Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hvar czy Peljesac - prosimy o pomoc

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AKR
Podróżnik

Postnapisał(a) AKR » 24.07.2008 16:53

Witam CROmaniaków.

Po blisko miesięcznym "ślęczeniu" nad forum mamy już spory mętlik w głowie.

W tym roku jedziemy pierwszy raz do CRO. Pierwszy pomysł jaki mieliśmy to Novalja na PAG-u. Jednak po zastanowieniu się stwierdzamy, że to nie dla nas. Za duża imprezownia, za dużo ludzi.

My szukamy miejsca gdzie znajdziemy niedrogie kwatery (jedziemy w ciemno). Miejsca gdzie znajdziemy jakieś zaciszne zatoczki, miejsca do kąpieli - takiej na romantyczny i nie tylko ;-))) pobyt we dwoje. Miejsca do nurkowania z rurką - amatorskiego.
Co zaś się tyczy miejscowości - to raz na jakiś czas chcilibyśmy pójść na dyskotekę lub jakiś dansing, zjeść niedrogo...

Teraz nasz wybór padł na Hvar lub Peljesac.

Jednak tu mamy dylemat - czytaliśmy forum i niektórzy mówią, ze na Hvar nie znajdziemy zacisznych zatoczek a tym bardziej żadnych dyskotek.

Dużo ludzi poleca Orebić

Czy może ktoś był w tym roku i może coś doradzić?

serdecznie dziękujemy za wszystkie odpowiedzi

:):):)

[code][/code]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 24.07.2008 21:26

AKR napisał(a):Witam CROmaniaków.

My szukamy miejsca gdzie znajdziemy niedrogie kwatery (jedziemy w ciemno). Miejsca gdzie znajdziemy jakieś zaciszne zatoczki, miejsca do kąpieli - takiej na romantyczny i nie tylko ;-))) pobyt we dwoje. Miejsca do nurkowania z rurką - amatorskiego.
Co zaś się tyczy miejscowości - to raz na jakiś czas chcilibyśmy pójść na dyskotekę lub jakiś dansing, zjeść niedrogo...

Teraz nasz wybór padł na Hvar lub Peljesac.

Jednak tu mamy dylemat - czytaliśmy forum i niektórzy mówią, ze na Hvar nie znajdziemy zacisznych zatoczek a tym bardziej żadnych dyskotek.

Na Hvarze zacisznych zatoczek nie brak.. kto chce, to znajdzie (jeśli wie, gdzie szukać i jeśli szukać chce). Co do rozrywek... (jak tylko portfel na to pozwala) w "stolicy" wyspy na ich brak narzekać nie można.
Pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 24.07.2008 21:46

Na Hvarze nie byłem więc nie mogę porównywać. Wiele osób mówi , że jest piękny. Za to na Pelješcu byłem 5 razy za każdym razem w tym samym miejscu. Pelješac to dla mnie najpiękniejszy zakątek nadmorskiej Chorwacji. Niekoniecznie pchałbym sie do Orebića, szukałbym jakichś małych miejscowości takich jak Dingač właśnie czy też Duba czy Drače. Jeśli chodzi o disco to nie używam w Cro ale wiem , że w Orebiću można sie zabawić. Z tym , że ja bardzo lubię to miasteczko ale tak mniej więcej co 2-3 dni odwiedzić. Zjeść w Pelješkim Dvori czy Mlinici. Wiem , że na pewno kiedyś odwiedzę Hvar ale wyspa to pewne ograniczenie. Niewielkie ale zawsze :) A Pelješac to szakale i muflony, cudowne niebo z Drogą Mleczną no i chyba przede wszystkim ludzie do których jeździmy. Oprócz nich pewnie na Hvarze moglibyśmy mieć to samo... :)
ines
Cromaniak

Postnapisał(a) ines » 25.07.2008 00:47

Mnie też zachwycił płw.Peljesac..jest piękny..jednak w tym roku wybieramy się na Hvar i Brac..wtedy będę mieć porównanie..
Teraz mogę polecić właśnie Peljesac :D
Warto tam być i poczuć ten niesamowity, jeszcze dziki klimat Chorwacji 8O :D
laura2
Turysta

Postnapisał(a) laura2 » 25.07.2008 08:23

W poście Peljesak opisałam ubiegłoroczny pobyt na tym półwyspie, nam bardzo się podobało.
AKR
Podróżnik

Postnapisał(a) AKR » 25.07.2008 09:05

dziękujemy wszystkim za odpowiedzi

nasza decyzja zapadła - jedziemy na Peljesac ale do jakiej miejscowości jeszcze nie wiemy.

Ze względu na to, iż chcielibyśmy wyskoczyć 3 -4 razy na jakąś potańcówkę wybierzemy chyba Orebic.

Ponadto chyba jednak na półwyspie znajdziemy tańsze noclegi niż na wyspie.

Teraz zostaje nam dylemat jak dojechać. Ktoś pisał, że można promem dopłynąć a ktoś, że dojechać od strony Dubrownika. Jaka tam jest droga i czy opłaca się nią jechać czy lepiej skorzystać z promu?

Jaki jest koszt promu?

Ponadto zastawiamy się czy jechać przez Bośnię i Hercegowinę czy ją ominąć - słyszeliśmy o niezbyt bezpiecznej górskiej drodze.

Zamierzamy wyjechać z Wawy w niedzielę 10 lipca żeby być na miejscu w poniedzialek około 12-13 - tak aby mieć czas na znalezienie noclegów.

Jeżeli ktoś może coś podpowiedzieć z góry dziękujemy.

I jeszcze jedno pytanie - czy na trasie przez Węgry i Bośnie nie ma problemów z tankowaniem gazu? Mamy samochód z niedużym zbiornikiem i co jakieś 300 km musimy się tankować

i czy był ktoś może w miejscowości Trpnju?
Gregory
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Gregory » 25.07.2008 09:31

W ubiegłym roku z miejscowości Borak wracaliśmy przez BIH. Tankowanie lpg bez problemów, jechaliśmy w dzień. Malownicza górska droga, czasami ograniczenia prędkości, jeśli się nie mylę to nawet do 20-30 km/h. Bdb policji z suszarkami, ale da się przejechać. Co do Węgier to 2 lata temu tankowaliśmy lpg, ale miejscowości nie pamiętam. Jak zatankujesz np. w Bratysławie to powinno wystarczyć gazu do początku Chorwacji. W tym roku również z miejsowości Borak wracaliśmy autostradą, wyjazd w piątek ok. godz. 14:00, bez korków. Zjechaliśmy prawie cały Płw. Peljesac, mi osobiście najbardziej podoba się rejon Dingac-Borak. Piękna jest również plaża w Dubie, ale te ostatnie 10 km......
Ceny promu spróbuj poszukać na forum, ale z tego co pamiętam to ok. 110kn za samochód + za osoby. Osobiście z promu nie korzystałem. Wychodzi to z pewnością drożej, niż objazd przez Neum samochodem. Prom kursuje co 2 godz., przez ten czas można przejechać na Płw. Prom jest mały, niewiele samochodów można załodować, musisz doliczyć czas załudunku, czas rozładunku.
Wybór należy do Ciebie.
Udanych wakacji.

Pozdr
AKR
Podróżnik

Postnapisał(a) AKR » 25.07.2008 10:03

Gregory dziękujemy!

Jeszcze jedno pytanie - napisałeś, że wyjechałeś o 14 i dojechałeś o której i którędy?

Czy damy radę dojechać na poniedziałek na 13 wyjezdzając o 7 rano z warszawy i biorąć pod uwagę nocleg.

Oczywiście wiemy, ze zależy to od stylu jazdy. My akurat będziemy jechać samochodem z "kopytem" ale w związku z tym, że jedziemy na dwa samochody a znajomy raczej jeździ zachowawczo będziemy jechać spokojnie.
ines
Cromaniak

Postnapisał(a) ines » 25.07.2008 10:45

tematy, które mogą Ci się przydać :D
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=200 ... ght=orebic
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=18154
(tu sporo info o Orebic i Plw.Peljesac)

Pozdrawiam 8O :D
MWN
Cromaniak

Postnapisał(a) MWN » 25.07.2008 10:53

Wspomnmę tylko o jednym elemencie w Orbicu, który dla mnie dawał przewagę nad innymi miejscowościami; to góra sw. Eliasz 961m. górująca nad okolicą:
Obrazek

A cichych miejsc nie brakuje, bo to spory obszar powzala znaleźć zarówno w centrum jak w poza nim spokojnie usytułowane apartamenty.

Polecam także lodziarnię Oaza, gdzie obsługa zachwyca "znajomością" polskiego. Mnie chorwackie lody nie smakują, ale żona owszem była zadowolona.
Ostatnio edytowano 25.07.2008 10:54 przez MWN, łącznie edytowano 1 raz
Gregory
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Gregory » 25.07.2008 10:54

AKR napisał(a):Gregory dziękujemy!

Jeszcze jedno pytanie - napisałeś, że wyjechałeś o 14 i dojechałeś o której i którędy?

Czy damy radę dojechać na poniedziałek na 13 wyjezdzając o 7 rano z warszawy i biorąć pod uwagę nocleg.

Oczywiście wiemy, ze zależy to od stylu jazdy. My akurat będziemy jechać samochodem z "kopytem" ale w związku z tym, że jedziemy na dwa samochody a znajomy raczej jeździ zachowawczo będziemy jechać spokojnie.

Jechaliśmy "słynną" 86-tką przez Węgry, później Bratysława, Zilina, Cieszyn, Warszawa.
Co do czasu jazdy to nie chcę się wypowiadać i nic Ci sugerować, ponieważ jechaliśmy wolno - nasze dzieci mają chorobę lokomocyjną i z tym także były związane nieprzewidziane postoje.
Poza tym trzeba wziąć pod uwagę warunki atmosferyczne (niewiadomo jakie będą, my w drodze do Chorwacji 1/3 trasy jechaliśmy w deszczu), ewentualne korki przed tunelami itd...

Pozdr
AKR
Podróżnik

Postnapisał(a) AKR » 25.07.2008 11:19

MWN napisał(a):Wspomnmę tylko o jednym elemencie w Orbicu, który dla mnie dawał przewagę nad innymi miejscowościami; to góra sw. Eliasz 961m. górująca nad okolicą:
A cichych miejsc nie brakuje, bo to spory obszar powzala znaleźć zarówno w centrum jak w poza nim spokojnie usytułowane apartamenty.

Polecam także lodziarnię Oaza, gdzie obsługa zachwyca "znajomością" polskiego. Mnie chorwackie lody nie smakują, ale żona owszem była zadowolona.

MWN - dzięki - powiedz jeszcze - bo w którymś temacie pisałeś o rockowiej knajpce - czy oprócz wspomnianej przez siebie knajpce słyszałeś o np jakiś lokalach z muzyką ludową gdzie można pobawić się ewentualnie o tzw popoularnie dyskotekach?

Wyczytalem też ze Orebicu są jakies imprezy taneczne orgnizowane w pobliżu plaży
Ostatnio edytowano 25.07.2008 18:02 przez AKR, łącznie edytowano 1 raz
AKR
Podróżnik

Postnapisał(a) AKR » 25.07.2008 11:23

Gregory napisał(a):Jechaliśmy "słynną" 86-tką przez Węgry, później Bratysława, Zilina, Cieszyn, Warszawa.
Co do czasu jazdy to nie chcę się wypowiadać i nic Ci sugerować, ponieważ jechaliśmy wolno...
Pozdr

My także będziemy jechać wolno :-))) dlatego chcieliśmy w przybliżeniu znać czas podrózy.

Wyczytałem w którymś z tematów - a czytałem ich już duuuuużoooo, że komuś ta trasa zajęła 23 godziny jazdy pomijając nocleg- co nie ukrywam, że mnie przeraziło...
Jarek Magnuski
Podróżnik

Postnapisał(a) Jarek Magnuski » 25.07.2008 12:47

W tym roku po raz czwarty byliśmy w Trpanju skąd jak zawsze dojeżdżalismy na plażę w Dubie . Pasuje nam najbardziej - mało ludzi i spokój pozwala naprawdę odpocząć. W tym roku mieliśmy kajak i dzięki niemu dotarliśmy do plaży połozonej za Dubą na którą dostać się można od strony morza - ta zaś jest rzeczywiscie dzika . Na tej plaży wpływa strumień którego zródla są chyba obok plaży . Na poprzedniej plaży zródła wybijają na samym brzegu - tu można dojśc spacerkiem od DUBY.
Te okolice są jeszcze dzikie i warte zobaczenia teraz bo za kilka lat nie wiadomo czy będą takie jak dziś. Polecam dotarcie do tych miejsc a przynajmniej do DUBY.
Gregory
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Gregory » 25.07.2008 13:40

AKR napisał(a):
Gregory napisał(a):Jechaliśmy "słynną" 86-tką przez Węgry, później Bratysława, Zilina, Cieszyn, Warszawa.
Co do czasu jazdy to nie chcę się wypowiadać i nic Ci sugerować, ponieważ jechaliśmy wolno...
Pozdr

My także będziemy jechać wolno :-))) dlatego chcieliśmy w przybliżeniu znać czas podrózy.

Wyczytałem w którymś z tematów - a czytałem ich już duuuuużoooo, że komuś ta trasa zajęła 23 godziny jazdy pomijając nocleg- co nie ukrywam, że mnie przeraziło...

Tak jak pisałem na czas podróży składa się wiele czynników.
My jeździmy z dziećmi, dlatego częstsze i czasami nieprzewidziane postoje. Czas podróży bez noclegu zajmował nam ostatnio 24-28 godzin.

Pozdr
Ostatnio edytowano 25.07.2008 13:56 przez Gregory, łącznie edytowano 1 raz
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone