Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja pod androida do Chorwacji?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 06.09.2025 23:30

We Włoszech GM bardzo średnio. Pokazuje trasę dłuższą niż potrzeba, albo prowadzi na drogi prywatne za szlabanami. TomTom znacznie lepiej.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 06.09.2025 23:48

Rozmowa o nawigacji do Cro. Ale pamiętam jak byłem u swojej cioci na wsi i S7 pod Myślenicami była jeszcze w remoncie/budowie. GM prowadziła ludzi na nieprzejezdną drogę do lasu. Auto za autem. Tłumaczyliśmy, że tutaj nie przejedziecie. Ale to było trochę lat temu. Wiadomo że wszystkie systemy starają się poprawić, uaktualnić i są opcje w nich "unikaj dróg gruntowych". Jednak do nawigacji mam ostrożność. Jest przyjemna i łatwa na pierwszy rzut oka, ale trzeba mieć jeszcze instynkt. Starsi ludzie po 50 jak ja jeszcze go mają. Wychowani na papierowych mapach, a nie internecie i elektronice.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 07.09.2025 07:46

Największa wada google maps to właśnie brak opcji "unikaj dróg gruntowych" (albo ja tego nie potrafię znaleźć).
Z tego powodu kilka razy dziwnie wyznaczył trasę. Dlatego wolę waze, mapy.cz lub here.
Niestety nawi mapy.cz nie poradziła sobie w zeszłym tygodniu w okolicach Bratysławy z powodu remontu drogi. Tu google bez zarzutu.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.09.2025 09:49

W tym roku po raz pierwszy przetestowałem mapy.cz (obecnie mapy.com) w kilku krajach Europy. Praktycznie wszędzie poradziły sobie rewelacyjnie, lepiej od Google, które lubi prowadzić po swojemu, czasem dziwaczną trasą.
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 07.09.2025 10:13

mapy.com
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 07.09.2025 17:58

marekkowalak napisał(a):W tym roku po raz pierwszy przetestowałem mapy.cz (obecnie mapy.com) w kilku krajach Europy. Praktycznie wszędzie poradziły sobie rewelacyjnie, lepiej od Google, które lubi prowadzić po swojemu, czasem dziwaczną trasą.

Nie mam ich na navi,ale sprawdzam tam drogi w necie. Nawigacje mają swoje algorytmy i uparcie będą prowadzić "bo tak uważam". Przykład prosty z Krakowa do Żywca. Znam drogę na pamięć, ale navitel (aktualny) każe mi skręcać w lewo. Po 50 km się "opamiętuje" i prowadzi jak należy.Oczywiście doprowadził by mnie do celu gdybym nie wiedział. Plus 30km. Pytanie po co na takiej trasie którą znam mam włączony? Bo podaje faktyczną prędkość, ostrzega przed przejściami dla pieszych, i z nudów patrzę na to czy jadę pod górę czy z góry. W większych każdy to wie bez tego, ale takich mniejszych niekoniecznie.
Brasilia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brasilia » 08.09.2025 05:52

Ja jechałem z okolic Tarnowa do Makarskiej przez Słowację Węgry i używałem Google Maps plus Yanosik w tle co ciekawe prawie wszystkie radary, o których informował Yanosik były również zaznaczone na mapach google jedynie brak jest sygnały dźwiękowego w mapach co jest największą wadą GM. Google również nie potrafi wyznaczyć części trasy po trasach płatnych a dalszej części np już po płatnych autostradach dlatego trzeba ratować się punktami pośrednimi na trasie. Jest z tym trochę zabawy, ale raz wyznaczoną trasę można zapisać na ekranie telefonu jako osobna "appka" plik i w przed samą jazdą nie trzeba od nowa klepaćtych punktów tylko klik i lecę tak jak chcę. Mapy od Google wygrywają tym, że są darmowe i mają najlepszą bazę danych o natężeniu ruchu a propozycje ominięcia korków w większości przypadków faktycznie skracają delikatnie czas przejazdu.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 08.09.2025 09:38

Brasilia napisał(a):...... na mapach google jedynie brak jest sygnały dźwiękowego w mapach co jest największą wadą GM.

Wchodzisz w ustawienia GM zaznaczasz , że chcesz sygnał dźwiękowy i go masz. Jedyną wadą może być to , że dość późno przed radarem włącza się dźwięk.
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 15.10.2025 21:57

krakuscity napisał(a):
Brasilia napisał(a):...... na mapach google jedynie brak jest sygnały dźwiękowego w mapach co jest największą wadą GM.

Wchodzisz w ustawienia GM zaznaczasz , że chcesz sygnał dźwiękowy i go masz. Jedyną wadą może być to , że dość późno przed radarem włącza się dźwięk.

Mógłbyś krok po kroku opisać, jak to zrobić - nigdzie nie widzę w mapie google takiej opcji.
Krismel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krismel » 16.10.2025 07:12

W tym roku pierwszy raz jechałem trasą Czechy-Austria-Słowenia i pierwszy raz zdecydowałem się na Waze. Działał jak janosik u nas. Pokazuje i ostrzega przed radarami stacjonarnymi. Do tego działa system zgłoszeń. Zepsute samochody na autostradach, roboty drogowe, korki itp. W Chorwacji i Słowenii (bo wyskoczyliśmy do Włoch) ostrzegał o patrolach policji sprawdzających prędkość. Fajną rzeczą jest też pokazywanie że zbliżasz się do ograniczeń prędkości. Można spokojnie zdjąć nogę z gazu i zwolnić a nie hamować bo za zakrętem jest 50 a ty jedziesz 90. Internetu zużywa śladowe ilości - nie wiem czy do 200 MB. Minusy - trzeba sprawdzić jak wyznacza trasę (a jest to ciężkie na telefonie). Generalnie prowadziła ok (w drodze powrotnej tylko zrzuciła nas z autostrady w Prościejowie nie wiadomo dlaczego) ale na drogach lokalnych np w okolicach Opatii prowadziła czasem przez tak wąskie strome okolice że cieszyłem się że mam małego hatchbacka.
Załączniki:
Zrzut ekranu 2025-10-16 075047.jpg
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 22.10.2025 20:27

Krismel napisał(a):W tym roku pierwszy raz jechałem trasą Czechy-Austria-Słowenia i pierwszy raz zdecydowałem się na Waze. Generalnie prowadziła ok (w drodze powrotnej tylko zrzuciła nas z autostrady w Prościejowie nie wiadomo dlaczego) ale na drogach lokalnych np w okolicach Opatii prowadziła czasem przez tak wąskie strome okolice że cieszyłem się że mam małego hatchbacka.

W okolicach Opatii GM też prowadzi wąskimi, stromymi uliczkami. Kilka razy miałem na centymetry, najgorzej jak dzieje się to na końcu podróży, na przykład po 11 godzinach jazdy.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.11.2025 17:32

Tydzień temu Google Maps uruchomiło usługę Street View na terenie BiH! :D :D

Nareszcie - można sobie pozwiedzać wirtualnie dużą część tego pięknego kraju!
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jaka nawigacja pod androida do Chorwacji? - strona 35
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone