.png)
.png)
realista2 napisał(a):Jedno zawsze mnie zastanawia jako człowieka niewierzącego. Skąd biorą się takie pokłady nienawiści w katolickim kraju.Przecież Kościół jest nie tylko przeciwny karze śmierci, ale wręcz nakazuje katolikom wybaczać cyt. : „Choćby wasze grzechy były jak szkarłat, jak śnieg wybieleją” (księga Izajasza) Usta pełne frazesów o nauczaniu JPII. No to słuchajcie autorytetów.
jara napisał(a):Jestem za karą śmierci w Polsce.
realista2 napisał(a):Jedno zawsze mnie zastanawia jako człowieka niewierzącego. Skąd biorą się takie pokłady nienawiści w katolickim kraju.Przecież Kościół jest nie tylko przeciwny karze śmierci, ale wręcz nakazuje katolikom wybaczać cyt. : „Choćby wasze grzechy były jak szkarłat, jak śnieg wybieleją” (księga Izajasza) Usta pełne frazesów o nauczaniu JPII. No to słuchajcie autorytetów.
.png)
realista2 napisał(a):jara napisał(a):jara napisał(a):Jestem za karą śmierci w Polsce.
Czy tu są pokłady nienawiści?
A co chcesz zabić z miłości? Kara dożywocia Ci nie wystarczy ?
.png)
alias21 napisał(a):realista2 napisał(a):Jedno zawsze mnie zastanawia jako człowieka niewierzącego. Skąd biorą się takie pokłady nienawiści w katolickim kraju.Przecież Kościół jest nie tylko przeciwny karze śmierci, ale wręcz nakazuje katolikom wybaczać cyt. : „Choćby wasze grzechy były jak szkarłat, jak śnieg wybieleją” (księga Izajasza) Usta pełne frazesów o nauczaniu JPII. No to słuchajcie autorytetów.
„12 Jeśli kto tak uderzy kogoś, że uderzony umrze, winien sam być śmiercią ukarany.” „15 Kto by uderzył swego ojca albo matkę, winien być ukarany śmiercią. 16 Kto by porwał człowieka i sprzedał go, albo znaleziono by go jeszcze w jego ręku, winien być ukarany śmiercią. 17 Kto by złorzeczył ojcu albo matce, winien być ukarany śmiercią.”
21 rozdział Księgi Wyjścia.
Cytujesz to co Ci wygodniej?

realista2 napisał(a):Anakin ty jesteś myślący gość, a tu taka propaganda jak nie przymierzając TVN24.
Całkowity koszt utrzymania dziecka w rodzinnym domu dziecka to obecnie 1300 zł , a te 600 zł o których piszesz to jedynie koszt wyżywienia. W państwowych domach dziecka koszt utrzymania jednego dziecka waha się już pomiędzy 3 tys., a 6 tys zł. Koszt wyżywienia jednego więźnia to około 150 zł, czyli 4,80 zł dziennie(słownie : cztery złote osiemdziesiąt groszy) . Reszta kosztów to głównie praca dla personelu który gdyby nie było więzień byłby bezrobotny, podobnie jak w państwowych domach dziecka.
.png)
jara napisał(a):Pismo Święte jest bardzo uniwersalne. Każdy znajdzie tam coś dla siebie. A co weźmie do siebie, to już indywidualna sprawa.
.png)
realista2 napisał(a):jara napisał(a):Pismo Święte jest bardzo uniwersalne. Każdy znajdzie tam coś dla siebie. A co weźmie do siebie, to już indywidualna sprawa.
Pismo Święte pismem świętym zwłaszcza drapieżny Stary Testament, ale są jeszcze nakazy i interpretacje Kościóła który jest przeciwny karze śmerci. No i nauka JPII który ponoć jest takim auorytetem dla katolików. W śreniowieczu byłoby prościej. Nie przestrzgasz zasad wiary, nie stosujesz się do nakazów biskupów to jesteś heretykiem i czeka cię stos.

realista2 napisał(a):Przecież Kościół jest nie tylko przeciwny karze śmierci, ale wręcz nakazuje katolikom wybaczać cyt. : „Choćby wasze grzechy były jak szkarłat, jak śnieg wybieleją”
realista2 napisał(a):anakin napisał(a):Pisanie do kogoś per "ty" z małej litery może być odebrane jako brak szacunku.
Tak mnie przynajmniej uczono.
I dorze [b]Cię uczono, szanujmy się nawzajem. Sorry.
.png)
realista2 napisał(a):jara napisał(a):Czyli Kościół sam stosował KS
Nie wiem czy to z braku wiedzy czy ignorancji te rewelacje. Stosował, ale przyznał się do błędu i nakazał wiernym zrobić to samo.
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.