Chorwacja Online..........odkryj Chorwację na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
madziaimaciek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 832
Dołączył(a): 26.03.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 14.06.2022 16:09

rocker napisał(a):ja z Waze miewam małe problemy w momencie, w którym wbijam całą trasę od domu do miejsca docelowego w Chorwacji, lubi się zawieszać czas dotarcia tzn. pozycja na mapie się zmienia, ale czas dotarcia już nie. Przekonałem sie o tym jak po kilku pauzach na trasie, musiałem podgonić tempo bo właśnie czas mi się zawiesił a miałem go bardzo mało by zdążyć na prom.

Czyli nie uwzględniał czau rzeczywistego, tylko mimo że stałeś trasę liczyło dalej ? Zobaczymy za tydzień, jadę na Waze i Gm. Minusami jest to że masz z Waze jedna opcję przystanku a w Gm w moim samochodzie nie ma wcale, trasa od pkt a do b....
Chris_M
Cromaniak
Posty: 962
Dołączył(a): 12.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 14.06.2022 16:56

madziaimaciek napisał(a):Zobaczymy za tydzień, jadę na Waze i Gm. Minusami jest to że masz z Waze jedna opcję przystanku a w Gm w moim samochodzie nie ma wcale, trasa od pkt a do b....

Rozumiem, że piszesz o GM zainstalowanym we wbudowanej nawigacji samochodu?
Czy nie masz możliwości przesłania przygotowanej trasy z komputera do tej samochodowej nawigacji?
Czy masz tam możliwość wczytywania innej nawigacji? (bo piszesz o Waze)
Jaki to samochód, jaka nawigacja?
madziaimaciek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 832
Dołączył(a): 26.03.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 14.06.2022 18:08

Chris_M napisał(a):
madziaimaciek napisał(a):Zobaczymy za tydzień, jadę na Waze i Gm. Minusami jest to że masz z Waze jedna opcję przystanku a w Gm w moim samochodzie nie ma wcale, trasa od pkt a do b....

Rozumiem, że piszesz o GM zainstalowanym we wbudowanej nawigacji samochodu?
Czy nie masz możliwości przesłania przygotowanej trasy z komputera do tej samochodowej nawigacji?
Czy masz tam możliwość wczytywania innej nawigacji? (bo piszesz o Waze)
Jaki to samochód, jaka nawigacja?

Ford Focus
Nie, nie mam wbudowanej. Łącze się aplikacja Android Auto za pomocą kabla i wyświetla na ekranie w aucie. Android Auto używa nawigacji GM ale dopuszcza też Waze. Nie da się ustalić trasy na telefonie by pokazało ją w samochodzie. W Aucie mogę wytyczyć z pkt A do B. No chyba że Waze z jednym przystankiem.
marekkowalak
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1314
Dołączył(a): 13.05.2019

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.06.2022 19:33

Tomek W napisał(a):Proponuję jazdę na dwóch telefonach lub przynajmniej dwóch apkach. W momentach gdy trasy się różnią moja Małżonka robi szybką analizę i podejmujemy decyzję.
Mapy.cz są świetne do turystyki pieszej/rowerowej. W samochodzie nie sprawdzałem ostatnio ale jakiś czas temu był tylko czeski lektor :?


Teraz jest kilka do wyboru, w tym m.in. 2 wersje angielskie
dids76
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 7506
Dołączył(a): 20.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.06.2022 21:15

madziaimaciek napisał(a):
Chris_M napisał(a):
madziaimaciek napisał(a):Zobaczymy za tydzień, jadę na Waze i Gm. Minusami jest to że masz z Waze jedna opcję przystanku a w Gm w moim samochodzie nie ma wcale, trasa od pkt a do b....

Rozumiem, że piszesz o GM zainstalowanym we wbudowanej nawigacji samochodu?
Czy nie masz możliwości przesłania przygotowanej trasy z komputera do tej samochodowej nawigacji?
Czy masz tam możliwość wczytywania innej nawigacji? (bo piszesz o Waze)
Jaki to samochód, jaka nawigacja?

Ford Focus
Nie, nie mam wbudowanej. Łącze się aplikacja Android Auto za pomocą kabla i wyświetla na ekranie w aucie. Android Auto używa nawigacji GM ale dopuszcza też Waze. Nie da się ustalić trasy na telefonie by pokazało ją w samochodzie. W Aucie mogę wytyczyć z pkt A do B. No chyba że Waze z jednym przystankiem.

Ja mam Android Auto w Skodzie. Wcześniej wyznaczona trasa w telefonie po podłączeniu kablem do samochodu odpala mi się na wyświetlaczu samochodu.
madziaimaciek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 832
Dołączył(a): 26.03.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 14.06.2022 21:19

dids76 napisał(a):
madziaimaciek napisał(a):
Chris_M napisał(a):
madziaimaciek napisał(a):Zobaczymy za tydzień, jadę na Waze i Gm. Minusami jest to że masz z Waze jedna opcję przystanku a w Gm w moim samochodzie nie ma wcale, trasa od pkt a do b....

Rozumiem, że piszesz o GM zainstalowanym we wbudowanej nawigacji samochodu?
Czy nie masz możliwości przesłania przygotowanej trasy z komputera do tej samochodowej nawigacji?
Czy masz tam możliwość wczytywania innej nawigacji? (bo piszesz o Waze)
Jaki to samochód, jaka nawigacja?

Ford Focus
Nie, nie mam wbudowanej. Łącze się aplikacja Android Auto za pomocą kabla i wyświetla na ekranie w aucie. Android Auto używa nawigacji GM ale dopuszcza też Waze. Nie da się ustalić trasy na telefonie by pokazało ją w samochodzie. W Aucie mogę wytyczyć z pkt A do B. No chyba że Waze z jednym przystankiem.

Ja mam Android Auto w Skodzie. Wcześniej wyznaczona trasa w telefonie po podłączeniu kablem do samochodu odpala mi się na wyświetlaczu samochodu.

Bo to Ford :D ... ale jeszcze się tym pobawię, może jest jakiś sposób.
dids76
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 7506
Dołączył(a): 20.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.06.2022 21:24

madziaimaciek napisał(a):Bo to Ford :D ... ale jeszcze się tym pobawię, może jest jakiś sposób.

Prywatnie mam dwa Fordy, ale jeszcze sprzed epoki Android Auto więc się nie wypowiem :oczko_usmiech: :mrgreen:
madziaimaciek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 832
Dołączył(a): 26.03.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 14.06.2022 22:02

dids76 napisał(a):
madziaimaciek napisał(a):Bo to Ford :D ... ale jeszcze się tym pobawię, może jest jakiś sposób.

Prywatnie mam dwa Fordy, ale jeszcze sprzed epoki Android Auto więc się nie wypowiem :oczko_usmiech: :mrgreen:

Ja też dwa :D ale drugi ma tylko Android CD :mrgreen:
empire13
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1234
Dołączył(a): 26.06.2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 17.06.2022 01:11

Testuję od tygodnia Waze. Głównie do pracy i z powrotem ale raz na dłuższej trasie.
Na pewno traffic działa lepiej niż w mapy.cz. Ma niestety te same wady co GM ale na plus opcja z winietami i ostrzeżeniami o zagrożeniach i fotoradarach.
Mapy.cz mają prostsze ustawienie związane z winietami. W waze jest mega duża lista winiet do wyboru, w mapy.cz sprawa jest łatwiejsza.

Zastanawia mnie na ile dokładnie działa w Waze i Mapy.cz nawigowanie do Chorwacji, przy zaznaczonej opcji bez opłat w danym kraju. W GM to raczej nie działa.
dids76
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 7506
Dołączył(a): 20.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.06.2022 09:27

empire13 napisał(a):Testuję od tygodnia Waze. Głównie do pracy i z powrotem ale raz na dłuższej trasie.
Na pewno traffic działa lepiej niż w mapy.cz. Ma niestety te same wady co GM ale na plus opcja z winietami i ostrzeżeniami o zagrożeniach i fotoradarach.
Mapy.cz mają prostsze ustawienie związane z winietami. W waze jest mega duża lista winiet do wyboru, w mapy.cz sprawa jest łatwiejsza.

Zastanawia mnie na ile dokładnie działa w Waze i Mapy.cz nawigowanie do Chorwacji, przy zaznaczonej opcji bez opłat w danym kraju. W GM to raczej nie działa.

Dla mnie największym minusem Waze jest brak możliwości przygotowania sobie trasy na kompie i przesłania na telefon tak jak można to zrobić w GM. W Chorwacji jadę "mieszaną" trasą, czyli część płatnych a część darmowych no i muszę trasę podzielić :roll:
endryu
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1282
Dołączył(a): 10.01.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 17.06.2022 14:34

W WAZE (np. na kompie w przegladarce) można wyznaczyć trasę, przesłać ją do aplikacji w telefonie lub udostępnić np.wysyłając na e-maila, odebrać maila na telefonie i waze zapyta czy otworzyć w aplikacji, lub przez kod QR. Sterujemy niebieskimi ikonkami po rozwinięciu menu. np: https://www.waze.com/pl/live-map/direct ... UpXzwmuX6w
marekkowalak
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1314
Dołączył(a): 13.05.2019

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 17.06.2022 15:35

Gdzie w mapy.cz są jakieś opcje winiet? Ja nic takiego nie widzę?
endryu
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1282
Dołączył(a): 10.01.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 17.06.2022 16:10

Opcje winiet są w Waze.
bonovox75
Croentuzjasta
Posty: 177
Dołączył(a): 05.06.2017

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 17.06.2022 16:18

rocker napisał(a):ja z Waze miewam małe problemy w momencie, w którym wbijam całą trasę od domu do miejsca docelowego w Chorwacji, lubi się zawieszać czas dotarcia tzn. pozycja na mapie się zmienia, ale czas dotarcia już nie. Przekonałem sie o tym jak po kilku pauzach na trasie, musiałem podgonić tempo bo właśnie czas mi się zawiesił a miałem go bardzo mało by zdążyć na prom.


W Waze trzeba wybierać trasy na krótszych odcinkach. Na przykład z PL do granicy z AUT. Potem do granicy ze SLO/CRO. Ja tak robię bo nie wszędzie jadę z winietami. Ogólnie polecam apkę. Pokazuje ostrzeżenia o radarach, zagrożenia na drodze prawie real-time.
empire13
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1234
Dołączył(a): 26.06.2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 17.06.2022 17:23

marekkowalak napisał(a):Gdzie w mapy.cz są jakieś opcje winiet? Ja nic takiego nie widzę?

Masz opcję unikaj opłat
Załączniki:
Screenshot_20220617-172120.png
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi



cron
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Serwis Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja serwisu Cro.pl Chorwacja Online nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

chorwacja online - cro.pl 1999-2022