Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto zabierać jedzenie do Chorwacji?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 09.06.2014 07:59

Czyli pewnie warto. 8)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.06.2014 08:07

TAK
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 09.06.2014 08:11

razpol napisał(a):Kulinarna rzeźnia.. :mrgreen:

A co z osobnikami, które uwielbiają owoce morza? Warto wozić, nie warto? :)

Ja właśnie jestem takim osobnikiem, świeże owoce morza to jedna z atrakcji Cro.
Ryby egzotycznych dla nas gatunków, ośmiornice, krewetki, langustki, homary to wszystko tam się łowi i można zjeść świeże, prosto z kutra...No może jedynie ośmiornice zamrażają, dzięki temu ponoć kruszeją.
Można samemu kupować i przyrządzać, można zamówić w kanobie, można nawet samemu złowić. Sama widziałam jak ktoś ponurkował troszkę koło kwatery i wyłowił siatę małży na obiad.... :oczko_usmiech:

Ale uwaga, bo tam też mają ryby mrożone w marketach takie jak u nas i nie każda ryba zamówiona w restauracji będzie adriatycka.... :!:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 09.06.2014 08:18

razpol napisał(a):Kulinarna rzeźnia.. :mrgreen:

...niestety taka jest prawda :oczko_usmiech:
....ja z mora lubię ryby i te rakowate ,do innych stworzeń jakoś smakowo nie mam przekonania ,po pewnym przeżyciu mulowym :evil:
...żona tylko rybkę i to filetowaną ,jak zobaczy taką z głową na żaru woli głodować :lol:
Jedzenia bierzemy bardzo mało ,tylko że cztery puszki ,resztę kupujemy na miejscu :wink:
...może dlatego ,że nigdy nie jedziemy od razu do wyznaczonego celu :wink:
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 09.06.2014 08:29

Wczoraj kolega kupił siedem drożdżówek w Lopar i zapłacił :mrgreen: 70kun :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2014 08:30

Co tam Chorwacja 8) nie ma to jak zabrać żarcie na uczelnię :mrgreen:

Obrazek
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 09.06.2014 08:43

JackDaniels;) napisał(a):[color=#000080]Co tam Chorwacja 8) nie ma to jak zabrać żarcie na uczelnię :mrgreen:

Daniels widziałem twoje smakowite cevapi i pastę chyba paprykową
...jak ją robisz :?:
..jadłem ją z cevapi w Mostarze była wspaniała :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2014 08:54

mervik napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):[color=#000080]Co tam Chorwacja 8) nie ma to jak zabrać żarcie na uczelnię :mrgreen:

Daniels widziałem twoje smakowite cevapi i pastę chyba paprykową
...jak ją robisz :?:
..jadłem ją z cevapi w Mostarze była wspaniała :wink:

Pasta nazywa się Pindur, z Bośni :P po prostu zajebioza dla podniebienia :P a została kupiona w Konzumie 30kuz za słoik 8)

Obrazek
Ostatnio edytowano 09.06.2014 09:38 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 09.06.2014 08:58

JackDaniels;) napisał(a):
Pasta nazywa się Pindur :P po prostu zajebioza dla podniebienia :P a została kupiona w Konzumie 30kuz za słoik 8)

To twoje cevapi ,też z Konzuma :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2014 09:01

Użytkownik usunięty napisał(a): I niestety tak jak spora część Cromaniaków marzę o miejscu gdzie nie spotkam rodaków. :hut:

Polecam Malediwy :P tam rodaka nie spotkasz, gwarantuję Tobie :P

jara napisał(a):
Coś zaszkodziło

Twardym cza być a nie mientkim :wink:
Ostatnio edytowano 09.06.2014 09:21 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2014 09:20

mervik napisał(a):
Pasta nazywa się Pindur :P po prostu zajebioza dla podniebienia :P a została kupiona w Konzumie 30kuz za słoik 8)

Mięsko świeżutko zmielone, wołowo-baranie :P
w Primosten kupuję zawsze tu https://maps.google.pl/?ll=43.588131,15 ... .98,,0,1.6
albo tu https://maps.google.pl/?ll=43.587265,15 ... 49,,0,6.21
broń cię panie boże kupować w Konzumie czy Studenacu 8)
Ostatnio edytowano 09.06.2014 11:10 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 09.06.2014 09:46

mervik napisał(a):

w Primosten kupuję zawsze tu https://maps.google.pl/?ll=43.588131,15 ... .98,,0,1.6
broń cię panie boże w Konzumie czy Studenacu 8)

Daniels ...to jeszcze powiedz jak to smakowite cevapi zrobić :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2014 10:34

mervik napisał(a):
mervik napisał(a):

broń cię panie boże w Konzumie czy Studenacu 8)

Daniels ...to jeszcze powiedz jak to smakowite cevapi zrobić :wink:

Zmielone mięsko wymieszałem, doprawiłem tyciutko pieprzem, solą, czerwona papryką i zmielonym imbirem uformowałem rulony, i na rozgrzanego grilla :wink: a doprawiam finalnie po ugrillowaniu już na talerzu :wink:
na prawo od rybek :oczko_usmiech:
Obrazek
a dalej za Cavapi polecam kotlety jagnięce z kością, majstersztyk w śród grillowanych potraw 8)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.06.2014 12:00

Już chyba jest na forum wątek gdzie można prezentować schaboszczaki i inne specjały, nie trzeba tego tu powielać...
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 09.06.2014 13:30

Warto zabrać co nieco ze sobą. Po długiej podróży nie każdemu chce się od razu iść do sklepu na zakupy. Po przyjeździe można od razu coś przekąsić w pokoju.

Nie mówię o wiezieniu żarcia na cały urlop - ale jak ktoś musi oszczędzać każdą kunę to jego sprawa.
Na pewno duży zapas wody się przyda oraz kilka konserw w razie czego. Wyprawa do CRO autem to taki mały obóz przetrwania więc warto mieć wszystkiego po trochu. Zwłaszcza jak się jedzie z dziećmi.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.