.03.2011 18:30

Jeżeli chodzi o WD to w tym tyg wymieniłem już 2:) ciekawe ile będzie do soboty, chociaż tak naprawdę ciężko dziś za coś poręczyć niestety większość robi się "po kosztach";/
Dromader
Cromaniak

Postnapisał(a) Dromader » 02.03.2011 22:07

MoldeR napisał(a):Jeżeli chodzi o WD to w tym tyg wymieniłem już 2:) ciekawe ile będzie do soboty, chociaż tak naprawdę ciężko dziś za coś poręczyć niestety większość robi się "po kosztach";/

No to szczerze Ci współczuję. Nie wiem jakie miałeś problemy i czym były spowodowane :wink: , ale z pewnością o WD można powiedzieć to, że w przeciwieństwie do niektórych producentów ma lepszą relację w zakresie jakość / cena.
artur77
Cromaniak

Postnapisał(a) artur77 » 03.03.2011 08:14

Nie zgodzę się z wami, że netbook to badziew dla dzieci i przeglądania zdjęć tylko. Zależy wszystko od tego jakie ma parametry. Tak jak napisałem, jeśli posiada pełny system operacyjny, nie jakiś Window Starter :) i sporo pamięci, to w codziennym użytkowaniu do spraw biurowych, internetu jest idealny. Mnie osobiście bardzo dobrze piszę się na mniejszej klawiaturze.
Kwestia gustu...oczywiście laptop ma większe zalety.
fasi
Cromaniak

Postnapisał(a) fasi » 03.03.2011 08:34

W moim przypadku praca biurowa na netbooku byłaby czystym sadomasochizmem :wink:
Nie mówię już nawet o Photoshopie, Illustratorze, InDesignie których używam na co dzień a chociażby o jakimś dużym arkuszu w Excelu.
Artur 77 wyraziliśmy tylko nasze subiektywne odczucia co do tego typu elektroniki :D
A netbook małżonki na pewno pojedzie z nami do Cro, będzie na co zdjęcia zgrywać :)
Pozdrav!
MoldeR
Odkrywca

Postnapisał(a) MoldeR » 03.03.2011 09:04

Dromader napisał(a):
MoldeR napisał(a):Jeżeli chodzi o WD to w tym tyg wymieniłem już 2:) ciekawe ile będzie do soboty, chociaż tak naprawdę ciężko dziś za coś poręczyć niestety większość robi się "po kosztach";/

No to szczerze Ci współczuję. Nie wiem jakie miałeś problemy i czym były spowodowane :wink: , ale z pewnością o WD można powiedzieć to, że w przeciwieństwie do niektórych producentów ma lepszą relację w zakresie jakość / cena.

Nie były to moje dyski, ja tylko próbowałem je wskrzesić:) Jeżeli chodzi
o WD może po prostu nie mam do nich szczęścia i tylko moje doświadczenia z nimi są tak traumatyczne, bo znam też osoby które je chwalą a stosunek cena/jakość jest naprawdę ok. Jednak ja osobiście ich niestety nie polecę...
artur77
Cromaniak

Postnapisał(a) artur77 » 03.03.2011 22:20

Oczywiście nikogo nie przekonuje na siłę do netbook'ów :wink:
Szanuję każde zdanie, tylko wyrażam swoje)
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 17.03.2011 15:45

Netbook ma jedna poważna wadę - brak napedu wewnetrznego. Wbrew pozorom bardzo często sie to przydaje,
Najwazniejsze pytanie - do czego będzie używany ten sprzęt. Jestem z wykształcenia informatykiem, doradzałem już wielu osobom i wiekszość chce coś kupic ale nie wie do czego będzie uzywać. co innego jak ktoś mówi: do gier - aha, wiec musi byc dobra grafika, dobry bank pamieci z szybkimi szynami, dobry procek z wydajnym układem chłodzenia(wielu o tym zapomina) a tymczasem "Zalman" jest obecnie niezbedny, no i duza przekatna ekranu.
Jak do internetu wtedy wystarczy taki netbook, ale przeglądać zdjecia? wole na moim 19calowym lapku - bo coś widzę. Baterie na pewno wytrzymuja dwa razy dłużej w netbookach, ale dźwięk lepszy w lapku, jesli chodzi o modernizacje sprzętu za dwa lub trzy lata - to lapek.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2011 07:02

HEJA
Odświeżę temat gdyż potrzebuję 10 calowego laptopa (notebooka) do:
- pracy biurowej (obsługa word, exel inne z pakietu)
- internetu (przeglądanie stron, mailowanie ect.)
- praca w pdf.

Laptop nie posłuży do gier, oglądania filmów i zabawy - potrzebuję typowego małego laptopa biurowego. Cena do 1200 zł. Jeśli macie jakieś fajnie propozycje to bym prosił serdecznie.

Dzięki
:D :D :D :D
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 23.06.2011 07:51

W sumie to tak niewielkie wymagania, że bierz to, co ci w ręku będzie leżało.

Mz do "pracy" netbook to się nie nadaje, ale to już kwestia gustu.

A, swoją drogą, praca w pdf mnie zaintrygowała.
Pracujesz w Acrobacie albo Pitstopie?
Jeżeli to praca z dokumentami tekstowymi, to podstawowe korekty zrobisz też w byle czym, natomiast wielkość sugeruje, że w tych pdf'ach grafiki nie obrabiasz, a jeżeli tak, to netbook nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem.
Oczy wypłaczesz na szczegółach.

W tej cenie masz sporo Acer'ów, Asus'ów, Samsungów do wyboru i innych.
Mz matowy ekran, lepiej mieć większy dysk, ale niekoniecznie, jeżeli nie chcesz z niego korzystać jako z np. banku danych (możesz zbierać zdjęcia z kart na wakacjach na przykład i filmy), WiFi, czytnik kart, kilka USB powinno być standardem. Lepiej, żeby miał więcej RAMu lub możliwość dołożenia kości, no i akumulator trzymający kilka godzin.

Dla mnie zawsze najistotniejsze było, żeby serwis mieć pod nosem, a nie np. w Pradze i żeby akcesoria nie żarły ci kieszeni, a więc zewnętrzny dysk, czytnik, dodatkowy akumulator itd. nie musiał być z tej samej firmy.

Zobacz coś takiego jak Samsungi serii N150, Asusy 1015P ...
Trudno wskazać konkretny model, ale to raczej podobnie wszystko pracuje.
Acha. I system. Jeśli Windows, to raczej siódemka, Ultimate lub Home, no, ale to jak Windows :D

pzdr
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2011 08:02

Dzięki Weldon
Co do pracy w pdf-ie to ja jestem laik to lapek dla żony, ona ma sporo dokumentów w pdf-ie. Chodzi jej głównie o taki sprzęt poręczny, który można bez przerwy ciągać poza dom. Wystarczy dobre wi-fi, pakiet biurowy i dysk w miarę duży (250 gb) w zupełności jej starczy.

coś takiego znalazłem niedrogo

i takie cuś
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone