.png)
arkona napisał(a):Przecież wyrażenie napisałeś " ludzkie życie jest wartością niezbywalną i żaden człowiek, nie może odbierać życia drugiemu, nawet w majestacie prawa", a teraz się z tego wycofujesz. Przecież instytucja obrony koniecznej dopuszcza zabójstwo w majestacie prawa. Fakt, że to jest szczególny przypadek wcale nie powoduje, że to jest "odmienna sytuacja", niezależnie od tego jakiej słownej ekwilibrystyki się dopuszczasz.
.png)
.png)
Bardzo ładnie to napisałeś , ale czy niektórzy zrozumieją , wątpię.pietja10 napisał(a):Filozofujecie. Jeden mądrzejszy od drugiego. Komu z Was przeszkadza kara która 99,999% z Was nigdy nie dotnie? Komu przeszkadza kara, która 100% z Was podnosi bezpieczeństwo? Przykład z dziadkiem potrącającym dziecko. Przykład z kolesiem z BMW.....przecież to nie ta kategoria. Na takich są inne kary, które doskonale funkcjonują (o ile sąd skuteczny). Kara śmierci ma być jako straszak ostateczny, jako oczyszczenie, zadośćuczynienie, grzechów odkupienie.
Ta pierwotna forma kary istniała od zawsze, tylko, że teraz tak bardzo się "ucywilizowaliśmy", że odeszliśmy od niej....przestępcy się nie ucywilizowali i dalej robią swoje. Jestem za karą śmierci i chcę jej w majestacie prawa. Mam prawo czuć się bezpieczny w swoim kraju. Mam prawo wymagać od swojego Państwa, aby dbało o bezpieczeństwo mojej żony, dzieci, najbliższych. Jeśli ktoś decyduje się zejść na ścieżkę zbrodni z własnej woli, MUSI liczyć się z konsekwencjami. Społeczeństwo musi eliminować jednostki mu zagrażające. Koniec i kropka.
.png)
pietja10 napisał(a):Filozofujecie. Jeden mądrzejszy od drugiego.
pietja10 napisał(a):Społeczeństwo musi eliminować jednostki mu zagrażające. Koniec i kropka.
maniust napisał(a):Bardzo ładnie to napisałeś , ale czy niektórzy zrozumieją , wątpię.pietja10 napisał(a):.........................
.png)
.png)
walp napisał(a):arkona napisał(a):Przecież wyrażenie napisałeś " ludzkie życie jest wartością niezbywalną i żaden człowiek, nie może odbierać życia drugiemu, nawet w majestacie prawa", a teraz się z tego wycofujesz. Przecież instytucja obrony koniecznej dopuszcza zabójstwo w majestacie prawa. Fakt, że to jest szczególny przypadek wcale nie powoduje, że to jest "odmienna sytuacja", niezależnie od tego jakiej słownej ekwilibrystyki się dopuszczasz.
Jeśli ten szczególny przypadek, kiedy nie ma woli zabicia drugiego człowieka, a jest to działanie wynikające z prawa samoistnego, nie jest dla Ciebie odmienną sytuacją, to trudno.
No comment, bez zbędnej ekwilibrystyki.
.png)
anakin napisał(a):realista2 napisał(a):JPII stwierdza wyraźnie ........
A czegoś sie Ty tego Papieża tak uwiesił?
Póki to wykładnią w tym temacie jest KK, a nie encykliki...........
.png)
realista2 napisał(a):Walp odpowiem za Ciebie,
Cyt. Arkona :
"Przecież wyrażenie napisałeś " ludzkie życie jest wartością niezbywalną i żaden człowiek, nie może odbierać życia drugiemu, nawet w majestacie prawa”
W majestacie prawa znaczy w postaci sankcji w związku z czynem zabronionym. Taki przypadek wystąpiłby wówczas gdyby Sąd mógł wymierzyć karę śmierci za przestępstwo.
Np. kto zabija podlega karze śmierci.
Jan Paweł II ujmuje to tak cyt :
„władze cywilne nie powinny sięgać do najwyższego wymiaru, czyli do odebrania życia przestępcy, poza przypadkami absolutnej konieczności, to znaczy gdy nie ma innych sposobów obrony społeczeństwa”.
Podkreślmy :gdy nie ma innych sposobów obrony społeczeństwa”.
Tym innym sposobem jest np. dożywotnia izolacja. To jest ten inny sposob obrony społeczeństwa
w przypadku schwytanego i osadzonego przestępcy który znajdując się w izolacji nie stanowi zagrożenia.
Co do Obrony koniecznej, to jest to odparcie zamachu kosztem napastnika. Mamy do niej prawo jedynie wówczas jeśli nie ma innej możliwości uniknięcia ataku. Nasze życie albo życie napastnika.
JPII stwierdza wyraźnie cyt.: „ poza przypadkami absolutnej konieczności, to znaczy gdy nie ma innych sposobów obrony społeczeństwa” i to jest właśnie taki przypadek.
.png)
realista2 napisał(a):anakin napisał(a):realista2 napisał(a):JPII stwierdza wyraźnie ........
A czegoś sie Ty tego Papieża tak uwiesił?
Póki to wykładnią w tym temacie jest KK, a nie encykliki...........
Bo skoro jesteśmy ultrakatolickim narodem, to wypada posłuchać co ma nam do przekazania w kwestii kary śmierci Kościół i Jan Paweł II w szczególności.
.png)
arkona napisał(a):Nie wiem czy wiesz ale katolika obowiązuje tylko i wyłącznie Katechizm Kościoła Katolickiego.
.png)
.png)
.png)
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.