Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Drobne zakupy w Chorwacji, czyli poprawiamy nasz wizerunek

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nenek
Croentuzjasta
Re: Drobne zakupy w Chorwacji, czyli poprawiamy nasz wizerun

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 14.06.2024 07:40

Ja sie do konca nie zgadzam ze przez takie wydatki cokolwiek to zmieni.Np 100 euro dla Polaka za kwatere to juz troche pieniedzy jest dla Niemca czy kogos z Austri to jest jakies 150 zl to samo stolowanie sie pisalem juz w ktoryms watku ze bogaci europejczycy zostawiaja około 500 euro na obiedzie w 6 osob, to kupa forsy . Niestety predko ich nie dogonimy jestesmy zbyt biedni kazdy z nas liczy sie z groszem. My zawsze bierzemy z Polski najpotrzebniejsze artykupy taki koszt około 400 zl przecietnie zeby od razu nie leciec do sklepu po przyjezdzie na miejsce i robi tak wiekszosc moich znajomych pozniej zaopatrujemy sie w Konzumach czy Lidl. Kazdy zostawia w Chorwacji sporo pieniedzy o wiele wiecej niz przykladowo nad Polskim morzem wszyscy jedza obiady w restauracjach tylko sniadania i cos na kolacje w apartamentach Wszyscy chyba Polacy wracaja zapakowani w rakije i oliwe nie raz slyszalem ze wasz kolega wykupil wszystko :lol:
Temat jest odwazny i wlasciwie nic nie zmieni bo teraz ziemiakow i mleka nikt do Chorwacji na wakacje nie wozi a ci najbogatsi Polacy tez potrafia rzucic groszem.Mysle ze Czesi mniej kasy wydaja od nas tak mi sie wydaje z obserwacji.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 14.06.2024 08:10

nenek napisał(a): Temat jest odwazny i wlasciwie nic nie zmieni bo teraz ziemiakow i mleka nikt do Chorwacji na wakacje nie wozi a ci najbogatsi Polacy tez potrafia rzucic groszem.Mysle ze Czesi mniej kasy wydaja od nas tak mi sie wydaje z obserwacji.

Na sto posto wożą i ziemniaki i mleko i nawet pomidory. Sam znam takie osoby. I nie ma co przywoływać innych nacji czyli rozgrzeszać siebie bo inni coś tam robią. W każdej dyskusji pojawiają się tego typu argumenty. Niemcy zostawią 50 ojro, my zostawmy 10 napiwku, chorwaci docenią, wiedzą że jesteśmy mniej zamożni. Uśredniając przekrój społeczeństwa.
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 14.06.2024 09:32

AdamSz napisał(a):Ale ruch zakupowy tych drobnych rzeczy słaby (oprócz spożywki). Owszem kłebią się w Konsumie, czy Studenacu w Omisiu.
Ale te stoiska z różnymi ww przedmiotami ?? Obleganie znikome. Tłum się przewala i tylko patrzy z daleka. Nawet nie podchodzą, żeby pomacać pod względem jakości, ten recznik plażowy, czy coś .

Podałeś przykład Omiś, ale tak jest w całej Chorwacji. Stoiska są chętnych brak. Co z tego, że ręczniki czy koszulki są dobrej jakości jak nie ma chętnych wśród wszystkich turystów.

Czasy tych straganów minęły. Sporo osób zamieniło koszulki na facebooka. Ile razy można kupić sobie mydełko, lawendę czy inne drobiazgi, które po powrocie walają się po mieszkaniu i nie ma co z tym zrobić.

To nie jest sposób, aby zmienić cokolwiek, bo większość przykładów można odnieść do turystów, a nie turystów z Polski.

nenek napisał(a):Ja sie do konca nie zgadzam ze przez takie wydatki cokolwiek to zmieni.Np 100 euro dla Polaka za kwatere to juz troche pieniedzy jest dla Niemca czy kogos z Austri to jest jakies 150 zl to samo stolowanie sie pisalem juz w ktoryms watku ze bogaci europejczycy zostawiaja około 500 euro na obiedzie w 6 osob, to kupa forsy.

Tak 500 E kupa forsy. 83 E na osobę to sporo, bo pewnie były to 3 pary. 350 PLN jest do przełknięcia przez zamozniejszych Polaków, a dla pozostałych to kupa kasy. Tak samo jest z u Austiriakow czy Niemcow, dla większości jest to sporo.

Trochę mamy wypaczone wyobrażenie o zachodzie, bo jak ktoś przyjezdzał do Polski w latach 90 to nie liczył się z pieniędzmi, nie dlatego ze zarabiał niewiadomo ile, ale głównie dlatego, że u nas było po prostu mega tanio.
WojtekKRK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekKRK » 14.06.2024 10:02

michał1234 napisał(a):Przeczytałem ten tytuł wątku…i pomyślałem od razu o Tobie. Tak jest. Od dzisiaj będę dawał napiwki nawet kiedy nie jestem zadowolony z obsługi lub posiłku. I kupując każdą badziewną „pamiątkę” nigdy nie poproszę o resztę. Nigdy przed wyjazdem nie kupię w Polsce butów do wody, po prostu zrezygnuję z kąpieli (tudzież poświęcę się dla kilkunastu kolców jeżowców) i pierwsze 2 dni urlopu będę jeździł po okolicy i szukał butów do wody (oczywiście nigdy nie kupię takich poniżej 12E), ponieważ buty do wody sprzedawane w Chorwacji produkowane są przez ich rodzinne wielowiekowe manufaktury wykorzystujące tamtejsze naturalne składniki, wiedzę, doświadczenie i talent i ich jakość nijak się ma do tej chińskiej, a jednak polskiej tandety dostępnej tutaj. Wszystko to, aby poprawić mój wizerunek. Mój wizerunek na wakacjach w Chorwacji jest na żenującym poziomie, ale jednak to rzecz priorytetowa, a wątpliwe szanse poprawy są tym, co zmusza mnie do tych męczących corocznych podróży. Na razie bez powodzenia. Pa.

Lepiej tego posta chyba nie dało się podsumować , dodam od siebie że lata jeżdżę do Cro i uważam że cebula czy Janusz z Grażyna narodowość nie posiadają to raz ... a dwa irytuję mnie podejście wielu że Cro to raj objawiony , nie nie jest nim i wiele.razy byłem tego świadkiem a niektórzy mają podejście do tego kraju takie że jak by im tam kto w ryj napluł to by powiedzieli że to deszcz kropi . Wszystko ma swoje granice i wszędzie prawda leży po środku ....
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 14.06.2024 10:18

WojtekKRK napisał(a):Lepiej tego posta chyba nie dało się podsumować , dodam od siebie że lata jeżdżę do Cro i uważam że cebula czy Janusz z Grażyna narodowość nie posiadają to raz ... a dwa irytuję mnie podejście wielu że Cro to raj objawiony

Amen. To ze jakaś Grażynka da do spróbowania co innego, a zapakuje co innego, a pewien Janusz z Puli najprawdopodobniej chce naciągnąć na "mandaty" nie oznacza że Chorwaci są oszustami. Taki świat
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 14.06.2024 10:50

ApropoDefacto napisał(a):Heh ja to już jestem w takim wieku że totalnie i szczerze mi to lotto co sobie jakiś janusz (bogol na pokaz) pomyśli o mnie :sm:
Jak mnie czegoś na wyjeździe zabraknie i mi się chce/potrzebuję tego to ide do sklepu i kupuje. Ale to zawsze będzie MOJA decyzja a nie widzimisię Janusza-Bogola (w skrócie będe się posługiwał: JB). Jak JESTEM zadowolony z obsługi i UWAŻAM że należy się tip to go daję i to jest tylko i wyłącznie MOJA DECYZJA, nie JB jakiś niepisany regulamin :smo:
Totalnie nie ogarniam tego podejścia "ja będe decydował co jest dobre a co złe", "jeżeli nie dajesz napiwków/nie robisz zakupów w sklepie chorwackim to jesteś dziad" :glupek:

A już totalnie ten bełkot że kupowanie chińskich butów w polandii ZA ZŁOTÓWKI jest złe, ale kupowanie chińskich butów w cro ZA EURO to już cacy i takie mężne, europejskie i uśmiechnięte :serduszka: sprawia, że po prostu ręce opadają :zeby: to wynika z jakiegoś podświadomego zamiłowania (i mokrych snów) do waluty euro, czy po prostu taki kodeks prawdziwego mężnego i uśmiechniętego europejczyka?

:plusone:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 14.06.2024 10:52

Wydaje mi się, że całkiem sporo kasy (przynajmniej na moje możliwości) wydaję w Cro w sklepach i w konobach.
Ale robię to, bo mam na to ochotę a nie aby ktoś moich rodaków bardziej szanował :lol:
W życiu bym nie wpadł na to, że w taki sposób można sobie za granicą kupić szacunek :lol:
kostef
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kostef » 14.06.2024 11:00

empire13 napisał(a):W życiu bym nie wpadł na to, że w taki sposób można sobie za granicą kupić szacunek :lol:

No właśnie.
Jedni kupują 'BMW SUV', a drudzy szacunek za granicą ;) Bo widziałem że wielu osoba nie spodobał się mój punkt widzenia.
No ale dobrze, dzięki temu jest różnorodnosć.

No i sarkazm w mojej wypowiedzi (nawiązanie do 'BMW SUV' - dlatego jest to w cudzysłowiu zapisane) nie został odczytany poprawnie.
rzdrozny
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzdrozny » 18.06.2024 13:25

ts.1 napisał(a):Może wymień te szczęśliwe kraje które dzięki dbaniu, ciężkiej pracy, tępienie korupcji, cwaniactwa, innych patologii doprowadziły do tego że teraz są szczęśliwymi bogatymi emerytami... oczywiście piszesz o państwach z podobna przeszłością do nas, bloku wschodniego,swojego czasu rzuconym sowietom na pożarcie, prawda?
Bo jak nie to twój cały wywód jest bez sensu

Tak, oczywiście, głównie chodzi mi o te, o których Ty myślisz, a które nie były pod sowieckim butem. Holandia, Niemcy, cała Skandynawia. Ale przecież Łotwa, Estonia były po złej stronie kurtyny, a tam rozwój dynamiczny. Czechy również nie bez powodu ściągają przemysł, fabryki. Wiele firm światowych ma przedstawicielstwa w Pradze zamiast w Warszawie.

Mi chodzi coś, co można nazwać, społeczną odpowiedzialnością jako całość, nie tylko CSR w biznesie. Za Wiki odpowiedzialność społeczna to postawa, która charakteryzuje się dobrowolnym działaniem na rzecz pozytywnych zmian w najbliższym otoczeniu społecznym. Nic więcej. Czyli wracając do tematu - lepiej nie wykorzystywać wszystkich dookoła, nie oszukiwać sąsiada, nie cwaniakować, dawać zarobić np. drobnym interesom, itp. I można to również rozszerzyć o temat wyjazdowy, odbiór nas Polaków w Europie i na świecie. Oczywiście, wszystko w granicach rozsądku.

Po niektórych uczestnikach dyskusji widać, że nie rozumieją, jak drobne gesty mogą zdziałać wiele dobrego. Nawet w sensie makroekonomicznym i jak oni na tym mogą skorzystać. Kraj lepiej odbierany przyciąga.
ts.1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ts.1 » 18.06.2024 16:39

Pisałeś o bogatych szczęśliwych emerytach a tych w bloku wschodnim nie ma i tyle.
Patologia trawi większość państw (Skandynawia jest chlubnie wyjątkiem) o strukturach samej UE nie wspominając gdzie brak podstawowych mechanizmów zapobiegających wszelkim patologiom
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Drobne zakupy w Chorwacji, czyli poprawiamy nasz wizerunek - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone