Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki-kompendium wiedzy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bondkr
Podróżnik
Korki-kompendium wiedzy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bondkr » 25.08.2007 08:54

Witam!
Po Po 7 pobytach wakacyjnych w Cro mam juz sporą wiedze na temat m.inn.korków i podzielę się nią z forumowiczami.Takim łaskawy,a co! ;)
A zatem zasady korków:
1.Największe tworzą się w weekendy i to w obu kierunkach.Generują je turyści wjeżdżający i opuszczający Cro-oczywistość.
2.Miejsca powstawania:oczywiście tunele w CRO i przejścia graniczne-szczególnie na granicy A - SLO Macejl.
3.Czas powstawania:w sobotę przed południem należy oczekiwać gigantycznych korków przed tunelami od strony południowej(w ub.sobotę 15 km przed Sv.Rok) oraz na przejściach granicznych DO Cro.Tu uwaga-na trasie do Cro korki powstają już we wczesnych godzinach porannych a nawet nocnych-nawet ok 3-4 w nocy można już stać w korku na granicy A/SLO.Nie można zapominać o bramkach na autostradach,są równiez korkogenne,szczególnie te na których się dokonuje opłaty.Występuje tu zjawisko KORKA WĘDRUJĄCEGO.Polega na tym,że auta, które stały przed południem w korku przed tunelem czy na granicy do Cro jednak się jakoś przemieszczają ciągnąc korek ze sobą do miejsca,gdzie on może zaatakować ze zdwojoną siłą.I są to odpowiednio:tunele od strony pónocnej od godzin przedpołudniowych i przejścia graniczne od strony Cro również od godz.przedpołudniowych.
4.Czas życia korka : z moich wieloletnich badań nad tym zagadnieniem wynika ,iż korki umierają odpowiednio:
a)przed tunelami w godzinach wczesnopopołudniowych ( 15-17);
b)na granicy do wjazdu do Cro ok.17-18,do wyjazdu z Cro ok. 21-22 a nawet później.Ta reguła nie w pełni dotyczy tuneli-tu,z powodu czyjegoś nieszczęścia (wypadek) korek może narodzić się w każdej chwili.
5.Wnioski i rady:
a) jeśli możesz-nie podróżuj do/z Cro w weekend.To trudne bo większość pobytów niestety z przyczyn od nas niezależnych zaczyna się/kończy właśnie w weekendy(soboty)-terminy ustalane przez biura podróży,właścicieli apt, urlopy w pracy itp.
b)jeśliś skazany na podróż w weekend to postaraj się tak zaplanować podróż aby wjeżdżać i wyjeżdżać z Cro w sobotę po południu/wieczorem lub oczywiście w każdy inny dzień.Zauważcie-praktycznie tylko sobota jest dniem krytycznym.
c)rozważ dokładnie trasę podróży, np. czy aby na pewno w ogólnym rozrachunku opłaci się jechać te 250 km po autostradzie w A w potem stać w korku w Mariborze,przed tunelami?.Tym bardziej,że w okolicy Graz remont autobhany.Są wszak inne trasy-może warto poruszać z szybkością 80-100km/h po nieco węższej drodze ale jednak PORUSZAĆ się?
6.I na koniec nieco szokujący wniosek ale tak jest-jazda autostradą w sobotę WYDŁUŻA czas podróży.
I to by było na tyle ,jak mowił śp.Jan Tadeusz Stanisławski.
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 25.08.2007 09:59

Zapomniałeś o jednej bardzo ważnej rzeczy, dotyczy czasu od ok. 15 czerwca do maksymalnie 31 sierpnia, czy raptem 20 % roku ;-)
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 25.08.2007 10:59

aquavitae napisał(a):Zapomniałeś o jednej bardzo ważnej rzeczy, dotyczy czasu od ok. 15 czerwca do maksymalnie 31 sierpnia, czy raptem 20 % roku ;-)
No tak a poczatkiem Września to niby poruszamy sie płynnie (rozumiem że juz bez korków)??? :roll:
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 25.08.2007 11:32

Zawsze jadąc w pierwszy weekend września - sobota nawet minuty nie stałem w korku, czy to jadąc przez Krainę, gdy nie było A1, czy to A1 gdy nie było tunelu Mala Kapela tylko objazd górski... Dlatego też wyruszam 1/2 września nie myśląc o korku...
Bondkr
Podróżnik
ad vocem

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bondkr » 25.08.2007 11:34

Nie zapomniałem.Wg rozmów z Chorwatami problemy tunelowe występują u nich w weekendy również po zakończeniu seoznu turystycznego,przez caluśki okragły rok.Mój tegoroczny gospodarz twierdził,ze drugie nitki otworzą dopiero za 2 lata.Prirytetem jest budowa autostrady dalej na płd.Wiem jedno-do momentu pełnego otwarcia tuneli na pewno nie będe korzystał z autostrady,jeśli mi przyjdzie jechać w sobotę.
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 25.08.2007 11:59

W każdym razie jedno można potwierdzić, że zakończenie budowy autostrady do Ploce planowanie jest na rok 2008 ( Dubrownik to nie tylko moim zdaniem kwestia jeszcze dalekiej przyszłości ), a zgodnie z zapowiedziami dodatkowe nitki w tunelach mają być puszczone około roku po zakończeniu budowy ( do Ploce ). Ja w każdym razie nigdy we wrześniu w korkach nie stałem, jeśli coś się zmieni w tym roku ( w co wątpię ), napiszę w drugiej połowie września. W każdym razie dla mnie osobiście bardziej zatłoczona była autostrada w Austrii niż w Chorwacji...
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 25.08.2007 15:00

Dodam tylko, że o jakości wina wiele mozna się dowiedzieć wąchając korek zaraz jak go wyciągniemy z butelki :)
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 25.08.2007 19:07

jechałem z soboty na niedzielę (4/5.08) bez problemu, trzeba sv Roka pokonać przed świtem, bo potem masakra. w obie strony
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.08.2007 20:25

Jechałem w ostatnią sobotę czerwca do Cro. Wyjazd okolo 4 rano Wroclaw.
Oprócz krótkiego stania na granicy Slo-Cro (ca.15 min.) i na bramce przed i za Zagrzebiem po okolo 10 min. i około 15 w Splicie, było luźno.
Tunele z marszu. W Zivogośce (nocleg) byliśmy koło 20.00.
Najbardziej męczący byl ten ostatni odcinek Split-Zivogosce. Kilka stłuczek, bardzo intensywny ruch w obu kierunkach, średnia 40-60 km/h
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2007 21:01

j23 napisał(a):jechałem z soboty na niedzielę (4/5.08) bez problemu, trzeba sv Roka pokonać przed świtem, bo potem masakra. w obie strony

Święte słowa :!: :!: :!:
henk.gk
Autostopowicz
A może przez Włochy?

Nieprzeczytany postnapisał(a) henk.gk » 29.08.2007 11:31

Witam
Jadę w piątek do Chorwacji do Pula. Pierwszy odcinek do Znojmo, później w sobotę rano dalej. Czytając o korkach w Słowenii w sobotę, zastanawiam się czy nie nadrobić 100km i pojechać przez Włochy. 100km autostradą to ok godziny więcej. Co Wy na to?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.08.2007 15:34

Zawsze przez Koper możesz jechać. Jest co oglądać.
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 29.08.2007 16:13

W zeszłą sobotę wracałem z Cro. Do granicy z Austrią - masakra. Korek, gdzie to tylko możliwe, łącznie 350 km w ... 10 godzin :)
Ale od granicy Słoweńsko - Austriackiej do samego Szczecina miodzio. Cały czas jazda z maksem dla matiza 120 - 130km/h.
Z kolei kiedy jechałem do Cro - 15 sierpnia - nigdzie nawet śladu korka, łaczny czas przejazdu 1500 km (matizem !) około 19 godzin, więc super.
Wniosek - jeśli się tylko da - jeździć w środku tygodnia, choć oczywiście w przypadku zamawiania pobytów przez biura podrózy itp. to trudne.
pozdrawiam
--
dayanek
GSX750ES - 100 konna Drynda z Cro.pl
jimmi
Croentuzjasta
Masz szczęście

Nieprzeczytany postnapisał(a) jimmi » 01.09.2007 07:17

aquavitae napisał(a):Zawsze jadąc w pierwszy weekend września - sobota nawet minuty nie stałem w korku, czy to jadąc przez Krainę, gdy nie było A1, czy to A1 gdy nie było tunelu Mala Kapela tylko objazd górski... Dlatego też wyruszam 1/2 września nie myśląc o korku...

Masz szczęście bo ja jechałem nie w sobotę i korek nie był związany z ilością samochodów a z wypadkiem w tunelu. Tak więc nawet we wrześniu może ci się przytrafić
firex
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) firex » 02.09.2007 21:03

aquavitae napisał(a):Zawsze jadąc w pierwszy weekend września - sobota nawet minuty nie stałem w korku, czy to jadąc przez Krainę, gdy nie było A1, czy to A1 gdy nie było tunelu Mala Kapela tylko objazd górski... Dlatego też wyruszam 1/2 września nie myśląc o korku...

wracaliśmy z Cro w sobotę 1.09.07 wyjechaliśmy z Zadaru o 5 rano bez korków do samego Rybnika, byliśmy w domu przed 17. W kierunku Chorwacji korek przed granicą Słoweńsko Chorwacką rozpoczynał się na wyjeżdzie z Mariboru, autostrada A2 w Austrii w kierunku południa była zatłoczona jak nigdy, czegoś takiego jeszcze nie widziałem a jeżdżę do Cro zawsze w soboty od 10 lat. :wink:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone