Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki-kompendium wiedzy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 12.06.2008 21:32

mam pytanie może śmieszne ale ważne dla mnie :?
jak wygląda sprawa korków wewnątrz tunelu czy tam też się stoi czy przez sam tunel jest ruch płynny :?:
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 12.06.2008 21:40

Janusz Bajcer napisał(a):A Węgrzy budują :lol: 8O Kiedy u nas takie tempo .... :?:

To znaczy Węgrzy planują - obwodnica Budapesztu (M0) to ma już wiele lat poślizgu...
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 12.06.2008 21:42

ziomek napisał(a):jak wygląda sprawa korków wewnątrz tunelu czy tam też się stoi czy przez sam tunel jest ruch płynny :?:

Wewnątrz tumelu korki raczej nie powstają, a jeżeli już to zarządzający ruchem wstrzymuje okresowo wjazd do tunelu (korek w tunelu = zadymienie)
autoklin
Globtroter
pytanko

Nieprzeczytany postnapisał(a) autoklin » 20.06.2008 15:06

andy.pl napisał(a):Przeczytałem chyba wszystkie posty o trasach i o korkach zanim wyjechałem do CRO a teraz po powrocie też czytam i moim zdaniem poza unikaniem oczywistych terminów "korkogennych" trzeba chyba mieć odrobinę szczęścia.

Wracałem z Marusici w czwartek30go wyjeżdżając o 8:30 czyli bez zarywania nocki, po pożegnalnej kawie z gospodarzami. Sv. Rok i Mala Kapela żadnych korków, Lucko bramki ok 20minut, granica SLO 40 minut i to tyle "utrudnień" - w Oekotelu pod Wiedniem byliśmy ok 19:00. Dalszą drogę (następnego dnia po południu) do Polski wybraliśmy przez Brno, Olomuniec, Głubczyce, Wrocław, Poznań - jazda po czeskiej "autostradzie" i pozostałych drogach czeskich i polskich dostarczyła "niezapomnianych przeżyć": tłok, dziury, głośna nawierzchnia, kierowcy bez wyobraźni - te 600 km do Poznania zmęczyło mnie znacznie bardziej niż 1400 z Poznania przez Niemcy do Karlovaca!!!

Dorzucę jeszcze, że do CRO jechaliśmy w piątek 17go (bałem się korków w Austrii i Słowenii). Wyjazd z Poznania 6:30, Świecko, Hof, Graz, Maribor, Zagreb, Karlovac i Dluga Resa nocleg ok22:30 - BEZ korków!!!! I BEZ zmęczenia!!!!
Następny dzień (sobota) to dojazd na Plitvickie (zwiedzanie 7 godzin - wrażenia przerosły moje oczekiwania), Sv Rok ok 19:00 to 30minut oczekiwania i do Marusici dalej już bez utrudnień.
Chyba miałem trochę szczęścia?

Pozdrowienia dla rentiera, z którym spotkaliśmy się na plaży :papa:

Pozdrav :hut:

czesc wybieram sie pierwszy raz do Cro właśnie do marusici powiedz mi czy tam są jakies sklepy spozywcze czy po jedzonko trzeba gonic gdzies dalej z góry dziekuje
asia2
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asia2 » 20.06.2008 17:47

Czy macie jakieś doświadczenia "korkowe" związane z dniem 15. sierpnia? To nie jest chyba tylko polskie święto ? Ja właśnie wtedy wyjeżdżam i zastanawiam się czy na drogach może być tak jak w sobotę... :? mimo że to piątek...
Planuję wyjazd około 12 w nocy z czwartku na piątek, tak, żeby wczesnym wieczorem być w Plitvicach i znaleźć jakiś nocleg ewentualnie camping. W sobotę zwiedzanie Plitvic, wyjazd do Makarskiej w niedzielę wczesnym rankiem. Noi tu właśnie kolejne pytanie - jak wcześnie powinniśmy ruszyć żeby być w Makarskiej najpóźniej koło 14? Bo znów szukanie kwater nas czeka. Jeśli byśmy zdążyli to chcialabym się zatrzymać i zobaczyć wodospady Krka... Noi zakładałam,że z Krka pojedziemy już Jadranką. Napiszcie proszę ile może mi zająć droga z Plitvic do Makarskiej z postojem w Krka i dalej Jadranką.
asia2
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asia2 » 21.06.2008 07:57

Bardzo proszę o radę kogoś, kto ma własne doświadczenia lub zna czyjeś...
aggim
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aggim » 22.06.2008 22:04

To ja jeszcze dorzucę coś od siebie, bo lepiej chyba uczyć sie na cudzych błędach niż na własnych. Otóż warto wiedzieć kiedy sa tzw. długie chorwackie weekendy, a oni tez je mają. My nie mieliśmy tej świadomości, że końcówka czerwca to właśnie taki nasz "majowy". Chcieliśmy uniknąć korków i wyjechaliśmy w czwartek wieczorem, a tym samym wkopaliśmy się straszliwie. Korki były niewyobrażalne. Od piątku rano jeden wielki korek. A na pokładzie małych 2-ka dzieci..horror. Skończyło się na przymusowym noclegu regeneracyjnym po drodze.
A swoją drogą zastanawiam się na ile ryzykowna jest podróż z soboty na niedzielę, bo póki wyczytałam pozytywne wrażenia?
asia2
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asia2 » 22.06.2008 22:26

[quote="aggim"]Otóż warto wiedzieć kiedy sa tzw. długie chorwackie weekendy, a oni tez je mają.

No właśnie, czy 15 sierpnia to też dlugi weekend dla chorwatów? Należy się spodziewać korków i "oblężenia" w Plitvicach?? :?
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 23.06.2008 10:00

Tu jest kalendarz korków według Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej.
Według niego 15.08. korki pewne w obie stronu :evil:
asia2
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asia2 » 23.06.2008 11:57

8O Hmmm w takim razie trzeba będzie zweryfikować plany... tym bardziej, że mam możliwość przesunięcia daty wyjazdu. Chyba wyjedziemy ze dwa-trzy dni wcześniej... Mam tylko obawy czy znajdę kwaterę w Makarskiej w środku tygodnia, przed długim weekendem... :roll: Jak myślicie?
Wielkie dzięki za odpowiedź jacusd.
qwarck
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) qwarck » 26.06.2008 18:53

Witam wszystkich !
Ja też mam zamiar wyruszać do CRO w okolicach 15 sierpnia. Zaciekawiła mnie ta dyskusja. Może warto przełożyć wyjazd o kilka dni...?? Z tym że ja niestety nie mogę go przyśpieszyć, a w drugą stronę.....trochę szkoda tych paru dni nad Adriatykiem :) Chyba więc trzeba będzie zaplanować tak podróż, aby tunele "wziąć" późnym wieczorem i w okolicach Zadaru zorganizować jakiś odpoczynek.

Pozdrawiam
asia2
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asia2 » 27.06.2008 12:01

Ja zdecydowałam się w końcu opóźnić wyjazd :) - zamiast 15 wyjadę 17.08, w niedzielę. Liczę na to, że obędzie się bez korków... Poza tym to bliżej końca sezonu, więc może troszkę luźniej - łatwiej o kwaterę i miejsce na plażowanie :) No i dodatkowo 2 wolne dni na spokojne pakowanie, zakupy i odpoczynek przed długą jak dla nas trasą. Zamierzam być kierowcą - zmiennikiem, a mam problemy z opanowaniem zmęczenia za kierownicą, więc trochę więcej snu niż zwykle bardzo się przyda, o ile adrenalinka pozwoli spać przed wyjazdem :)

Mam o tyle komfortową sytuację, że późniejszy wyjazd nie musi dla mnie oznaczać skrócenia urlopu... Chyba na twoim miejscu zdecydowałabym się jechać 15, żeby nie stracić tych dwóch dni... Pogodziłabym się z korkami :) To już bardzo indywidualna decyzja - może jesteś gotów zrezygnować z dwóch dni na rzecz spokojnej, sprawnej jazdy... no i oczywiście zależy to od tego, czy wyjeżdżasz z dziećmi.
Pozdrawiam i życzę jak najmniejszego ruchu na drodze kiedykolwiek zdecydujesz się wyjechać.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 27.06.2008 12:22

Witam

Ja z Polski wyjeżdżam co prawda 14 sierpnia ale dlatego , że mam małego pasażera - syn będzie miał wówczas 9 miesięcy i nie chcę go przemęczać. Będziemy odpoczywać jeden dzień we Wiedniu.
Wracając do meritum - po długich analizach z moim drugim kierowcą postanowiliśmy ominąć autostrady i korki i jedziemy starą 1 do Splitu. Naturalnie będziemy nasłuchiwać radia i jeśli okaże się, że autostrady nie są tak zakorkowane to może z nich skorzystamy. Ale nastawieni jesteśmy na jazdę krajówką.

Serdecznie pozdrawiam
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 27.06.2008 12:26

asia2 napisał(a):Czy macie jakieś doświadczenia "korkowe" związane z dniem 15. sierpnia? To nie jest chyba tylko polskie święto ? Ja właśnie wtedy wyjeżdżam i zastanawiam się czy na drogach może być tak jak w sobotę... :? mimo że to piątek...

To chyba największe święto kościelne w Chorwacji ... Velika Gospa.
Krzysztof
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.07.2008 17:39

taurus napisał(a):Witam

Ja z Polski wyjeżdżam co prawda 14 sierpnia ale dlatego , że mam małego pasażera - syn będzie miał wówczas 9 miesięcy i nie chcę go przemęczać. Będziemy odpoczywać jeden dzień we Wiedniu.
Wracając do meritum - po długich analizach z moim drugim kierowcą postanowiliśmy ominąć autostrady i korki i jedziemy starą 1 do Splitu. Naturalnie będziemy nasłuchiwać radia i jeśli okaże się, że autostrady nie są tak zakorkowane to może z nich skorzystamy. Ale nastawieni jesteśmy na jazdę krajówką.

Serdecznie pozdrawiam

Zły pomysl. Wyjedź dzień prędzej/później. Średnia na jadrance to 50km/h max. + sporo suszarek.
Jechałem tam w środę, wracałem wczoraj. ZERO problemów. Co za różnica, czy dziecko ma 8 m-cy i 20 dni, czy 9 m-cy i 3 dni.... :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki-kompendium wiedzy - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone