Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki-kompendium wiedzy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
empe
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) empe » 04.09.2007 14:21

Przed nami stalo calkiem ciezkie zadanie: przyjazd do CRO i wyjazd z CRO w sobote :-)

Dalismy rade - jazda stara droga (zjazd z A1 w Karlovacu) zdecydowanie godna polecenia - przez wioski mozna przemknac, trasa calkiem malownicza (swietna gora przed Posedarje, wspaniale widoczki). Moze nie leci sie z zawrotna predkoscia, ale caly czas do przodu!

Moge sie tylko domyslac co dzialo sie na autostradzie... Wole spokojnie do przodu niz wyscig w stylu kto pierwszy przed tunelem/bramka).

Wracajac niestety bylo troche korkow przed granica CRO/SLO ale bez tragedii (jakies 30 minut).

Generalnie w obie strony najgorzej wspominam jazde przez Wroclaw. Paranoja! Przejazd przez to nomen omen ciekawe miasto zabieral zawsze 1-2h...
herman00
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) herman00 » 04.09.2007 15:07

Cześć,
Powrót był całkiem dobry, ale współczuliśmy tym co stali w korku przez całą niemal Słowenię, żeby wjechać do CRO, a było dość wcześnie rano bo godzina 7. Ten korek na tej granicy to jakiś horror, bo jak wjeżdżaliśmy do CRO 16 sierpnia (czwartek) to na granicy słoweńsko-chorwackiej koło Postojnej (kierunek Rijeka) było zupełnie pusto.
Tak wyglądał nasz powrotny przejazd z Plitvic do Warszawy (bez zastanawiania się nad minutami):
5.00 - Plitvice
7.00 - Granica CRO
8.30 - Austria - Leibnitz - odpoczynek i zakupy 1h
9.30 - Wyjazd z Leibnitz
11.30 - Wiedeń
13.30 - Mikulov - obiad
15.00 - Wyjazd z Mikulov
18.00 - Cieszyn
22.30 - Warszawa dom
W sumie 17,5 godziny z dwoma dużymi przerwami (2,5h) na posiłek i odpoczynek (były też i krótsze przerwy). Razem około 14 godzin czystej jazdy i chyba prawie 1200km. Praktycznie nigdzie nie przekroczyliśmy znacznie prędkości - na autostradzie do 130 a zwykle około 120, respekt dla wszystkich ograniczeń, nawet 40km/h.
Udało nam się przed tym wypadkiem włochów na autostradzie w Austrii, bo nie widzieliśmy zasadniczej kraksy, ale tuż przed nami pojawił się dym ze spalonych opon i było następne buuum, bo jakaś starsza kobitka Astrą nie wyhamowała i puknęła. My ominęliśmy ten szrot szczęśliwie.
Pozdrawiam
doppelmayr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) doppelmayr » 04.09.2007 15:37

Hej!

Wyjazd był o 16 w piątek 24 sierpnia. Przejazd przez Polske był najgorszy, bo 100 km aż 3 godziny! Potem już szło dobrze, cała Słowacja też 3 godziny a to było 300 km. Potem jedynie od Mosonmagyarovar do Szamothely jazda w sznureczku nocą, ale płynna, masa ludzi podążała na wypoczynek(Polacy, Czesi i Słowacy). Za Szambothemy już cały czas ok 100 km/h i tak do Redics. Potem podwójna granica i już Cro. Korzystaliśmy ze zwykłej drogi, jechaliśmy sami, pusto, komfortowo. Ok godziny 4 krotka drzemka na parkingu przy stacji Tifon tuż przed Zagrzebiem. Rano o 7 wjazd na obwodnice Zagrzebia i jazda do Karlovacu, na bramkach Lucko spokój, natomiast potem olbrzymi korek z powodu jakiegoś wypadku, bo policja i karetki jeździły. Wszyscy powychodzili z samochodów, ciekawy widok, jak na filmie "Dzień Zagłady" gdy jest korek przed schronami tuż przed uderzeniem meteorytu. Po około pół godziny ruch stanął się płynny, korek sie rozładował i tak szczęśliwie dojechaliśmy do bramek w Karlovacu, gdzie zjechaliśmy na drogę przez Plitvice. Jazda bardzo płynna. Potem wjazd na autostradę by przejechać tunel Sveti Rok, bez korków i zjazd w Zadarze. Potem jazda Jadranka aż do Primostenu, za Biogradem aż do Sibenika cały czas 100 km/godzine, droga pusta. Powrót w sobote wieczorem 1 września, po drodze krótki spacer po Zadarze, wyjazd około godziny 20 z Zadaru, przed tunelem mocne wiatry, ale jakoś przejechaliśmy i dalej tą samą drogą jak na początku, bez korków, płynnie.
Ojej! Jakim sposobem tyle zapamiętałem tyle szczegółów z naszej trasy??:):):) Myślałem że napisze 2 zdania a tu proszę , w miarę pisania pamięć się odświeżyła:). Pozdrawiam!!!
jimmi
Croentuzjasta
Re: Korki

Nieprzeczytany postnapisał(a) jimmi » 08.09.2007 14:20

rentier napisał(a):Ja też wracałem (na szczęście że w inna stronę) 1.09.2007 i widziałem te korki do Maribor i do Graz. Widok długości ok kilkudziesięciu kilometrów porażał. Dla tych którzy wracają z Cro w sobotę z Dalmacji czy też poniżej Spilitu rada aby wyjeżdżać ok 4 rano tak jak ja to zrobiłem. Droga była bez korków. Powrót z okolic Omisia do Gdańska ok. 16 godzin jazdy. Jechałem przez Cieszyn krajowa 1 (E75) w kierunku Gdańska zero stresu.

A ile w takim razie trwała w całosci twa podróż z odpoczynkami. Tak z ciekawosci chcę wiedzieć bo macie daleko z wybrzeża.
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 30.03.2008 14:13

Nieco odświeżę temat :) wybieram się do Cro (pierwszy raz) w sierpniu, dokładnie na KRK. Planuję wcześniejszy wyjazd, by w miarę wcześnie znaleźć się w Cro i zaliczyć pod drodze Plitvickie J., ale z różnych postów widzę, że może nie być tak kolorowo jak sobie planowałam ;) Czy w sezonie od granicy do Zagrzebia (sobota) jest wysokie prawdopodobieństwo gigantycznych korków? I dalej do Plitvic?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.03.2008 14:32

peligrosa napisał(a):..w sierpniu, dokładnie na KRK. Planuję wcześniejszy wyjazd, by w miarę wcześnie znaleźć się w Cro i zaliczyć pod drodze Plitvickie J., ale z różnych postów widzę, że może nie być tak kolorowo jak sobie planowałam ;) Czy w sezonie od granicy do Zagrzebia (sobota) jest wysokie prawdopodobieństwo gigantycznych korków?...

Nie podałaś którym przejściem granicznym wjeżdzasz do HR.
Jeżeli np. od strony Węgier to nie powinno być wielkich korków nawet mimo tego że to sobota. Gdybyś dalej jechała do np. Dalmacji to juz może Cie "zakorkować", szczególnie przed tunelami.
peligrosa napisał(a):.... Planuję wcześniejszy wyjazd, by w miarę wcześnie znaleźć się w Cro i zaliczyć pod drodze Plitvickie J....

A nie myslałaś, żeby Plitvice zaliczyć w drodze powrotnej. Moim skromnym zdaniem to bardziej wygodne, no ale to kwestia gustu :wink:
Pozdrav
rafaello_b
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafaello_b » 01.04.2008 14:28

Też mi się zdaje, że Plitvice to bardziej na powrotną drogę. Chyba żeby się tam na nocleg zatrzymać. Nie wyobrażam sobie podziwiania tych widoków po całonocnej podróży. A w drodze powrotnej było całkiem przyjemnie, aczkolwiek od Plitvic do Karlovaca jechaliśmy już potem w korku.
rafaello_b
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafaello_b » 01.04.2008 14:30

peligrosa napisał(a):Nieco odświeżę temat :) wybieram się do Cro (pierwszy raz) w sierpniu, dokładnie na KRK. Planuję wcześniejszy wyjazd, by w miarę wcześnie znaleźć się w Cro i zaliczyć pod drodze Plitvickie J., ale z różnych postów widzę, że może nie być tak kolorowo jak sobie planowałam ;) Czy w sezonie od granicy do Zagrzebia (sobota) jest wysokie prawdopodobieństwo gigantycznych korków? I dalej do Plitvic?

Jek jedziesz z piątku na sobotę, to możesz troche postać. Z soboty na niedzielę jak jechałem, to do CRO w ogóle nie było żadnych korków nigdzie.
walczy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) walczy » 01.04.2008 16:28

W tym roku jadę do południowej Dalmacji w sierpniu w poniedziałek więc jadę autostradami A-SLO-HR. Ale wracam niestety w sobotę, więc czytając te relacje drogę powrotną najprawdopodobniej wybiorę przez BiH.
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 01.04.2008 20:55

nie polecam BiH, będziesz jechał 40km/h, i jechał, jechał...
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 01.04.2008 21:02

Jak będziesz chciał robić zdjęcia i oglądać krajobrazy (piękne) to 60-80 szybciej nie pojedziesz, ale 40 to chyba rowerem. Poza tym jest ponad 500 km to trudno się dziwić, że trochę trwa; ja osobiście natomiast spotykałem przeważnie puste lub całkiem puste drogi. A czym dalej na południe tym większe ostępy, no po prostu czasem okolice wyglądają jak wymarłe. dziwne uczucie ...
walczy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) walczy » 02.04.2008 12:05

edo napisał(a):nie polecam BiH, będziesz jechał 40km/h, i jechał, jechał...

wygląda na to że mamy do wyboru mniejsze zło
z jednej strony sobotni poranny powrót autostradami czytając forum może być traumatycznym przeżyciem (może tzw. Stara Droga jest tu jakimś wyjściem ?)
z drugiej strony mamy BiH, z pięknymi widokami, wolnym tempem, policją z suszarkami, ale za to ciągle do przodu
wybór trudny, ale osobiście ja wolę jechać nawet wolno, ale do przodu
to co piszę opieram na informacjach wyczytanych z forum :-)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.04.2008 16:42

walczy napisał(a):
edo napisał(a):nie polecam BiH, będziesz jechał 40km/h, i jechał, jechał...

wygląda na to że mamy do wyboru mniejsze zło
z jednej strony sobotni poranny powrót autostradami czytając forum może być traumatycznym przeżyciem (może tzw. Stara Droga jest tu jakimś wyjściem ?)
z drugiej strony mamy BiH, z pięknymi widokami, wolnym tempem, policją z suszarkami, ale za to ciągle do przodu
wybór trudny, ale osobiście ja wolę jechać nawet wolno, ale do przodu
to co piszę opieram na informacjach wyczytanych z forum :-)
Zawsze można wyjechać w piątek wieczorem.... 8)
walczy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) walczy » 02.04.2008 18:03

FUX napisał(a):Zawsze można wyjechać w piątek wieczorem.... 8)

Nie lubię jeździć w nocy, a poza tym szkoda zmarnowanego wieczoru i poranka w HR :-)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.04.2008 20:18

walczy napisał(a):
FUX napisał(a):Zawsze można wyjechać w piątek wieczorem.... 8)

Nie lubię jeździć w nocy, a poza tym szkoda zmarnowanego wieczoru i poranka w HR :-)

To wyjedź nad ranem....
Nie stracisz wieczoru, a korków nie zobaczysz..... :twisted:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki-kompendium wiedzy - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone