Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto zabierać jedzenie do Chorwacji?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 27.05.2013 22:30

rapez napisał(a):Czy warto zabierać jedzenie do Chorwacji?
Tak.

- taniej
- smaczniej (moje zdanie)
- szybciej
- ciekawiej

(zgadzam się z powyższym jeśli mieszkamy gdzieś na uboczu (robinsonada) gdzie grill nie będzie nikomu przeszkadzał, będzie bezpiecznie, będziemy sami lub b. mało turystów, wtedy mamy czas i miejsce na przygotowanie wykwintnych smakołyków w połączeniu z kuchnią Chorwacką.)

Czy warto zabierać alkohol do Chorwacji?
Tak. Zdecydowanie tak :mrgreen:

- jak wyżej

(tylko sprzątać po sobie).

:papa:

Absolutnie się nie zgadzam!!!
Bluesman ty się weź ochłoń, co ty z tą empatią? Dla kogo ta empatia? Ja też nie raz czułam zażenowanie zachowaniem polaków w Chorwacji, mnie nie chodzi o to że ktoś wcina gdzieś na parkingu swojego schaboszczaka przywiezionego i umęczonego z Polski, tylko właśnie to zachowanie przy tym, już widzę oczami wyobraźni jak waćpan po drapując się po brzuchu przechadza się i woła - daj stara tego schabowego pod palmy mi podaj!!! :lol: ha ha ha... Empatie to ja mam ale do tych kobiet bidnych, co dniami i nocami stoją przy piecu w domu i smażą te schabowe i pulpety na dwa tygodnie dla całej rodziny, a po przyjeździe na wakacje, wymarzony urlop musi się zrywać z plaży do garów i stoi bidulka przy piecu i pot jej się leje po twarzy, zamiast siedzieć gdzieś w cieniu przy winku baaardzo smacznym i może nie będzie to "konoba w zabytkowej części Dubrownika" niech to będzie pyszna pizza dla całej rodzinki albo świeża makrela z grilla z ziemnioaczkami, mmm pychota za 35 - 40 kuna, nie jest to chyba majątek, prawda? A kobita siedzi i odpoczywa i jest szczęśliwa :D
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 27.05.2013 22:32

bluesman napisał(a):
razpol napisał(a):Ale ja przecież nie bronię nikomu zabierać jedzenia. :) Żebyśmy się rozumieli.. :) Według mnie każdy powinien brać to co uważa i lubi, inna kwestia to zachowanie.. ;) My za pierwszym razem zabraliśmy trochę puszek i wody, bo nie wiedzieliśmy co nas czeka i do teraz się z tego śmiejemy. ;) Na kolejne wakacje braliśmy właściwie z grubsza rzeczy na drogę, jakiś słojów nigdy, bo tak naprawdę takowych nie przyrządzamy nawet w ciągu roku, więc trudno oczekiwać, żebyśmy nagle mieli je robić na wakacje. ;) Co do przetworów to uważam, że smakiem to najbardziej różnią się te, które można skosztować właśnie np. w Chorwacji. I tak to ostatnio wychodzi, że ja z Chorwacji przywożę więcej żarcia i wody niż zabieram z Polski. ;)

Celna uwaga: " Co do przetworów to uważam, że smakiem to najbardziej różnią się te, które można skosztować właśnie np. w Chorwacji" :)

My smaki Chorwacji znamy już i .................. nie przepadamy :) za wyłączeniem owoców :)

Współczuję :(
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 27.05.2013 22:36

ynka napisał(a):
rapez napisał(a):Czy warto zabierać jedzenie do Chorwacji?
Tak.

- taniej
- smaczniej (moje zdanie)
- szybciej
- ciekawiej

(zgadzam się z powyższym jeśli mieszkamy gdzieś na uboczu (robinsonada) gdzie grill nie będzie nikomu przeszkadzał, będzie bezpiecznie, będziemy sami lub b. mało turystów, wtedy mamy czas i miejsce na przygotowanie wykwintnych smakołyków w połączeniu z kuchnią Chorwacką.)

Czy warto zabierać alkohol do Chorwacji?
Tak. Zdecydowanie tak :mrgreen:

- jak wyżej

(tylko sprzątać po sobie).

:papa:

Absolutnie się nie zgadzam!!!
Bluesman ty się weź ochłoń, co ty z tą empatią? Dla kogo ta empatia? Ja też nie raz czułam zażenowanie zachowaniem polaków w Chorwacji, mnie nie chodzi o to że ktoś wcina gdzieś na parkingu swojego schaboszczaka przywiezionego i umęczonego z Polski, tylko właśnie to zachowanie przy tym, już widzę oczami wyobraźni jak waćpan po drapując się po brzuchu przechadza się i woła - daj stara tego schabowego pod palmy mi podaj!!! :lol: ha ha ha... Empatie to ja mam ale do tych kobiet bidnych, co dniami i nocami stoją przy piecu w domu i smażą te schabowe i pulpety na dwa tygodnie dla całej rodziny, a po przyjeździe na wakacje, wymarzony urlop musi się zrywać z plaży do garów i stoi bidulka przy piecu i pot jej się leje po twarzy, zamiast siedzieć gdzieś w cieniu przy winku baaardzo smacznym i może nie będzie to "konoba w zabytkowej części Dubrownika" niech to będzie pyszna pizza dla całej rodzinki albo świeża makrela z grilla z ziemnioaczkami, mmm pychota za 35 - 40 kuna, nie jest to chyba majątek, prawda? A kobita siedzi i odpoczywa i jest szczęśliwa :D

Ty się weź .............. brudzia piliśmy ??? :mrgreen:
Nie muszę ochłonąć cóże mi to waćpanna imputujesz :)
Jakoś tak dziwnie się w dyskusję między mnie, a kolegę wcinasz :) tak bez ad remu prawie :mrgreen:
Hm. przypomnij mi czyżbym coś do Ciebie miła Pani pisał ???
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 27.05.2013 22:40

ynka napisał(a):
bluesman napisał(a):
razpol napisał(a):Ale ja przecież nie bronię nikomu zabierać jedzenia. :) Żebyśmy się rozumieli.. :) Według mnie każdy powinien brać to co uważa i lubi, inna kwestia to zachowanie.. ;) My za pierwszym razem zabraliśmy trochę puszek i wody, bo nie wiedzieliśmy co nas czeka i do teraz się z tego śmiejemy. ;) Na kolejne wakacje braliśmy właściwie z grubsza rzeczy na drogę, jakiś słojów nigdy, bo tak naprawdę takowych nie przyrządzamy nawet w ciągu roku, więc trudno oczekiwać, żebyśmy nagle mieli je robić na wakacje. ;) Co do przetworów to uważam, że smakiem to najbardziej różnią się te, które można skosztować właśnie np. w Chorwacji. I tak to ostatnio wychodzi, że ja z Chorwacji przywożę więcej żarcia i wody niż zabieram z Polski. ;)

Celna uwaga: " Co do przetworów to uważam, że smakiem to najbardziej różnią się te, które można skosztować właśnie np. w Chorwacji" :)

My smaki Chorwacji znamy już i .................. nie przepadamy :) za wyłączeniem owoców :)

Współczuję :(

Czego współczujesz ????? że nie doceniamy smaków Chorwacji??? A czy Ty docenisz wielogodzinną jazdę na rowerze w pocie czoła po górach tejże Chorwacji ??? Czy tak trudno zrozumieć, że ktoś może inaczej i na pewno nie gorzej odbierać tą samą rzeczywistość ??
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 27.05.2013 22:44

To jest FORUM, nie musisz do mnie pisać, wyraziłam swoje zdanie, mogę?! MOgę! No i to kilka krotne używanie słowa empatia, mnie podkusiło do wypowiedzi :lol:
Aha i na tym forum przyjęte zwracać się do siebie na - ty, wyjątkiem jest tylko chyba Pan Janusz :lol: dlatego nie muszę pić "brudzia" z Tobą :lol:
Bidulka :roll: jaki ciężki los :wink:
Rozumiem mięcha potrzebujesz, bo masę budujesz :wink: , a w Chorwacji mięso nie umieją przyrządzać :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.05.2013 22:59

ynka napisał(a):TAha i na tym forum przyjęte zwracać się do siebie na - ty, wyjątkiem jest tylko chyba Pan Janusz :lol:

Bardzo nie lubię takich "wyjątków" :oczko_usmiech:
Pozdrawiam :lol:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 28.05.2013 06:36

Januszu :) Ty poleciłeś mi Sokołów z czego skorzystaliśmy :) ja natomiast polecam Ci średniej wielkości słoiczki (dla dwóch osób wystarczy ale pozostanie niedosyt ) od naszego rodzimego Szubryta :) Jadłem już flaczki, mielone z kapustą oraz kiełbasę ( tylko taką nie standardową we flaku ) :) Wyroby te są bardzo smaczne i mają zdecydowanie różne smaki. Z tego co wiem, ma dużo więcej smakołyków w ofercie i z czasem zamierzam wszystkich spróbować. Trzy przeze mnie wymienione to już pewne typy na tegoroczny wyjazd :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2013 06:50

ynka napisał(a):Empatie to ja mam ale do tych kobiet bidnych, co dniami i nocami stoją przy piecu w domu i smażą te schabowe i pulpety na dwa tygodnie dla całej rodziny

:lol: :lol: :lol: ...wyobraź sobie, że są takie bidulki co i tylko dla swojego boya przy wyjeździe we dwójkę przez dwa tygodnie klopsiki ciśnie... :mrgreen: ...przerabiałem to ( z politowaniem patrząc ) ale najważniejsze, że te klopsiki robione swoja ręką :oczko_usmiech: :lol:
Dobrze, że to Ty napisałaś bo kolega bluesman nie raz pytał mnie, dlaczego odbieram komuś prawo do klopsików.. :lol:
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 28.05.2013 07:07

alessandro1977 napisał(a):
ynka napisał(a):Empatie to ja mam ale do tych kobiet bidnych, co dniami i nocami stoją przy piecu w domu i smażą te schabowe i pulpety na dwa tygodnie dla całej rodziny

:lol: :lol: :lol: ...wyobraź sobie, że są takie bidulki co i tylko dla swojego boya przy wyjeździe we dwójkę przez dwa tygodnie klopsiki ciśnie... :mrgreen: ...przerabiałem to ( z politowaniem patrząc ) ale najważniejsze, że te klopsiki robione swoja ręką :oczko_usmiech: :lol:
Dobrze, że to Ty napisałaś bo kolega bluesman nie raz pytał mnie, dlaczego odbieram komuś prawo do klopsików.. :lol:

A nawet mi nie mów, jak czytam o tych klopsach i flaczkach, to za przeproszeniem sra...ki dostaję :mrgreen:
a jeszcze wmawianie że to zdrowe i smaczne, no i za darmo, bo z Polski przywiezione :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2013 07:35

ynka napisał(a):
zdrowe i smaczne, no i za darmo, bo z Polski przywiezione :P

No.... :D
Oczywiście z tzw. MOM - czyli "mięso oddzielone mechanicznie" na początku składu :lol:
brrr...gdyby to wiedzieli co za tym się kryje...w Polsce każdy pasztet i słoik jest tym szpikowany a w Chorwacji nie widziałem aby pasztet np. z Podravki takie świństwo zawierał...mam nadzieję, że oni czegoś takiego nie znają :wink:
Jeżeli za takie świństwo z momem miałbym płacić 12 zł ( klopsiki np. Agroma ) to rzeczywiście - zdrowe i oszczędna jak mało co :D :lol:
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 28.05.2013 07:57

ynka napisał(a):będzie pyszna pizza dla całej rodzinki albo świeża makrela z grilla z ziemnioaczkami, mmm pychota za 35 - 40 kuna, nie jest to chyba majątek, prawda? A kobita siedzi i odpoczywa i jest szczęśliwa :D
\

Nie rozumiem takiego toku myślenia,a co jeżeli ktoś nie lubi tej pysznej pizzy i tej makreli albo "owoców morza smażonych na starym oleju "

Sam też zabieram jedzenie może nie schabowe ale cycki z kury,i może fajnie ją zjeść pod palmą a nie w śmierdzącym MC po trasie.
Sam jak widzę ludzi ĄĘ jak to się goszczą w restauracjach poza granicami , to mnie rzuca jaka kultura,a jak wpadną do MC w Polsce panie masakra,ale jedzenia prostych ludzi pod palmą to złe.

Następna sprawa ceny w CRO są wyższe niż w Polsce i jak już dyskutowaliśmy na ten temat ,jest to każdego indywidualna sprawa czy mu się opłaca czy nie.
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 28.05.2013 07:59

Do tego kupa konserwantów, cała tablica Mendelejeva, glutaminian sodu i cukry proste mniamniuszne :oczko_usmiech: bo człowiek się tak napoci na tym rowerze bidny, kalorie spali, same zdrowie to trzeba się podtruć jak bez tego :smo:
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 28.05.2013 08:11

ynka napisał(a):A nawet mi nie mów, jak czytam o tych klopsach i flaczkach, to za przeproszeniem sra...ki dostaję :mrgreen:

Czemu wy cały czas o tych kupnych,czy to ma znaczyć ze nie potraficie sami zrobić weków :?:

Szyneczka :lol: karkóweczka i ogóreczek małosolny zrobiony dzień przed wyjazdem,a nie to co wy tu wypisujecie.

ynka napisał(a):bo człowiek się tak napoci na tym rowerze bidny, kalorie spali, same zdrowie to trzeba się podtruć jak bez tego :smo:

Cały rok się dba o siebie, rowerek ,basenik,bieganie :smo:
To te 10 dni warto poleżeć niech się odkłada :!: co by było potem spalić :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.05.2013 08:11

ynka napisał(a):To jest FORUM, nie musisz do mnie pisać, wyraziłam swoje zdanie, mogę?! MOgę! No i to kilka krotne używanie słowa empatia, mnie podkusiło do wypowiedzi :lol:
Aha i na tym forum przyjęte zwracać się do siebie na - ty, wyjątkiem jest tylko chyba Pan Janusz :lol: dlatego nie muszę pić "brudzia" z Tobą :lol:
Bidulka :roll: jaki ciężki los :wink:
Rozumiem mięcha potrzebujesz, bo masę budujesz :wink: , a w Chorwacji mięso nie umieją przyrządzać :lol:

Widzisz ynka, tylko to trzeba rozumieć :) Ale zawodowi mundrale zazwyczaj nie jarzą za dobrze. :)
Jestem ciekaw ile razy jeszcze padnie tu stwierdzenie o dziesiątkach kilometrów wykonanych jako "cudowne dziecko dwóch pedałów" ? :mrgreen:
Co do szykowania jedzenia przez żony, kochanki, partnerki, smażenie tych schaboszczaków w upale chorwackim, to ja powiem tak, każdy ma to na co sobie pozwala.
A jeśli chodzi o empatie i przyzwolenie na burackie zachowania, to nie ma zgody, przynajmniej u mnie. I żadna empatia nie ma tu nic do rzeczy. Wakacje są po to aby odpocząć, wyluzować gumę w gaciach ale buractwu stanowcze nie. A dla mnie schaboszczaki pod palmą są właśnie czymś takim. Podobnie jak grupa rodaków w konobie, bez koszulek, spoceni, każdy pan w pasie ok 120cm, Kuboty ze skarpetami na nogach, najgłośniejsi w konobie i zamówili talerz muli na 8 osób.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.05.2013 08:13

hrupek666 napisał(a):
Cały rok się dba o siebie, rowerek ,basenik,bieganie :smo:

Kubiak ci karnet kupił? :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.