Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy jesteś za karą śmierci w Polsce ?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy jesteś za karą śmierci w Polsce ?

Ankieta wygasła 14.06.2014 22:04

Tak
32
74%
Nie
10
23%
Nie wiem
1
2%

Liczba głosów : 43

realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 08.06.2014 13:53

anakin napisał(a):Powiedziałem tylko, że ja to w ten sposób interpretuję.

i miałeś rację. Odpowiedziałem.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 08.06.2014 13:58

No przecież nie z mszy niedzielnej
cyt. : "Kościół broni każdego życia ludzkiego i zawsze uważa je za święte i nienaruszalne, dlatego ujmuje się także za skazanymi na karę śmierci. Szczególnie zaangażowanym orędownikiem zniesienia kary śmierci był Jan Paweł II"
http://ekai.pl/wydarzenia/temat_dnia/x4 ... -kosciola/
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2014 13:58

jara napisał(a):
realista2 napisał(a):
jara napisał(a):
jara napisał(a):Jestem za karą śmierci w Polsce.

Czy tu są pokłady nienawiści?

A co chcesz zabić z miłości? Kara dożywocia Ci nie wystarczy ?

nie chcę nikogo zabić. Chcę, aby potencjalny zabójca wiedział, że za swój czyn może mieć orzeczoną karę śmierci.

I dlatego, że każdy zabójca ( nie za morderstwo ze szczególnym okrucieństwem) mógłby mieć orzeczoną karę śmierci ja jestem przeciw.
Co wcale nie oznacza że kogoś takiego jak Trynkiewicz nie chciałabym własnoręcznie zatłuc.
Owszem, chciałabym, ale bym tego nie zrobiła bo za zwyrodnialca poszłabym siedzieć.
Takich przypadków - pomyłek jak ten z linku jest dużo:
http://www.polskieradio.pl/9/1363/Artyk ... ie-smakuje
Jak ktoś powie, że więzienie to nic złego, to nawet nie podejmę dyskusji bo nie warto wchodzić w niedorzeczną, niekonstruktywną, demagogiczną polemikę.
Dyskusja jest z gatunku tych abstrakcyjnych.
W Polsce jest nikła szansa na powtórne wprowadzenie kary śmierci.
Po pierwsze - jesteśmy sygnatariuszami wielu konwencji, które wykluczają tę karę. Komuś nie pasuje UE ? Prosty sposob, wprowadźmy karę śmierci- sami się nas pozbędą.
Po drugie- polska konstytucja też zabrania. Można ją zmienić ? Potrzeba co najmniej 2/3 głosów parlamentu. Zwolennicy kary śmierci nie mają takiej liczby.
Kraje, ktore zniosły karę smierci i znowu wprowadziły to kompletna egzotyka , 3 świat- Nepal, Gwinea, Filipiny i Gambia. Tylko te 4, nikt więcej.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 08.06.2014 14:09

W zasadzie zgadzam się z Blaugraną, poza jednym. Stary już jestem i jednego jestem pewien, nic nie jest dane na zawsze. Dziś jest UE, a jutro może być rozbicie dzielnicowe, władza prawicy, a władza prawicy to krew, łzy i wojna i kara śmierci też.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2014 14:15

To prawda. Kto żył w PRL, to wie że to co było wtedy dla Polaków science fiction okazało się faktem.
My w NATO, w UE ? Gdyby ktoś wtedy tak powiedział to zostały uznany za świetnego satyryka i wywrotowca :)
Wszystko się może zmienić.
Ale póki co wprowadzenie kary śmierci w Polsce jest nierealne.
W Europie tylko na Białorusi.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 08.06.2014 14:51

jara napisał(a):nie chcę nikogo zabić. Chcę, aby potencjalny zabójca wiedział, że za swój czyn może mieć orzeczoną karę śmierci.

Możesz nawet jara zapisać, że flaki będą z niego wyciągać, kołem łamać, końmi rozrywać. I to go nie przestraszy. Bo w głowie ma jedno. Nie załpią mnie.
ACandrzej
Cromaniak

Postnapisał(a) ACandrzej » 08.06.2014 15:01

Zagłosowałem na nie.
Mam świadomość, że wiele osób, które tak uważają (w tym może i ja)zmieniłoby zdanie jak jakiś zwyrodnialec np. zabiłby im dziecko.
Jednak przeciwko karze śmierci przemawia jeden istotny argument. Jest nieodwracalna.
A historia zna wiele przypadków pomyłek wymiaru sprawiedliwości zarówno w Polsce jak i na całym świecie.
Dlatego powinno być dożywocie bez możliwości skrócenia. I nie leżenie na pryczy tylko ciężka praca.
jara
Koneser

Postnapisał(a) jara » 08.06.2014 15:18

Bocian napisał(a):
jara napisał(a):nie chcę nikogo zabić. Chcę, aby potencjalny zabójca wiedział, że za swój czyn może mieć orzeczoną karę śmierci.

Możesz nawet jara zapisać, że flaki będą z niego wyciągać, kołem łamać, końmi rozrywać. I to go nie przestraszy. Bo w głowie ma jedno. Nie załpią mnie.

Przy takim założeniu cały KK do kosza.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 08.06.2014 15:21

jara napisał(a):
Bocian napisał(a):

Przy takim założeniu cały KK do kosza.

Nie. Chodzi o to, że musi być przekonanie, że jak coś zrobię to za to odpowiem na 100%. I to szybko. Wykrywalność i pewność kary. Jak tego nie ma to nikt nie wierzy, że go złapią.
jara
Koneser

Postnapisał(a) jara » 08.06.2014 15:23

Bocian napisał(a):Nie. Chodzi o to, że musi być przekonanie, że jak coś zrobię to za to odpowiem na 100%. I to szybko. Wykrywalność i pewność kary. Jak tego nie ma to nikt nie wierzy, że go złapią.

Ja mniej więcej od 45 lat mam takie przekonanie. Chociaż nie jest to głównym powodem, że postępuję zgodnie z prawem
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 08.06.2014 15:43

ACandrzej napisał(a):Dlatego powinno być dożywocie bez możliwości skrócenia. I nie leżenie na pryczy tylko ciężka praca.

Tylko w jaki sposób zmusić do ciężkiej pracy więźnia skazanego na dożywocie :?: :?:

Tak dla przypomnienia: kary cielesne też są w Polsce zabronione.
jara
Koneser

Postnapisał(a) jara » 08.06.2014 15:54

Raul73 napisał(a):
ACandrzej napisał(a):Dlatego powinno być dożywocie bez możliwości skrócenia. I nie leżenie na pryczy tylko ciężka praca.

Tylko w jaki sposób zmusić do ciężkiej pracy więźnia skazanego na dożywocie :?: :?:

My pójdziemy na zasiłki :twisted:
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 08.06.2014 16:24

Raul73 napisał(a):

Dokładnie , co ma zrobić wtedy system , bo nic nie wolno?!
W jaki sposób zmusić skazanego ? Można np. nie dać mu żryć , ale wtenczas też można się przyczynić do śmierci głodowej skazanego i ktoś kogoś znów pociągnie pod paragraf , że do tego dopuścił.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 08.06.2014 17:39

maniust napisał(a):.....nic nie wolno?!
W jaki sposób zmusić skazanego ? Można np. nie dać mu żryć , ale wtenczas też można się przyczynić do śmierci głodowej skazanego i ktoś kogoś znów pociągnie pod paragraf , że do tego dopuścił.

czasem odnoszę wrażenie, że jestem w przedszkolu.
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 08.06.2014 20:59

ACandrzej napisał(a):Jednak przeciwko karze śmierci przemawia jeden istotny argument. Jest nieodwracalna.

To akurat wg mnie jest jej największym plusem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Czy jesteś za karą śmierci w Polsce ? - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone