Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto zabierać jedzenie do Chorwacji?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2013 20:21

I mądrze i politycznie :)
A rady kolegów znaffców, bezcenne :)
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 27.05.2013 20:38

Brutaka napisał(a):. Efekt taki, że 2/3 gotowych potraw w słoikach w stylu pulpety, gołąbki, fasolka, konserwy i inne survivalowe frykasy wróciły do domu.

Proszę cię ,ja zabieram ze sobą jedzenie ale nie takie co ty tu piszesz ,nie dziwię ci się że to przywiozłeś to trucizna jest.

Brutaka napisał(a): Można spokojnie zabrać tylko co najważniejsze

Brutaka napisał(a): Na siłę jeść pasztetów z puszki i popijać gorącymi kubkami z torebki nie będę.

Tu masz racię

Brutaka napisał(a): (np. mięso)

Wiesz co to mięso jest warte po podroży i rozmrożeniu :?:

Brutaka napisał(a):Po wtóre ja wyznaję zasadę wspólnie z moją żoną .. jedziemy na wczasy i jeśli na co dzień musimy zajmować się domem, opieką nad latoroślą, gotowaniem, zakupami i ogólnie utrzymaniem to nie po to planuje się wyjazd na wymarzony odpoczynek aby stając przed faktem dokonanym robić z siebie cynę margarynę i "żydzić" na coś czego nie znamy, czego nie próbowaliśmy. Generalnie nie rozumiem takich ludzi, no ale każdy ma różne priorytety.

To nie lepiej wziąć pieniądze i cuchy,bez żadnego wyżywienia i wykupić wyjazd
Brutaka napisał(a): tzw. all inclusive
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 27.05.2013 20:43

Chrupek - kasę weż.
Brutaka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brutaka » 27.05.2013 20:46

hrupek666 napisał(a): Proszę cię ,ja zabieram ze sobą jedzenie ale nie takie co ty tu piszesz ,nie dziwię ci się że to przywiozłeś to trucizna jest.

Widzisz, tak to jest jak się słucha "znafffców". Dlatego ja napisałem swoje doświadczenia aby amatorzy nie popełniali tego samego błędu :wink:

hrupek666 napisał(a): Wiesz co to mięso jest warte po podroży i rozmrożeniu :?:

Lodówka turystyczna ma dobre właściwości chłodzące. Po 20h podróży (z przerwami na posiłki i tzw. siku) hemertycznie zapakowana karkówka smakowała tak samo ja ta z domowej lodówki :wink:

hrupek666 napisał(a): To nie lepiej wziąć pieniądze i cuchy,bez żadnego wyżywienia i wykupić wyjazd

Chorwacja jak zapewne wiesz wymaga swoistej mobilności. Nie widzę innej opcji jak własne auto z uwagi, że człowiek nie siedzi cały czas na plaży tylko podróżuje, zwiedza, cieszy się obcowaniem z tym wspaniałym krajem. To minimum można zabrać, dla urozmaicenia ale bez przesady i pomysłów w stylu "przyczepa samochodowa a w niej chabanina na 30 dni" :oczko_usmiech:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2013 20:46

hrupek666 napisał(a):Proszę cię ,ja zabieram ze sobą jedzenie ale nie takie co ty tu piszesz ,nie dziwię ci się że to przywiozłeś to trucizna jest.

Ten co całe życie padlinę w policyjnych bufetach wcina :mrgreen: :mrgreen:
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 27.05.2013 20:48

Brutaka napisał(a):...

Jak tam się też zgodzę, a co. ;) Nie po to wożę baby do Cro, żeby pulpety żarły czy inne słoikowe gołębie. ;)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 27.05.2013 21:03

Brutaka napisał(a):Bardzo ciekawy wątek z uwagi, że dopiero co poznaję forum opisze swoje doświadczenia.
Mnie również kolega, który uznawał się za super znawce tematu nawciskał kitu (uzurpował sobie prawo do mentorskich rad z uwagi, że CRO zna już od podszewki), aby zaopatrzyć się po sam bagażnik bo ceny w CRO powalają (słuchaj się kur... kolegów). Efekt taki, że 2/3 gotowych potraw w słoikach w stylu pulpety, gołąbki, fasolka, konserwy i inne survivalowe frykasy wróciły do domu. Nie przesadzając Chorwacja wcale nie jest droga jak się wie co i gdzie kupować. Ileż to opowieści o cenie wody do picia się nasłuchałem .. a w rzeczywistości toż mamy przecież (a czasem i taniej) to samo co w PL. Efekt taki, że kolega, mądrala jeździ w swoją stronę a my w swoją .. i na całe szczęście. Na siłę jeść pasztetów z puszki i popijać gorącymi kubkami z torebki nie będę. Tym, którzy tak wolą .. smacznego, ich prawo. Można spokojnie zabrać tylko co najważniejsze, co faktycznie drogie w Chorwacji (np. mięso), w przypadku posiadania sporej lodówki turystycznej to dobra alternatywa jak się komuś znudzą owoce morza i pizza a zrobić 2-3 obiadki "po swojsku" nikomu nie zaszkodzą. Nie potrzeba na prawdę wielkiego majątku aby przeżyć tzw. all inclusive i ktoś kto rzucił kwotę 3000 zł na samo wyżywienie 7-10 dni to aż nadto 2-3 osoby. No chyba, że ktoś na siłę stołuje się codziennie w restauracjach w centrum zabytkowego Dubrovnika :D:D:D

Po wtóre ja wyznaję zasadę wspólnie z moją żoną .. jedziemy na wczasy i jeśli na co dzień musimy zajmować się domem, opieką nad latoroślą, gotowaniem, zakupami i ogólnie utrzymaniem to nie po to planuje się wyjazd na wymarzony odpoczynek aby stając przed faktem dokonanym robić z siebie cynę margarynę i "żydzić" na coś czego nie znamy, czego nie próbowaliśmy. Generalnie nie rozumiem takich ludzi, no ale każdy ma różne priorytety.

Na koniec .. nie wiem jakie kto ma doświadczenia, ale w CRO w upałach rzędu 40-45 stopni człowiek nie ma wcale ochoty na częste posiłki (co innego płyty) i świata uchyliłbym gdybym właśnie teraz mógł zanurzyć się w ulubionym kuflu zimnego Karlovaćko ;)

A może tak więcej empatii ? Twoja sprawa jakie wraz z żona wyznajesz zasady i trzymaj się tego :). Inni mogą trzymać się innych zasad. To co napisałeś jest na wskroś ocenne i to negatywnie co dobrze o Tobie nie świadczy i nie znaczy, że masz rację. Żyj i daj żyć innym :)
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 27.05.2013 21:08

Gościu przedstawił swoje zdanie i tyle. Dlaczego krytykujesz jego punkt widzenia? Czy korzystanie z kulinarnych atrakcji Chorwacji z założenia powinno przegrywać z wiezionym 1500km bigosem w wielkim słoju?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2013 21:08

bluesman napisał(a):
A może tak więcej empatii ? Twoja sprawa jakie wraz z żona wyznajesz zasady i trzymaj się tego :). Inni mogą trzymać się innych zasad. To co napisałeś jest na wskroś ocenne i to negatywnie co dobrze o Tobie nie świadczy i nie znaczy, że masz rację. Żyj i daj żyć innym :)

Tym, którzy tak wolą .. smacznego, ich prawo.

Generalnie nie rozumiem takich ludzi, no ale każdy ma różne priorytety.

8)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 27.05.2013 21:12

Bocian napisał(a):
bluesman napisał(a):

Tym, którzy tak wolą .. smacznego, ich prawo.

Generalnie nie rozumiem takich ludzi, no ale każdy ma różne priorytety.

8)

Przepraszam Bocian ale ten fragment umknął Ci chyba :) :

"Mnie również kolega, który uznawał się za super znawce tematu nawciskał kitu (uzurpował sobie prawo do mentorskich rad z uwagi, że CRO zna już od podszewki), aby zaopatrzyć się po sam bagażnik bo ceny w CRO powalają (słuchaj się kur... kolegów). "
Brutaka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brutaka » 27.05.2013 21:17

bluesman napisał(a):A może tak więcej empatii ? Twoja sprawa jakie wraz z żona wyznajesz zasady i trzymaj się tego :). Inni mogą trzymać się innych zasad. To co napisałeś jest na wskroś ocenne i to negatywnie co dobrze o Tobie nie świadczy i nie znaczy, że masz rację. Żyj i daj żyć innym :)

Więcej empatii wyrażonej emotikonami nie mogłem już dać.
Niech Ci co lubują się w kaszance i bigosach cieszą się tak samo udanym na swój sposób wypoczynkiem jak Ci, którzy mają odmienne zdanie w tej materii :smo:
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 27.05.2013 21:19

darek1 napisał(a):Chrupek - kasę weż.

Zapomniałeś że bez "c" :?:
I chyba kasze :wink:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 27.05.2013 21:20

Brutaka napisał(a):
Na koniec .. nie wiem jakie kto ma doświadczenia, ale w CRO w upałach rzędu 40-45 stopni człowiek nie ma wcale ochoty na częste posiłki (co innego płyty) i świata uchyliłbym gdybym właśnie teraz mógł zanurzyć się w ulubionym kuflu zimnego Karlovaćko ;)

Jeżeli czegoś nie wiesz to jak się możesz wypowiadać ? :) Przy takich temperaturach Ty nie masz ochoty na posiłek i to rozumiem ale nie uogólniaj :). Natomiast ja jak przejeżdżam przykładowo 80 km na rowerze muszę zjeść :papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 27.05.2013 21:21

Brutaka napisał(a):
bluesman napisał(a):A może tak więcej empatii ? Twoja sprawa jakie wraz z żona wyznajesz zasady i trzymaj się tego :). Inni mogą trzymać się innych zasad. To co napisałeś jest na wskroś ocenne i to negatywnie co dobrze o Tobie nie świadczy i nie znaczy, że masz rację. Żyj i daj żyć innym :)

Więcej empatii wyrażonej emotikonami nie mogłem już dać.
Niech Ci co lubują się w kaszance i bigosach cieszą się tak samo udanym na swój sposób wypoczynkiem jak Ci, którzy mają odmienne zdanie w tej materii :smo:

Dziękuję Ci w ich imieniu i swoim własnym :mrgreen:
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 27.05.2013 21:21

Bocian napisał(a):
hrupek666 napisał(a):Proszę cię ,ja zabieram ze sobą jedzenie ale nie takie co ty tu piszesz ,nie dziwię ci się że to przywiozłeś to trucizna jest.

Ten co całe życie padlinę w policyjnych bufetach wcina :mrgreen: :mrgreen:

Ale nikomu nie radzę żeby to jadł :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.