Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto zabierać jedzenie do Chorwacji?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 08.06.2014 21:27

jak ktoś gotuje cały rok, to zrobienie obiadu zajmuje mu moment - więc te kity odpadają :)
mięsa prawie nie jem w domu - więc nie zacznę w Cro ;) pomidorów smyczyć nie będę - miejscowe są super :)
a na pierwsze dni - zawsze jakieś startowe makarony z Polski, dziecka mam wybredne :roll: - więc na szczęście konoby odpadają 8) - nawet nie wiem ile tam jedzenie kosztuje - poza frytkami i pizzą czasem :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 08.06.2014 21:28

Bea.ta napisał(a):mięsa prawie nie jem w domu - więc nie zacznę w Cro ;)

Yhy............ :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2014 21:30

:arrow:
Ostatnio edytowano 10.06.2014 11:10 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 4 razy
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 08.06.2014 21:32

anakin napisał(a):Yhy............ :mrgreen:

chcesz coś wtrącić na ten temat?? :evil: :oczko_usmiech:

nie mówię o mięsie robali :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.06.2014 21:34

cooleczka napisał(a):taki fajny wątek zdechł... ;)

Ponieważ przywróciłeś temat do życia :wink: napiszę ponownie, że dla mnie WARTO zabierać jedzenie do Chorwacji :idea:
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 08.06.2014 21:46

Ja Wam powiem, że w dzisiejszych czasach domowe jedzenie takie prawdziwe robione z naturalnych świeżych składników to luksus, na który niewielu stać..., wszyscy są zapracowani, nie mają czasu.... :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2014 22:21

I właśnie ze względu na powyższy banalny temat i jego odbiór... Pomimo wcześniejszych miłych dość wrażeń-bez żalu żegnam :papa:
(będę podglądać pewnie :?:
Zdaję sobie sprawę,że nikomu nie będzie przykro... mi owszem...
P.s. nowa na forum- w Chorwacji od 10 lat...

Wszystkim starym i nowym szczerze życzę udanych wakacji :hut:
I niestety tak jak spora część Cromaniaków marzę o miejscu gdzie nie spotkam rodaków. :hut:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 08.06.2014 22:24

Użytkownik usunięty napisał(a):I właśnie ze względu na powyższy banalny temat i jego odbiór... Pomimo wcześniejszych miłych dość wrażeń-bez żalu żegnam :papa:

I niestety tak jak spora część Cromaniaków marzę o miejscu gdzie nie spotkam rodaków. :hut:

Coś zaszkodziło
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2014 22:30

jara napisał(a):
Użytkownik usunięty napisał(a):I właśnie ze względu na powyższy banalny temat i jego odbiór... Pomimo wcześniejszych miłych dość wrażeń-bez żalu żegnam :papa:

Coś zaszkodziło

Chyba nie ten schabowy JackaDanielsa ( notabene - kulinarny majstersztyk, mniam :)) ?
Uo matko, co się stało się ? :)
A może to, że nie umiemy się dogadać - wozić żarcie czy nie wozić i jeść frutti di mare ? :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2014 22:49

Mi się wydaje, że zabrakło dystansu do rzeczywistości, :roll:

Co mnie obchodzi, co inni jedzą na wakacjach, czy wiozą ze sobą ziemniaki czy całego żywego prosiaka w bagażniku.
Nie zamierzam też z drugiej nikogo nawracać na konoby :roll:
Ani tym bardziej nakłaniać do tego, żeby kupowali wczasy z wyżywieniem 8)
Majdan72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Majdan72 » 08.06.2014 23:14

Cmok_Wawelski napisał(a):
Majdan72 napisał(a):Czas na przygotowywanie obiadu od podstaw ,zawsze można wykorzystać na przyjemniejsze rzeczy...
Zaoszczędzoną kaskę też można wydać na paliwo lub np.winiety.

Jaką zaoszczędzoną kasę? To z Polski wieziesz jedzenie z darów Caritasu?
Przecież musisz za to wszystko zapłacić niewiele mniej (o ile w ogóle) niż w Chorwacji.
A dalej, jeżeli wozi się przetwory, dochodzą koszty gazu, prądu, słoików, lodówek elektrycznych, wkładów chłodzących, paliwa itp. itd., których z kolei nie masz kupując żywność na miejscu w Chorwacji.

Gdzie te oszczędności?

Dlaczego zacytowała(e)ś tylko część mojego postu :?: :?: :?: Wcześniej pisałem ,że kupuję gotowe obiady i mięsiwo w słoikach od kolegi ,po bardzo promocyjnej cenie ...
Ostatnio edytowano 09.06.2014 00:21 przez Majdan72, łącznie edytowano 1 raz
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 08.06.2014 23:37

....za krótko jestem na forum, aby rozpoznawać uczestników, ale czasami rzuci mi się naprawdę gruby post i jestem w szoku, że można coś takiego napisać 8O , chyba takie posty, powinny być usuwane, jeśli nie są.... jedyna metoda, to ignorować tego rodzaju wypowiedzi...i nie pozwalać im się rozrastać.... 8)
vizila
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vizila » 09.06.2014 06:34

Ale się rozpętała wojna na schabowe, gulasze, mięsa w sosie, z drugiej strony zapiekanki, frytki, niesmaczne pizze. Żeby było śmieszniej wkręciły się w to jeszcze knajpy(kanoby jak mówią stali bywalcy Chorwacji z 20 kg ziemniaków w aucie). Sorry nie lubie jak ktoś wtrąca do wypowiedzi jedno jedyne słowo które zna po Chorwacku. Bilans debaty na temat słuszności jedzenia: Co najmniej jeden użytkownik zrezygnował i żegnał się z forum i mnóstwo zniesmaczonych poziomem i słusznością dyskusji:D Prawda jest taka, że co osoba to inne podejście do sprawy. Jeden nabierze Polskiego jedzenia na 2 tygodnie, drugi np. nie weźmie jedzenia bo jest otwarty na nowości kulinarne jak i obcą kulturę. Chcę zwyczajnie poczuć klimat urlopu a nie schabowczaka. Nikt nie wciśnie do gardła na urlopie ani wcześniej wspomnianego delikwenta ani pierogów, piersi z kurczaka itp. Nie mówię, że musi mieć kasy jak lodu ale nie uważam żeby kupienie w sklepie czegoś po podobnych cenach niż u nas jest taką wielką stratą. Myślę, że to będzie dobre podsumowanie i dajmy umrzeć temu wątkowi śmiercią naturalną :D Musiałem coś napisać bo poruszyłem ten nieszczęsny wątek i chciałem jakoś optymistycznie skończyć.:D
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 09.06.2014 07:45

Kulinarna rzeźnia.. :mrgreen:

A co z osobnikami, które uwielbiają owoce morza? Warto wozić, nie warto? :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2014 07:58

razpol napisał(a):Kulinarna rzeźnia.. :mrgreen:

A co z osobnikami, które uwielbiają owoce morza? Warto wozić, nie warto? :)

Znam ci ja kozaka 8) który kupuje mieszankę frutti di mare w Biedronie, wekuje w słoiku i zabiera do Cro bo tam drogie i nie dobre :mrgreen:
bu ha ha ha
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.