Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

L.L. czyli Listopadowe Lanzarote

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 08.03.2011 16:57

anakin
wrzucam zdjecia robione z góry...

Jameos del Aqua
22.
Obrazek

Jameos del Agua jest najczęściej odwiedzanym miejscem na Lanzarote. Ten fenomen natury to niewielki fragment długiego łańcucha korytarzy lawowych powstałych na skutek wybuchu wulkanu La Corona. Do tego samego systemu należy także położona kilka kilometrów na zachód jaskinia Cueva de los Verdes.
Podczas gdy lawa wulkaniczna na powierzchni ziemi zastygała, poniżej jeszcze ciekła płynęła w kierunku morza. Kiedy ustala aktywność wulkanu, powstała swego rodzaju "rura", której górna warstwa miejscami pękała i zapadała się. Te zapadnięcia otrzymały miano "jameos".
"Zadaszona" cześć Jameos del Agua stanowi jaskinię, której długość wynosi 60 metrów, szerokość 20 metrów oraz wysokość także 20 metrów. Fenomenem Jameos del Aga jest zbiornik wodny, który uformował się na dnie jaskini. Leży on poniżej lustra morza i wypełniony jest słoną woda morska. W tej słonej wodzie żyje gatunek raka, który się odżywia algami i który w normalnych warunkach zamieszkuje oceany na głębokości 3000 metrów. Pochodzenie wody w zbiorniku do dziś nie zostało wyjaśnione. W zwieńczeniu jaskini znajduje się prawie okrągła dziura, przez która wpada do jej wnętrza światło słoneczne.
Powyżej zamkniętej jaskini, znajduje się otwarta dolina Jameo Grande, gdzie został zagospodarowany niewielki basen. Pomiędzy dziko rosnącymi roślinami porozstawiane ławki zachęcają do chwili odpoczynku, palmy, drzewa figowe, krzaki hibiskusa zapewniają niezbędny tutaj cień.

Opis zapożyczony z przewodnika : Lanzarote - Baedeker
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 08.03.2011 17:50

Czyli w skrócie...........basen. :oczko_usmiech:
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 08.03.2011 18:06

:hearts: :hearts: :hearts: arekwroc jak zwykle wszystko pięknie pokazane...się rozmarzyłam :lol:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 08.03.2011 20:04

Piękne okolice, bardzo ładnie pokazane. :D

Mam nadzieję, że będzie to długa relacja.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 08.03.2011 20:07

Jestem i ja ...
A Arek - wcale nie zaskakuje, już nas do swojego poziomu fotek przyzwyczaił :D
Pozdrav.
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 08.03.2011 20:58

wojan napisał(a):Jestem i ja ...
A Arek - wcale nie zaskakuje, już nas do swojego poziomu fotek przyzwyczaił :D
Pozdrav.

dokładnie...
można by rzec, że nuuuda :devil:

żartowałam :)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 08.03.2011 21:10

kurka siwa, dół podwójny - zdjęcia wciskają w fotel, pokazując indolencję (oglądającego), a ceny lotów robią wielkiego smaka na podboje ...

myślisz, że z Gdańska też tak się lata, czy to w ogóle nie ma znaczenia?

w ukłonach, Krystof
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 08.03.2011 22:16

arekwroc napisał(a):Poważnie tyle wyszlo, oczywiscie za jedna osobe 8)
WROCLAW-BARCELONA- 36PLN
BARCELONA-ARRECIFE (Lanzarote) - 80PLN

powrot
ARRECIFE-MADRYT (nocka na lotnisku) - 18PLN
MADRYT-MEDIOLAN BERGAMO- 18PLN
BERGAMO-WROCLAW-18PLN

Minusem jest dlugi i meczacy powrot ale przeleciec cala Europe za niecale 15E...bezcenne :lol:

To znaczy konkretnie jak długi był powrót :?: Kilometrów do pokonania parę tysięcy to musi trwać :wink:
A jak wygląda sprawa bagażu, ile i za ile :?:

Księżycowe krajobrazy mają niezwykłą moc przyciągania. :D :D :D
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 09.03.2011 00:53

Witam. Widzę, że Lanzarote coraz popularniejsza.

Foty extra ale: nie wiem jakie miałeś w Timanfaya światło i jaką obróbkę zastosowałeś, jednak barwy jakie widzę jakoś nie oddają tego, co tam widziałem, no chyba że byłeś o tak nietypowej porze dnia lub miałeś mgiełkę czy coś, choć tam się nie da wejść przed otwarciem zdaje się...
Nr. 13 i 15 mają jakiś dziwny zafarb fioletowy na wulkanicznym pyle i skałach- czarnych zresztą.

Chyba że pokazane foty to po prostu Twoja wizja a nie zapis tego, co oczy widziały- ku temu bym się skłaniał. Natomiast tych chmurek to pozazdrościć.
Zaś targ w Teguise- uuuuuch, to jest to!

Wypożyczyliście auto aż na 11 dni??? :shock:
Kurde, wyspę da się objechać z atrakcjami w ciągu 3-4.... 8O :wink:

Pozdr.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.03.2011 02:17

Zdjęcia świetne , miejsce ciekawe . . . a wiara w ciąg dalszy skazuje na czekanie :wink:

Też latam tymi liniami i bywało - dojazd na lotnisko wielokrotnie przekraczał koszt przelotu kilku tysięcy kilometrów

:lol: :lol:

Pozdrawiam
Piotr
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 09.03.2011 08:14

Lidia K
W Madrycie ladujemy okolo 22, szukamy ciekawego miejsca do spania niedaleko terminalu Ryana (spory ścisk) i wylot do Bergamo o 6:50, kilka godzin w centrum handlowym Orio i lot do Wroclawia okolo 17

Fatamorgana autko wypozyczone na caly pobyt, przy 4 osobach koszt niewielki, przejechalismy okolo 700km.
Timanfaya odwiedzilismy o ostatniej chwili, słonce już zachodziło więc pewnie dlatego wyszły takie kolorki.
Ostatnio edytowano 09.03.2011 08:32 przez arekwroc, łącznie edytowano 1 raz
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 09.03.2011 08:30

Ania
23.

Obrazek

Wracajac z targu w Teguise przy wjezdzie do miasta zainteresowal nas pewien ogródek...
24.
Obrazek

25.
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.03.2011 19:52

Arek,
przez te Twoje super foty:

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=24690&start=0

i ja zaliczyłem Maderę:

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=26328&start=0

(bez super fot, ale co gały widzialy to ich :wink: )

Dzięki wielkie za inspirację :lol: Teraz czas pognać z Wrocka na Kanary :wink: :lol:

Jakoś tak w bliżej niekreślonej przyszłości marzą nam się z Komineskiem Chiny....jakbyś znalazł coś w tamtym kierunku za...50 - 100 zł (może być w jedną stronę), to proszę - daj kolegom znać ok :?: :lol:
Serdeczny pozdrav
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 09.03.2011 20:02

slapol napisał(a):Jakoś tak w bliżej niekreślonej przyszłości marzą nam się z Komineskiem Chiny....jakbyś znalazł coś w tamtym kierunku za...50 - 100 zł (może być w jedną stronę)...

Chcecie tam zostać?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.03.2011 20:41

jan_s1 napisał(a):
slapol napisał(a):Jakoś tak w bliżej niekreślonej przyszłości marzą nam się z Komineskiem Chiny....jakbyś znalazł coś w tamtym kierunku za...50 - 100 zł (może być w jedną stronę)...

Chcecie tam zostać?

O nieeee... :wink: ...miałem na myśli mniejszą kwotę pomnożoną przez dwa (powrót) :lool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

L.L. czyli Listopadowe Lanzarote - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone