Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy jesteś za karą śmierci w Polsce ?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy jesteś za karą śmierci w Polsce ?

Ankieta wygasła 14.06.2014 22:04

Tak
32
74%
Nie
10
23%
Nie wiem
1
2%

Liczba głosów : 43

ACandrzej
Cromaniak

Postnapisał(a) ACandrzej » 09.06.2014 08:49

Zaczynam już żałować, że wziąłem udział w tej dyskusji, ponieważ pojawia się wypaczające sens mojej wypowiedzi wybiórcze cytowanie.
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 09.06.2014 09:00

Obrazek
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 09.06.2014 12:25

http://wiadomosci.onet.pl/warszawa/trag ... ecko/wcmcf
Zabić go i tak długo nie pociągnie.
jara
Koneser

Postnapisał(a) jara » 09.06.2014 12:31

Bocian napisał(a):http://wiadomosci.onet.pl/warszawa/tragiczny-wypadek-na-ursynowie-nie-zyje-2-5-letnie-dziecko/wcmcf

Dziecka ojciec ma zapewne taki zamiar. Ale o wszystkim zadecyduje sąd. Więc dziadek będzie żył. Czy jest winien czy nie.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 09.06.2014 12:34

jara napisał(a):
Bocian napisał(a):http://wiadomosci.onet.pl/warszawa/tragiczny-wypadek-na-ursynowie-nie-zyje-2-5-letnie-dziecko/wcmcf

Dziecka ojciec ma zapewne taki zamiar. Ale o wszystkim zadecyduje sąd. Więc dziadek będzie żył. Czy jest winien czy nie.

I to jest dowód na to, że każdego może spotkać różny los. Zapewne ten 70cio letni facet 5 minut wcześniej nie spodziewał się, że zabije dziecko. I tak jest z każdym, z nami, z naszymi dziećmi. I łatwo jest życzyć śmierci komuś, jak zaraz sami możemy być obiektem takich życzeń.
pietja10
Croentuzjasta

Postnapisał(a) pietja10 » 09.06.2014 12:37

Zadajcie sobie sami pytanie: Czy jeśli istniała by kara śmierci i zagrożenie nią było realne, to czy Was osobiście odstraszałoby to przed dokonaniem jakiejś zbrodni? Czysto hipotetycznie załóżcie, że chcecie zabić kogoś kogo nienawidzicie, albo dla pieniędzy. Czy byłby to jakiś bat ? Dla mnie owszem. I to jest odpowiedź na pytanie o słuszność jej wprowadzenia.
jara
Koneser

Postnapisał(a) jara » 09.06.2014 13:05

pietja10 napisał(a):Zadajcie sobie sami pytanie: Czy jeśli istniała by kara śmierci i zagrożenie nią było realne, to czy Was osobiście odstraszałoby to przed dokonaniem jakiejś zbrodni? Czysto hipotetycznie załóżcie, że chcecie zabić kogoś kogo nienawidzicie, albo dla pieniędzy. Czy byłby to jakiś bat ? Dla mnie owszem. I to jest odpowiedź na pytanie o słuszność jej wprowadzenia.

Nigdy nie miałem takich myśli. Czy była kara śmierci czy nie. Siebie spytaj, jak Ci się coś takiego po głowie kołacze. :roll:
pietja10
Croentuzjasta

Postnapisał(a) pietja10 » 09.06.2014 13:19

jara napisał(a):
pietja10 napisał(a):Zadajcie sobie sami pytanie: Czy jeśli istniała by kara śmierci i zagrożenie nią było realne, to czy Was osobiście odstraszałoby to przed dokonaniem jakiejś zbrodni? Czysto hipotetycznie załóżcie, że chcecie zabić kogoś kogo nienawidzicie, albo dla pieniędzy. Czy byłby to jakiś bat ? Dla mnie owszem. I to jest odpowiedź na pytanie o słuszność jej wprowadzenia.

Nigdy nie miałem takich myśli. Czy była kara śmierci czy nie. Siebie spytaj, jak Ci się coś takiego po głowie kołacze. :roll:

Nie trzeba mieć takich intencji, żeby umieć spytać siebie, czy kara śmierci mnie przeraża. Brak konsekwencji jest największym błędem wychowawczym. To działa zarówno u dzieci jak i dorosłych. Nauczyłem syna, że ponosi konsekwencje swoich czynów i jeśli mu powiem: nie zrób czegoś, bo będzie taka a taka kara, to jest ona nieuchronna i nie ma zmiłuj. Konsekwencja. To samo z dorosłymi. Jeśli będzie zagrożenie karą śmierci, za najgorsze przestępstwa. I będzie ona wykonywana. Jeden z drugim się dwa razy zastanowi czy warto, czy aby cena tego co chcą zrobić nie jest zbyt wysoka, jeśli ich złapią. Więzienie to fikcja. A recydywa czuje się w nim jak ryba w wodzie, nic więc nie ryzykuje popełniając kolejne przestępstwa.
Co więcej nie bierzecie pod uwagę ważnego aspektu kary śmierci. Mianowicie, zadość uczynienie rodzinie zamordowanego (bo zakładam, że karę tę wyznaczać należałoby oczywiście, za najcięższe zbrodnie). Wystarczy odrobina empatii, żeby poczuć, co czuje matka/ojciec zamordowanej, wielokrotnie zgwałconej brutalnie młodej dziewczyny, której odebrano godność, przyszłość, życie. Co czują ci rodzice, wiedząc, że osoba która to zrobiła chodzi po ziemi i ma sie dobrze. Żyje co prawda w zamknięciu, ale korzysta z dobrodziejstw których ich córka nigdy nie zazna. Czyta książki, śmieje się....żyje. I kiedyś wyjdzie. To niesprawiedliwe i powinno być zmienione.
jara
Koneser

Postnapisał(a) jara » 09.06.2014 13:25

Czyli Jesteś za kaesem?
pietja10
Croentuzjasta

Postnapisał(a) pietja10 » 09.06.2014 13:29

Zdecydowanie tak. Jako ostateczność i tylko za szczególnie okrutne i bezwzględne zbrodnie. Nie jako alternatywa dla dożywocia, które dalej powinno funkcjonować. Oczywiście nie jestem za dawaniem jej każdemu za każde zabójstwo, ale powinna funkcjonować i stanowić realne zagrożenie.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 09.06.2014 14:28

Rozumiem, że nie interesuje Was to, że zamierzone działanie lub zwykły błąd w śledztwie może spowodować, że w majestacie prawa zamorduje się niewinnego człowieka, czy tak ?
Proponuję poczytać o sprawie Andreja Czikatiło w Rosji, Zdzisława Marchwickiego w Polsce czy 120 takich sprawach w USA. Ten wrobiony to możesz być właśnie ty, ale rozumiem. Gdzie drwa rąbią tam wióry lecą i głowy, choćby niewinne, choćby nawet moja głowa, to zemsta jest najważniejsza .
Piszecie, że boicie się kary śmierci, przestępca też się boi, dlatego za wszelką cenę, jak dzikie zwierze będzie się bronił chcąc za wszelką cene ocalić swoje życie kosztem kolejnych zabójstw właśnie.
Zagrażających mu świadków, policjantów którzy będą go chcieli zatrzymać i przypadkowych osób którzy staną mu na drodze do ocalenia życia. No, ale nic to ważne, że teoretycznie bedzie OK.
jara
Koneser

Postnapisał(a) jara » 09.06.2014 14:37

realista2 napisał(a):przestępca też się boi

To niech się boi przed...
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 09.06.2014 14:42

jara napisał(a):

Nie boi sie w momencie popełniania czynu.
jara
Koneser

Postnapisał(a) jara » 09.06.2014 14:44

Bocian napisał(a):
jara napisał(a):

Bo nie grozi mu kaes
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 09.06.2014 14:44

jara napisał(a):
Bocian napisał(a):
jara napisał(a):

Bo nie grozi mu kaes

Nie, bo uważa, że go nie złapią.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Czy jesteś za karą śmierci w Polsce ? - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone