Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy jesteś za karą śmierci w Polsce ?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy jesteś za karą śmierci w Polsce ?

Ankieta wygasła 14.06.2014 22:04

Tak
32
74%
Nie
10
23%
Nie wiem
1
2%

Liczba głosów : 43

realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 08.06.2014 11:56

alias21 napisał(a):
realista2 napisał(a):
anakin napisał(a):Mówimy o sytuacji, kiedy wina oskarżonego jest w 100% udowodniona i nie ma ŻADNYCH wątpliwości co do takowej.
W przypadku jakichkolwiek (nawet najmniejszych) wykonywać się jej nie powinno.

Tylko, że te 100% jest w praktyce niemożliwe do osiągniecia.

Moim zdaniem jest możliwe..vide Trynkiewicz

A wiesz, że jak wybucha sprawa mordów czy innych medialnych zbrodni to zgłaszają się świry które twierdzą, że to oni.?
Co do Trynkiewicza musiałbyś poczytać akta sprawy żeby zatwierdzić te 100%, ale nawet jeśli to wyjątek to jedynie potwierdza regułę.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 08.06.2014 12:00

anakin napisał(a):Policji też nie należy dawać większych, konkretnych uprawnień, bo trudniej by było "udowodnić" "przekroczenie uprawnień", co niewątpliwie utrudniłoby pracę adwokatom (czyt.wcześniej żłób byłby pusty).

[No, ale jak widać, nie leży to w interesie wszystkich.

Tak, tak mów do mnie jeszcze. O statystyki i pójście na łatwiznę chodzi, a nie żadne pro publico bono.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2014 12:04

realista2 napisał(a):
alias21 napisał(a):
realista2 napisał(a):
anakin napisał(a):Mówimy o sytuacji, kiedy wina oskarżonego jest w 100% udowodniona i nie ma ŻADNYCH wątpliwości co do takowej.
W przypadku jakichkolwiek (nawet najmniejszych) wykonywać się jej nie powinno.

Tylko, że te 100% jest w praktyce niemożliwe do osiągniecia.

Moim zdaniem jest możliwe..vide Trynkiewicz

A wiesz, że jak wybucha sprawa mordów czy innych medialnych zbrodni to zgłaszają się świry które twierdzą, że to oni.?
Co do Trynkiewicza musiałbyś poczytać akta sprawy żeby zatwierdzić te 100%, ale nawet jeśli to wyjątek to jedynie potwierdza regułę.

Nie wiem czy czasami nie popadasz w skrajność pisząc o świrach jako o swoich wątpliwościach?
I co do sugestii poczytania akt Trynkiewicza..czyżbyś je czytał? Pytam z ciekawości bo odniosłem wrażenie że już któryś raz piszesz o czytaniu akt i zapoznawaniu się z nimi? Myślę że nie jest potrzebne ich czytanie w tym wypadku.
No i jaką regułę potwierdza?
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 08.06.2014 12:17

Skoro chcesz wyrokować musisz znać akta. Gdybyś kiedykolwiek zapoznał się z aktami jakiejkolwiek sprawy wiedziałbyś o co mi chodzi, ale oczywiście sprawy Trynkiewicza nie znam i dlatego nie mogę oceniać w przeciwieństwie do Ciebie, któremu wystarczą wycinki prasowe. Tak czy inaczej wyjątki się zdarzają i jedynie potwierdzają regułę, że nie istnieje coś takiego jak 100 % pewności. Zbyt długo w tym siedzę żeby w to uwierzyć.
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 08.06.2014 12:18

No i jeszcze troche ekonomii.

Dzienny koszt utrzymania więźnia to ok.80 zł
Miesięczne utrzymanie więźnia to koszt ok.2.500zł.
Rocznie daje nam to ok.30.000 zł.
Przy wyroku np. 25 lat - 25x3000 = 700.000zł.

Te same dane w odniesieniu do wychowanka Rodzinnego Domu Dziecka:

dziennie:20 zł.
miesięcznie: 600zł
rocznie:7.200zł
w ciągu 25 lat: 180.000 zł.

Reasumując.
Oszczędzając na jednym więźniu, tylko w ciągu jednego roku, jesteśmy w stanie zainwestować w czwórkę dzieci (przy obecnych stawkach), albo doinwestować to jedno.

Nie wiem ile kosztuje pobór prądu o mocy 2000V, w czasie 5-15 sekund, więc jeżeli ktoś byłby łaskaw......
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 08.06.2014 12:25

anakin napisał(a):
Nie wiem ile kosztuje pobór prądu o mocy 2000V, w czasie 5-15 sekund, więc jeżeli ktoś byłby łaskaw......

Ktoś chyba na fizyce przysypiał :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Zakładając, że chodziło o 2000 W, czyli 2 kW - 1 kWh kosztuje ok. 60 gr.

To w ciągu 15 sekund daje koszt jakieś 0,5 grosza. :mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 08.06.2014 12:29

Raul73 napisał(a):
anakin napisał(a):Nie wiem ile kosztuje pobór prądu o mocy 2000V, w czasie 5-15 sekund, więc jeżeli ktoś byłby łaskaw......

Wolałem Mickiewicza. :lool:
Napięcie ooczywiście. :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2014 12:30

realista2 napisał(a):Skoro chcesz wyrokować musisz znać akta. Gdybyś kiedykolwiek zapoznał się z aktami jakiejkolwiek sprawy wiedziałbyś o co mi chodzi, ale oczywiście sprawy Trynkiewicza nie znam i dlatego nie mogę oceniać w przeciwieństwie do Ciebie, któremu wystarczą wycinki prasowe. Tak czy inaczej wyjątki się zdarzają i jedynie potwierdzają regułę, że nie istnieje coś takiego jak 100 % pewności. Zbyt długo w tym siedzę żeby w to uwierzyć.

Założyłeś z góry że nie zapoznałem się z jakimikolwiek aktami i nie wiem o co chodzi....no cóż gratuluję.Jeżeli byłbyś prawnikiem co delikatnie sugerujesz to masz "nosa". :smo:
Sprawy Trynkiewicza nie oceniam..nie wiem skąd u Ciebie takie skojarzenie?
A jeżeli uważasz że to tylko wycinki prasowe wpływają na moje poglądy i osądy w tej sprawie to również gratuluję przenikliwości... :smo:
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 08.06.2014 12:34

anakin napisał(a):
Raul73 napisał(a):
anakin napisał(a):Nie wiem ile kosztuje pobór prądu o mocy 2000V, w czasie 5-15 sekund, więc jeżeli ktoś byłby łaskaw......

Wolałem Mickiewicza. :lool:
Napięcie ooczywiście. :oczko_usmiech:

A, jak napięcie, to jeszcze trzebaby znać natężenie do obliczeń. :?
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 08.06.2014 12:35

Anakin ty jesteś myślący gość, a tu taka propaganda jak nie przymierzając TVN24.
Całkowity koszt utrzymania dziecka w rodzinnym domu dziecka to obecnie 1300 zł , a te 600 zł o których piszesz to jedynie koszt wyżywienia. W państwowych domach dziecka koszt utrzymania jednego dziecka waha się już pomiędzy 3 tys., a 6 tys zł. Koszt wyżywienia jednego więźnia to około 150 zł, czyli 4,80 zł dziennie(słownie : cztery złote osiemdziesiąt groszy) . Reszta kosztów to głównie praca dla personelu który gdyby nie było więzień byłby bezrobotny, podobnie jak w państwowych domach dziecka.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 08.06.2014 12:40

alias21 napisał(a):
realista2 napisał(a):Skoro chcesz wyrokować musisz znać akta. Gdybyś kiedykolwiek zapoznał się z aktami jakiejkolwiek sprawy wiedziałbyś o co mi chodzi, ale oczywiście sprawy Trynkiewicza nie znam i dlatego nie mogę oceniać w przeciwieństwie do Ciebie, któremu wystarczą wycinki prasowe. Tak czy inaczej wyjątki się zdarzają i jedynie potwierdzają regułę, że nie istnieje coś takiego jak 100 % pewności. Zbyt długo w tym siedzę żeby w to uwierzyć.

Założyłeś z góry że nie zapoznałem się z jakimikolwiek aktami i nie wiem o co chodzi....no cóż gratuluję.Jeżeli byłbyś prawnikiem co delikatnie sugerujesz to masz "nosa". :smo:
Sprawy Trynkiewicza nie oceniam..nie wiem skąd u Ciebie takie skojarzenie?
A jeżeli uważasz że to tylko wycinki prasowe wpływają na moje poglądy i osądy w tej sprawie to również gratuluję przenikliwości... :smo:

Nie wiem kim jesteś z zawodu, ale z pewnością nie jestes prawnikiem, a co do Trynkiewicza to przeczytaj co napisałeś w swoim wcześniejszym poście.
A&P
Croentuzjasta

Postnapisał(a) A&P » 08.06.2014 12:43

anakin napisał(a):No i jeszcze troche ekonomii.

Dzienny koszt utrzymania więźnia to ok.80 zł
Miesięczne utrzymanie więźnia to koszt ok.2.500zł.
Rocznie daje nam to ok.30.000 zł.
Przy wyroku np. 25 lat - 25x3000 = 700.000zł.

eee, coś mało...
Czy w tych danych uwzględniono koszty infrastruktury, straży więziennej, resocjalizacji i opieki medycznej?

a wracając do głównego wątku - kara śmierci tak. Jak najbardziej.
To co popełniły niektóre indywidua (na miano człowieka nie zasługujące) powinno decydować o ich usunięciu z tego świata. Bo bez nich naprawdę będzie lepszy!

A i winę da się udowodnić w 100%. Bo jeśli znajdujemy w ogródku beczki z ciałami dzieci (nie, nie jedno), to raczej jest oczywiste że zamieszkująca ów domek kobieta, wielokrotnie widziana w ciąży, ma krew na rękach.
Ale mnie pytanie brzmi czy konkubentowi (modne ostatnio słowo :( ), który o wszystkim wiedział i pomagał, dać czapę czy tylko dożywocie?
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 08.06.2014 12:45

Skąd ta pewność? Może to konkubent zabijał? A matka tylko brała udział w tym procederze?
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 08.06.2014 12:51

Bocian napisał(a):Skąd ta pewność? Może to konkubent zabijał? A matka tylko brała udział w tym procederze?

Zaraz Ci odpowiedzą, że matce też w czapę i sąsiadom też, bo niczego nie zauważyli a powinni.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 08.06.2014 12:52

realista2 napisał(a):
Bocian napisał(a):Skąd ta pewność? Może to konkubent zabijał? A matka tylko brała udział w tym procederze?

Zaraz Ci odpowiedzą, że matce też w czapę i sąsiadom też, bo niczego nie zauważyli a powinni.

I jakie oszczędności :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Czy jesteś za karą śmierci w Polsce ? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone