Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Drobne zakupy w Chorwacji, czyli poprawiamy nasz wizerunek

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 11.06.2024 19:40

Motyw przewodni

„Mała skłonność polskiego turysty, do wydawania pieniędzy w Chorwacji”

Nie chce mi się pisać wstępu, lub przeklejać. Jest w wątku o napiwkach

Chętni do przeczytania wstępu, mogą sobie przejść w poniższy link i przeczytać mój wpis ...."napiwek, a sprawa polska"

https://www.cro.pl/napiwek-przymus-czy-dobra-wola-t57584-45.html
….

I teraz tak. Skąd ta opinia o nas w Chorwacji ?? Przecież Polacy słyną z zamiłowania do zakupów wszelakich.

Od grubych zakupów, do tych całkiem małych. Także różnych drobiazgów przemysłowych, sezonowych, z kategorii „dom i ogród”, „sport i turystyka”, itd. Nie mówiąc o ciuchach, a w dużym procencie, szmatach. Bo Chińczyk ubrał polskie społeczeństwo

Wystarczy tu przytoczyć (o czym każdy wie i w czym uczestniczy), czyli co się dzieje w naszych Centrach, Handlowych, Galeriach, hipermarketach Auchen, Leclercu, Careffour, Lidlu, Biedrze, obi, bazarach, dyskontach, składach, centrach chińskich. itd
Patrz zwłaszcza, sobota, 14.00 parkingi przy centrach.

Także portale, ol/x, all, aliexp… i tak dalej… Zakupowy szał ciał uprzęży. Non stop i coraz więcej

Co więc, jest grane z tą Chorwacją ?? „ Nieoczekiwana zmiana miejsc”. Bo w HR nagle, stop maszyna z zakupami, drobnymi zakupami.

Nagle, jak grom z jasnego nieba, spada na nas Niska skłonność do zakupów wszelakich… >>> Ciekawe

Czyli co ?? Cały towar nabyty jest w PL i przywieziony do HR, ?? włącznie z niebagatelnym segmentem żywnościowym w bagażniku.
A proste zakupy poza żywnościowe na miejscu w HR ??, Brak

A dlaczego tak jest ? \

A prawdopodobnie dlatego, bo jak wieść gminna niesie, Chorwacja jest pieruńsko droga i coraz droższa.
Nic się tam nie opłaca kupić. Włącznie z najprostszymi bzdetami przemysłowymi, sportowymi, plażowymi, etc.

Np. kupiliśmy sobie w kraju, jakieś badziewiaste buty do wody z super cenie 35 zł plus przesyłka 9,99 paczkomat … Ale biznes zrobiliśmy, że hoho … Bo w Decathlonie najtańsze 70 zł

A Chorwacja?? Oczywiście ceny zaporowe !!! Drogo !!! ... Buty do wody 10 euro. Ładnie pogadamy ze sprzedawcą, pójdą za 8 euro. ))

Ale Polacy mało biorą w Chorwacji takich rzeczy… Przecież w Chorwacji jest Drogo ….. ))….

Prawda, co mówili w tych internetach. Drogie te różne rzeczy, w tej Chorwacji.. Murwa kać, żeby buty do wody kosztowały 10 euro, albo 8 euro )) Nie bierzemy … Drogo
….
Ale kurde, chyba wszyscy nasi turyści w Chorwacji są po podstawówce i umieją liczyć

Bo butki do wody w Chorwacji też kosztują ok. 35 złotych polskich (i to bez paczkomatu)…I wiele jest takich podobnych przypadków… Fifty fifty

Czyżby Magia waluty euro /// Jak w walucie euro to jest drogo…A jak w Polsce, w złotych to jest tanio ))

Nic tu nie wymyślam… Zasłyszana rozmowa w Omisiu o butach do wody … 10 euro, drogo !!, Nie bierzemy.

Wziąłem.. Ładnie zagadałem, poszły za 8 euro…. Nawet niezłe, jak na ten segment budżetowych butów do wody…

…..
I tak się prawdopodobnie zaczyna, ta nasza niska skłonność do wydawania kasy na drobne zakupy w Chorwacji…

Właśnie od tych butów do wody, których nikt nie bierze, bo są w walucie euro, więc drogo….))…

Przewrotna teza )) Ale jak to wytłumaczyć, że 8 albo 10 euro w Chorwacji, to jest drogo, a 35zl w Polsce, to jest tanio )) heh

P.S. Nota bene, w Chorwacji za 8 euro, czyli za te ok. 35 zł, butki są trochę lepsze, niż te z ol//xa też za 35 zł plus paczkomat )).. Choć czajna, czajna ))

/////
michał1234
Croentuzjasta
Re: Drobne zakupy w Chorwacji, czyli poprawiamy nasz wizerun

Postnapisał(a) michał1234 » 11.06.2024 20:03

Przeczytałem ten tytuł wątku…i pomyślałem od razu o Tobie. Tak jest. Od dzisiaj będę dawał napiwki nawet kiedy nie jestem zadowolony z obsługi lub posiłku. I kupując każdą badziewną „pamiątkę” nigdy nie poproszę o resztę. Nigdy przed wyjazdem nie kupię w Polsce butów do wody, po prostu zrezygnuję z kąpieli (tudzież poświęcę się dla kilkunastu kolców jeżowców) i pierwsze 2 dni urlopu będę jeździł po okolicy i szukał butów do wody (oczywiście nigdy nie kupię takich poniżej 12E), ponieważ buty do wody sprzedawane w Chorwacji produkowane są przez ich rodzinne wielowiekowe manufaktury wykorzystujące tamtejsze naturalne składniki, wiedzę, doświadczenie i talent i ich jakość nijak się ma do tej chińskiej, a jednak polskiej tandety dostępnej tutaj. Wszystko to, aby poprawić mój wizerunek. Mój wizerunek na wakacjach w Chorwacji jest na żenującym poziomie, ale jednak to rzecz priorytetowa, a wątpliwe szanse poprawy są tym, co zmusza mnie do tych męczących corocznych podróży. Na razie bez powodzenia. Pa.
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 11.06.2024 20:19

michał1234 napisał(a):.... Pa.

Michale, nie ma 'pa".. . Bo mamusia mnie nauczyła, że na listy się odpowiada ))
....
Poprawiamy nasz wizerunek w Chorwacji

Jeszce się będziesz męczył,)) jak wrzucę kolejny wątek na temat poprawy naszego wizerunku...... Czyli: ' Wieczorne palenie grilla na plaży w Chorwacji"

Przygotuj się ze stosowną odpowiedzią ))

/////
michał1234
Croentuzjasta

Postnapisał(a) michał1234 » 11.06.2024 20:22

Adamie,
Daj mi chwilę czasu, abym w najbliższej czytelni zdążył zapoznać się ze stosowną literaturą naukową.
Pzdr
ziemniak
Cromaniak

Postnapisał(a) ziemniak » 11.06.2024 20:43

Szacunku (wizerunku) nie kupisz. IMO lepszy wizerunek pozostawiają zazwyczaj Ci co jadą z workiem kartofli do Chorwacji, niż Ci drudzy.

W dalszej dyskusji nie zamierzam uczestniczyć. :papa:
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 11.06.2024 20:53

Ja czekam na rozwój sytuacji. Może być ciekawie. Albo wcale nie będzie.
empire13
Cromaniak

Postnapisał(a) empire13 » 11.06.2024 23:01

AdamSz napisał(a):Wziąłem.. Ładnie zagadałem, poszły za 8 euro….

Targowałeś się zamiast dać napiwek? :bojesie:
Psujesz wizerunek.
stachan
Koordynator forum

Postnapisał(a) stachan » 12.06.2024 04:04

Temat inspirujący, choć jest typowym kijem w mrowisko... :niepowiem:

Ważne, aby przed podjęciem dyskusji przeczytać post AdamSz, który linkuje na wstępie - to kanwa do tej dyskusji :idea:

Zachęcam do kulturalnej wymiany argumentów - każdy ma prawo do własnej opinii.
wikol
Cromaniak

Postnapisał(a) wikol » 12.06.2024 05:52

ziemniak napisał(a):Szacunku (wizerunku) nie kupisz. IMO lepszy wizerunek pozostawiają zazwyczaj Ci co jadą z workiem kartofli do Chorwacji, niż Ci drudzy.

Był taki admin na @a który woził swoje kartofle i hektolitry alkoholu. Nigdy nie chodził do knajp. Wizerunek rzeczywiście godny naśladowania..
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 12.06.2024 07:31

wikol napisał(a):
ziemniak napisał(a):Szacunku (wizerunku) nie kupisz. IMO lepszy wizerunek pozostawiają zazwyczaj Ci co jadą z workiem kartofli do Chorwacji, niż Ci drudzy.

Był taki admin na @a który woził swoje kartofle i hektolitry alkoholu. Nigdy nie chodził do knajp. Wizerunek rzeczywiście godny naśladowania..

No i pewnie wielu go naśladowało, był wzorem. Kiedyś mówiło się że sknera, teraz zapobiegliwy, gospodarny....
Ja w sumie nic nie zabiorę, kupię na miejscu to co potrzeba, głównie prowiant. Wiadomo, że sprzęt plażowy zabiorę, mam dobrą maskę, płetwy i leżak. Nie wiem czy poprawię wizerunek. Napiwki daję 10 procent jeśli była dobra obsługa i dobre jedzenie. Mam znajomych w gastronomii. Wiem, że to ciężka praca, żyją z napiwków.
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 12.06.2024 09:02

stachan napisał(a):Temat inspirujący, choć jest typowym kijem w mrowisko... :niepowiem:

Ważne, aby przed podjęciem dyskusji przeczytać post AdamSz, który linkuje na wstępie - to kanwa do tej dyskusji :idea: .

Stachan. Dzięki za wpis. Strzeliłeś w punkt )) Właśnie o to mi chodzi, żeby trochę "włożyć kij w mrowisko" i dać do myślenia miłośnikom Chorwacji. Przynajmniej na forum. Każdy tu skupiony na sobie. Odbieranie Chorwacji w jedną stronę. Ale chyba "kij w mrowisku" trochę zadziałał.

Można się zgodzić w milczeniu, albo na piśmie.
Można się też nie zgodzić, ale faktycznie, "...towarzysze, nie manipulujcie członkami, pod płaszczykiem towarzysza pierwszego sekretarza.." ))
Czyli nie wciskajcie mi tu różnych rzeczy, których nie napisałem. Lub które są odwrotne z tym, co napisałem.
Np, nigdzie tu nie znajdziecie mojego wpisu, że dajemy kelnerowi napiwek za wszelką cenę. Chociażby na naszych oczach napluł nam do zupy )) ... Jest tak ?? Czy nie jest ?? ... Przewinąć moje wpisy

I nie skupiać się co niektórzy, jakbyście bronili ostatniej reduty. Sprawy są drobne, ale według mnie do pewnej, małej poprawki. Korona nie spada, ale coś tam można poprawić, w tym naszym wizerunku w Chorwacji ))

/////
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 12.06.2024 09:10

Marlowe1994 napisał(a):Ja czekam na rozwój sytuacji. Może być ciekawie. Albo wcale nie będzie.

Marlowe, obiecuję ci, że ciąg dalszy nastąpi )).... A czy będzie ciekawie ?? Tego nie mogę Ci obiecać ?? Myślę jednak, że będzie normalnie. Po prostu, parę zrzutów sytuacyjnych z Chorwacji . I co ewentualnie można poprawić w Chorwacji )) ... A czy będzie "ciekawie", a może nawet kogoś trochę zaboli ?? Każdego, jego problem?/ .... Ogólnie drobiazgi, do ewentualnej poprawki ))

/////
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 12.06.2024 10:05

AdamSz napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Ja czekam na rozwój sytuacji. Może być ciekawie. Albo wcale nie będzie.

Marlowe, obiecuję ci, że ciąg dalszy nastąpi )).... A czy będzie ciekawie ?? Tego nie mogę Ci obiecać ?? Myślę jednak, że będzie normalnie. Po prostu, parę zrzutów sytuacyjnych z Chorwacji . I co ewentualnie można poprawić w Chorwacji )) ... A czy będzie "ciekawie", a może nawet kogoś trochę zaboli ?? Każdego, jego problem?/ .... Ogólnie drobiazgi, do ewentualnej poprawki ))

/////

Zawsze warto gadać. Jedyne słuszne teorie na zasadzie bo ja tak lubię są słabe. Zobaczymy jak tu będzie. Myślę ze będzie na zasadzie, dyskusji nie przewiduję.
wwwmarco
Cromaniak

Postnapisał(a) wwwmarco » 12.06.2024 12:48

AdamSz napisał(a):

/////

AdamSz masz rację, moim zdaniem zamiast tarabanić cały majątek i prowiant na 7/10 dni w samochodzie, wystarczy wziąć tylko niezbędne rzeczy. Resztę można zakupić na miejscu w cenach takich samych jak u nas w kraju :). Ja biorę tylko co niezbędne :) Wszelakie filtry do opalania, materace, buty do wody, podstawowe kosmetyki itp. kupuję zazwyczaj na miejscu w ilościach jakie potrzebuje :). Jedyne co biorę ze sobą to majonez Kielecki :) :) do śniadania, bo mam do niego słabość i go lubię.
kostef
Odkrywca

Postnapisał(a) kostef » 12.06.2024 13:24

Ja nocuje w hotelu z wyżywieniem, ale całą resztę, którą standardowo się nie zabiera w podróże kupuje na miejscu.

Jednak jeśli chodzi o napiwki... czy to dla Pani która nakłada lody, czy dla kelnera - to tylko 20% sukcesu. Ktoś musi to zrobić itp itd. Do nich już to nie trafia. A dwa... w cenie zawarta jest jakość moim zdaniem. Jak jest ponad przeciętnie, lub ktoś robi coś powyżej swojego zakresu obowiązków - to jasne. Nie mniej jednak, nie utożsamiam się z narodem polskim. Ja to ja.

Inna para kaloszy, to że niestety cały świat w tą stronę zmierza. A podnosi cene dla B, więc B stara się jak najtaniej kupić - a czy to będzie A czy C... zależne będzie od jakości zapewne (lub i ceny).
Jeśli są dwa sklepy - jeden przy plaży, drugi 100m dalej - i tej dalej jest tańszy, to po co mam kupować przy plaży (jeśli nie muszę, nie mam potrzeby)... to chyba zdrowy rozsądek, którym kieruje się w życiu dzięki czemu na wakacje jade 'BMW SUV'.

Życie, to nie tylko wakacje. Normalnym trzeba być zawsze, na codzień, nie od świeta.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone